سالیانه بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان بابت ترویج نماز به «ستاد اقامه نماز» پرداخت می‌شود

امضای منشور اقامه نماز در مدارس با حضور محسن قرائتی و رضا مرادصحرایی، وزیر سابق آموزش‌ و پرورش، مرداد ۱۴۰۳‌ایندیپندنت فارسی: در بیش از چهار دهه گذشته، اقشار مختلف مردم از معلولان، معلمان و بازنشستگان گرفته تا پرستاران، کارگران و کشاورزان با انواع تنگناهای اقتصادی مواجه بوده‌اند، میلیون‌ها کودک و نوجوان ایرانی در مدارس فرسوده و پرخطر تحصیل کرده و مواردی مانند آلودگی هوا، بحران آب و ناترازی‌ها در بخش‌های مختلف به چالش‌های جدی برای مردم تبدیل شده‌اند. با این حال دولت‌های مختلف در جمهوری اسلامی همواره تعلل در رفع این موارد و سایر مشکلات دیگر را با نبود بودجه کافی توجیه کرده‌اند؛ در حالی که هم‌زمان، بودجه‌های هنگفتی از منابع عمومی را به پروژه‌های عقیدتی و سیاسی حکومت اختصاص داده‌اند. یکی از این پروژه‌ها نیز «ستاد اقامه نماز» است.

ستاد اقامه نماز یکی از اولین نهادهایی است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در اولین سال‌های رسیدن به سمت رهبری در سال ۱۳۶۹ تاسیس کرد و ریاست آن را به یکی از روحانیون مورداعتمادش یعنی محسن قرائتی سپرد.


بررسی‌های مرکز داده‌های باز ایران نشان می‌دهد که بودجه ستاد اقامه نماز در سال ۱۴۰۳ با رشد شش برابری نسبت به سال قبل از آن، به حدود ۳۰۰ میلیارد تومان رسید. این رقم حدود ۳۰ درصد بیش از مجموع بودجه‌ای است که در این سال به دو فرهنگستان علوم و علوم پزشکی تخصیص داده شد.

بر مبنای این گزارش، طی سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۳ در مجموع ۵۴۲ میلیارد تومان از منابع بودجه عمومی به ستاد اقامه نماز اختصاص یافته است. ارزش این رقم با احتساب نرخ تورم رسمی در پایان تابستان ۱۴۰۳، معادل یک میلیارد و ۵۸۹ میلیون تومان است.

این نکته را نیز باید در نظر داشت که این رقم تنها مربوط به اعتبارات ردیف‌های اصلی است و در آن، سایر منابع مالی که به واسطه سازمان‌ها و نهادهای دولتی و غیردولتی به ستاد اقامه نماز پرداخت می‌شود، محاسبه نشده است. ستاد اقامه نماز با هماهنگی دولت‌های جمهوری اسلامی، در تمامی ادارات دولتی و شهرهای ایران دفتر و نمایندگی فعال دارد.

محسن قرائتی، روحانی سالخورده‌ای که طی این سال‌ها ریاست ستاد اقامه نماز را برعهده داشته، بارها به تغییر وضعیتش پس از انقلاب اذعان کرده است. از جمله اینکه تا قبل از انقلاب، برای کلاس‌های «درس‌هایی از قرآن» امکاناتی مانند تخته‌پاک‌کن هم نداشت و برای پاک کردن تخته از جوراب استفاده می‌کرد.

قرائتی در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱ به حضور نوجوانان در اعتراض‌ها واکنش نشان داد و آن را نشانه «ناموفق» بودن معلمان دانست و گفت: «معلمان باید بچه‌ها را نمازخوان تربیت کنند و بدانند که دیپلم و لیسانس تارک‌الصلوة (ترک‌کننده نماز) به هیچ دردی نمی‌خورد.»

او اکنون ۷۸ سال دارد و مسئولیت ستاد اقامه نماز عملا به عهده احمد زرهانی است که از سال ۱۳۹۸ به سمت قائم‌مقامی ستاد اقامه نماز منصوب شد. زرهانی سال‌ها در وزارت آموزش و پرورش معاون پرورشی وزیر بود.

