ایران چگونه به حمله احتمالی اسرائیل پاسخ خواهد داد

جاناتان مارکوس

خبرنگار امور دیپلماتیک بی بی سی

ایران به وضوح اعلام کرده است که اگر مورد حمله اسرائیل یا ایالات متحده قرار گیرد، آن را بی پاسخ نخواهد گذاشت. ولی سوال این است که ایران برای حمله متقابل چه می تواند بکند.

و سوال دیگر این که تبعات آن در منطقه و در داخل ایران چه خواهد بود؟


مارک فیتزپاتریک، مدیر برنامه منع گسترش و خلع سلاح در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک که در لندن مستقر است، می گوید: "توانایی ایران برای ضدحمله مستقیم به اسرائیل محدود است."

او می گوید: "نیروی هوایی فرسوده ایران کاملا از نیروی هوایی اسرائیلی پایین تر است و تعداد موشک های بالستیک ایران که به اسرائیل می رسد، محدود است."

 

نیروهای هوایی ایران را، که شامل میگ های 29 است نمی توان همتراز همتایان اسرائیلی یا آمریکایی آن دانست


آقای فیتزپاتریک می گوید که در انبار موشکی ایران "نمونه های اصلاح شده موشک شهاب ۳، قدر ۱، که برد آن ۱۶۰۰ کیلومتر است، وجود دارد ولی ایران تنها شش دستگاه حمل و پرتاب موشک دارد."

او می افزاید: "موشک جدید ایران، سجیل ۲، هم می تواند به اسرائیل برسد ولی هنوز به طور کامل به مرحله بهره برداری نرسیده است."

ولی به نظر آقای فیتزپاتریک هر دو این موشک ها آن قدر دقیق نیستند که بتوانند تاثیری بر اهداف نظامی داشته باشند. او می گوید: "هیچ کدام آنها راه موثری برای انتقال سلاح های شیمیایی یا بیولوژیکی نیستند، و ایران سلاح هسته ای هم ندارد."

به طور خلاصه، مارک فیتزپارک بر این باور است که "حمله موشکی ایران تنها یک اقدام نمادین خواهد بود."

کمک از متحدان

 

گفته می شود که حزب الله هزاران سکوی پرتاب موشکی در لبنان دارد.


آقای فیتزپاریک بر این باور است که ایران به احتمال بیشتر "به طور غیرمستقیم و از طریق نمایندگانش" به اسرائیل پاسخ خواهد داد. حزب الله، گروه اسلامگرای شیعه که متحد ایران است، بیش از ده هزار سکوی پرتاب موشک در جنوب لبنان دارد که بسیاری از آنها را ایران تامین کرده است.

بیشتر این موشک ها کاتیوشا با برد ۲۵ کیلومتر هستند ولی علاوه بر آنها فجر ۳ (با برد ۴۵ کیلومتر)، فجر ۵ (با برد ۷۵ کیلومتر)، زلزال (۲۰۰ کیلومتر) و شاید موشک های فاتح ۱۱۰ (۲۰۰ کیلومتر) را هم در اختیار دارند. به اینها باید ۱۰ موشک اسکاد دی را هم افزود که ظرفیت کلاهک آنها ۷۵۰ کیلوگرم ماده منفجره است و برد آن تا حدی است که می تواند کل اسرائیل را هدف قرار دهد.

مارک فیتزپارک می گوید که حماس، جنبش اسلامگرای فلسطینی که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد، هم می تواند با موشک هایی با برد کوتاه تر، اسرائیل را هدف قرار دهد.

در اینجا وقوع درگیری گسترده تری بین اسرائیل و حزب الله یا بین اسرائیل و حماس خطر بزرگی به شمار می رود.

با وجود بی ثباتی زیاد در خاور میانه، که بحران سوریه یکی از آنهاست، خطری بسیار واقعی وجود دارد که حمله اسرائیل به برافروخته شدن آتش گسترده تری در منطقه منجر شود.

