زنان تاثیرگذار ایرانی: بیتا دریاباری

ایران وایر می نویسد : تاریخ ایران و جهان به زندگی و سرنوشت چهره ها گره خورده است، هر یک خشتی گذاشته اند تا سقفی پدیدار شده، خشت هایی که گاه به قیمت زندگی و جان شان تمام شده است. در این معماری عظیم، زنان و مردان بسیاری نقش آفریده اند. در این میان، زنان ایرانی در این گذار طولانی، نویسنده برگ های بسیاری از کتاب تاریخ دویست سال اخیر ما بوده اند.
تاثیر مهم آنها در افزایش آگاهی عمومی، کاهش تبعیض علیه زنان، ارتقای سواد و موقعیت اجتماعی شان، مقابله با فشارهای مذهبی، مشارکت در پروژه های علمی، سیاست ورزی، موسیقی، سینما و ... یک لیست پر و پیمان فراهم کرده است. مجموعه ای که از امروز ایران وایر منتشر می کند، یک مقدمه است. افرادى که اسمشان در این فهرست آمده، نماینده میلیون ها زن ایرانى هستند که هر روز در ایران و کشورهاى دیگر بر زندگى خانواده و اجتماع خود تاثیر مى گذارند.

 *********
بیتا دریاباری، بهار سال 1348 به دنیا آمد. پدرش مرتضی، دندانپزشک و مادرش خانم آذرمیدخت، خانه دار بود. خودش درباره فضای زندگی اش در جوانی گفته است: «خانواده من، خانواده‌ای فرهنگ‌دوست‌اند. ما همچنین با زنده‌یادان محمد معین (مردی که همه زندگی‌اش را وقف فرهنگ ایران و زبان فارسی کرد) و محمدعلی امیرجاهد (شاعر و تصنیف‌ساز برجسته‌) خویشاوندی داریم. خودِ من نیز از کودکی، علاقه زیادی به شعر و هنر، به ویژه موسیقی و نقاشی داشتم. از ۱۶ سالگی هم که به امریکا مهاجرت کردم، موسیقی در زندگی‌ام جریان داشته است. همه این‌ها، مرا به فرهنگ و هنر از دوران کودکی علاقه‌مند کرده است.»
 
بیتا که تحصیلات دانشگاهی اش در حوزه کامپیوتر و از ساکنان موفق «دره سلیکون» یا محل اقامت غول­های عالم فناوری در جهان است، در سال 1992 با «امید کردستانی» از مدیران ارشد گوگل و نایب رئیس ارشد بخش فروش این شرکت و یکی از ثروتمندان جهان  ازدواج کرد که حاصل این ازدواج دو فرزند است. کردستانی در سال 2008 به عنوان پانصد و پنجاه و سومین فرد ثروتمند جهان و دویست و چهل و ششمین فرد ثروتمند ایالات متحده آمریکا شناخته شد.
 
 اما بیتا در سال 2008 از امید کردستانی جدا شد و سال بعد با دکتر «رضا ملک» ازدواج کرد که حاصل این ازدواج نیز فرزند دیگری است. این خیر ایرانی درآمریکا به سرعت مسیر رشد و ترقی را طی کرد و به یکی از زنان با نفوذ ایرانی در جامعه آمریکا تبدیل شد. او علیرغم مهاجرتش در جوانی، هنوز هم پیوندش را با زبان، فرهنگ و ادبیات فارسی قطع نکرده و بخشی از عواید و ثروتش را صرف حوزه فرهنگ و ادب ایرانی می کند.
 
بیتا از سال 2007 تلاش گسترده ای در حوزه توانمندسازی زنان در خاورمیانه را آغاز کرد. سال 2008، بنیاد وقف بیتا دریاباری را در دانشگاه استنفورد راه اندازی کرد. این بنیاد تاکنون بیش از شش و نیم میلیون دلار به دانشگاه استنفورد برای انجام پژوهش­های ایرانشناسی یاری رسانده و یکی از اهداف این کمک ها تلاش برای استخدام اساتید مجرب برای گسترش حوزه آموزش زبان و ادبیات فارسی بوده است.
او سال 1392 نیز مبلغ دو میلیون دلار به بخش شاهنامه دانشکده پمبروک دانشگاه کمبریج کمک مالی کرد تا پژوهش بر روی این اثر جاودانه فارسی رونق بگیرد.
 
