آیا حکومت در ۱۲ اسفند اپوزیسیون را شکست داد؟

در کشورهایی مانند ایران، نه تصاویر حضور مردم در پای صندوق های رأی و نه نتایج رسمی شمارش آرا، اطلاعات مهمی را در مورد نحوه برگزاری انتخابات به دست نمی‌دهند

حسین باستانی

بی بی سی 

 

در پی برگزاری انتخابات مجلس نهم، رسانه های حکومتی ایران از حضور انبوه مردم در پای صندوق های رای خبر داده اند. عده ای از ناظران مسائل ایران با استناد به گزارش های این منابع، میزان حضور مردم در انتخابات را نشان دهنده پیروزی حکومت و شکست فراخوان های اپوزیسیون برای تحریم انتخابات دانسته اند.

تردیدی وجود ندارد که بررسی میزان تأثیر تحریم انتخابات توسط مخالفان و منتقدان حکومت و به طور کلی، میزان شرکت مردم در رای گیری مجلس نهم، در فهم معادلات قدرت سیاسی در ایران امروز بسیار تعیین کننده خواهد بود. اما آنچه محل تردید به نظر می رسد، استناد به اطلاعات منتشر شده از سوی رسانه های حکومتی برای قضاوت در مورد میزان مشارکت انتخاباتی در ایران و کشورهای مشابه است.


رای گیری اخیر، نخستین رأی گیری پس از انتخاباتی بوده که طی آن، جمهوری اسلامی ایران در معرض اتهام تخلف گسترده در انتخابات قرار گرفته است. انتخاباتی که حتی اگر تمام ادعاهای اپوزیسیون در مورد آن را یکسره بی اساس بدانیم، طبق آمار رسمی دولت، در آن میزان مشارکت در ۱۲۶ حوزه از ۳۶۸ حوزه انتخابی کشور بین ۹۵ تا ۱۲۷ درصد بوده که پذیرش آن به لحاظ منطق ریاضی آسان نیست.

با چنین پس زمینه ای، احتمالا در نخستین رأی گیری پس از خرداد ۱۳۸۸، حکومت ایران برای رد ادعاهای اپوزیسیون از خود، به چیزی فراتر از انتشار آمار رسمی در مورد مشارکت انتخاباتی شهروندان نیاز داشته است. این حکومت برای رفع اتهام دست بردن در آرای مردم ناچار بود – حتی اگر معتقد به برگزاری انتخابات آزاد یا رقابتی نیست – حداقلی از شفافیت را در روز ۱۲ اسفند به نمایش بگذارد.


"به لحاظ رسانه ای، حضور تنها ۵ میلیون نفر در پای صندوق های رای هم برای پر کردن چند هزار حوزه کافی است، که اگر از هر کدام تنها دو دقیقه گزارش هم پخش شود، شبکه های تلویزیونی می توانند تا چند روز متوالی از 'حضور گسترده انتخاباتی' گزارش های غیر تکراری تهیه کنند"

 

با این وجود در ۱۲ اسفند، حضور محدود خبرنگاران خارجی برای پوشش انتخابات، که در گذشته معمول بود، دچار محدودیت های جدید شد. آن طور که روایت های برخی از خبرنگاران نشریات بین المللی نشان می دهد، مقام های ایرانی در روز انتخابات، این خبرنگاران را با اتوبوس به سر صندوق های مشخصی برده و به آنها امکان مشاهده صندوق های دیگر را نداده اند.

همزمان، از سویی نشریات داخل ایران زیر فشار حکومت قرار گرفتند که سلامت انتخابات را زیر سوال نبرند، و از سوی دیگر، میزان اندک نظارت غیرمتمرکز بر انتخابات نیز که در گذشته وجود داشت، محدودتر شد. فرآیندی که در روز انتخابات با اطلاعیه هیات مرکزی نظارت شورای نگهبان مبنی بر اینکه "هیچ شخص یا مجموعه ای" حق "دخالت در امر نظارت بر انتخابات" را ندارد، مورد تأکید قرار گرفت.

این در حالی است که با انتشار نخستین نتایج رسمی انتخابات از سوی دولت ایران، تناقض های عددی بسیاری در این نتایج مشاهده شد. بررسی دقیق تر اتهامات تخلف در انتخابات اخیر به گزارش جداگانه ای نیاز دارد. اما به طور کلی می توان گفت که وجود برخی حوزه های دارای ۱۰۰ درصد رأی دهنده، انتشار آمار متناقض در مورد واجدین شرایط رأی دادن (تا حدی که میان آمار منتشر شده دولتی در مورد تعداد واجدین شرایط در برخی استان ها صدها هزار تفاوت وجود دارد) و طرح اتهام تخلف از قانون انتخابات (تا حدی که پروین احمدی نژاد خواهر رئیس جمهور هم مدعی تخلف علیه خود شده است) از جمله اتهاماتی هستند که تاکنون در این زمینه مطرح شده اند.