تحرکات نیروی دریایی در خلیج فارس

 


نیروی دریایی ایران، و مخصوصا قسمتی که در اختیار سپاه پاسداران است، به کشتی های کوچک و سریعی مجهز است که قادر است مین بکارد یا به کشتی های بزرگ تر حمله کند.

ایران همچنین موشک های ضدکشتی در اختیار دارد که قادر به شلیک از روی خشکی است.

به این ترتیب، این نیروی دریایی توانایی بستن شریان های حیاتی نفتی در تنگه هرمز را دارد.

نیروی دریایی آمریکا از این نکته اطمینان دارد که می تواند تنگه هرمز را دوباره باز کند. ولی این ریسک درگیری گسترده دریایی بین ایالات متحده و ایران را بیشتر می کند و در کوتاه مدت، ممکن است تاثیر چشمگیری بر قیمت نفت بگذارد.

فعالیت های پنهانی

دنیل بایمن، کارشناس ضدتروریسم در موسسه بروکینگز در واشنگتن می گوید که علاوه بر اینها "نگرانی قابل توجهی وجود دارد مبنی بر اینکه در صورت حمله هوایی اسرائیل، ایران و گروه هایی مثل حزب الله لبنان ممکن است درگیر حمله های تروریستی شوند."

او می افزاید: "ایران در موقعیت هایی، از چنین حمله هایی علیه دشمنانش استفاده کرده است، مخصوصا در مواردی که از راه های دیگر نتوانسته به آنها ضربه بزند."

به گفته او از هم اکنون یک نوع جنگ زیرزمینی در آستانه وقوع است.

آقای بایمن با اشاره به ترور دانشمندان هسته ای ایران توضیح می دهد که اسرائیل و ایران مدتی است که به هم حمله می کنند و اسرائیل با موفقیتی بیشتر، به شیوه ای هدفمندتر این کار را می کند.

او می گوید: "من مطمئن نیستم که اسرائیل در صورت حمله موشکی، این گونه حمله ها را افزایش دهد. ولی ایران ممکن است این کار را بکند."


آقای بایمن در خصوص میزان تاثیر این دست اقدامات ایران تردید دارد.

"حمله هایی که در هند و تایلند صورت گرفته و به ایران نسبت داده شده، نشان می دهد که ایران مصمم است به اسرائیل ضربه بزند، این گونه حملات احتمالا به انتقام از قتل شخصیت های حزب الله مثل عماد مغنیه و حمله های مشکوک به دانشمندان هسته ای ایرانی صورت می گیرد."

به گفته او "این حمله های اخیر به خوبی اجرا نشدند، که بیانگر این است که توانایی حرفه ای نیروهای اطلاعاتی ایران یکدست و همگون نیست."

در مجموع، کارشناسان بر این باورند که حکومت ایران در پی ارزیابی دقیق پاسخ هایش به هر گونه حمله است.

کریم سجادپور، کارشناس ایران در موسسه کارنگی در واشنگتن گفته است: "اگر پاسخ ایران ناچیز و کم باشد، بی اعتبار می شود و اگر بیش از حد باشد، سرش بر باد می رود."

ایران در پی این خواهد بود که به اندازه ای پاسخ بدهد که امنیت منطقه را به تلاطم بیندازد و بر اقتصاد جهانی، تاثیر منفی بگذارد تا سبب محکومیت بین المللی آمریکا یا اسرائیل شود، ولی از انجام هر کاری که نشانه ای از دعوت به تلافی گسترده ای از سوی آمریکا باشد، خودداری خواهد کرد."

آقای سجادپور می گوید: "به صراحت بگویم که مطمئن نیستم چطور این کار را انجام خواهد داد. اگر ایران بخواهد موجودی انرژی جهانی را بی ثبات کند، چه از طریق پرتاب موشک به استان های شرق عربستان که نفت خیز است و چه از طریق تلاش برای بستن تنگه هرمز، آمریکا بی حرکت نخواهد ایستاد."