زرهانی پیش‌تر ادعا کرده بود که سهم قابل‌توجهی از بودجه‌های مربوط به پیشگیری از جرائم باید در بخش نماز هزینه شوند. درخواست بودجه بیشتر از محل اعتبار عمومی در حالی است که بودجه ستاد اقامه نماز همین حالا نیز با وجود ماموریت مبهم و نامشخص آن، از مراکز علمی و تحقیقاتی بیشتر است.

قائم‌مقام ستاد اقامه نماز از مدافعان سرسخت استخدام طلاب در مدارس است و می‌گوید باید دست‌کم ۵۰ هزار طلبه در ۵۰ هزار مدرسه‌ای که «ظرفیت اقامه نماز» دارند، به کار گرفته شوند. ستاد اقامه نماز در مردادماه منشوری تحت عنوان «اقامه نماز» در مدارس با وزارت آموزش‌ و پرورش امضا کرد.

ستاد اقامه نماز تنها یکی از ده‌ها نهاد و سازمان زیرمجموعه رهبر جمهوری اسلامی است که سهم زیادی از بودجه عمومی برداشت می‌کنند و از هزینه‌ها و عملکردشان هیچ گزارش شفافی و عمومی هم منتشر نمی‌شود. با این حال، مدیران این نهادها همواره سهم بیشتری از بودجه عمومی طلب می‌کنند.

خرداد ۱۴۰۲، پس از اینکه محسن قرائتی در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، رئیس وقت دولت جمهوری اسلامی، «خواستار توجه ویژه سازمان برنامه‌وبودجه و شورای عالی انقلاب فرهنگی به ترویج فرهنگ نماز» شد و در واقع بودجه بیشتری طلب کرد، صدای برخی حامیان و نزدیکان حکومت نیز درآمد. از جمله روزنامه جمهوری اسلامی که در یادداشتی به رئیس ستاد اقامه نماز تاخت و چنین نوشت: «چرا کار جمهوری اسلامی به جایی رسیده است که باید با بودجه دولتی، مردم را به خواندن نماز و انجام دادن عبادات ترغیب و تشویق کند؟»

البته این انتقادها راه به جایی نبرد و چند ماه بعد از نامه محسن قرائتی، سازمان اداری و استخدامی کشور همه دستگاه‌های اجرایی را به برگزاری دوره‌هایی مانند «دشمن‌شناسی و شبهه‌شناسی مهدویت»، «خانواده منتظر و تربیت مهدوی»، «سبک زندگی قرآنی» و «آداب و اسرار نماز» برای کارکنان آن‌ها موظف کرد. این دوره‌ها با همکاری ستاد اقامه نماز طراحی شدند تا این نهاد زیرمجموعه رهبر جمهوری اسلامی علاوه بر بودجه اختصاصی، از بودجه دستگاه‌های اجرایی هم سهمی داشته باشد.

بر اساس گزارش روزنامه اعتماد، ستاد اقامه نماز به‌عنوان یکی از زیرشاخه‌های سازمان تبلیغات اسلامی، ۹۸ میلیارد تومان بودجه عمومی و ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه اختصاصی دارد تا برای آنچه «گسترش فرهنگ اقامه نماز» عنوان می‌شود، هزینه کند. یکی از برنامه‌های اصلی این ستاد برگزاری اجلاس سالانه نماز است که ادعای «فراگیری اقامه نماز در میان تمام اقشار جامعه» را یدک می‌کشد اما در عمل، در پی ترویج دیدگاه‌های عقیدتی و تبلیغات سیاسی برای جمهوری اسلامی است.

سازمان تبلیغات اسلامی زیرمجموعه‌های دیگری مانند شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه و مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز دارد که آن‌ها هم بودجه‌ جداگانه دارند. بودجه شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه در سال جاری ۲۱۰ میلیارد تومان بود. علاوه بر آن ۱۰۰ میلیارد تومان هم برای «ترویج گفتمان انقلاب اسلامی» از جیب مردم برداشت کرد.