البته شاید تمام این اتهامات، به اندازه موضع گیری های انتخاباتی آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی پیش از ۱۲ اسفند خبرساز نبوده اند. آقای خامنه ای حدود دو ماه پیش به صراحت اعلام کرد: "با تجربه ای که از رفتار مردم و اعتمادی که به لطف الهی دارم، پیش بینی می کنم به فضل الهی حضور مردم در این انتخابات یک حضور دشمن شکن خواهد بود."از همان زمان طرح این سخنان توسط آقای خامنه ای، کلیک برخی تحلیلگران پیش بینی می کردند که حکومت ایران، بی تردید در آینده از افزایش مشارکت مردم در انتخابات مجلس نهم خبر خواهد داد. رهبر ایران دو روز پیش از انتخابات هم با بی اثر دانستن تحریم انتخابات تکرار کرد: "آنى که من احساس می کنم و از لطف الهى احتمال قوى می دهم که این جور بشود، این است که ملت ایران در روز جمعه‌اى که مى‌آید، یک سیلى سخت‌تر به چهره‌ استکبار خواهد زد."


"پیش بینی های رهبر جمهوری اسلامی در مورد مشارکت بالای انتخاباتی به این تصور دامن می زد که مقام های حکومتی ایران، در ارتباط با نتایج رأی گیری ۱۲ اسفند بیش از یک گزینه را پیش روی خود ندارند: اعلام حضور گسترده مردم در پای صندوق های رأی؛ که عملا همان چیزی بود که اعلام شد"

 

بیان این سخنان، پرسشی مشخص را در ذهن ناظران ایجاد می کرد: در صورتی که میزان واقعی مشارکت در انتخابات باعث بی اعتبار شدن سخنان آیت الله خامنه ای می شد، آیا مریدان، مقلدان و کارگزارانش به لحاظ سیاسی، امنیتی و مذهبی مجاز می بودند که برای جلوگیری از این واقعه در انتخابات دخالت "نکنند"؟

به عبارت دیگر سخنان رهبر جمهوری اسلامی به این تصور دامن می زد که مقام های حکومتی ایران، در ارتباط با نتایج رأی گیری ۱۲ اسفند بیش از یک گزینه را پیش روی خود ندارند: اعلام حضور گسترده مردم در پای صندوق های رأی؛ که عملا همان کاری بود که صورت گرفت.

بخش مهمی از پاسخ حکومت ایران به مجموعه ابهامات مطرح در مورد انتخابات، از زاویه استناد به گزارش ها و تصاویر مربوط به روز رای گیری صورت گرفته است. رسانه های منسوب به حکومت ایران در روز ۱۲ اسفند و پیش از آن، فیلم ها و تصاویر بسیاری را از حضور گسترده مردم در محل های رأی گیری به نمایش گذاشته و از مخالفان خود پرسیده اند که چگونه می توانند چنین شواهد مشخصی را انکار کنند؟

البته در روزهای اخیر ده ها عکس و ویدیوی متفاوت هم توسط شهروند-‌‌خبرنگاران منتشر شده که نشان دهنده حوزه های رأی گیری خالی از جمعیت هستند و روایت دیگری را از میزان مشارکت ایرانیان در انتخابات ۱۲ اسفند ارائه می کنند. اما حتی با صرف نظر کردن از گزارش های متفاوت در مورد میزان حضور مردم در پای صندوق های رأی، به نظر می رسد مهمترین واقعیتی که از گزارش های کانال های تلویزیونی ایران در روز ۱۲ اسفند می‌توان دریافت، موفقیت حرفه ای تهیه کنندگان این گزارش هاست و نه اندازه موفقیت حکومت در جلب مشارکت مردم در انتخابات.