مقررات بین المللی

با وجود همه تردیدها درباره اینکه آیا اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد و اینکه ایران چگونه پاسخ خواهد داد، یک چیز روشن است: از نظر مقررات بین المللی، چنین حمله ای غیرقانونی است.

 

حمله ای که با رهبری آمریکا به عراق صورت گرفت منجر به درگیری هایی شد که هزینه اش جان هزاران تن و میلیاردها دلار بود.

پرفسور ماری الن اوکانل، استاد حقوق بین الملل در دانشگا روتردام می گوید که برای قانونی بودن "شورای امنیت سازمان ملل باید چنین حمله ای را مجاز بداند، چرا که ایران آغازگر حمله علیه اسرائیل یا آمریکا نبوده است."

او می گوید منشور سازمان ملل این نکته را روشن می کند که استفاده از زور در حالت معمول ممنوع است مگر اینکه یک کشور برای دفاع از خود در مقابل حمله ای که در حال وقوع است دست به اقدام بزند، یا مجوز شورای امنیت را داشته باشد."

اسرائیل البته ممکن است ادعا کند که از منظری پیشگیرانه عمل می کند تا از حمله هسته ای ایران در آینده ممانعت به عمل بیاورد با اینکه هیچ کس باور ندارد که ایران بمب اتم دارد، ولی پروفسور اوکانل می گوید که حمله اسرائیل ممکن است همچنان غیر قانونی باشد.

"بحثی پویا میان متخصصین حقوق بین الملل در جریان است که در چه مرحله ای یک کشور ممکن است به یک حمله مسلحانه پاسخ بدهد: آیا باید حمله ای احتمالی باشد یا صرفا حتمی باشد؟"

"در میان صاحبنظران، هیچ کس از حمله ای که با هدف "پیشگیری" از یک حمله فرضی در آینده صورت می گیرد، حمایت نمی کند."

ولی وقتی که منافع حیاتی دولت ها در معرض خطر باشد، دولت ها کاری را می کنند که فکر می کنند باید بکنند.

برای مثال، ناتو به صربستان و نیروهای صرب در کوزوو حمله کرد و آمریکا و متحدانش عراق را اشغال کردند. و در هر دو مورد، شورای امنیت موافقت نکرده بود.

پرفسور اوکانل می گوید که در هر دو مورد، استفاده غیرقانونی از زور، با تاوان پرهزینه ای همراه بود.

تلفات

همچنین بسیاری به مساله تلفات احتمالی حمله اسرائیل اشاره می کنند، مخصوصا در حالی که حقوق بین الملل اجازه این حمله را به آن کشور ندهد.

 

حمایت گسترده ای در داخل ایران برای برنامه مناقشه انگیز هسته ای این کشور وجود دارد.


تخمین تلفات بالقوه بدون دانستن اهداف حمله، زمان حمله و احتمال حمله مجدد به هدف ها مشکل است.

کارشناسان می گویند که بعید است رآکتور هسته ای فعال در بوشهر مورد هدف قرار بگیرد به این دلیل که ربطی به برنامه های بالقوه نظامی ایران ندارد و ضمنا نشت تشعشعات ممکن است سبب بروز تلفات گسترده غیرنظامیان شود.

خود ایرانیان به هر گونه حمله چگونه واکنش نشان می دهند؟ تاثیر آن بر برنامه هسته ای ایران چگونه خواهد بود؟ و برای حکومت ایران در داخل ایران چه معنایی خواهد داشت؟

در حال حاضر مشخص نیست که ایران هنوز در مورد فعالیت برای یک برنامه تسلیحاتی هسته ای تصمیمی گرفته است یا نه.

عامل داخلی

تریتا پارسی، نویسنده کتاب "یک دور تاس انداختن؛ دیپلماسی اوباما با ایران" که به تازگی منتشر شده است، می گوید که اگر اسرائیل حمله کند، موقعیت ایران به طور قابل توجهی تغییر خواهد کرد.

