زنان تاثیرگذار ایرانی: آزی حریری

ایران وایر می نویسد : تاریخ ایران و جهان به زندگی و سرنوشت چهره ها گره خورده است، هر یک خشتی گذاشته اند تا سقفی پدیدار شده، خشت هایی که گاه به قیمت زندگی و جان شان تمام شده است. در این معماری عظیم، زنان و مردان بسیاری نقش آفریده اند. در این میان، زنان ایرانی در این گذار طولانی، نویسنده برگ های بسیاری از کتاب تاریخ دویست سال اخیر ما بوده اند.
تاثیر مهم آنها در افزایش آگاهی عمومی، کاهش تبعیض علیه زنان، ارتقای سواد و موقعیت اجتماعی شان، مقابله با فشارهای مذهبی، مشارکت در پروژه های علمی، سیاست ورزی، موسیقی، سینما و ... یک لیست پر و پیمان فراهم کرده است. مجموعه ای که از امروز ایران وایر منتشر می کند، یک مقدمه است. افرادى که اسمشان در این فهرست آمده، نماینده میلیون ها زن ایرانى هستند که هر روز در ایران و کشورهاى دیگر بر زندگى خانواده و اجتماع خود تاثیر مى گذارند.

 *********
«آزاده (آزی) معبودی حریری» در سال 1330 در تهران متولد شد و در یک خانواده متمکن با پیشینه طولانی رشد کرد؛ خانواده ای که مالک کارخانه بزرگ «جوراب استارلایت» بود.
آزاده حریری پس از اتمام دوران تحصیلات عالی خود در امریکا، به ایران بازگشت و بلافاصله پس از ورودش به تهران، به عنوان «تحلیل گر اقتصادی» در وزارت بازرگانی استخدام شد. مدتی را در این وزارت خانه  ماند و پس از آن به عنوان رییس اجرایی «شرکت نساجی استارلایت»، مستقر در تهران منصوب شد.
پس از وقوع انقلاب اسلامی درسال 1979 او دوباره به ناچار ایران را ترک  و به امریکا مهاجرت کرد.
کارخانه جوراب استارلایت بعد از انقلاب سال 1357 و پس از تصویب «قانون حفاظت صنایع» مصادره و به «بنیاد جانبازان و مستضعفان» واگذار شد.
آزاده حریری به «ایران وایر» می گوید: «با این که مرحوم پدربزرگم متمول و کارخانه داربود اما زمانی که به امریکا مهاجرت کردیم، متاسفانه همه دارایی های ما را از ما گرفته بودند. زمانی که من و همسرم به امریکا رفتیم، سعی کردیم با برنامه ریزی و طراحی ایده های تازه، یک تجارت جدید راه اندازی کنیم.»
یکی از این ایده ها، شرکت «پاسیفیک گروسرویس»( Pacific Groservice) است؛ شرکتی که به عنوان توزیع کننده عمده مواد غذایی فعالیت می کند. دومین شرکت بزرگی که این زوج تاسیس کردند، با بیش از۶۰۰ کارمند و فروش بیش از 500 میلیون دلار در سال، در شمال کالیفرنیا مستقر است.
در سال۱۹۹۴ او به عنوان یک عضو شورای «دین الوود»( Dean Ellwood» در «دانشگاه هاروارد» انتخاب شد. آزاده حریری هم‎چنین از اعضای موسس «بنیاد آرزو» و بیمارستان تحقیقاتی کودکان «سنت جود» است.
در طول این سال ها، او با مواردی از دانشجویان زبده و با استعداد ایرانی مواجه می شد که از سوی دانشگاه های مطرح کالیفرنیا پذیرفته شده بودند ولی به علت هزینه بالای مسکن و تامین جزوه و کتاب و مخارج زندگی، قادر به ادامه تحصیل نبودند. آزی حریری تلاش می کرد به طور موردی به آن ها کمک کند اما در سال 2000 به فکر راه اندازی یک بنیاد خیریه برای کمک به دانشجویان ایرانی افتاد و بنیاد «آی.اس. اف» یا «موسسه تحصیلی ایرانیان در کالیفرنیا » را  بازگشایی کرد؛ بنیادی که تا کنون 270 دانشجو را تا پایان دوره دانشگاه تحت پوشش مالی خود قرار داده است.
مخارج بنیاد آزی حریری از محل درآمد شخصی او و یا کمک خیرین دیگر به این بنیاد تامین می شود. در این بنیاد، دانشجویان تحت حمایت متعهد می شوند که درقبال دریافت بورس تحصیلی، نسبت به حفظ اصول و فرهنگ ایرانی تلاش کنند.
هر ساله تعدادی متقاضی جوان ایرانی که واجد شرایط تحصیلی مناسب بوده و با معدل بالایی از دبیرستان فارغ التحصیل شده باشند، از سوی یک کمیته شامل استادان دانشگاه «استنفورد»، «برکلی» و «ام.دی. اندرسون» تحت حمایت موسسه قرار می گیرند.
حریری می گوید: «این هزینه بابت تامین مسکن، لباس و خورد و خوراک و نیز تهیه کتاب و جزوه های درسی دانشجویان به آن ها تعلق می گیرد.»
آن ها پیش از آغاز سال تحصیلی با تعداد قابل توجهی تقاضا از سوی دانشجویان ایرانی مواجه می شوند. اما مابین این افراد، تعدادی که شرایط علمی مناسبی داشته و توسط کمیته استادان برگزیده شده اند را تا پایان دوره تحصیلی لیسانس، تحت حمایت مالی قرار می دهند.
او درباره زندگی اش می گوید هیچ گاه از انتخاب هایش پشیمان نیست:«همواره به دانشجویان این موسسه می گویم فاصله بین دورانی که از یک زن کاملا پول دار به زنی که هیچ ثروت و امکاناتی نداشت، فقط 9 ساعت بود؛ اندازه پرواز از ایران به امریکا. آن چه که بعدها روی ویرانه ها ساخته شد، با تلاش و همت شخصی خودم و همسرم بود. بنابراین، از بازسازی آینده نهراسید و هرگز اعتماد به نفس خود را از دست ندهید؛ به ویژه زنان. جلوی روی خود را در نظر داشته باشند. هر اتفاق ناخوشایند یا بن بستی در زندگی، هر چه قدر هم که بد باشد، می گذرد. بهترین کار در زندگی، راستی و درستی است و این که تا آن جا که در توان دارند، سخت کار کنند. این جوری همه چیز را می توانند از نو بسازند.»
آزی حریری تاکنون به خاطر کمک به روند آموزش و پرورش و اعتلای هنر درامریکا جوایز متعددی دریافت کرده است. او هرسال به «بنیاد مادران علیه فقر»، خیریه ای که برای کودکان شش کشور محروم مدرسه سازی می کنند نیز کمک مالی می کند.
آزاده حریری از اعضای فعال «بنیاد برابری پارس» نیز هست و در اغلب بنیادهای خیریه ایرانیان در امریکا نقش فعالی ایفا می کند.
لینکهای مرتبط :
+33
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.