بودجه اختصاصی مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز ۲۵۰ میلیارد تومان بود که این علاوه بر ۱۲۰ میلیون تومانی است که طبق جدول ۷ بودجه دریافت می‌کند. محل هزینه‌کرد این پول‌ها نیز مواردی مانند «حمایت از فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی در مساجد» عنوان شده است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۴
arian1 - ابادان، ایران

دینی که پیغمبرش بچه باز و امامانش زن باره و روحانیون ان لواط کار باشند فقط مردمانی پلید و فاسد تربیت خواهد کرد
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۹
۸۴
siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا

اموال ملت غارت شده یا جیب خودشان رفت یا جیب امثال لبنان وفلسطین، سوریه ویمن با نابود شدن در جنگ و پرداختهای تروریستی . بدست ملت رسید نمایش شست یا انگشت میانه . بخورید وبه امثال سرباز رهبر و جناب سروان و بالاتراز همه مصدق روحت شاد هم بدهید . بیچارها سگ ها که عوعو یا واق واق میکنند گرسنه اند یا تشنه . مواظب سکهای ایران باشید چون واکسن نمیزنند ولی در خارج نه از سگ بترسید نه ازامثال فاطی و غیره
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۸
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

نماز یعنی یک مشت جملات بی معنی که تکرارش باعث شستشوی مغزی کامل سوژه میشود تا حدی که قوه ی تمیز را کاملا از دست داده و به حدی که مغز شرطی شده اش نمی تواند فرق بین سنگ الله را با یک خالق فرضی تشخیص بدهد. کسی نمیداند. شاید خدائی باشد یا نباشد و در قانون بینهایت خالق و مخلوق یکی میشوند اما در این میان بطور یقین مطلق گاو هندو و سنگ الله خالق هستی نیستند
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۸
۳۶
Munchen - مونیخ، آلمان
هیج فایده ای نداره.یک مشت جملات عربی که کسی نه معنیش را میفهمه و نه با فرهنگ و سبک زندگی و فکر مردم ایران سازگاری داره.
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۶
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
خود نماز سر و تهش یه شاهی نمیارزه. اون ٣٠٠ میلیارد هم صاف میره تو جیب اون قرائتی جا..ش
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۷
۳۵
سرباز رهبر - لندن، انگلستان
اخه پول های ایران به شما خائنین مفتخور که ملیتتون عوض شده چه ربطی‌داره هاان؟؟؟ شما ها که همگی کاسه لیس اسرائیل و غلام حلقه بگوش سطل ع...طلب هستین چرا راجب پول های ایران نظر میدین؟؟ به کوری چشم شما هرجوری بخوایم خرج میکنیم شما برین.. تو صف بنفیت وایسین خس و خاشاک ضد انقلاب
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۶
۳۵
سرباز رهبر - لندن، انگلستان

طاغوتی اون که اربابت شاه اوارت بود که هنوزم معلوم نیست چقدر پول دزدی از ایران خارج کرد ولی معلومه اونقدر زیاد بود که بعد ۵۰ سال هنوز گه گاهی استخوانی برای نوچه هاش که تو هم یکی از انها باشی پرت میکند
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۷
۴۶
ماینر - اسن، آلمان
ابله تو باد شفق زده تو ماتحتت زمان حال و گذشته رو با هم قاطی کردی.
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۸
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
گم بمیر بابا. 😀😀
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۹
۸۴
siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
این تیر که به سمت تو پرتاب شد کجات برخورد که اینقده درد گرفت ؟ حتما سوزش آن زیاد بود که با نشادر برطرف میشه .
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۱
۸۴
siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
حالا بگو بعد نشادر صدای واق واق بیشتر میشه یا عوعو. اون شاه بود پول زحماتش را با سودش گرفت و برد .نوش جانش و نوش بازماندگانش ولی بتو احمق که استخوان میرسه آنهم استخوان سگ
‌چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۴
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.