مرور روزنامه‌های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۰ فروردین

روزنامه‌های امروز صبح پایتخت مطالب متنوعی را به چاپ رسانده‌اند، اما موضوعی که همچنان بیش از همه در کانون توجه نویسندگان مقالات قرار دارد همان بیانیه لوزان است. در این میان، ماجرای دو زائر نوجوان ایرانی در عربستان سعودی هم بازتاب گسترده‌ای در روزنامه‌ها دارد.
اگر یار شاطر نیستیم، بار خاطر نباشیم
در ستون "حرف روز" روزنامه اعتماد نوشته شده که پس از نهایی شدن و ختم مذاکرات لوزان، آتش توپخانه تندروها علیه این تفاهم آغاز شد. البته بسیاری از آگاهان سیاسی می‌دانستند که این آتش دوام نخواهد داشت، زیرا ابعاد و کلیت مذاکرات در سطح بالای سیاسی کشور تعیین شده بود.
 
به نوشته این مقاله، تندروها فکر می‌کردند با فشارهای تبلیغاتی خود می‌توانند سیاست کلی نظام در این زمینه را تحت تاثیر قرار دهند اما وقتی با پیام سردار فیروزآبادی و در ادامه با مواضع فرمانده سپاه و نیز حمایت‌های اصولگرایان شاخص مواجه شدند، به سرعت درک کردند که ترفند آنها کارگر نیفتاده، لذا مسیر دیگری در پیش گرفتند و حمایت مشروط را در دستور کار خود قرار دادند تا از این طریق حرف‌های گذشته و کهنه خود را در قالب جدید بزنند و این که دنبال جراحی کردن لوزه‌های عفونی این تفاهم‌نامه هستند و به همین منظور کماکان درصدد تخطئه شادی مردم برآمده‌اند.

زیر پوست توافق لوزان!
"تحریم‌های دوباره اولین دستاورد توافق لوزان!"، تیتر اول روزنامه کیهان است که در گزارشی اقدام اتحادیه اروپا در تحریم دوباره بانک تجارت و 32 شرکت مرتبط با کشتیرانی ایران را به چالش کشیده است.
 
در همین حال، حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان نوشته است که راه‌کار نپیوستن به پروتکل الحاقی، فقط و فقط لغو توافق لوزان است.
 
در ادامه این مقاله از جمله آمده که اگرچه حریف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را از میدان تصویب مجلس خارج کرده اما "توافق لوزان" حاوی تعهدات فراوان دیگری نیز هست که به تصریح اصول یاد شده از قانون اساسی، تنها پس از تصویب مجلس و تایید آن از سوی شورای نگهبان قابلیت پذیرش و اجرا خواهد داشت.
 
به اعتقاد آقای شریعتمداری، مسئولان می‌توانند با استناد به این موضوع از پذیرش الزامات بیانیه لوزان از پذیرش آن خودداری کرده و تا دیر نشده این توافق را ملغی اعلام کنند.

ماهیت و پیامدهای واقعی بیانیه سوئیس
محمدحسین دریایی در روزنامه آفتاب یزد نوشته است که بازهم مذاکرات هسته‌ای به نتیجه‌ای رسید و بازهم بعضا بازی همیشگی برخی گرایش‌های سیاسی و بازهم فراموش کردن منافع ملی در عرصه یک رقابت سیاسی توسط برخی افراد و جناح‌های سیاسی.
 
نویسنده که پژوهشگر ارشد موضوعات خلع سلاح و امنیت بین‌الملل است در ادامه این مقاله پرسیده که آیا هنوز زمان آن نرسیده که هم‌صدا با دشمن کهنه این مرز و بوم نشویم و صحبت‌های مخالفان خارجی را به نوعی دیگر در این زمینه پژواک ندهیم و به صورت غیرمستقیم حامی اهداف آنها در تخریب تلاش برای رسیدن به توافق نشویم؟
 
به اعتقاد آقای دریایی، بیانیه مشترک برای توصیف آخرین تفاهمات است تا تصویر موجودیت در حال شکل‌گیری بیشتر روشن شده و نشان دهد که آیا اساسا امکان رسیدن به یک توافق وجود دارد یا خیر.
زمینه‌های حادثه فرودگاه جده
صباح زنگنه، در سرمقاله روزنامه شرق نوشته که حادثه تعرض به دو زائر نوجوان ایرانی در فرودگاه جده توسط ماموران سعودی، به دلایل مختلف، موضوعی با ابعاد وسیع و بسیار با اهمیت و حساس به شمار می‌رود.
 
