همه‌ی مردم موافق‌اند، بعضی موافق‌ترند

روز ۱۴ بهمن امسال، خبرگزاری فارس نتایج آنچه را «بزرگ‌ترین نظرسنجی سالانه» ‌ خود خواند منتشر کرد که در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ انجام شده است.

 
 


در این گزارش، نتایج یک نظرسنجی پیمایشی از بیش از ۱۶۰ هزار نفر در ۳۸۷ حوزهٔ جغرافیایی ایران بصورت موردی مورد بررسی قرار گرفته‌است. خبرگزاری فارس اطلاع دقیقی از زمان برگزاری این نظرسنجی ارایه نمی‌دهد، اما ذکر می‌کند که «این نظرسنجی دقیقا در زمان مشابه سال قبل» و «با سوالات یکسان» «توسط همین موسسه» انجام شده‌است.

 
در بایگانی خبرگزاری فارس گزارشی از یک نظرسنجی که توسط «موسسهٔ افکارسنجی» این خبرگزاری انجام شده‌است با تاریخ انتشار ۱۴ مهر ۱۳۸۹ وجود دارد.
 
در این نظرسنجی ۱۴۲ هزار نفر مورد پرسش قرار گرفته‌اند. سوالات ِ پرسیده‌شده در این نظرسنجی با نظرسنجی سال ۱۳۹۰ شباهت دارند و جامعهٔ آماری ِ این دو نظرسنجی به صورت ِ مشابهی معرفی شده‌اند. برمبنای این شباهت‌ها، به‌نظر می‌رسد این دو گزارش به نظرسنجی‌هایی اشاره می‌کنند که در خردادماه ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ انجام‌شده و، به ترتیب، در مهرماه ۱۳۸۹ و بهمن‌ماه ۱۳۹۰ منتشر شده‌اند.
 

 


هر دو نظرسنجی از افراد بالای ۱۸ سال در گسترهٔ جغرافیایی کشور ایران بصورت پیمایشی انجام شده‌اند. حجم کل نمونه در سال ۱۳۹۰ افزایشی درحدود ۲۴ هزار نفر، معادل ۱۷درصد، داشته‌است. در گزارش سال ۱۳۹۰ جزییات انتخاب مکان‌های مصاحبه ارایه نشده‌است، اما گزارش سال ۱۳۸۹ قید می‌کند که ۴۰ درصد افراد در منزل، ۲۵ درصد در میادین، ۲۵درصد در خیابان، ۱۵درصد در مراکز تجمع و تفریحی، و ۱۵درصد در بازار مورد سوال قرار گرفته‌اند (جمع اعداد در منبع اصلی بیشتر از ۱۰۰درصد است).
 
در این نظرسنجی از شرکت‌کنندگان خواسته شده‌است که نظر خود را نسبت به ۱۱ جمله ابراز کنند. نتایج ِ کلی با تقسیم به «موافق یا خیلی موافق»، «بی‌نظر» و «مخالف یا خیلی مخالف» در گزارش‌ها قید شده‌اند.
 
بررسی گزارش‌های سال ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ نشان می‌دهد که در هر دو سال ۴۷درصد شرکت‌کنندگان زن و ۵۳درصد درصد آن‌ها مرد بوده‌اند. عدد وضعیت تاهل در این دو سال تفاوتی یک درصدی را نشان می‌دهد (۳۹ درصد و ۳۸ درصد مجرد و ۶۰ درصد و ۶۲ درصد متاهل در دو سال ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰). آمار سنی شرکت‌کنندگان در نظرسنجی در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ نشان‌دهندهٔ شباهت ِ کامل گروه‌های سنی است (۵۰ درصد و ۵۱ درصد جوان، ۳۴ درصد و ۳۳ درصد میانسال و ۱۶ درصد بزرگسال در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰).
 
ثابت ماندن توزیع گروه‌های جنسی، سنی و وضعیت تاهل شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی در فاصلهٔ یک‌سال یکی از ابهاماتی است که در گزارش‌های این نظرسنجی به آن اشاره نمی‌شود.
 
این شباهت‌ها زمانی جالب توجه‌تر است که با آمارهای کشوری مقایسه می‌شوند. برای مثال، نسبت جمعیت مردان به زنان در ایران عددی حدود ۱.۰۲ مرد در برابر هر یک زن است. این عدد در مقابل عدد ِ ثابت ۱. ۱۲ شرکت‌کنندهٔ مرد در برابر هر شرکت‌کنندهٔ زن در این نظرسنجی در دو سال متمادی قرار دارد.
 