"من به هیچ ناظری برنخورده ام که بر این باور نباشد که اگر ایران مورد حمله قرار گیرد، تصمیم و تمایل حکومت ایران برای ساخت یک بازدارنده هسته ای چند برابر می شود."

حمله نظامی ممکن است مردم ایران را پیرامون آیت الله علی خامنه ای جمع کند.


او می گوید که ارزیابی آمریکا این است که در صورت حمله اسرائیل، "ایران برنامه های خود را بیشتر به صورت زیرزمینی دنبال خواهند کرد، از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای خارج خواهد شد یا تهدید به خروج از این پیمان خواهد کرد، بازرسان آژانس انرژی بین المللی هسته ای را بیرون خواهد کرد و مسیر ساخت بمب را به سرعت خواهد پیمود."

او می افزاید: "همان طور که برخی مقامات بلندپایه نظامی آمریکایی گفته اند، بمباران ایران سریع ترین راه برای اطمینان یافتن از ساخت یک بمب ایرانی است."

آقای پارسی که رئیس شورای ملی ایرانی آمریکایی است همچنین می گوید که حمله اسرائیل در داخل ایران، بار معنایی سیاسی ای هم خواهد داشت.

"رژیم ایران عمیقا فاقد محبوبیت است و از زمان انتخابات سال ۲۰۰۹، زخم هایی از نقض گسترده حقوق بشر هنوز باز و خونین است. رژیم تاکنون نتوانسته است این شکاف با مردم را از میان بردارد. با این حال، حمله به ایران، مخصوصا اگر بمباران به تلفات فراوان غیرنظامیان بیانجامد، احتمالا اختلافات خصمانه را به اتحاد علیه یک مهاجم بیرونی تبدیل خواهد کرد."

"این همان چیزی بود که در سال ۱۹۸۰ هنگام حمله صدام حسین به ایران رخ داد."

سیاستگزاران غربی و اسرائیل که هر از گاه ایده تغییر رژیم در ایران را سبک و سنگین می کنند، باید این نکته را بیشتر در نظر داشته باشند.

همه اینها بیانگر یک نتیجه قطعی است- حتی حمله نظامی از منظر اسرائیل، برنامه هسته ای ایران را تنها برای چند سال به تعویق می اندازد.

دیپلماسی

بنابراین جای تعجب نیست که به نظر می رسد دولت اوباما تلاش می کند که اسرائیل را دست کم در زمان حاضر، از هر گونه حمله بازدارد.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که هنوز برای اجازه دادن به کارسازشدن تحریم ها و بلکه برای دستیابی دیپلماتیک به ایران راه زیادی در پیش است.

تریتا پارسی می گوید: "دیپلماسی مطمئنا به پایان نرسیده. تلاش های دیپلماتیک در چند سال گذشته کم و کوتاه مدت بوده است."

"فضای سیاسی برای نوع گفت و گوهای مداوم که برای دستیابی به موفقیت لازم است نه در واشنگتن وجود دارد و نه در تهران. ما بیش از اینکه شاهد مذاکرات واقعی باشیم، شاهد رد و بدل شدن اولتیماتوم بوده ایم."

به گمان کریم سجادپور، ممکن است یک فشار دیپلماتیک دیگر، ارزش داشته باشد، ولی او احساس می کند که نتایج بالقوه این فشار ممکن است به ناگزیر، محدود باشند.

او می پرسد: "چگونه می توان به روابط حسنه با رژیمی دست بیابید که برای حقانیت ایدئولوژیک خود، به شما به عنوان دشمن نگاه می کند؟"

او نتیجه می گیرد: " فکر می کنم که واقع گرایانه این است که گفت و گو با تهران در بهترین حالت، دست می کم می تواند اختلاف های ما با ایران را محدود کند - ولی آنها را حل نخواهد کرد."