دریاباری در بخش دیگری از اقداماتش در سال ۲۰۰۹ به «موزه بریتانیا» و «بنیاد میراث ایران» یاری داد تا یکی از برجسته‌ترین برنامه‌های این موزه به نام نمایشگاه «شاه عباس صفوی» در لندن برپا شود تا جهانیان با ایران روزگارِ صفوی آشنا شوند.
راه اندازی «بنیاد زن نمونه» برای پشتیبانی از حقوق زنان به ویژه در زمینه آموزش و احداث یک مرکز آموزشی برای پشتبانی از تحصیل زنان کرانه باختری رود اردن بخش دیگری از فعالیت های انسان دوستانه او بوده است.
 
تلاش های او به ایران یا فلسطین محدود نشده است. او با همراهی «سکینه نامداری» که از زنان شناخته شده افغانستان است، در شهر کابل یک مدرسه مجهز دخترانه  ساخت و همچنین موسساتی برای آموزش زنان بنگلادش و پاکستان نیز برای توانمندسازی زنان منطقه خاورمیانه احداث کرده است.
 
دریاباری در بخش دیگری از کمک های انسان دوستانه اش با حمایت و پشتیبانی از دانشگاه « یو.سی.اس. اف» کالیفرنیا به انجام تحقیقات رشته مغز و اعصاب این دانشگاه کمک کرده است. از دیگر اقدامات این خیر ایرانی، راه اندازی بنیاد «پارس» در کالیفرنیا است. این بنیاد برای همراهی و همدلی با ایرانیانی که به عنوان مهاجر وارد آمریکا می شوند و کمک و یاری رسانی به جامعه ایرانی ساکن کالیفرنیا، احداث شده و پس از آن در سال 2015 در شهر سن خوزه اولین باشگاه محلی و اجتماعی ایرانیان از سوی همین بنیاد تاسیس شد.
 
بیتا دریاباری همچنین یکی از کسانی بود که برای به نمایش گذاشتن استوانه و منشور کوروش همت کرد.  او به دانشگاه های «گلدن گیت» در سن فرانسیسکو و دانشگاه «دیویس» نیز برای راه اندازی بخش فرهنگ و ادبیات فارسی و کمک به تحصیلات تکمیلی زنان خاورمیانه ای کمک های مالی دیگری انجام داده است.
 
دریاباری تا کنون نشان ها و مدال های مختلفی نیز دریافت کرده که از آن جمله می توان به نشان خیرخواه سال از طرف بنیاد پایا و برگزیده شدنش به عنوان زن برگزیده از طرف شورای روابط بین الملل و دریافت مدال افتخار جزیره آلیس اشاره کرد.
 
او در سال 2008 «جایزه ادبی بیتا» را راه­اندازی کرد، جایزه ده هزار دلاری بیتا «برای ادبیات و آزادی» تا کنون پنج دوره برگزار شده و سیمین بهبهانی، گلی ترقی، محمدرضا شجریان، بهرام بیضایی و هوشنگ سیحون در این دوره های پنج گانه موفق به دریافت این جایزه شده اند.
لینکهای مرتبط :
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
datis - سن دیگو، ایالات متحده امریکا
ایشون با ۲ میلیارد دلاری که از طلاقش بهش رسید، برای اینکه مالیات کمتر بعده و معروف شه افتاده تو کارهای به ظاهر خیر تا معروف صحه، کافیه یک بر از نزدیک ببینیش، غرورو تکبرش حالتو بهم می‌زنه، یادش رفته کی‌ بده. راست میگه با ایرانیها دانشجو تو ایران یا اروپا کمک مالی کنه، به بچها سرطانی ایرانی‌ کمک مالی کنه، به آمنه بهرامی که از اسید سرعتش سوخته کمک کنه،.
‌چهارشنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۷
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.