دبیرستان تاریخی مروی به مدرسه علمیه مروی واگذار شد
دبیرستان تاریخی مروی به مدرسه علمیه مروی واگذار شد
سر در دبیرستان مروی |
دبیرستان مروی که در زمره مدرسه های "ماندگار" ایران است و به ثبت میراث فرهنگی رسیده است، به ازای یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به مدرسه علمیه مروی واگذار شد.
دبیرستان "ماندگار" مروی در خیابان ناصرخسرو تهران با مساحتی حدود هفت هزار متر، دومین مدرسه نوین ایرانی بعد از دارالفنون است.
علی اکبر محمدی قائم مقام آموزش و پرورش شهر تهران اعلام کرده که پرویز داوودی معاون اول رئیس جمهوری در اسفند سال گذشته در نامه ای به آموزش و پرورش واگذاری این دبیرستان را به مدرسه علمیه مروی ابلاغ کرد.
بیژن روحانی، کارشناس مسائل میراث فرهنگی با اشاره به مواضع سازمان میراث فرهنگی در مورد ممنوعیت دخل و تصرف در مدرسه مروی می گوید:" قاعدتا دخل وتصرف در کالبد بنا و ساختمان دبیرستان مروی بوده است. ارزشهایی که می خواهیم حفظ کنیم به غیر از ارزش معماری به نوع کاربری آنجا یا استفاده و تاریخ پشت قضیه مربوط است. اینکه این دبیرستان جزو قدیمیترین مدارس تهران بوده است دارای یک ارزش تاریخی است و از نظر اینکه ما در تاریخ موسسات آموزشی بعد از دارالفنون یک حساب ویژه باز کنیم.
پیش از اعلام واگذاری دبیرستان مروی به مدرسه علمیه مروی مدیر این دبیرستان گفته بود که مدیر حوزه علمیه مروی در مجاورت این دبیرستان از دو ماه پیش اعلام کرده که دبیرستان باید تخلیه و به مدرسه علمیه تحویل داده شود.
آقای روحانی در این خصوص می گوید: "این واگذاری به معنای منحل کردن دبیرستان مروی است، ممکن است آن فضای معماری حفظ شود اما کاربری که از لحاظ تاریخی اهمیت داشته از بین می رود."
در همین حال معاون میراث فرهنگی استان تهران پیشتر گفته بود که حوزه علمیه مروی خواستار تخریب دبیرستان مروی و تبدیل آن به پاساژ بوده است. میراث فرهنگی در نامه ای به شهرداری تهران خواستار جلوگیری از هر اقدامی در تغییر مدرسه شده بود.
بیژن روحانی با تاکید بر اینکه تخریب این اثر ثبت شده از لحاظ قانونی جرم محسوب می شود، می گوید: "دو مسئله باید تفکیک شود یک اینکه مالکیت در دست چه کسی باشد، و یکی اینکه این ساختمان به هرحال جزو آثار ملی ایران ثبت شده و منحل کردن کاربری آن به عنوان نهاد آموزشی خطای بزرگی است. حتی اگر واگذار به هر نهاد دیگری شود طبق قانون چون در آثار ملی ثبت شده، نمی توانند دخل و تصرفی در آن ایجاد کنند و یا اینکه آن را تخریب کنند اگر انجام دهند عمل مجرمانه است. "
واگذاری به معنای منحل کردن دبیرستان مروی است، ممکن است فضای معماری حفظ شود اما کاربری که از لحاظ تاریخی اهمیت داشته از بین می رود
بیژن روحانی کارشناس مسائل میراث فرهنگی
دبیرستان مروی در منطقه ۱۲ استان تهران واقع شده. منطقه 12در زمره مناطقی است که بیشترین کمبود فضای آموزشی در تهران را دارد.
آقای روحانی با اشاره به تاریخچه ساخت این دبیرستان توضیح می دهد:" آموزش و پرورش برای واگذاری مدرسه مروی به وقفی بودن آن استناد کرده است. در حالی که تنها زمین مدرسه از سوی خان مروی وقف شده است و ساختمان آن توسط رضا شاه بنا شد. "
بیژن روحانی در ادامه می گوید:" بخشی از زمینی هم که در اختیار این مدرسه قرار گرفته زمین اهدایی شخصی به نام سید حسن سیرفی بوده که آن را به آموزش و پرورش اهدا کرده که حدود ۹۰۰ متر است بنابراین آن بخش اهدا شده جزو موقوفه و زمین وقفی نبوده است. از لحاظ حقوقی موضوع کمی پیچیده است. "
آقای روحانی تاکید می کند: همانطور که در نامه جمعی از مشاهیر آمده حتی وقفی بودن آنجا دلیلی چندان کافی برای منحل کردن کاربری نیست. به هرحال راههای زیادی وجود داشت که مدرسه حفظ شود و مانع این کار شوند.
بسیاری از کارشناسان میراث فرهنگی و آموزش و پرورش نسبت به واگذاری دبیرستان مروی و آینده نا روشن آن ابراز نگرانی کرده اند. همچنین دانش آموزان دبیرستان مروی برای ادامه تحصیل به دبیرستان البرز و دیگر دبیرستان ها فرستاده شدند.
|
|
|
|
|