موشک های بالستیک ایران


شهاب ۱- ساخته شده از روی اسکاب بی. دارای برد ۳۰۰ کیلومتر با سوخت مایع که پرتاب آن زمانبر است
شهاب ۲- ساخته شده بر اساس اسکاب سی. دارای برد ۵۰۰ کیلومتر.
شهاب ۳- ساخته شده از روی موشک ساخت کره شمالی با نام نودونگ. دارای برد ۹۰۰ کیلومتر و قابلیت حمل ۱۰۰۰ کیلوگرم مواد منفجره.
قدر ۱- نسخه اصلاح شده شهاب ۳ با برد ۱۶۰۰ کیلومتر. ۷۵۰ کیلوگرم مواد منفجره را حمل می کند.
سجیل ۲- موشک زمین به زمین با برد ۲۲۰۰ کیلومتر. سوخت جامد. ۷۵۰ کیلوگرم مواد منفجره را حمل می کند.
قدر ۱- نسخه اصلاح شده شهاب ۳ با برد ۱۶۰۰ کیلومتر. ۷۵۰ کیلوگرم مواد منفجره را حمل می کند.
سجیل ۲- موشک زمین به زمین با برد ۲۲۰۰ کیلومتر. سوخت جامد. ۷۵۰ کیلوگرم مواد منفجره را حمل می کند.