در ایران، قطعا اکثریت قریب به اتفاق مدافعان حکومت و بخشی از افراد بی تفاوت نسبت به مسائل سیاسی (به ویژه در مناطق کم جمعیت و محروم کشور که یک نماینده مجلس، تنها راه دسترسی ساکنان بومی به حکومت مرکزی برای بیان مطالبات محلی است) در انتخابات شرکت می کنند. مجموع این شرکت کنندگان، بعید است در هیچ حالتی از ۱۵ الی ۲۰ میلیون جمعیت ایران کمتر باشد که حتی در صورت عدم مشارکت اکثریت بزرگ ایرانیان در انتخابات هم، تصاویر آنها برای تغذیه رسانه های حامی حکومت کافی خواهد بود. به لحاظ رسانه ای، می توان گفت حتی اگر روزی فرا برسد که تعداد کل شرکت کنندگان در انتخابات تنها ۵ میلیون نفر باشد هم، این تعداد احتمالا برای به تصور کشیدن نمایش های پرشور تلویزیونی در مورد "حضور گسترده" در پای صندوق های رأی کفایت می کند: این تعداد برای پر کردن چند هزار حوزه کافی است، که اگر از هر کدام تنها دو دقیقه گزارش هم پخش شود، شبکه های تلویزیونی می توانند تا چند روز متوالی از حضور گسترده انتخاباتی گزارش های "غیر تکراری" تهیه کنند.

 
"برای تحلیل مشارکت انتخاباتی در کشورهایی چون ایران، در درجه اول باید به دنبال شواهدی در خصوص میزان شفافیت انتخابات بود؛ شواهدی که در غیاب آنها استناد به هر گونه گزارش، آمار یا ادعای منتشر شده از جانب دستگاه حکومتی، غیر علمی است"

 

با توجه به چنین شواهدی است که به نظر می رسد در کشورهایی مانند ایران، نه تصاویر حضور مردم در پای صندوق های رأی و نه آمار دستگاه های دولتی در مورد نتایج انتخابات، از ارزش تحلیلی زیادی برای قضاوت راجع به نحوه برگزاری انتخابات برخوردار نیستند.

برای تحلیل مشارکت انتخاباتی در کشورهایی از این نوع، در درجه اول باید به دنبال شواهدی در خصوص میزان "شفافیت" انتخابات بود؛ شواهدی که در غیاب آنها استناد به هر گونه گزارش، آمار یا ادعای منتشر شده از جانب دستگاه حکومتی، غیر علمی است.

