آلمان نیازمند رویکردی تازه به مسئله "نژادپرستی"

دادگاه مونیخ اقدامات تروریستی نئونازی‌های آلمان را پی‌گیری می‌کند. این ماجرا به لحاظ سیاسی نیز در کمیسیون‌های تحقیق بررسی می‌شود. با‌این‌همه جامعه آلمان خود را در زمینه نژادپرستی نیازمند یک گفتمان جدید می‌داند.


اعضای شبکه ‌زیرزمینی ناسیونال سوسیالیست آلمان در فاصله سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۶ افرادی را با ملیت‌های مختلف فقط به دلیل این‌که تبار آلمانی نداشتند ترور کردند. دادگاه مونیخ به این پرونده رسیدگی می‌کند. در کیفرخواست دادستانی آمده است: «شبکه زیرزمینی نازی‌ها این اقدامات تروریستی را برای رسیدن به اهداف نژادپرستانه انجام داده‌اند.»


پیش‌تر مقامات آلمانی احتمال قتل این قربانیان را با انگیزه‌های نژادپرستانه رد می‌کردند. این قربانیان ۹ مرد ترک و یونانی‌تبار و یک پلیس زن آلمانی هستند.

ردپای ساختارهای نژادپرستانه

کارستن ایلیوس یکی از وکلای این پرونده می‌گوید: «تحقیقات پلیس در این‌زمینه یک‌جانبه بوده ‌است، تنها فرضی که پلیس در این زمینه داشت این بود که شاید قربانیان این حادثه در عملیات مجرمانه‌ای دست داشته‌اند، گرچه هیچ شاهدی برای این ادعای پلیس وجود نداشت.»

دولت آلمان تمام جزئیات مربوط به زندگی خانوادگی قربانیان و رابطه آن‌ها با دوستان و آشنایانشان را به‌دقت بررسی کرد، حتی در برخی روستاهای ترکیه تحقیقات مختلفی در زمینه ارتباط قربانیان با مواد مخدر صورت گرفت.

آقای ایلیوس می‌گوید: «فقط وقتی پای تحقیقات در مورد سوءپیشینه قربانیان به میان آمد مقامات آلمانی همکاری‌ خوبی نشان دادند.»

در تحقیقی که پلیس اوایل سال ۲۰۰۷ در خصوص قتل‌های زنجیره‌ای کسبه مهاجر انجام داد، این نتیجه را اعلام کرد که از آن‌جایی که کشتن انسان در فرهنگ آلمانی یک تابوی بسیار حساس است، بنابر‌این ارتکاب قتل آن‌هم به‌صورت زنجیره‌ای در جامعه آلمانی بسیار بعید است. پلیس هم‌چنین اصرار داشت که مظنونان اهل اروپای شرقی هستند.

تصورات نژاد‌پرستانه نسبت به دیگران

خانم "آذین ارمان" روان‌درمانگر ساکن برلین که تجربیات ناخوشایندی در زمینه تبعیض‌نژادی دارد، با تعجب درباره این نظرات پلیس می‌گوید: «مگر جایی هم دردنیا وجود دارد که قتل انسان‌ها در آن تابو نباشد؟»

این روان‌درمان‌گرهم‌چنین به رویه‌ای که پلیس برای تحقیق و تفحص در مورد قربانی‌ها اتخاذ کرد انتقاد می‌کند. او معتقد است که خود پلیس هم با تصور نژاد‌پرستانه وارد عمل شده و همین باعث شده است که فرض مقصر بودن خود قربانی را پیش بکشند و مدت زیادی هم بر آن پا‌فشاری کنند.

