'سرزمین‌های اشغال شده توسط اسرائیل' کجاست و چرا به این نام شناخته می‌شود؟

بلندی‌های جولان منطقه‌ای استراتژیک در مرز اسرائیل و سوریه است که اسرائیل آن را در جریان جنگ شش روزه ۱۹۶۷ اشغال کرد بی بی سی : در اسرائیل یک وزیر کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور گفته، این کشور از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا خواسته است حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان را به رسمیت بشناسد. این منطقه بخشی از "سرزمین‌های اشغالی توسط اسرائیل" است.
این نقشه، سرزمین‌های فلسطینی و منطقه اشغالی بلندی‌های جولان را نشان می‌دهد به کار بردن اصطلاح "سرزمین‌های اشغالی" یکی از موضعات بحث برانگیز در تاریخ صلح خاورمیانه و روابط اسرائیل و اعراب است و در مواردی به عنوان جانبداری از یکی از طرف‌های درگیری برداشت شده است. در این گزارش تلاش شده با تکیه بر اسناد سازمان ملل و مرور تاریخ روابط اسرائیل و اعراب، ریشه این اصطلاح روشن شود.

جنگ شش روزه و وورد اصطلاح "سرزمین‌های اشغالی" به ادبیات سیاسی

در پنجم ژوئن سال ۱۹۶۷، برابر با ۱۵ خرداد ۱۳۴۶، اسرائیل یک عملیات نظامی هماهنگ و گسترده را علیه مصر، اردن و سوریه آغاز کرد. اسرائیل این حمله را یک اقدام پیشگیرانه علیه تحرکات نظامی همسایگانش علیه خود می‌خواند. این درگیری شش روز طول کشید و به نبرد شش روزه مشهور شد.
 
در این نبرد، اسرائیل کنترل کرانه باختری رود اردن و شرق بیت المقدس را از اردن، نواره غزه و صحرای سینا را از مصر و بلندی‌های جولان را هم از سوریه گرفت.
 
اصطلاح "سرزمین‌های اشغال شده" اولین بار در قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت سازمان ملل مطرح شد. این قطعنامه در ۲۲ نوامبر ۱۹۶۷ برابر با اول آذر ۱۳۴۶ تصویب شد و درآن "تصرف قلمرو با جنگیدن" غیر قابل قبول خوانده شده بود. این قطعنامه همچنین خواستار خروج نیروهای اسرائیل از "سرزمین‌های اشغال شده در درگیری اخیر" شده بود.
در ششم اکتبر ۱۹۷۳، برابر با ۱۴ مهر ۱۳۵۲، مصر و سوریه برای برای جبران شکست در جنگ شش روزه به اسرائیل حمله کردند اما ناموفق بودند. شش سال بعد، انور سادات، رئیس جمهوری مصر با اسرائیل صلح کرد. اسرائیل در سال ۱۹۸۲ به طور کامل از صحرای سینا خارج شد. اما باقی مناطق اشغال شده در جنگ شش روزه را همچنان تحت کنترل خود نگه داشت تا آنکه در سال ۲۰۰۵ از نوار غزه هم عقب نشست.
 
با آنکه کرانه باختری رود اردن و نوار غزه، جزو مناطق فلسطینی هستند، اما اسرائیل در این مناطق شهرک سازی کرده است. این اقدام اسرائیل خلاف قوانین بین‌المللی شناخته می‌شود در حالی که اسرائیل آن را رد می‌کند.
بلندی‌های جولان اسرائیل این منطقه استراتژیک را که جزو خاک سوریه است، در جریان جنگ شش روزه اشغال کرد و از همان زمان شهرک سازی را در این منطقه آغاز کرد. بعد از شکست سوریه در عملیاتی غیره منتظره درسال ۱۳۵۲، دو کشور آتش بسی امضا کردند که در آن یک خط مرزی تعیین شد و نیروهای سازمان ملل از همان زمان نظارت بر عدم درگیری در این منطقه را آغاز کردند.
 