رأی دهید
kokex - ‫فرانکفورت - ‫آلمان
بله همین‌طوره. کدوم اپوزیسیون ؟
دوشنبه 15 اسفند 1390 - 07:58
alkap0n1990 - کرج - ایران
من که شخصا حوزه هایی رو که میدیدم خالی بودن . شاید یک - 2 نفر داشتن رای مینداختن . 3 تا حوزه رفتم همه این شکلی . ولی شخصا دوست داشتم کاش مردم میرفتن و رای میدادن . وقتی رای ما هیچ تاثیری بر حکومت و افراد حاکم و نحوه اداره کشور نداره ، مهم نیست که تحریمش بکنیم یا نه چون اونم تاثیری نداره . ولی شرکت مردم علاوه براینکه بنفع حکومت میشه واونا میتونن تبلیغات رسانه ای بکنن و شاید یکمی هم مشروعیت بدست بیارن ، باعث این میشه که مردم مشارکت رو یاد بگیرن . ما هنوز تو اون مرحله موندیم . اول باید یاد بگیریم چطوری دور هم جمع بشیم ، یه کار گروهی انجام بدیم و اینکه اصلا اتحاد چیه . بنده خودمم رای ندادم
دوشنبه 15 اسفند 1390 - 08:03
بابک - سبزوار - ایران
حدود 3 میلیون شرکت کردند. و خیلی هم از ترس اخراج از کار دولتی به پای صندوق رفتند. این می شود 2درصد جمعیت ایران
دوشنبه 15 اسفند 1390 - 08:49
m.noor - شارجه - امارات
با درود.صبر ایوب نیست در وجود من.آن کسی‌ که بالا هست تا به کی‌ سواری میگیری از این ملت نحیف.تا به کی‌ .شکایتمان را کجا ببریم.غلط کردیم گفتیم مرگ بر شاه.ما را ببخش .م.ن
دوشنبه 15 اسفند 1390 - 10:00
مانفرد - ایران - ایران
alkapon1990-کرج-ایران .لطفن یه بار از ته دل بشین و کامنتتو بخون/1)خوب وقتی به قول خودت رای دادن ویا ندادن تاثیرش مساویه مگه مردم مریضند که برند از وقتشون بزنند و رای بدند.2)بعدش میگی شخصن دوست داشتی که مردم برند رای بدند تا مشارکت رو یاد بگیرند و اولین نفری هم که تو رو قبول نداره خودتی که با رای ندادن مشت محکمی زدی به دهان خودت3)یادت باشه وقتی خودت داری میگی محلهای رای گیری خیلی خلوت بود یعنی مردم مشارکت کردن در رای ندادن رو یاد گرفتند.ناراحت نشی ازت خرده نگرفتما .....دوست من
دوشنبه 15 اسفند 1390 - 12:56
دستان - تهران - ایران
مانفرد -. زیاد سخت نگیر کرج ایران بیچاره دید وقتی امثال تو در خارج به این راحتی دروغ میگید در صورتی که اصلا از ایران و انتخابات اطلاعی نداری می خواست کم نیاره تازه منظورش از حوزه همون حوض خونشون بود بیچاره آخه توی اون حوضشون حتی دو تا ماهی هم برای وسط سفره سال تحویل هم پیدا نمیشد.یعنی شماها اینقدر دروغ میگید بزارید چند تا هم از داخل ادای شما را در بیاورند.ما که از این دروغ های شما گوشمون پره .بوقچی های بی بی سی.
دوشنبه 15 اسفند 1390 - 19:55
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان
***همه این را می‌دانند که در اکثر کشورهای اروپائی همهٔ شهروندان آزادانه به پای صندوق‌های رأی میروند ، ولی‌ از شلوغی و صف های ساختگی آنچنانی‌ هیچ خبری نیست و پایان مهلت رأی گیری هم فقط جراید و اخبار میزان رأی و برنده گان را اعلام میکنند و بعد از ۳ روز هم همه چیز تمام میشود و دیگر هیچ سخنی از انتخابات نیست !!! ولی‌ در جمهوری اسلامی اکثریت مردم رأی نمیدهند ، ولی‌ در جراید و روزنامه‌ها و شبکه‌های وابسته به حکومت صف‌هایی‌ را نشان میدهند که در تهران سر صف توی مسجد است و ته صف لب مرز ترکیه ؟؟!! و در پایان رأی گیری هم ۴ سال هر روز زور میزنند که به گویند انتخابات در ایران واقعی و بینظیر بوده است !--- یاد دوران بچگی‌‌ام افتادم ؛ در مدرسه شاگردانی که سالم و صادق و راستگو بودند فقط یک بار می‌گفتند و همه هم قبول میکردند !، ولی‌ شاگردانی که همیشه دروغ می‌گفتند با هزاران قسم و آیه‌های جور وا جور و طولانی برای اثبات آن زور میزدندولی هیچ کسی‌ حرفشان را باور نمیکرد !! البته یکی‌ از همان همکلاسی‌های دروغگو رفت حوزه علمیه درس طلبگی خواند و ملا شد! الان هم ایشان حجت الاسلام شده و مرید ولی فقیه است !
‌سه شنبه 16 اسفند 1390 - 00:13
مانفرد - ایران - ایران
دستان -تهران تهران*** چشاتو باز کن و ببین من از کجام بعدش ادعای وجود کن البته قبلش کامنتمو بخون و در موردش با یه بزرگتر مشورت کن فقط نوشتی که نگند بیسوادی .آقا یا خانوم محترم من جواب ایشون رو دادم وگرنه موضوع رو نه تایید کردم و نه تکذیب چون اونی که باید نتیجه بگیره گرفته.حالا بماند که بوقچی چه کسایی هستند.نتیجه میشه گرفت که تو هم به خاطر اینکه کم نیاری دوست داری هرچی بگی .آره؟
‌سه شنبه 16 اسفند 1390 - 09:32
morid - بوشهر - ایران
momo aktiv- مونیخ آلمان-این حرفهای صد من یه غازو اینجا نزن .اینارا برو تو کمپ پناهندگی بزن که پناهنده های افغانی و افریقایی گوش کنند.اینجا باید فاخر و مستدل صحبت کنی نه اینکه چاله میدونی لیچار ببافی و بعد هم فقط خودت از کامنت های مسخره ات کیف کنی.فقط یه بار دیگه این چرتهایی که نوشتی بخون
‌سه شنبه 16 اسفند 1390 - 10:40
Momo Aktiv - مونیخ - آلمان
morid - بوشهر - ایران. ***عزیز جان اینها را از خودم نمیگم چشاتو خوب باز کن و یک خرده بیشتر تلویزیون نگاه کن و روزنامه کیهان را هر روز بخوان و تصاویر مونتاژی آن را خوب دقت کن و این کار را هر روز به مدت سه ماه ادامه بده و بعد از سه ماه خودتو توی آیینه نگاه کن و خواهی‌ دید از دروغ هایی که از ملا ها شنیدی از تعجب هم شاخ در آورده‌ای و هم گوش‌هایت درازتر شده است !!!، و اما نگران نشو !، دوباره سرتو عین یک بره بنداز پایین و تکبیر گویان خودتو تسلی‌ بده و برو از بسیج محل ۲ تا پاکت ساندیس خنک مجانی بگیر و بخور و پشت سر رهبر چلاقت ،
‌سه شنبه 16 اسفند 1390 - 23:03
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.