برای پرهیز از جنگی فراگیر، باید آخرین شانس را به ایران داد

جفری گلدبرگ، تحلیل‌گر خبرگزاری بلومبرگ و از روزنامه‌نگاران آشنا به مسائل بین‌المللی، در تحلیلی از تنش بین ایران و آمریکا می‌نویسد که در راستای ایده اولیه باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، در آغاز ریاست جمهوری خود یعنی تلاش برای تجدید مناسبات با ایران اکنون برای پرهیز از وقوع جنگی تمام‌عیار باید شانس دیگری به ایران داده شود.
 


این تحلیل‌گر به اقدامات باراک اوباما در ماه‌های اول ریاست جمهوری خود از جمله ارسال پیام تبریک نوروز به مردم و ارسال نامه‌ای خصوصی به رهبر جمهوری اسلامی ایران اشاره می‌کند که وی در آنها خواهان آغازی متفاوت در مناسبات دو کشور شد. رئیس جمهور آمریکا تاکید کرد که سیاست محوری دولت وی دیپلماسی است و تاکید کرد که طرفدار بنا نهادن مناسباتی سازنده با ایران است.

 
حتی در دوران اعتراضات سیاسی گسترده مردم ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ نیز پرزیدنت اوباما با احتیاط فراوان از خواسته‌های مشروع مردم ایران دفاع کرد. شاید او نمی‌خواست رهبران ایران را بترساند یا معتقد بود که این جنبش به موفقیت نخواهد رسید و دولت آمریکا کماکان ناگزیر است با حاکمیت فعلی ایران کلنجار برود. در هر حال هیچ یک از این تلاش‌های دولت آمریکا نتیجه نداد و حاکمان جمهوری اسلامی به تجدید مناسبات علاقه‌ای نشان ندادند.
 
ستون‌نویس خبرگزاری بلومبرگ سپس به حوادث هفته‌های اخیر می‌پردازد و می‌نویسد که اکنون سیاست باراک اوباما در قبال ایران حتی از سیاست دولت جرج بوش نیز سخت‌گیرانه‌تر است. علاوه بر اعمال تحریم‌های شدید، دولت آمریکا می‌کوشد ایران را به شدت منزوی کند. برخی از منابع مطلع در دولت آمریکا می‌گویند که رایزنی‌هایی با کشورهای عربی خلیج فارس در جریان است تا مناسبات دیپلماتیک خود با ایران را به حداقل کاهش دهند.
 
موضوع محوری در تشدید تنش بین دو کشور، آن طور که منابع غربی می‌گویند، تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای است. مقامات امنیتی و دفاعی آمریکا در هفته‌های اخیر ضمن اعلام این نکته که هنوز ایران تولید سلاح هسته‌ای را آغاز  نکرده هشدار دادند که آمریکا از هر وسیله‌ای برای ممانعت از دستیابی ایران به این تسلیحات جلوگیری خواهد کرد.
 
به نظر می‌رسد که این تهدیدها تاکنون روی رفتار جمهوری اسلامی ایران هیچ تاثیری نگذاشته است، کما این که در هفته‌های اخیر شاهد مانور نظامی، آزمایش‌های موشکی و حتی تهدید فرماندهان نظامی ایران به مسدود کردن تنگه هرمز بودیم. در روزهای اخیر نیز دستگاه قضایی ایران یک آمریکایی ایران‌تبار را که سابقا جزء تفنگداران دریایی آمریکا بوده به جرم جاسوسی به مجازات مرگ محکوم کرده است. و بالاخره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در همین روزها اعلام کرد که ایران غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی فردو در نزدیکی قم را آغاز کرده است.
 
جفری گلدبرگ در ادامه تحلیل خود در بخش دیدگاه‌های خبرگزاری «بلومبرگ» یادآوری می‌کند که برخی از سیاستمداران آمریکایی استدلال می‌کنند که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باید هم اکنون یا در آینده نزدیک به ایران حمله کرد، در غیر این صورت ممکن است آن کشور به زودی به سلاح هسته‌ای دست یابد و حمله نظامی بی‌معنا شود.
 
استدلال این گروه از سیاستمداران و از جمله اکثر نامزدهای حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا این است که هسته‌ای شدن ایران بزرگ‌ترین خطری است که منافع آمریکا و متحدان آن را در خاورمیانه تهدید می‌کند. ولی نتیجه‌گیری از این استدلال که حمله نظامی پیش‌گیرانه بهترین راه مقابله با این خطر است درست نیست.
 
ستون‌نویس خبرگزاری «بلومبرگ» می‌نویسد که شاید دولت آمریکا یک روزی برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران مجبور باشد از نیروی نظامی استفاده کند، ولی قبل از روی آوردن به اقدام نهایی می‌توان روش‌های دیگری را نیز آزمایش کرد. می‌توان به ایران نشان داد که در صورت تغییر روش خود می‌تواند به جامعه بین‌الملل بازگردد.
 
