امیر قلعه‌نویی؛ از اعتراض به «چهل سال ظلم» تا سرمربی‌گری در تیم ملی

بی بی سی: با اعلام فدراسیون فوتبال ایران، امیر قلعه‌نویی، سرمربی گل‌گهر سیرجان هدایت تیم ملی را به عهده گرفت. گفته می‌شود که قرارداد اولیه قلعه‌نویی و فدراسیون فوتبال تا جام ملت‌های آسیا خواهد بود و در صورت رضایت دو طرف، تا جام جهانی تمدید می‌شود.

پیش از این رسانه‌های ایران خبر توافق فدراسیون با آقای قلعه‌نویی را منتشر کرده بودند اما گفته شده بود، با توجه به اینکه قلعه‌نویی فعلا هدایت گل‌گهر را بر عهده دارد و تیمش امشب در سیرجان میزبان نفت مسجدسلیمان است، اعلام توافق به بعد از بازی امشب موکول شده است.


ایسنا می‌گوید، احتمالا قلعه‌نویی همزمان هدایت تیم ملی و گل‌گهر را تا پایان فصل بر عهده خواهد داشت و با اتمام لیگ، به سرمربی تمام وقت تیم ملی ایران تبدیل می‌شود و این تیم را برای حضور در جام ملت‌های آسیا که دی ۱۴۰۲ برگزار می‌شود، آماده خواهد کرد.

البته امیر قلعه‌نویی مدتی قبل از حضور در تیم ملی انصراف داده بود. مدتی قبل که فدراسیون اعلام کرد از تعدادی نامزد ایرانی حضور در تیم ملی خواسته است که برنامه‌هایشان را برای این شغل ارائه دهند، قلعه‌نویی با «آرزوی سلامتی» برای مردم ایران و «به امید گذر از مشکلات اقتصادی» در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «با توجه به شرایط موجود بحث سرمربی‌گری در تیم ملی را به دیگر دوستان واگذار می‌کنم و از این مسئله انصراف می‌دهم.»

این البته در زمانی بود که گفته می‌شد، فدراسیون مهدی تاج به دنبال حضور یک گزینه خارجی بجای کارلوس کی‌روش است و بیش از همه نام فلیکس سانچس، سرمربی پیشین تیم ملی قطر در این رابطه شنیده می‌شد.

اما این سرمربی اسپانیایی، روی نیمکت تیم ملی اکوادور نشست. رسانه‌های ایران نوشتند که چون فدراسیون فوتبال ایران فقط به دنبال بستن قراردادی تا پایان جام ملت‌های آسیا بود، سانچس که ترجیح می‌داد حضوری بلند مدت در فوتبال ایران داشته باشد، راهی آمریکای جنوبی شد.
پرافتخارترین سرمربی لیگ برتر فوتبال ایران
امیر قلعه‌نویی با پنج قهرمانی در لیگ و دو قهرمانی در جام حذفی، پرافتخارترین مربی در بالاترین سطح فوتبال ایران است.

بازیکن سابق تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه استقلال، مربی‌گری را از اوایل دهه ۱۳۸۰ با تیم کشاورز آغاز کرد و پس از آن راهی تیم برق تهران شد.

اما موفقیت این سرمربی ۵۹ ساله با حضور در تیم سابقش آغاز شد. او در سال ۱۳۸۱ توانست با استقلال قهرمان پانزدهمین دوره جام حذفی فوتبال ایران شود. قلعه‌نویی پس از دوره‌ای کوتاه حضور در استقلال اهواز بار دیگر به تیم سابقش بازگشت و این بار قهرمان لیگ شد.

قلعه‌نویی در مجموع همراه با استقلال سه بار قهرمان لیگ و دو بار قهرمان جام حذفی شد. او با سپاهان اصفهان نیز دو بار قهرمان لیگ برتر فوتبال ایران شد. رکوردی که او را پرافتخارترین مربی لیگ برتر ایران کرده است.

البته از آخرین قهرمانی قلعه‌نویی در لیگ برتر فتوبال ایران ۹ سال می‌گذرد و این مربی به رغم سرمربی‌گری در تیم‌های ذوب‌آهن اصفهان، تراکتور تبریز، ملوان بندر انزلی و گل‌گهر سیرجان نتوانست موفقیت‌های گذشته را تکرار کند.
خداحافظی با تیم ملی «بدون باخت»تیم ملی ایران با هدایت امیر قلعه‌نویی به یک‌چهارم نهایی جام ملت‌های آسیا ۲۰۰۷ رسیدقلعه‌نویی ۲۶ تیر ۱۳۸۵ سرمربی تیم ملی شد، ایران آن موقع خودش را برای دیدارهای مقدماتی جام ملت‌های ۲۰۰۷ آسیا آماده می‌کرد. تیم ملی با چهار پیروزی و دو تساوی توانست با موفقیت از این مرحله عبور کند. در جام ملت‌ها، نیز این تیم با هفت امتیاز به‌عنوان تیم نخست از مرحله گروهی صعود کرد و حریف کره‌جنوبی در یک‌چهارم نهایی شد.