دو گزارش بیان می‌کنند که نظر شرکت‌کنندگان نسبت به این جمله که «من ایران را بهترین کشور برای زندگی کردن می‌دانم.» در دو سال ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ تغییری نکرده است (۸۱ درصد موافق، ۹درصد و ۱۰درصد بی‌نظر و ۹درصد مخالف).
 
همین‌طور، نظر شرکت‌کنندگان دربارهٔ جملهٔ «حکومت باید بر اساس احکام دین اسلام اداره شود، ‌حتی اگر عده‌ای آن را قبول نداشته باشند.» در دو سال متوالی یک‌سان گزارش شده‌است (۸۳درصد موافق، ۱۰درصد بی‌نظر، و ۷درصد مخالف).
 
همین روال در پاسخ‌های شرکت‌کنندگان به جملات «جمهوری اسلامی ایران باید از مردم لبنان و فلسطین و سایر مردم مظلوم جهان حمایت کند.» (۶۷درصد و ۶۹درصد موافق، ۱۴درصد بی‌نظر، و ۱۹درصد و ۱۷درصد مخالف)، «در نظام جمهوری اسلامی ایران، مبارزه با مستکبران و زورگویان جهانی و در رأس آن‌ها آمریکا همواره ضروری است.» (۷۶درصد و ۷۵درصد موافق، ۱۴درصد بی‌نظر و ۱۱درصد مخالف)، «آمریکا، دشمن اصلی ماست.» (۸۲درصد موافق، ۸درصد بی‌نظر و ۱۰درصد مخالف) و «بسیاری از توطئه‌هایی که بر علیه ایران طراحی می‌شود، از جانب انگلیس است.» (۷۶درصد موافق، ۱۶درصد بی‌نظر و ۸درصد مخالف) دیده می‌شود.
 
بررسی موردی پاسخ‌ها به سوالی دربارهٔ آمریکا و انگلیس نشان می‌دهد که ۸۲درصد پاسخ‌دهندگان در هر دوسال موافق این جمله بوده‌اند که «آمریکا، دشمن اصلی ماست.» با این‌حال، ۷۶درصد همین افراد موافقت کرده‌اند که «بسیاری از توطئه‌هایی که بر علیه ایران طراحی می‌شود، از جانب انگلیس است.»

 
 


در گزارش سال ۱۳۹۰ گفته می‌شود که دو نظرسنجی با سوالات یکسان انجام شده‌اند. با این‌حال سوال «امر به معروف و نهی از منکر تا حد زیادی در جامعه اجرا می‌شود.» در گزارش سال ۱۳۹۰ وجود ندارد و اثری از سوالی دربارهٔ «مخالفت با هرگونه مذاکره با آمریکا» در گزارش سال ۱۳۸۹ دیده نمی‌شود.
 
در عنوان فرعی گزارش سال ۱۳۹۰ به پاسخ موافق ۷۱درصد شرکت‌کنندگان به این سوال اشاره شده‌است و ذکر شده است که این عدد در سال ۱۳۸۹ به میزان ۵.۱ درصد کمتر بوده‌است. در سال ۱۳۸۹ اشاره‌ای به سوال «رژیم صهیونیستی یک رژیم نامشروع است و باید از بین برود.» نشده‌است و تنها در گزارش سال۱۳۹۰، پاسخ‌ها به این سوال درمقایسه با سال ۱۳۸۹ ذکر شده‌اند.
 
شباهت ِ زیاد پاسخ‌ها در دو سال متوالی و پاسخ‌های قید نشده در گزارش‌ها، تنها موارد ابهام‌برانگیز این دو نظرسنجی نیستند. برای مثال، با اینکه در هر دو گزارش نظر شرکت‌کنندگان نسبت به جملهٔ «به نظر می‌رسد وضعیت حجاب در جامعه رو به بهبود است.» قید شده‌است (۳۱درصد و ۲۸درصد موافق، ۱۵درصد بی‌نظر و ۵۵درصد و ۵۷درصد مخالف)، اما در این گزارش‌ها اشاره‌ای به توضیح کلمهٔ «بهبود» دیده نمی‌شود.
 
آن‌چه در مورد این سوال قابل توجه است، تعریف کلمهٔ «بهبود» و نسبت آن با حجاب در نظر شرکت‌کنندگان این نظرسنجی‌ها است. برای مثال مشخص نیست که زمانی که فردی اعلام می‌کند که با این جمله که وضعیت حجاب در جامعه رو بهبود است مخالف است، این مخالفت باید به‌ این معنی برداشت شود که فردی که موافق وجود حجاب در جامعه است نسبت به کم‌رنگ شدن آن ابراز نگرانی می‌کند، یا فردی که مخالف وجود حجاب در جامعه است به سخت‌گیرانه‌ترشدن ِ فضای اجتماعی معترض است. و این‌همه در زمانی است که سوال، از «بهبود» وضعیت می‌پرسد اما اطلاع واضحی از نظر شرکت‌کنندگان نسبت به وضعیت فعلی در گزارش‌ها قید نشده‌است.
 
