دشمنی با غرب یا ستیزه با دموکراسی ؟ - مقاله ای از دکتر بهروز بهبودی

جلال آل احمد به سبب کتاب غربزدگی شهرت فراوانی در ایران یافت و نوع نگرش و تفکرش تاثیر فراوانی بر نویسندگان، روشنفکران و روحانیون گذاشت. این کتاب که اساسا برای ستیزه با غرب نوشته شد و وظیفه خود را روشنگری درباره غرب غارتگر (!)قرار داد در بنیاد دچار تناقض و ابهاماتی است زیرا آل احمد بنیاد و ریشه های فلسفی نداشت. آل احمد از ابزار غرب برای نقد همان ابزار و تولید کننده اش استفاده برد، درست مانند روحانیونی که از این ابزار در پیروزی انقلاب بهره بردند، اما پس از تشکیل حکومت بنا را بر گفتمان غرب ستیزی نهادند و کار را تا بدانجا پیش بردند که حتی منکر فایده برخی از رشته های علوم انسانی برآمده از غرب شدند و کمر به قطع ربشه علوم انسانی بستند، تنها به این دلیل مشخص که این علوم را با تفکر و اندیشه سر و کار بود و سران فعلی ایران و مبارزان دیروز، تفکر و اندیشه را برنمی تابیدند.
رهبران جمهوری اسلامی با بهره گیری از شعارهای ضد امپریالیستی برخاسته از شوروی کومونیست در اوایل انقلاب ، کار را تا بدانجا پیش بردند که توهمشان را تبدیل به باور کردند و از غرب که موجودی خیالی و ترسناک بود در ادبیات سیاسی ،ابزاری برای بقا و شعار دادن ساختند و ضدیت با غرب به ایمان و تعهد به آرمانهای انقلاب مترادف شد  وبا شیطان بزرگ بر مبنای توهمات خود شروع به مبارزه کردند. با چیزی که خود ساخته بودند و اکنون به آن وجود خارجی می دادند. بدبینی نسبت به غرب میراثی بود که روحانیون به سبب بینش سنتی خود و متاثر از گفتمان هایی نظیر گفتمان آل احمد هر روز دامنه اش را وسیع تر می ساختند. بینش ناشی از توهم سران ایران هزینه های فراوانی را بر دوش مردم ایران نهاده است.


از نوع نگاه و تفکر روحانیون رسیده به قدرت در ایران، نباید شگفت زده بود زیرا خمیر مایه آنها اینگونه سرشته شده، اما مایه تعجب فراوان رفتار و منش گروهی از اپوزیسیون خارج از کشور است که سال ها زندگی در غرب را تجربه کرده اند و بخشی از آنها که اهل مطالعه و تدبر هستند، از آموزه های مفید غرب بهره ها برده اند اما در میدان عمل به راه همان روحانیونی می روند که درباره آنها سخن گفتیم. منش و رفتار بسیاری از گروه های اپوزیسیون در بنیاد دچار تناقض است و زندگی در غرب نیز نتوانسته است این مشکل را حل کند زیرا غرب هنوز در اذهان بسیاری از آنان که حتی در غرب زیسته اند، رنگ تابو دارد .

افزون بر این، مخالفان مورد اشاره ـ که برای برقراری دموکراسی در ایران  فعالیت دارند ـ در حالی از دموکراسی و آزادی خواهی سخن می گویند که خود نصیبی از آن نبرده اند و ذهن استبداد زده شان تحمل سخنی دیگرگونه را ندارد پیران، جوانان نکته سنج و خوش فکر و آینده ساز را برنمی تابند و جوانان، پیران دارای کوله بار تجربه بر دوش را . . .
 به همین دلیل جزایر پراکنده ای هستند که از دستشان کاری برنمی آید جز برگزاری همایش هایی که در پایان هیچ فایده ای بر آنها مترتب نیست.