مسلما دراز کردن دست دوستی یا تلاش برای تجدید رابطه با ایران در سال انتخابات ریاست جمهوری برای پرزیدنت اوباما کار بسیار دشواری خواهد بود، ولی وی می‌تواند این کار را به شکلی انجام دهد که نشانه ضعف وی و ضعف آمریکا تلقی نشود.
 
شاید در حال حاضر که ایران از نظر اقتصادی به شدت تحت فشار است و در شرایطی که اعمال تحریم‌های بین‌المللی به نتایج نسبتا مطلوبی رسیده است پیشنهاد مشوق‌های اقتصادی بتواند روی موضع‌گیری حکومت ایران اثرگذار باشد. البته شانس موفقیت یک چنین بازنگری در نحوه برخورد با حکومت ایران بسیار ناچیز است، چون آمریکاستیزی از ستون‌های اصلی بنا و موجودیت جمهوری اسلامی است.
 
در عین حال اسرائیل و متحدان عرب آمریکا را باید قانع کرد که این آخرین شانس برای تغییر رفتار حکومت ایران فقط برای مدت زمان محدودی است. جنگ با ایران برای همه طرف‌های درگیر و حتی آنها که درگیر جنگ نخواهند شد فاجعه‌بار خواهد بود. به نظر می‌رسد که دادن آخرین شانس به ایران برای گفت‌وگو در مقایسه با عجله برای راه انداختن جنگی دیگر زیان کمتری خواهد داشت.