خانم ارمان مورد قتل "انور سیمسک" را مثال می‌زند که در ۹سپتامبر ۲۰۰۰ اتفاق افتاد. بعد از پنج سال مشخص شد که تمام سوءظن های پلیس درمورد دخالت او در شبکه‌های موادمخدر اشتباه بوده است. او که اکثر مراجعه‌کنندگانش ترک‌تبار هستند می‌گوید:«مراجعان من همیشه نگرانند که اگرزمانی خود یا خانواده شان به نوعی مورد تبعیض نژادی قرار بگیرند، پلیس حرفشان را جدی می‌گیرد؟»

اومی‌گوید:« ابتدای دهه ۱۹۹۰ آن‌هم زمانی‌ که بحث‌های حمایت از حقوق پناهندگان در آلمان داغ بود، هشت نفر از خانواده‌های ترک‌تبار در آتش سوزی‌های عمدی کشته شدند. وقتی خبر‌های مربوط به قتل‌های اخیری که نئونازی‌ها مرتکب شدند پخش شد، مراجعه‌کنندگان من گفتند این اتفاق تایید غم‌انگیزی بود بر آن‌چه که آن‌ها حدس می‌زدند. در واقع آن‌ها انتظار چنین حملاتی را داشته‌اند و تعجب نکرده اند.»

این روان‌درمان‌گر معتقد است: « نژادپرستی خیلی قبل از این خشونت‌ها هم وجود داشته است، در زندگی‌ روزمره، در مدرسه، ادارات، با مسئولان یا حتی با صاحبخانه و موارد مشابه تبعیض نژادی قابل لمس است.» او همچنین معتقد است به بچه‌های عقب‌مانده ذهنی مهاجر و آلمانی یکسان رسیدگی نمی‌شود.

من نژاد‌پرست نیستم!

خانم ارمان می‌گوید: «یکی از ویژگی‌های نژاد‌پرستان این است که خود را نژاد‌پرست نمی‌دانند، در‌حالی‌‌که فردی که با آن‌ها درارتباط است خیلی سریع متوجه این مسئله می‌شود.»

اومی‌گوید درآلمان وقتی صحبت از نژاد‌پرستی می‌شود اکثر مردم تعجب می‌کنند و می‌گویند: «من نژاد‌پرست نیستم.»

آذین ارمان و کارستن الیوس (وکیل پرونده قربانیان) می‌گویند تاکیدشان فقط روی افراد خاصی نیست که اعتقادات شخصی نژادپرستانه دارند، بلکه هدفشان نشان دادن ساختارهایی است که در جامعه منجر به تولید دیدگاه های تک‌بعدی نسبت به گروهی از مردم می‌شود و آن‌ها را بیگانه به حساب می‌آورد.

در موارد متعددی به پلیس آلمان این اعتراض وارد شده است که خیلی از بازرسی‌ها را براساس رنگ پوست و ظاهر افراد انجام می‌دهد. بر اساس رای دادگاه‌عالی کوبلنز این بازرسی‌ها که برپایه مشخصات نژادی افراد مظنون انجام می‌شود، با قانون اساسی آلمان تضاد دارند.

«بحث نژادپرستی درآلمان تابو است»

بسیاری از کسانی که قربانی نژادپرستان شده‌اند، دارای تابعیت آلمان بوده‌اند. مثل محمود کوباسیک و خالد یوزگات که قربانی خشونت‌ نئونازی‌ها شدند، در‌حالی‌که ملیت آلمانی داشتند. ۱۵ میلیون نفر از جمعیت آلمان را مهاجران تشکیل می‌دهند.

شورای مشورتی خارجیان شهر مونیخ در پژوهشی نشان داده است که از میان ۲۵ آفریقایی و ترک‌تبار فقط ۵ نفر اجازه ورود به دیسکوها و کلوب‌های شبانه‌ را پیدا کردند. در حالی که همه اروپائی‌تبارانی که با این پروژه پژوهشی همکاری کردند، بدون هیچ مانعی به‌این مراکز راه داده شدند.

"هامادو دیپاما" عضو شورای خارجیان مونیخ در گفت‌وگو با دویچه وله می‌گوید: «بحث‌ کردن درباره نژاد‌پرستی در آلمان تابو است.»