سرنوشت آن مسابقه به ضربات پنالتی رسید و در روزی که بازیکنانی مانند رسول خطیبی و مهدی مهدوی‌کیا ضرباتشان را از دست دادند، ایران باخت و حذف شد. نتیجه‌ای که منجر به پایان حضور قلعه‌نویی در تیم ایران شد.

تیم ملی با هدایت او در هیچ مسابقه‌ای طی ۹۰ دقیقه نباخت. ایران با هدایت این مربی ۱۰ برد و ۶ تساوی داشت و تنها باخت این تیم شکست ۰-۴ مقابل مکزیک در یک بازی دوستانه بود.
اعتراض به «۴۰ سال ظلم» و قبول عنوان
امیر قلعه‌نویی پس از بازی ۱۳ مرداد مقابل استقلال در نیمه‌نهایی جام حذفی ایران حکومت ایران را «ظالم» خواند و گفته بود: «در این چهل سال تنها چیزی که نبوده عدالت است و فقط ظلم بوده و ظلم بوده و ظلم. نمونه‌اش را هم در فوتبال می‌بینیم.»

به دنبال این گفته فدراسیون فوتبال ایران او را به اتهام «نشر اکاذیب و توهین از طریق بیان مطالبی در مصاحبه‌های بعد از بازی بین دو تیم گل گهر سیرجان و استقلال تهران» به سه ماه محرومیت از همراهی تیم خود در تمامی مسابقات رسمی و پرداخت ۳۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرد.

آقای قلعه‌نویی که به دنبال گرفته نشدن یک پنالتی از ظلم چهل ساله حکومت ایران گفته بود، پس از آغاز اعتراضات سراسری در ایران به دنبال کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد و کشته و مجروح شدن بسیاری از معترضان ایرانی واکنش خاصی نداشت.

این در حالی است که طی این مدت چهره‌هایی مانند علی کریمی، علی دایی و یحیی گل‌محمدی در حمایت از معترضان با مشکلات مختلفی روبرو شده‌اند.
امیر قلعه‌نویی همچنین در حالی روی نیمکت تیم ملی می‌نشیند که رابطه تماشاگران با این تیم وضعیتی «بی‌سابقه» دارد.

پس از شروع اعتراضات سراسری و به دنبال برخی رفتارهای بازیکنان تیم ملی، بسیاری از تماشاگران ایرانی دست از حمایت این تیم کشیدند و برخی حتی این تیم را «بجای تیم ملی، تیم ملا» نامیدند.

اوج این اتفاقات در جام جهانی قطر بود که بسیاری از تماشاگران حاضر در ورزشگاه در بازی با انگلیس حاضر به تشویق تیم ملی نشدند. پس از آن بود که کارلوس کی‌روش، سرمربی وقت تیم ملی گفت اگر کسی نمی‌خواهد تیم را تشویق کند، به ورزشگاه نیاید.

سپس حکومت ایران شروع به «اعزام ویژه» برخی از هوادارانش به قطر کرد تا جو ورزشگاه را تغییر دهد، افرادی که از آن‌ها به عنوان «تماشاگران رانتی» نام برده شد.

مورد «بی‌سابقه» دیگر پس از بازی مقابل آمریکا بود. ایران با شکست مقابل این تیم از جام جهانی حذف شد، در حالی که پس از آن مسابقه تصاویری از نقاط مختلف ایران روی شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت که شمار زیادی از مردم را «خوشحال و در حال پخش کردن شیرینی» نشان می‌داد.

امیر قلعه‌نویی همواره معتقد بوده که دفعه قبل نامنصفانه و بدون «قبول حتی یک باخت» از تیم ملی کنار گذاشته اشده است. حالا ولی به نظر می‌رسد جدا از مسائل فنی و نتایج تیم ملی در جام ملت‌های آسیا، آقای قلعه‌نویی این بار برای کنترل مسائل غیر فوتبالی هم کار سختی در پیش دارد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.