رأی دهید
Camran - بـغداد - عــــراق
هیـــــــــــــــــــــــــــــــچ غلطـــــــــــــــــــی نمیتوانند بکنند. زنده باد ایران سرزمین مقدس
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 01:01
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
اگر حکومت جهل و جنایت و اشغال گر اسلامی- تازی ملایان مورد حمله ارتش‌های رهایی بخش اسرائیل+آمریکا+ناتو قرار بگیرد هیچ غلطی که نمیتونه بکنه هیچ چی‌ بلکه به محض اینکه مردم اسیر در داخل ایران متوجه شوند ، کار رژیم خون آشام فاشیستی اسلامی را خود خواهند ساخت اینقدر هم ترس به مردم نندازین، حمله بشه فقط مراکز فرماندهی حکومت جهل و جنون هست که داغون می‌شه و به مردم عادی صدمه نخواهد رسید، به امید آن روز. امین
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 01:05
Davidoff - خارکوف - اوکراین
اسکاب صحیح نیست! اسکاد صحیح است!
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 01:21
zedehal95 - آمستردام - هلند
خوب این رو که همه میدونند ایران توانایی مقابله رو نداره ، فقط ۳ روز تمام تاسیسات اتمی با خاک یکسان میشه . این امریکا و اسرائیل و کلا غرب هر کاری میکنه با برنامه و سنجیده انجام میده ، فکر همه جاشو میکنه ، ولی به نظر من دیگه زیاد از حد نگران هستند ، حمله کنند ،آخوندا همه رو فراموش می کنند حتی حزب الله رو ! وای به حال این برو بچه های شورای سایبری بسیج (که از شنیدن کلمه حمله خودشون رو ج ... میدن).
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 01:55
zedehal95 - آمستردام - هلند
وقتی حمله صورت بگیره ، قیافه این بسیجی ها که اینجا کامنت مینویسند و جنگ جنگ می کنند دیدن داره ، حالا برو از سوراخ موش بیارشون بیرون !.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 01:57
آه ستمدیدگان - اصفهان - ایران
الان بهترین زمان برای حمله به جمهوری اسلامی است زیرا جمهوری اسلامی دیگر متحدی در منطقه ندارد و تنها شده است،اون از سوریه که سرگرم سرکوب مخالفانش است و وقتی برای جمهوری اسلامی ندارد،اون از حماس که صراحتا اعلام کرد در درگیری ایران و اسراییل اصلا دخالت نخواهد کرد و بیخودی خودش را فدای جمهوری اسلامی نمیکند،اون از لبنان که فکر نمیکنم حاضر باشد شبهای زیبای بیروت را که پر از توریست است فدای جمهوری اسلامی بکند،اون از چهره و جایگاه جمهوری اسلامی که در دنیا منفور و منزوی شده است و در آخر هم حزب الله که اون سید حسن نصرالله هنوز که هنوز است از ترس اسراییل تو سوراخ موش قایم شده و تو اون جنگ با اسراییل اینقدر ضربه خورده است که حالا حالاها وقت میخواهد تا دوباره رو پاهاش بلند شود،پس باید حق داد که الان بهترین زمان برای سرنگونی این رژیم منفور است.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 03:48
بابک - سبزوار - ایران
پلاخمون یاددتان رفت.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 06:31
mmaziyar - تهران - ایران
این صحبت ها همگی نظر به اسطلاح دشمنان ایران است ولی خود ایران در مورد این حمله چه می گوید من در مطلبی خواندم که انها بر این عقیده هستند که بعد از حمله اسرائیل پایتخت اسرائیل با هزاران موشک با خاک یکسان خواهد شد و اگر امریکا در این مغوله دخالت کند پایگاه دریائی انها در قطر و بحرین همراه کشتی های جنگی انها که هدف ثابتی در خلیج فارس هستند با صد ها موشک نابود خواهد شد و بهد از آن تمام تنگه هرمز با صد ها مین بزرگ غیر قابل عبور خواهد شد. و هر کشتی خارجی که قصد مین روبی داشته باشد تنها هدف سادهای برای دها سکوی موشکی که در دل کوههای و دیوارهای هرمز پنهان شده اند خواهد بود اینها تنها در صورتی خواهد بود که ما اصلا نیروی دریائی و زیر دریائی ها و صدها قایق موشک انداز و هواپیماهای سطح پرواز همراه با هزاران کیلو تن ان تی و موشکهای پر سرعت که در زیر اب حرکت می کنند و جنگندهای نیروی هوائی را حساب نکنیم پس نباید اخبار را یکطرفه گوش کرد حتما ایران سناریوهائی برای این گونه حملها از پیش اماده کرده است.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 07:11
بهدین - نشویل - آمریکا
کسانی کە بە بهانە میهنپرستی بە مخالفان جمهوری اسلامی برچسپ خیانت میزنند یک لحظە فکر کنید آیا اینهمە کشوری کە در چند دهەی گذشتە بە پیشرفت رسیدند، مردم و ملت خود را از این دالانهای تاریک و ماجراجویانە گذراندند؟ آیا قضاوتتان نمیلنگد؟
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 07:50
Camran - بـغداد - عــــراق
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان. شما و دارودسته تان عــددی نیستید نام ایران موجب ترس و هراس و هزیون گویی واستون شده.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 09:39