رأی دهید
مرگ بر اسراييل - ایذه - ایران
به هیچ وجه نمیتونید جلوی پیشرفت مارو بگیرید.به امید نابودی دشمنان.لبیک یا امام.
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 07:15
esmaeil_d - بادن - سویس
همه فشارها رو سر مردم بدبچت دولت طوریش نمی‌شه
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 07:37
پریستوک - تهران - ایران
جفری جون لازم نکرده شما نظر بدی هر کی گفت نون و پنیر .. ، اوباما خودش به خودی خود شجاعت و اقتدار و عرضه نداره و اگر تا قدامات کوچکی هم کرده از صدقه سر اطرافیانه. درد و بلای جورج بوش بخره تو سر اوبامای بی خاصیت دورو.
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 07:38
harrp - وین - اتریش
هیچ شانسی به آخوند ۱۰۰۰ پدر نباید داد ،، بهترین کار همینه که اول از درون تخریب بشه بعد با جنگ هیکل پوسیدهش با خاک یکی‌ بشه ما همچنان در انتظار تبدیل شدن مرقد امام سیزدهم !! به دست شویی سگ‌های ول گرد بهشته زهرا هستیم
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 07:52
aziz iran - کپنهاک - دانمارک
این زبون بسته تا تازه از خواب بلند شده و یا انقدر پول لابیهای اخوندها بهش چپوندند که در گیجه گاهی تازه داره دور میزنه ...یکی نیست به الدنگها بگه اخه سی و سه سال مماشات کردید و شانس به این آخوندها دادید چه نفعی بردید که حالا میخواهید ببرید , آخوند جماعت پر رو ترین جانوری است که خداوند ناخواسته خلق کرده است و روی دستش هم مانده است , ملت ایران از این رژیم بشدت متنفر است , و تنها همین لابیگریهای غربیها و پول نفت است که اینها را سر قدرت نگاه داشته است , در اولین فرصت بعد از قطع کمکهای غرب به این رژیم, ملت ایران راسا" این اراذل و اوباش را به زباله دانی تاریخ خواهد افکند ,بطوریکه کان لم من یکن این رژیم دقیقاترین کلام برای محوش است. تنها اسرائیل و امریکا و انگلیس دست از حمایت مخفیانه از این رژیم بردارند و ملت ایران را بحال خود بگذارند ..والسلام
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 08:54
golly47 - فرانکفورت - المان
اسرائیل دشمن آمریکاست نه ایران اسرائیل سیاست و اقتصاد آمریکا را قبضه کرده نه ایران اون به آمریکا عمرو نهی می‌کند نه ما
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 09:10
amonbede - تهران - ایران
تا وقتی این رژیم به آمریکا و متحدانش امتیاز و پول میده هیچ حمله ایی در کار نیست در این بین چین کمونیست بیشترین سود رو از ایران برده است که البته این کشور و روسیه از اینور دارند ایران رو میدوشند
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 10:37
delmorde - یوتوبوری - سوئد
بابا اهای سیاستمداران غربی شما خوب میدانید و ما ملت ایران هم اگاهیم که این بازیهای سیاسیست و هرگز اقدامی برعلیه حکومت اسلامی نخواهید کرد زیرا حاکمان ایران اگرچه با ما ملت دشمن هستند ولی دوست شما و حافظ و بانی توسعه منافع غربند در منطقه، خوب میدانیم پشت پرده این نمایش را. ترساندن مشتی عرب عیاش و شکم پاره و چسبیده به دلار و حکومت. بهمین خاطر برای بقای فرمانروائی خود حاظرندبهر قیمتی جایگاه شان را حفظ کنند و با لولو کردن ایران منافع سرشاری به خزانه شما برای نجات از بحران اقتصادیتان سرازیر نمایند و کارخانجات مهمات سازیتان را رونق دهند اینکه چه بلائی سر مردم منطقه می اید بخصوص ایران برای شما ضدبشری چه اهمییتی دارد.
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 09:13
united states of iran - واشنگتن - آمریکا
بابا یکیتون کوتاه بیاد دیگه،یا آمریکا کوتاه باید بیاد یا جمهوری اسلامی،که البته دو طرف هم حاضر نیستند یکم کوتاه بیاند.این لج و لجبازیتون به خدا به ضرر مردم ایرانه،این تحریمها که به رژیم جمهوری اسلامی فشاری وارد نمیکنه بلکه داره واقعا کمر مردم را میشکنه.تو رو خدا دیگه دست از این لجاجتتون بر دارید.ای آمریکا و جمهوری اسلامی این راهی که دارید میرید به ترکستانه.
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 10:52
سيامك - وپرتال - المان
با ادامه این روند شروع یک جنگ در اینده نسبتا نزدیک اجتناب پذیر مینماید اگر چه این جنگ هر لحظه به خاطر عملیات غیر قابل پیشبینى تلافى جویانه ایران میتواند به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود.ایران شاید بتواند در کوتاه مدت با اقدامات عجیب غریب کل منطقه را نا امن کند ولى باید در نظر داشت که این روش در بلند مدت باعث به وجود امدن جو ضد ایران در بین کشورهاى جهان خواهد شد و سرانجام ایران چیزى نخواهد بود جز شکست ایران با تلفات غیر قابل پیش بینى.تنها اشتباهى که سران فعلى مملکت بایستى از ان حذر کنند یکى دست کم گرفتن طرف مقابل است چون طبق گفته هاى یک کارشناس معروف جنگى دنیا امریکا در مرحله جنگ تمام عیار از سلاح هاى ناشناخته ایى استفاده خواهد کرد که یقینا باعث غافلگیرى ایران و دنیا خواهد شد و نباید فراموش کنیم که این نوع جنگ را نمیتوان با جنگهاى امریکا در عراق و افغانستان مقایسه کرد. اشتباه دوم سرمایه گذارى ناشیانه روى کشورهایى مثل چین و روسیه میباشد که میتواند خدای نا کرده مثل تیر خلاص براى ایران باشد. 
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 11:21
golly47 - فرانکفورت - المان
چه کسی‌ برای آمریکا بهتر است ایران یا اسرائیل دیکته کن که اقتصاد و سیاست آمریکا و اروپا در دست اوست اسرائیلی که سیاست تجاوز کارانش دیگر در دست آمریکا نیست و از کسی‌ دیگر حساب نمی‌برد وقتی‌ با شما که او را بوجود آوردید اینطور رفتار کند وای باحال دنیا ((این قوم یهود توسط سلاح پول دنیا را زیر سلطه خود خواهد برد ))آمریکا نباید گول اسرائیل را بخورد و از او بترسد
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 11:43
mmaziyar - تهران - ایران
ما که در ایران اوضامون عالیه و اصلا تحریم باعث میشه از شر نفت که باعث بدبختی ما ملت تو صد ساله اخیر شده راحت بشیم...و همیشه اماده ایم برای جنگ...
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 12:41
sharina - لندن - انگلستان
ایران بهترین تامین کنند مناقع امریکا و غرب در خاور میانه هست چرا باید با این دوست و رفیق شفیق که اینگونه در این وانفسای اقتصادی خدمت به اربابان امریکایی و انگلیسی خود میکنه جنگید ...؟
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 16:39
oghab - هلسينكي - فنلاند
شما‌ها این طرف بازار فکر میکنید مردم ایران دارند ازگرسنگی مییرند ..بخدا همه دارند زندگیشون میکنند. حتی خیلی بهتر از بعضی نقاط اروپا ..تحریم فقط برای طرف مقابل سخته. ۳۲ سال تحریم .چه .....خوردن این روش
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 17:04
juwan 2000 - روتردام - هلند
عقاب - هلسینکی - فنلاند, : سری به ایران بزن جانم ، بعد نظر بده ......همه فشارها رو سر مردم بدبچت است...,واقعا کمر مردم را داره میشکنه .
‌پنجشنبه 22 دي 1390 - 22:46
kurosh_alman - فرانکفورت - آلمان
امیدوارم اگر مرم قدرت عوض کردن این رژیم را ندارند حمله کنند تا تکلیف این مردم روشن شه مرگ بر رژیم فاسد اسلامی و خامنه‌ای شیره‌ای و مرگ بر طرفداران لاشخوره ریم..
جمعه 23 دي 1390 - 00:01
azarbayjan362 - تهران - ايران
درسته تحریم داره کمر من و خانواده ام رو میشکنه ولی برای آزادی و نجات از دست این رژیم و فردای بهتر برای فرزندانم حاظر به پرداخت این هزینه هستم
جمعه 23 دي 1390 - 14:33
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.