در سال ۱۹۸۱، اسرائیل به صورت یک جانبه، بلندی‌های جولان را جزو قلمرو خود کرد، این اقدام مورد قبول جامعه جهانی قرار نگرفت و از این جهت مطرح شدن احتمال پذیرفته شدن این منطقه به عنوان بخشی از خاک اسرائیل از سوی آمریکا بحث برانگیز شده است. سوریه خواستار بازگشتن اسرائیل به مرز سال ۱۹۶۷، قبل از جنگ شش روزه است که به معنی رسیدن مرز سوریه به دریاچه طبریه است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۵
شب تاب - یوکوهاما، ژاپن

این چیزها رو اینجا درج نکنین !! الانه که پاچه خوارها و آویزونهاى اسرائیل بریزن و ادعا کنن که این زمینها رو خداوند به قوم بنى اسرائیل بخشیده و کمى در تورات بگردیم میبینیم که اونجا هم تاکید شده که کُل دنیا متعلق به اسرائیله ! سازمان ملل و سازمانهاى حقوق بشرى دیگه هم زِر مفت میزنن !! آهاى پاچه خوارهاى بى نام و نشون ، دُم ها رو تکون بدین واسه نتانیاهو و بدوئین بینیم ، چکار میکنین !!؟خخخخخخخه
شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۳
۴۵
freydun2500 - نامکاری، آلمان

نه قم خوبه نه کاشون لعنت به هردو تاشون! البته اسراییل به خاطر وجود تعدادی از هم میهنمان یهودی ما در انجا بیشتر به دل مینشیند ولی در کل با ربطی ندارد که این حیوانات اسلامی در ایران آنرا به مشکل شماره یک ایران تبدیل کردند
شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۴
۴۳
Iranemaa - قم، ایران

آیا واقعا مساله فلسطین و اسراییل به ما ربطی دارد؟ فلسطینیانی که هم زمان جنگ برای صدام جنگیدند و هم برای مرگش عزای عمومی گرفتند و خونهای ایرانی را به جرم شیعه کافر پس فرستادن؟ و از اول انقلاب خمینی تا تا به حال میلیارده دلار خرجشون شده و میلیارده دلار هم خرج نابودی اسراییل و مردم روستاهای زابل از فقر گربه میخورند. اسراییل چه کاری علیه مردم ایران انجام داده؟ البته جدیدا علیه اخوندا اقدامات خوبی در سدریه انجام داده که قابل تحسینه.
شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۳
۵۰
kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
باستان شناسان و تاریخ شناسان شریف اسراییل ثابت کردند که در چند هزار سال پیش قوم کنعانیان و نه کلیمیان در آ نجا میزیستند ، عرب ها از ۱۳۰۰ سال پیش ساکن منطقه بودند . با فشارهای پادشاه اسپانیا بر یهودیان و تزار الکساندر در روسیه هزاران نفر به سرزمینهای امپراطوری عثمانی مهاجرت می‌کنند ، و بتدریج در فلسطین جمع می‌شوند . بعد از سقوط عثمانیان فلسطینی ها امید تشکیل کشور خودشان را داشتند اما انگلستان اجازه نداد . در آن مقطع تعداد اعراب حدود یک میلیون و سیصد هزار نفر وتعداد یهودیان ۱۶۸ هزار نفر بود ، اما کم کم با یاری صندوق های بانکی یهودیان و صهیونیست ها شدت مهاجرت بیش‌تر و نوازن قوا تغییر پیدا کرد ، و کشور اسراییل شد . اما جدا از بی عدالتی ها واقعیت اینه که کشوری قوی و پیشرفته و ثروتمند ی تشکیل شده. این کشور مورد تایید جهان سرمایه داری و ابر قدرت هاست ، اسراییل مهم‌ترین دمکراسی خاور میانه است ، هدف نباید نابودی این کشور بلکه حمایت از یهودیان دمکرات در مقابل یهودیان ارتدوکس و افراطی باشد .
شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.