سفیر پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی در ادامه این مقاله نوشته که وزارت امور خارجه حتما به این حادثه در چارچوب مسائل دیپلماتیک رسیدگی می‌کند چون این برخورد حکایت از اقدام به یک جرم جمعی با قصد و نیت قبلی جهت توهین به یک ملت و مذهب دارد.
در عین حال به اعتقاد آقای صباح زنگنه، پیشنهاد توقف سفر عمره مفرده موضوعی است که دارای ابعاد گسترده بوده و به سود تثبیت حضور "دشمنان انسانیت" در عربستان از خیل همین ماموران خاطی خواهد داشت.
 
به نظر این مقاله مسئولان ایرانی در سازمان‌های مرتبط حتما باید دقیق‌تر و هوشیارتر به این مسئله ورود کرده و نوع آموزش‌های پیش از اعزام به حج و سطح حمایت از اتباع و زائران ایرانی را افزایش دهند.
ایران، عربستان و حج
احمد شیرزاد، در سرمقاله روزنامه آرمان نوشته که در فضای پیچیده کنونی شاید هرگونه تصمیم‌گیری کار دشواری باشد اما باید در باره منطقه و به ویژه عربستان با آرامش رفتار کرد و سعی کرد تنش جدیدی در منطقه ایجاد نشود تا پرونده هسته‌ای ایران به یک سرانجام مطلوب برسد. پس از حل و فصل پرونده هسته‌ای ایران واقعیت‌های منطقه قطعا به سمت دیگری حرکت خواهد کرد اما به دلیل آن که در حال حاضر ایران در یک مرحله گذار قرار دارد و یک شالوده تازه برای روابط دیپلماتیک آینده کشور پی‌ریزی می‌شود، در چنین شرایطی تغییر رویکردهای ایران در خاورمیانه شاید تصمیم درستی نباشد.
 
به نظر نویسنده سرمقاله روزنامه آرمان، اگر موضوع تحریم حج به عنوان یک راه مقابله با عربستان تصور شود، تصور درستی نیست، چرا که پول مصرفی مردم ایران در عربستان، در مقابل سایر درآمدهای آن کشور بسیار ناچیز است و ضربه‌ای برای اقتصاد عربستان نخواهد بود.
یمن، نمایش بحران
نادر کریمی جونی، در سرمقاله روزنامه جهان صنعت نوشته است که ایران مصرانه تلاش می‌کند تا به خشونت‌های یمن پایان دهد. این تلاش‌ها نه فقط در سفرهای دیپلماتیک ظریف نمود پیدا کرده بلکه در ملاقات حسن روحانی با همتای ترک خود و گفتگوی تلفنی علی لاریجانی با همتای پاکستانی‌اش، موضوع پایان دادن به تشنج یمن مطرح شده است.
 
در این میان بسیاری می‌پرسند که آیا ایران در یمن حضور نظامی دارد؟ و آیا می‌خواهد دولت دست نشانده خود را در آن کشور تاسیس کند؟
نویسنده این ادعاها رد کرده و از جمله نوشته، فارغ از این که چه کسی بر یمن حاکم باشد و از سوی چه کسی حمایت شود، نه فقط اعمال اقتدار چندان چشم‌اندازی ندارد بلکه منفعتی را هم نمی‌تواند نصیب حامی خود کند. دقیقا به همین دلیل است که یمن گزینه جذابی برای ایران نیست.‌
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.