عنوان گزارش سال ۱۳۸۹ از پاسخ‌ها به این سوال گرفته‌شده است که «برنامه‌های جریان فتنه پس از انتخابات، خواسته یا ناخواسته در راستای اهداف دشمنان خارجی است.»
 
گزارش قید می‌کند که ۷۵درصد پاسخ‌دهندگان به این جمله با آن موافق بوده‌اند، ۱۴درصد نظری نداشته‌اند و ۱۱درصد مخالف بوده‌اند. در سال ۱۳۹۰ همین جمله به این شکل ارایه شده‌است: «برنامه‌های جریان فتنه ۸۸ در راستای اهداف دشمنان خارجی بوده است».
 
مقایسهٔ دو جمله نشان می‌دهد که قید «خواسته یا ناخواسته» در سوال سال ۱۳۹۰ وجود ندارد. این تفاوت، دقت ادعای گزارش، مبنی بر یکسان بودن سوال‌های دو نظرسنجی را، زیر سوال می‌برد. علی‌رغم این نکته، گزارش نشان می‌دهد که پاسخ دهندگان در دو نظرسنجی ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ پاسخ‌های مشابهی به این دو سوال داده‌اند.
 
در مجموع، در این دو نظرسنجی از شرکت‌کنندگان خواسته شده‌است که نظر خود را دربارهٔ ۱۱ جمله ابراز کنند. روشی برای بازیابی پاسخ شرکت‌کنندگان به یکی از این جملات در سال ۱۳۹۰ وجود ندارد. در ۱۰ سوال دیگر، نظرات شرکت‌کنندگان یا تغییر ِ قابل توجهی نداشته‌است و یا در راستای کاهش رابطه و افزایش رویارویی با آمریکا، انگلیس و اسراییل، پررنگ‌تر کردن نقش دین در سیاست و به نفع تثبیت وضعیت فعلی کشور ایران تغییر کرده‌است.
 
به این ترتیب به‌نظر می‌رسد، مجموعهٔ شرکت‌کنندگان در نظرسنجی خبرگزاری فارس در دو سال ۱۳۸۹ و، ۱۳۹۰ با دیدگاه‌های سیاسی-اجتماعی این مجموعه موافقت داشته‌اند و این موافقت یا بدون تغییر مانده‌است یا افزایش یافته‌است. ابهام و تغییر در سوالات و تشابه سوال‌برانگیز جامعهٔ آماری ِ این دو نظرسنجی این سوال را به ذهن می‌آورد که این هم‌راستایی به چه‌میزان نشان‌دهندهٔ وضعیت ِ جامعهٔ آماری ِ ادعایی است.

