مرور روزنامه‌های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۱ اسفند

پیشروی نیروهای عراقی در شهر تکریت و ماجرای حمله اخیر به علی مطهری، نماینده مجلس ایران در شیراز دو موضوعی است که بیشتر از همه توجه روزنامه‌های امروز صبح پایتخت را به خود اختصاص داده است.
۳۶ سال تاخیر
جعفر بلوری در سرمقاله روزنامه کیهان نوشته است، از جمله مسائل مهمی که مدتی است توجه کارشناسان و مقامات کشورهای مختلف را به طور حسادت برانگیزی به خود مشغول کرده، موضوع نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه به ویژه در کشورهایی مثل عراق، لبنان، یمن، سوریه و فلسطین است.
 
به نظر نویسنده، واقعیت این است که با رفع برخی موانع یعنی سقوط صدام و وقوع برخی تحولات یعنی بروز داعش، شرایطی در منطقه حاکم شده که در نهایت به محبوبیت و نفوذ ایران انجامیده است. چه بسا که اگر دیکتاتورهایی مثل صدام یا خاندان آل سعود، آل خلیفه و آل ثانی نبودند، این مودت و دوستی از سال‌ها پیش بروز می‌یافت.
 
سرمقاله کیهان مدعی شده که اگر دولت‌ها در این کشورها با رای مردم روی کارآمده بودند، به قطع و یقین این الفت و برادری با ۳۶ سال تاخیر بروز نمی‌یافت.

سنگرهای از دست رفته داعش
محمد ایرانی، سفیر پیشین ایران در لبنان و اردن در سرمقاله روزنامه شرق نوشته است، پیروزی‌های اخیر ارتش، نیروهای مردمی و کردهای عراق و بازپس گیری برخی شهرها در استان صلاح‌الدین که تا ورود ابتدایی به تکریت گسترش یافته است، دلایل متعددی دارد. علاوه بر اتحاد میان همه نیروهای عراقی و دولت و نقش بی‌بدیل مشاوره‌های مستشاران ایران، نزاع میان کشورهای دیگر در حوزه میدانی عراق کاهش یافته است. البته باید دانست که این روند پیشروی در استان انبار با توجه به بیابانی بودن و پراکندگی عشایر و قبیله‌ها، دسترسی را برای دولت عراق دشوار کرده است.
 
به نوشته آقای ایرانی اگر تکریت به طور کامل از داعش پاکسازی شود، آنها نیروهای خود را در مناطق دیگر به ویژه موصل متمرکز خواهند کرد. داعش می‌داند که با از دست دادن موصل، کارش در عراق یکسره خواهد شد و ناگزیر از جابه‌جایی به سمت شمال سوریه هستند.

حادثه تلخ شیراز
کاظم جلالی، نماینده مجلس در روزنامه ایران نوشته است، روز دوشنبه حادثه ناگوار دیگری در شیراز برای یکی از نمایندگان مجلس رخ داد که اگر روایت آقای مطهری از این اتفاق صحت داشته باشد، فاجعه است. کما این که خبرها و تصاویر این حادثه در رسانه‌های داخلی و خارجی بازنشر شده است.
 
به نوشته رئیس فراکسیون رهروان ولایت مجلس، این اولین نمونه از رفتار گروه‌های قانون گریز نیست، آنها به نام دفاع از ارزش‌ها و نظام، گاهی اقداماتی مرتکب می‌شوند که چه بسا موجب آسیب‌رسانی به نظام شود.
 
آقای جلالی با یادآوری ماجرای ۲۲ بهمن قم نوشته که با وجود ورود مجلس و گزارش ارسالی بهارستان به دستگاه قضا، هنوز تکلیف آن پرونده روشن نشده است. اگر در حادثه شیراز هم مهاجمان به مجازات نرسند، تندروها در سراسر ایران احساس خواهند کرد که در حاشیه امن هستند و اقدامات خود را تکرار خواهند کرد و این وضعیت، قانون و امنیت کشور را در معرض تهدید جدی قرار خواهد داد.
چرا هاشمی آمد؟!
صادق زیباکلام، در روزنامه آرمان نوشته است که بعد از انتخابات رئیس جدید خبرگان و عدم رای آوری آیت‌الله هاشمی، اصولگرایان به نادرستی این مورد را نوعی شکست برای او تحلیل می‌کنند. البته آنها این بار نیز مانند قبل سخت در اشتباه هستند. چرا که آقای هاشمی با شناخت کاملی که از نمایندگان خبرگان داشت وارد رقابت شد.
 
به نوشته این فعال سیاسی اصلاح‌طلب، آقای هاشمی به نیکی می‌دانست که حاصل شرکت در این انتخابات چه خواهد شد. او به خوبی می‌دانست که شانسی برای پیروزی در انتخابات ندارد و به خوبی می‌دانست که اصولگرایان تندرو با سیاسی کاری نمی‌خواهند او رئیس مجلس خبرگان شود. اما به رغم این اطلاع تصمیم گرفت که در انتخابات هیئت رئیسه خبرگان شرکت کند.
به نظر آقای زیباکلام، آقای هاشمی مدت‌هاست که به این جمع‌بندی رسیده که خطر تندروی فضای سیاسی کشور را تهدید می‌کند، به همین دلیل هم در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ وارد شد.
طولانی شدن انتظارها
پدرام سلطانی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در سرمقاله روزنامه اقتصادی تعادل نوشته است، در این که وضعیت اقتصاد کلان کشور به یک ثبات رسیده و شاخص‌ها روند تدریجی بهبود را آغاز کرده‌اند، هیچ تردیدی وجود ندارد. البته شاید شرایط می‌توانست بهتر از این هم باشد، در صورتی که قیمت جهانی نفت به این سرعت کاهش پیدا نمی‌کرد و توافقات با گروه پنج بعلاوه یک هم زودتر حاصل می‌شد.
به اعتقاد نویسنده این دو موضوع به اقتصاد ایران به نوعی صدماتی وارد کرده است و طبیعتاً سال آینده برای اقتصاد کشور سالی توام با فراز و نشیب بسیار خواهد بود. آن چه می‌تواند بیشتر موجب ادامه این حرکت مثبت باشد هنر مدیریت منابع، انضباط دولت در عملکرد، تلاش برای بهبود محیط کسب و کار و فراهم کردن سرعت و سهولت و رغبت بیشتر در سرمایه‌گذاری‌های مختلف بخش‌های اقتصاد است.
تولید ملی را دریابیم
محمود اسلامیان در روزنامه دنیای اقتصاد نوشته است که اتفاقات سال‌های اخیر باعث بروز صدمات جدی بر تولید کشور شده است. از سوی دیگر کشور با یک بیکاری توسعه یافته مواجه است که باعث نگرانی شده است. در شرایط حاضر تعداد زیادی واحد تولیدی یا تعطیل شده یا با ظرفیت پایین مشغول به کار هستند.
 
به نظر نویسنده این مقاله، دولت باید به موضوع رونق اقتصادی توجه ویژه کند؛ هر چند که خود مسؤول این شرایط نیست، بلکه وارث آن است. در اکثر اقتصادهایی که رکود حاکم می‌شود، عبور از آن نیازمند پوشش هزینه‌هایی است که عوامل تولیدی در ایجاد آن نقشی ندارند.
در پایان مقاله دنیای اقتصاد آمده که پس از کنترل تورم باید تمرکز روی عبور از رکود باشد. رونق اقتصادی می‌تواند منجر به کاهش تورم به صورت پایدار شود.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.