آیا روزه دورهای مؤثرترین رژیم غذایی و رمز جوانی است؟
رأی دهید
روزه زمانبندی شده یا دورهای از جدیدترین روشهای تغذیه است. روشی که سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد، به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای خطرناکی مانند سرطان و دیابت کمک میکند و به سرعت چربیهایی را که بر ران و باسن و شکم نشستهاند، آب میکند. یک پژوهش که از سوی مرکز تحقیقات درباره سرطان در هایدلبرگ آلمان انجام شده این نوع رژیم را زیر ذرهبین گرفته و به نتایج جالبی رسیده است.
ولی قبل از این که به نتایج بپردازیم، اول ببینم روزه زمانبندی شده یا دورهای چیست؟
توپخانهای برای حمله به ذخایر چربی
هدف روزه دورهای این است که با نرساندن مواد غذایی به سلولها، بدن را وادار کند مواد غذایی مورد نیاز خود را از آنچه در بدن ذخیره کردهاید، تامین کند. به این ترتیب سوخت و ساز بدن شما افزایش مییابد و بدن قند و چربی را به شکل موثرتری میسوزاند. این روش در درازمدت غیر از آب کردن چربیهای اضافه، به سلامت بدن نیز کمک میکند.
تا به حال دو نوع روزه زمانبندی شده توصیه شده است. یا روش ۱۶ به هشت ساعت که در آن هشت ساعت در روز اجازه دارید بخورید و در ۱۶ ساعت بقیه از رساندن هرگونه کالری به بدن خودداری کنید. توصیه میشود که در این ۱۶ ساعت تا جایی که میتوانید بنوشید، اما نوشابههای صفرکالری یعنی آب، چای سیاه و قهوه بدون شکر و شیر.
روش دیگر، پنج به دو است که در آن پنج روز عادی تغذیه میکنید و دو روز در هفته تنها ۵۰۰ کالری به بدن خود میرسانید. در روزهای رژیم شام حذف میشود و یک فاصله زمانی ۱۴ ساعته میان آخرین وعده غذایی با صبحانه توصیه میشود.
نتیجه پژوهش
در پژوهشی که مرکز تحقیقاتی هایدلبرگ انجام داد از ۱۵۰ فرد با اضافه وزن زیاد دعوت شد که در سه گروه به سه روش مختلف رژیم غذایی بگیرند. گروه اول به روش پنج به دو، گروه دوم با کاهش کالری در روشهای رایج رژیم لاغری و دسته سوم با تغذیه عادی.
اما برخی تحقیقات در این زمینه به این نتیجه رسیدهاند که روزه دورهای در درازمدت خطر ابتلا به سرطان و دیابت را کاهش میدهد. پژوهشهای مرکز هایدلبرگ در این مورد هنوز اظهار نظری نکرده است.
روت شوبل، از محققان این پژوهش میگوید: «در میان شرکت کنندگان در تحقیقات ما کسی به بیماری خاصی مبتلا نبود و همه سالم بودند. اما ما مشاهد کردیم که روزه دورهای روی سوخت و ساز بدنشان تاثیر مثبتی داشت، عاملی که میتواند در جلوگیری از ابتلا به سرطان و دیابت نقش ایفا کند.»
و بالاخره میرسیم به هیجانانگیزترین بخش نتایج تحقیقات تاکنونی درباره تاثیر روزه دورهای بر روند پیری. پژوهشگران "مرکز نوروژنیک آلمان" برای مدتی این روش تغذیه را روی موشها آزمایش کردند. نتیجه این آزمایشها نشان دادند که موشها لاغرتر شدند، رشد غدد سرطانی موشهایی که مبتلا به سرطان بودند، کند شد و طول عمر آنها نسبت به موشهای سرطانی که به آنها گرسنگی داده نشده بود، ۱۲ درصد بیشتر شد.
خبر بد این که هیچ کدام از این موشها جوانتر نماندند و همه یکسان پیر شدند. متاسفیم که گزارش با این نتیجه به پایان میرسد. اما نا امید نشوید. وقتی به بدنتان حداقل ۱۲ ساعت گرسنگی بدهید شروع به ازبین بردن به اصطلاح "زباله"های خود یعنی سلولهای کهنه میکند. این سلولها یکی از عوامل احتمالی سرطان هستند. یوشینوری اوسومی، دانشمند ژاپنی به خاطر کشف این تاثیر گرسنگی بر بدن جایزه نوبل پزشکی گرفت. شاید در آینده نه چندان دور پژوهش دیگری هم جایزه کشف اکسیر جوانی را بگیرد. برای دیدن چنین روزی سالمتر زندگی کنید.