رأی دهید
ItsMeWT - کلن - آلمان
اینا که دروغ نمی‌گن. ولی‌ لعنت بر آدم دروغ گو.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:21
ariya777 - تهران - تهران
هه هه چقدر خندیدم دروغوهای عوضی
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:51
Ahmad1345 - گوتنبرگ - سوئد
شکی نیست که این رژیم هم طرفدارانی دارد. ولی‌ این "درصدها" خنده‌دار هستند. اگر به یاد داشته باشید یک سال قبل از سقوط رژیم در عراق انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد. ۹۹ درصد مردم به صدام رای دادند! یعنی‌ حتا مریضها، روانیها، افرادی که در عراق نبودند و و و. من نمی‌داند این مستبدها با این "آمارها" در پی‌ فریب چه کسانی‌ هستند؟
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:06
hamedrif - ایران - ایران
دروغ نگفته فقط یه نکته داره اونم اینه که از خودشان پرسیدن و اگر کسی هم چیزی غیر از جواب مثبت به این سوال ها میداد راپورتشو میدادن بعد اخراج میشد
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:19
parviz1 - کترینگ - انگلستان
این آمارها همش چرند هست.یک همه پرسی‌ بعد از ۳۳ سال که جمهوری اسلامی آری یا خیر.آن موقع معلوم میشه ملت چی‌ میگن و چی‌ میخوان.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:27
amo-mohsen - بوگوتا - کلمبیا
ضر زیادی به چی میگن؟!. به همین میگن دیگه!. همین مشاورا دور مسئولارو گرفتن که فک میکنن مملکت گل و بلبله!. یخ مشت دروغگوی چاپلوس که ازین وضعیت دارن سود شخصی میبرن.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:59
amoo uk - ليدز - انگليس
واسه خودشون میبرن ، میدوزن ، به علی‌ نشه میدان اتوش کنه ،، واسه ۱ مصاحبه ۱۰۰ نفر لباس شخصی‌ کنار خبر نگار جمع میشن نظر میدن .
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:29
jimwilson2020 - لاسوگاس - آمریکا
وقتی رئیس جمهورش آمارش ت... وای به حال اینا دیگه . همه چیز خوبه 100 درصد . گرانی هست نهههههههههه . ایران بهترینه آررررررررره . شدیم مردم کره شمالی اونا که صحبت از آمار هم نمی کنند چون همه چی بهترینه آمار نمی خواد .......
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:34
karaji - گتنبرگ - سوئد
هیچ اماری در ایران بر اساس مبانی و استاندارد برداشته نشده و احتمالا تا سالیان دراز هم برداشته نخواهد شد به دلایلی که مثل روز روشن است !!
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:37
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
اگر هم واقعیت باشه , باید ببینیم از کی, کی و کجا و چطور پرسش کردند. اینها ملت را چنان احمق و بیشعور و بی عقل و کم درک حساب میکنند که فقط توی چنته خودشون میره.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:56
پروردگار - تهران - ایران
نتیجه گیری: عَـــــــــــــــــــر... عَـــــــــــــــــــر....عَـــــــــــــــــــر....عَـــــــــــــــــــر....
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 16:27
bkherebati - پونا - هندوستان
عزیزان...این چردیات را کیا تهیه کرده اند ( یارو را توی ده راه نمیدادند خونه کدخدا را می خواست )این گزارش را کی تهیه کرده بجز افراد رژیم مردم نود در صدکل نظام را نمی خواهند.بایستی کل این نظام را جمع کنند وهمه انها را ببرند در یک جزیره بریزند و چند راس شتر وگوسفند و مقداری هم غلات به انها بدهن و بگویند خودتان به کارید وبخورید ..مانند این افراد که چنین اراجیفی گفتند در هیچ نقطه ای از این کره خاکی وجود ندارند اینها فقط از کیسه ملاها بیرون میریزد...بی چاره ملت بزرگ ایران که گیره این عقب مانده های تاریخ افتاده اند.....نابود با دقدرتهای بزرگ که اینها را به ملت ایران تحمیل کردند...
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 16:58
potatis - مالمو - سوئد
میزان منفی ها و مثبت هایی که این مطلب خورده خودش کاملا گویا است و بهترین نظر سنجی.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 17:32
compatriot - تورنتو - کانادا
دروغ که حناق نیست.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 18:05
legend of persia - ساسکاتون - کانادا
احتمالا این نظر سنجی را دانشگاه امام علی/ دانشگاه امام حسین / مجلس خبرگان و رهبری و دفاتر ائمه جمعه استانها و پادگان های سپاه و بسیج گرفتند .
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 18:12
milad2552 - تهران - ایران
این نظر سنجی هم مثل انتخابات 88 دروغه و دروغه
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 19:15
Napirisha - کلن - المان
به جز دروغ و حقّه بازی مگه میشد از اینها انتظار دیگه‌ای هم داشت.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 20:00
delmorde - یوتوبوری - سوئد