نازیسم و ماجرای زاراتسین

در ماه آوریل، کمیسیون مبارزه با نژاد‌پرستی آمریکا آلمان را به خاطر عدم مقابله کافی با تبعیض‌نژادی مورد انتقاد قرار داد. انتقادها از آلمان زمانی بالا گرفت که یکی از سیاست‌مداران حزب سوسیال دموکرات آلمان اکثر ترک‌ها و عرب‌تبار‌ها را افرادی بی مصرف خواند، مگر در مواردی که فقط به فروش میوه و سبزیجات مشغولند.

این سیاست‌مدار هم‌چنین به افزایش تعداد دخترهای باحجاب در جامعه انتقاد کرد.

انجمن‌ ترک‌های برلین و برندنبورگ به اظهارات تحریک‌آمیز زاراتسین اعتراض کردند، اما دادگاه پرونده این سیاست‌مداررا بررسی نکرد و اظهارات او را تنها یک بحث سیاسی دانست.

کمیسون مبارزه با نژاد‌پرستی سازمان ملل متحد اظهارات زاراتسین را همچنان نژادپرستانه می‌داند. به گفته زیگفرید کاودر رئیس کمیسیون حقوقی مجلس فدرال آلمان، پارلمان این کشور قصد دارد قوانین سخت‌گیرانه تری را برای مبارزه با نژاد‌پرستی وضع کند.

آقای کاودر (عضو حزب دموکرات مسیحی) ضمن انتقاد به اظهارات زاراتسین می‌گوید:«نمی‌شود با مردم این‌گونه رفتار کرد.»

رئیس کمیسیون حقوقی مجلس فدرال آلمان معتقد است دولت مبارزه چندانی با نژاد‌پرستی نمی‌کند واین مسئله بسیار خطرناک است، زیرا باعث پیدایش جنبش‌های بنیاد‌گرایانه در سطح جامعه خواهد شد و در بدترین حالت به حملات فیزیکی علیه مردم خواهد انجامید. ما نمی‌توانیم این گرایش‌ها را تحمل کنیم.