 بنابراین ترس تاریخی از غرب که در ناخودآگاه برخی از گروه های مخالف ایرانی وجود دارد و نیز ذهن استبداد زده دو عامل کلان در عدم وجود تعامل سازنده با غرب به شمار می آیند و این هر دو میراثی هستند که از گذشتگان به دستمان رسیده است. به نظرم ژاپن و کره جنوبی دو مثال مناسب از کشورهایی با سنت های دیرینه باشند که در مواجهه با غرب، ضمن حفظ بسیاری از سنت ها و خاطرات جمعی خود، از مظاهر مدرن نیز بهره ها بردند. مقایسه شرایط کره شمالی که زیر سیطره فکری شوروی سابق قرار داشت و کره جنوبی که سایه آمریکا را بر خود می دید، بسیار تامل برانگیز است. ژاپن حتی پس از جنگ با آمریکا، خصومت های گذشته را بهانه ای برای محروم کردن خود از تعامل با کشورهای قدرتمند قرار نداد و امروز کیست که نداند ژاپن در آسیا یکی از غول های بزرگ صنعتی و نمادی از دموکراسی موفقیت و پیشرفت در دنیا است .
به نظر من اپوزیسون ایران نیازمند تمرین است؛ تمرین دموکراسی و تمرین پاک کردن بدبینی تاریخی و به ارث رسیده، از ذهن. اذهان مستبد و متوهم اگر ایران آینده را دچار سرنوشت جمهوری اسلامی نکنند یا نتوانند بکنند، چوب ها لای چرخ پیشرفت کشور خواهند گذاشت بنابراین بهتر آن است که از نوع تعاملات معمول در غرب درس بگیریم و هدف اصلی خود را سربلندی ایران قرار دهیم. ایران نیاز به کسانی دارد که مصالح جمعی را بر منافع فردی ترجیح می دهند.
مخالفان جمهوری اسلامی نیازمند آن هستند تا آستانه تحمل خود را بالا برده و در کنار یکدیگر قرار بگیرند نه رو در روی هم. طبیعتا تمام گروه ها از ایده و اندیشه واحد پیروی نمی کند اما این اختلاف ها  و تفاوت ها باید میل به همگرایی پیدا کنند. اگر توهم ها را کنار بگذاریم و در راهی گام برداریم که امثال کره جنوبی و ژاپن برداشتند می توانیم به یاری غرب نیز امیدوار باشیم زیرا تنوع ها و تکثرها غرب را در تعامل با اپوزیسیون خارج از ایران دچار حیرت و مشکل می کند. این تنوع ها و تکثرها اگرچه از جهاتی خوب است، عدم یکپارچگی ها باعث شده است و می شود غرب از همکاری با اپوزیسون یا خودداری نموده و یا ناتوان باشد زیرا نمی تواند اینها را زیر قدر مشترکاتی گرد آورد و سپس استراتژی کمک به آنها را تدوین نماید.
آنچه امروز اهمیت دارد اتحاد همه گروه های مخالف جمهوری اسلامی با یکدیگر و کوشیدن برای نجات مردم ایران است. تنوع ها و تکثرها در میدان مبارزه باید به یگانگی برسند تا در ایران آزاد فردا مردم خود به این تنوع ها رای بدهند و یکی از آنها را برگزینند. اگر هدف خدمت به ایران و ایرانی باشد، اختلاف ها به راحتی می تواند به اتحاد تبدیل شود. ایران آزاد فردا، فعالانی واقع بین می خواهد، فعالانی که به سبب کوشیدن برای ایران حق و حقوقی برای خویشتن قائل نشوند و تنها سربلندی و نجات ایران آرزو و هدفشان باشد.