آیا واقعا این نظر سنجی صحت دارد من که شک ندارم که دروغ محض است زیرا از پارسال طبق اماری که گروه مسیحیان زیر زمینی در ایران به تلویزیون کریستین فارسی تی وی دادند از پارسال تا امسال تعداد مسیحیان در ایران از یکمیلیون به دو نیم میلیون رسیده حالا بکذریم که چه تعداد بیدین یا به ادیان دیگر گرویدن پس باید گفت چه وحشتی نظام را گرفته که دست به انتشار آماری اینقدر کذب میزند. شایدم مردم از ترس اینکه تو این گرانی و بیکاری، صنار سشیه یارانه شان را این نظام جبار قطع نکند مجبور به جواب کذب شدند، ایران شده زندان و ملت تحت شکنجه، مجبور به شهادت دروغ. خب، بیکاری، گرانی، فقر و در مقابل یارانه را برای چنین اوقاتی است تا عنان ملت را بدست گیرند و بهر طرفی که بخواهند ببرند. این کثیف ترن و ذلیل ترن سیاست است.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 20:35
mobareze khamoosh - پردیس - ایران
مکانِ نظر سنجی رو از قلم انداخته اند که آغلِ گوسفندان بوده
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 21:22
zabon deraz - بروکسل - بلژیک
خوب بنده خداها میترسند اگر حرف دلشان را بزنند سرو کارش یا با اوین هست یا کهریزک این آمار درسته البته از ترس بزرگترها
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 22:07
ali1111 - تهران - ایران
اولا که مردم جرات نمیکنند چیز دیگری بگویند، دوم اینکه چه کسی‌ حاضر تو یک همچین نظر سنجی یا همه پرسی‌ شرکت کند(با وضعیت دموکراسی در ایران)، سوم هم که مگر چند درصد از کلّ جمعیت ایران در این همه پرسی‌ شرکت کردند؟!
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 22:33
kurosh_alman - فرانکفورت - آلمان
شما همینجا ملاحظه کنید چند درصد رای مخالف هست؟؟؟ رو که نیست؟؟؟...ای مرگ بر اون ذاتی که ندارید آخوندهای کثیف دزد پست دروغگو ...که رهبرتون هم خامنه‌ای شیره‌ای باشه
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 22:57
massoudoslo - اسلو - نروژ
آمار درست بوده و همچین آماری گرفتند فقط تو ارایه آمار جای مفهوم رنگ سبز و ا بی را جابجا کردهاند :)
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 23:25
asdolla mirza - کابل - افغانستان
سئوالات در حد چیز شعر و جوابهای چیز شعر ترش، الآن که فکر می کنم به این نتیجه می رسم که مردم از زبان علی گدا هندی کم (علی گالیله موقع عید فطر) چیزی جز بسیجی ساندیس خور نیست.. :))
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 00:02
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
علی‌ گدا بسیجی‌‌های فاشیستشو از خیابونا بکشه بیرون بعد می‌فهمه نظر سنجی یعنی‌ چی‌! مگه نه باور ۸۸ مزدور؟ میرزاده عشقی‌ راننده تاکسی از دوسلدرف آلمان؟ مرید بوشهر فعال حزب مرده توده‌؟ ‌ها ها‌ها ها‌ها دانیال نبی جاسوسی که که از بسیج محل در ورامین کامنت میدی و وانمود میکنی که از سوئد هستی‌؟!!!‌ها ها‌ها ها‌ها یا شما شیطان پسر روح الله؟! یا تو شهرام ۴۰۷ مزد بگیر روزانه !!!‌ها ها‌ها ها‌ها ها ها؟
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 00:49
مسلمان ایرانی - شیراز - ایران
massoudoslo - اسلو - نروژ + سلام مسعود جان. خوبی عزیز؟؟ خوشحالم که شما رو اینجا زیارت میکنم. چه جالب وقتی نظرمو نوشتم بعد نظر شما رو دیدم که دقیقا نظراتمون یکیه! همیشه شاد و خندون باشی داداش :-)
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 08:05
مسلمان ایرانی - شیراز - ایران
دوستان عزیز این آمار کاملا درست هست فقط یک اشتباه کوچیک اینجا رخ داده ، و اونم اینه که در نمودار بالا ، جای موافق و کاملا موافق رو با مخالف و کاملا مخالف عوض بکنید!!! این کار رو بکنید درست میشه!!
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 07:56
*پسر شجاع* - تهران - ایران
این آمار درسته ..اونم به این دلیل وقتی که یک مامور حکومتی ازت می پرسه که طرفدار ولی فقیه هستی یا نه ؟..نمی تونی بگی نیستم ..اگه خیلی زرنگ باشی جواب دو پهلو میدی که نه سیخ بسوزه و نه کباب ..که از نظر مامور آمار میشه .موافق ..اگه کمی بترسی برای خوش آمد مامور آمار بگی آمریکا هیچ غلطی نمیتونه بکنه ..از نظر مامور آمار حکومت میشه موافق تر :)..
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 13:31
felora - تهران - ایران
مسلمان ایرانی - شیراز ـ حتما اینکار ومیکنیم دوست عزیز !!! یعنی فکر میکنی فایده ای هم داشته باشه..... ..... چون به نظر نمیاد این اشتباه کوچیکی باشه !
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 16:11
مسلمان ایرانی - شیراز - ایران
felora - تهران - ایران. دوست عزیز چرا که نه؟ فایده حتما داره. هرکسی که ادعای خدایی بکنه حداقل دو نفر مطمئنن که خدا نیست، یکی خودش یکی هم خدا. حالا حداقلش اینه که امثال من و شما مطمئنیم که این امار درست نیست. من فکر میکنم این امار با خطای %10 درست باشه! حداقل فایده اینه که این رژیمی که از سایه ی خودش هم میترسه حساب کار دستش بیاد! تشکر از توجهتون.. شادزی
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 19:26
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.