رأی دهید
m_r - سیدنی - استرالیا
با درود. به عنوان کسی‌ که سال‌ها در آلمان تحصیل و زندگی‌ و تجربه با آلمانی‌ داشته و دارم هر چند تبعیض و افکار پلید نژاد پرستی‌ همه جایی جهان هست ولی‌ فاشیست و گروه‌های ضدّ خارجی‌ آلمان از پلیدترین و خطرناکترین گروه‌ها هست. آلمانی‌ جماعت که دیگه روز به روز کم و کمتر به خاطر کمترین زاد و ولد در اروپا اگر پایه بیفتد و سر دل‌ و حرفش باز شود اول از ترکها بعد از عرب عجم هلندی این و آن و ته آخر حرف دل‌ و افکار خود را نشان و میزند.به امید روه که همه ما‌ها به کشور عزیز و آزاد ایرانمان بر گردیم.
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 10:35
Shahin.Orel - تهران - ایران
وقتی به نژاد پرستی دامن زده میشه ، که رفتار های نا هماهنگ مهاجرین ،احساسات جامعه میزبان رو تحریک میکنه ، این تحریک وقتی صورت میگیره که حساسیت های اجتمائی به اندازه کافی از فرهنگ جامعه میزبان دفاع نکرده ، برای مثال در شهری مثل مسکو، امکان نداره توی خیابون زنی رو با روبنده یا حجابی فرا تر از یک روسری رنگی ببینید ، چون حساسیت های اجتمائی به قدری قوی هست ، که این زن جرات چنین کاری رو نداشته باشه ،ولی در برلین میشه زنانی رو دید که روبنده زدن ، چون حساسیت های اجتمائی اون جامعه به اندازه کافی قوی نیست، اینجاست که با تحریک شدن احساسات عده ای ، رفتارهای دفاعی جامعه میزبان تحریک میشه و حالت نژاد پرستانه به خودش میگیره ، اینجاست که یا باید قانون حضور این افراد در جامعه روکنترل کنه ، یا منتظر به چالش گرفتن مدنیت آلمان با حضور باورهای های مسلمان باشه
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 11:36
لبیک یا ثارالساندیس لبیک - بارسلون - اسپانیا
یکی از مسخره ترین کارهایی که نژادپرست های حکومتی میکنند اینه که در جامعه به مردم اینگونه القاء میکنند که مقصر خود مهاجران و پناهندگان هستند چون اینها اکثرآً قانون شکن و افرادی ستیزه جو و متجاوزند پس این میتونه یک دلیل قانع کننده باشه برای اینکه مردم نژادپرست شوند!!! و با تحریک مردم و مهاجران دقیقاً شرایطی را بوجود میآورند که ثابت کنند حق با آنهاست و نژادپرستی معلول بد بودن مهاجرین است.
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 11:09
raha1984 - هامبورگ - المان
هیج وقت تا به امروز این حس بهم دست نداده که المانیها نژادپرست باشند !! البته از اینکه در همه جای دنیا یکی سری انساهای کله پوک با نام نژادپرست وجود دارند شکی درش نیست !!
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 15:07
sourena.de - اشتوتگارت - آلمان
Shahin.Orel - تهران - ایران چرا شما نژاد پرستی رو به اسلام و حجاب گره میزنی؟!!! نژاد پرستهای افراطی آلمان با تمام خارجی ها مخالفند و مسلمان و غیر مسلمان هم نداره. اینها حتی با اروپایی هایی هم که در آلمان هستند مخالفند و کافیه که بدانند آلمانی نیستی و در آلمان زندگی میکنی. نظر m_r - سیدنی - استرالیا با واقعیت همراهه ولی نظر شما خیلی سطحی و یک بعدی است.
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 17:56
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
خارجى هایى که در آلمان خود از ١٠٠ تا نژادپرست هم نژادپرست ترند. ترک ها خودشان نژادپرستند. در آلمان در دنیاى خودشان زندگى میکنند و هیچ میلى براى ارتباط با آلمانى ندارند. ایرانى ها که جاى خود دارند و هیچ ملت و قوم دیگرى غیر از خودشان را قبول ندارند. عربها هم فقط با خودشان سر و کار دارند. همه این ملیت هاى خارجى که در آلمان زندگى میکنند ٪ قابل ملاحضه اى از آنها از کمک دولتى زندگى میکنند و مثل دستگاه جوجه کشى فقط بچه پس میاندازند. بعنوان مثال مردهاى ترک تمام زنان و دختران آلمانى را بعنوان روسبى و فاحشه میشناسند که باید با آنان سکس داشت ولى زمان ازدواج دخترى باکره را از آناتولى گرفت. ببینید مشکلى که خیلى از خارجى ها با وفق دادن خود در جامعه اى که در آن زندگى میکنند آنقدر بالاست که نمیشه گفت آلمانى ها نژادپرستند و خارجى ها همه مظلوم. انقدر باندهاى خلافکار ترک و یگوسلاو و آلبانى و غیره داریم که بعید نیست سر یه سرى اختلافات خودشون خودشونو بزنن بکشن که بارها هم این اتفاقات پیش آمده.
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 21:12
ali1111 - تهران - ایران
متأسفانه عده‌ای بدون هیچ اطلاعی می‌آیند اینجا و الکی‌ یک اراجیفی می‌نویسند بدون هیچ اطلاعی از جامعه و کشور مزبور...ما اینهمه پروفسور جامعه شناسی‌ داریم چرا برای کشور خود تا به حال هیچ غلطی نکردند؟!!!! اصلا اینجا صحبت از اسلام بود؟!!!!! پس روی این حساب اگر کسی‌ رنگ موی خود را بر خلاف جامعه مشگی کند باعث حساسیت جامعه میشود؟!!!!جلیلی هم از سر این ملت زیاده....حالا میاد مدنیّت را نشانتان میده...(من این همه دوست آلمانی‌ دارم واقعا احساس نژاد پرستی‌ دارشون ندیدم)
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 22:36
saeid-banglor - کالمار - سوئد
اصلا واژه نژاد پرستی اشتباه است باید جوری دیگر به مسئله نگاه کرد البته المانی ها حق دارند از ورود نژاد ها ی مشکل دار جلوگیری کنند
دوشنبه 20 خرداد 1392 - 06:44
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.