بهروز بهبودی
نیویورک - شنبه ۱۰ مارس ۲۰۱۲

رأی دهید
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
توجهِ دوستان را به نمونه‌ای آزادیِ بیان و ادیان در ایرانِ اسلامی جلب می‌کنم! منبع این خبر سایت اف سی‌ ان ان است که در ایران مثل هزاران سایت دیگر فیلتر شده است!. کلیسای انجیلی تهران واقع در خیابان قائم مقام (نادرشاه) از معدود کلیساهای رسمی در تهران بود که هنوز در روزهای جمعه سرویسهای پرستشی به زبان فارسی برای ایمانداران مسیحی برگزار می کرد. ماموران ابلاغ کننده این حکم که از سوی مراجع حکومتی صادر شده است به رهبران کلیسا اعلام کرده اند که دیگر حق برگزاری جلسات مذهبی مسیحی به زبان فارسی در روزهای جمعه را ندارند. آنها مسئولین کلیسا را تهدید کرده اند که اگر باردیگر بخواهند برنامه های مسیحی خود را در روز جمعه که روز مقدسی برای مسلمانان محسوب می شود ادامه دهند با بمب گذاری در کلیسا روبرو خواهند شد!.
شنبه 27 اسفند 1390 - 23:55
بهروز كياني - تهران - ایران
غرب خیلی خوبه! هیچ مشکلی ام نداره! یعنی یه درصد.. برادر من! آمریکا یا کشورهای دیگه به فکر نفع خودشونن...دموکراسی براشون یه سپر هست. بیچاره مردم ایران که گیر حکومت سفاک افتادن و غرب هم از اونور جز تحریم هیچ غلطی نمی کنه! چرا؟چون به صرفش نیست...عجب!
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 00:38
hossein87 - ایران - ایران
فکر کنم باید در تعریف واژه ی مقاله یه تجدید نظر بشه!
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 01:34
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان
با سپاس و قدر دانی‌ از مطالب پر محتوی و توصیه‌های بجای آقای بهروز بهبودی. که دقیقا یکی‌ از خواسته‌های اصلی‌ آقای رضا پهلوی نیز همین می‌باشد ؛ امیدواریم که تمامی نیروهای اپوزیسون ایران مطالب ایشان را سر لوحه ی اهدفشان قرار دهند و برای نجات کشور عزیزمان ایران از چنگال دیکتاتورهای خشک مذهبی‌ و برقراری یک دموکراسی واقعی تلاش کنند و همگی‌ با هم با یکدیگر متحد و یک صدا شویم ! امیدواریم که این زمینه بزودی فراهم شود .
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 03:00
jack bauer - تبریز - ایران
ببینید آقای دکتر این غربه که از اسلام می ترسه نه ما.این غرب بود وهست که از کشورهای ضعیف با اسم قشنگ دموکراسی داره استفاده می کنه. این غربه که مسلمانا رومحدود می کنه و این غربه که برهنگی و بداخلاقی رو ترویج می کنه. این غربه که ارزش زنو به یک نماد سکس تقلیل داده و از اون استفاده ابزاری می کنه که به اسلام ضربه بزنه. البته من می دونم تو دنیای اسلام مشکلات زیادی هست و غرب هم اون قدر ها هم بد نیست، اما شما هم اینو بدونید که اکثر این مشکلات نظیر وهابیت و تندروی هایی مثل القاعده توسط همین غرب ایجاد شدن و طبق بضعی اسناد هنوز هم دارن ازشون پشتیبانی می کنن.