danial nabi - استكهلم - سوئد
آمریکا و اسرائیل هیچ غلطی نتونستند بکنند، و نخواهند توانست کاری از پیش ببرند. لعنت خدا بر این شیطان پرستان.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 09:21
cyrus Asher - لندن - انگلیس
ملت بزرگ اسرائیل و دولتش نباید از این صحبت‌ها ترسی‌ به خود راه دهند ملایان بسیار ضعیفند و می‌توان با یک حمله حساب شده کار ایران را یک‌سره کرد. درود بر اسرائیل.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 10:00
oghab - هلسينكي - فنلاند
حالا حمله کنید .تا ببینید پیش بینی نوستردامس به حقیقت می پیونده یانه .ببینید چگونه اسراییل را پاره میکنیم .مرگ بر اسراییل و امریکا
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 10:52
asemane iran - تهران - ایران
دوستان توجه کنن حتا بزرگ‌ترین دشمنان( ایرانی‌) حکومت اسلامی که همه جور دارن برای بر اندازی حکومت تلاش می‌کنن به خط عشق به خاکشون و همین طور مردومشون به شدت از حمله نظامی خارجیها به ایران نگرنن و اون رو به شد نگرانن و اون رو محکوم می‌کنن ، مثل شهزاده رضا ، اساتید دنشگاههای آمریکا، سازگارا ، نوری زده و همگی‌ ، فقط به خاطر این که میدونن عواقب یه هم چین حمله ائی چقدر خطرناک
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 10:56
asemane iran - تهران - ایران
و دودش فقط به چشم مردم میره ، ضمنا در این که همه ایرانیها میدونن که اسرائیل دشمن ایران که هیچ شکی نیست اما قابل توجه ایرانی‌هایی که فکر می‌کنن آمریکا به خاطره مردم ایران و با هدف بر اندازی حمل خواهد کرد : آمریکا به هیچ وجه خواهان تغییر رژیم در ایران نیست فقط خواهان تغییر سیاست‌های رژیم در برابر آمریکاست ، این رو بارها اوباما و بقیه سیاست مادراشون اعلام کردن ، عملا بعد از تظاهرات ۸۸ هم دیدیم که به جای حمایت از مردم نامهٔ صلح جویانه به سران رژیم فرستادن
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 11:04
پریستوک - تهران - ایران
mmaziyar - تهران - ایران این حرف ها به قول خودشان فقط مصرف داخلی و ساندیسی دارد.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 11:08
peiman666 - تهران - ایران
زنده باد ایران و ایرتنی البته نه از نوع وطن فروشش
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 11:15
asemane iran - تهران - ایران
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - شما خیلی‌ بی‌ جا کردی راجع به خاکه پاک ما ایرانی‌‌ها نظر میدی ، تو یه اسرییلی تند رو هستی‌ و دشمن خاک پاک ایران ، برو تو سایت‌های اسرائیل مزخرفاتت رو بلغور کن ، اینجا ایرانی‌‌های عاشق ایران نظر میدان ، هر ایرانیی که خاکش رو دوست باشه حتا اگه از این رژیم متنفر باشه باز به مثل تو و دوستای اسرییلیت اجازه تعارض به خاکش رو نمید .
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 10:46
ali1111 - تهران - ایران
جنگ ابعاد دیگری هم دارد، مانند هزینه جنگ، لجستیک و غیره، ایران جز بلوف زدن فعلا کار دیگری بلد نیست. اولا تحریمها کمر شکن است.۲-ایران از تجهیزات نظامی پیشرفته‌ای برخوردار نیست.۳- توان نظامی بسیار محدودی دارد و اصلا هزاران موشک ندارد که بخواهد به سمت اسرائیل بفرستد؟!!و توان تولید هم در صورت حمله ندارد. استراتژیک آمریکا بسیار بالاتر از ایران است و مطمئناً به هر قیمتی شده کار را سریعاً یک سره میکنند. امیدوار باشیم هرگز جنگی نشود. جنگ یعنی‌ بدبختی.
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 11:28
mobareze khamoosh - پردیس - ایران
چه قدر خنده دار یا بهتر بگم گریه داره وقتی‌ ملتی اونقدر منفعل اند برای نجاتِ خودشون که منتظرن حمله نظامیِ یه غریبه کمکشون کنه،آخ،زهی خیالِ باطل..
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 14:53
parvaz 1 - پلیموس - انگلیس
تنها راه نجات ایران قیام مسلحانه مردم ایران مثل لیبی و سوریه
‌پنجشنبه 18 اسفند 1390 - 18:33
aghabozorg - مشهد - ایران
حکومتی که با کشتار مردم معترض دستش به خون مردم کشورش آلوده است سرنوشتش نابودی توسط ارتش بیگانه است .پس ای بسیجیان خون آشام منتظر خشم ملت باشید.
شنبه 20 اسفند 1390 - 05:50
arashia - شیراز - ایران
آمریکا واونهایی که بهش دل بستن هیچ غلطی نمی تواند بکند . مطالب بالا چیزی نیست که ایران بهش تکیه کنه، تکیه گاه ایران خدا هست وبس. حتی اگر زرادخانه ما پیشرفته تر از آمریکا باشد ایرانی فقط به خدا تکیه دارد
شنبه 20 اسفند 1390 - 08:21
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.