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 08:52
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان
( 1 ) بهروز کیانی - تهران - ایران. دوست عزیز ، ضمن عرض ادب و احترام خدمت شما ، به استحضار می‌رسانم که در تعاملات اقتصادی و سیاسی و حتی اجتماعی در دنیا ، هیچ کشوری نیست که به فکر منافع ملی‌ خویش نباشد !، نکته‌ای که مهم است این است که به جای اینکه پی‌ در پی‌ به همه ناسزا بگوییم و همیشه ترس و خوف داشته باشیم در ارتباطات جهانی مان تنها به صرف اینکه غرب به فکر منافع خودش هست !! این کاملا نامعقول و غیر عاقلانه است و به عبارت ساده تر آن ، این دیدگاه آخوندیست ! معتقد هستم که اگر بر فرهنگ و تاریخ کهن ایرانی‌ خود و قوی بودن خود و کشورمان ایمان داریم پس میشود با کل دنیا ارتباط حسنه داشت و ضمن در نظر گرفتن منافع کلی‌ کشورمان هم امتیازی را گرفت و هم امتیازی را داد و در عصر ارتباطات و روابط بین الملل خود را فقط به صرف ضدیّت با غرب از لحاظ سیاسی و اقتصادی و فرهنگی‌ و اجتماعی بیش از این منزوی نکنیم !، اما در مورد دموکراسی به
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 14:45
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان
( 2 ) --به نوعی که شما ذکر کردید ؟!، باید بگویم که دموکراسی کالا نیست که بشود آن را صادر کرد و یا به قول شما به عنوان سپر از آن استفاده کرد !!، البته ناگفته نماند این حقشان هم هست که با داشتن فرهنگ دموکراسی در جامعه غربی , پزش را هم بدهند و هم تشویق و محرکی باشند برای تحرک ملتها و کشورهایی که در دامن دیکتاتورها گرفتار آماده اند و از حد اقل حقوق انسانی‌ و آزادی محروم هستند و از طرفی‌ بتدریج بستر سازی شود برای جهانی دموکراتیک و آزاد که در آن ملتها و دولتها ارتباطات و مبادلاتشان با
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 14:49
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان
( 3 ) --در آن ملتها و دولتها ارتباطات و مبادلاتشان با یکدیگر نزدیک تر و راحت تر شود !!، ++ و اما نکته آخری که اشاره فرمودید که غرب هم از اونور جز تحریم هیچ غلطی نمی کنه عرض کنم که بنده معتقد هستم که چرا ; تمامی شگرد‌های تاکتیکی و فنی‌ و تخصصی آن را با در نظر داشتن تمامی جوانب آن با حد اقل هزینه ممکن فراهم شده و در حال شکل گیری و بستر سازی آن هستند و در اینجا قطعا منافع ملی‌ کشورشان را هم در نظر میگیرند که کاملا امری طبیعیست ! نتیجتاً با حمایت کامل و بستر سازی آن ; خود ملت بزرگ ایران تکلیف‌شان را با آخوندهای کلاش و دروغگو و دیکتاتوران مذهبی‌ مشخص خواهند کرد و برای همیشه این لجن‌های بی خاصیت را به زباله دان تاریخ خواهند سپرد !!
یکشنبه 28 اسفند 1390 - 14:53
بابک - سبزوار - ایران
بسیار عالی بود متشکرم.
دوشنبه 29 اسفند 1390 - 05:37
jack bauer - تبریز - ایران
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان برو بابا خاین. آقای وطن فروش چرا با این چرت و پرت ها می خوای به این نتیجه برسی که این تحریم ها به خاطر مردم ایرانه؟ شما یا خیلی پرتی یا خودتو زدی به نفهمی. من فکر میک نم هر دو مورد باشه. خب دارن به مردم فشار میارن تا از آرمانهاشون کنار بکشن دیگه. حالا سیاست های اشتباه دولت هم به این امر دامن زده یک حرف دیگه هست. ولی اینو بدون اونها به دنبال دموکراسی مورد نظر خودشونن.اون ها دنبال مزاحم نیستن اون ها دنبال تحلیلگر نیستن. اونها دنبال منفاعشونن نه دموکراسی.
دوشنبه 29 اسفند 1390 - 07:57
jack bauer - تبریز - ایران
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا خواهشا این چرت و پرتو کم این ور اون ور کپی پیست کن.
دوشنبه 29 اسفند 1390 - 10:10
sarbaze vatan - ایران - ایران
چرت و پرت نگو باو به زودی همتون به درک واصل میشید.
دوشنبه 29 اسفند 1390 - 11:08
Azadikhah - تكسل - هلند
مقاله جالبی‌ هست البته آخوندها هیچ وقت مغز ژاپنیها را نخواهند داشت چون دیگه اون موقع جاشون فقط در مسجد خواهد بود نه در رأس مملکت! jack bauer - تبریز - ایران :حقوقت همان ساعتی‌ ۷۰۰۰ تومن هست یا بیشتر شده با این وضعیت تورم؟!
‌سه شنبه 1 فروردين 1391 - 12:19
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.