بنیامین نتانیاهو- میت رامنی؛ داستان یک دوستی ۳۶ ساله
رأی دهید
بنیامین نتانیاهو (راست) همراه با میت رامنی
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در مقاله ای مشروح به جزییات دوستی ۳۶ ساله میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با میت رامنی، نامزد برتر حزب جمهوریخواهان آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری کنونی آمریکا پرداخته و نوشته است که نظر به این پیشینۀ طولانی و دوستی، اگر رامنی وارد کاخ سفید شود، سیاست خاورمیانه ای آمریکا بویژه در مورد ایران، کاملاً تحت تاثیر نقطه نظرات نتانیاهو خواهد بود.
نیویورک تایمز بررسی کرده است که پیشینه دوستی بسیار نزدیک و احترام چشمگیر میان نتانیاهو و رامنی به زمانی باز می گردد که هر دوی آنها، دانشجویان نخبه و نابغه ای در دانشگاه های ایالت ماساچوست بودند، و تا کنون کمتر کسی در خارج از اسرائیل از این دوستی ریشه دار دو سیاستمدار آگاه بوده است.
نیویورک تایمز نوشته است که این دو مرد ظاهراً با هم سخنیتی ندارند؛ یکی از خاندانی ثروتمند از مورمون هایی با ریشه ای از میشیگان و دیگری یک یهودی از اسرائیل و از خانواده ای متوسط. اما در سال ۱۹۷۶، ۳۶ سال پیش، زندگی آنها با یکدیگر تلاقی کرد و از زمان دیدارهای آنها در طبقه شانزدهم یک ساختمان محل کار یک گروه مشورت اقتصادی بوستونی، آنها تا به امروز در کنار یکدیگر مانده اند.
بنیامین نتانیاهو که در زمان خدمتش در ارتش اسرائیل، کماندویی برجسته از واحد نخبه گولانی ارتش بود، به خاطر فعالیت های خود در این واحد برتر ارتش اسرائیل، زمانی که در حال تحصیل در دانشگاههای برتر ماساچوست بود، وجهه ای بسیار پر جذبه حتی در میان دانشجویان نابغه و نخبه آمریکایی داشت و افزون بر آن، برادرش، سرهنگ یونی نتانیاهو نیز در آن سال ها از فرماندهان همین واحد ارتشی «سیرت متکال» بود.
بنیامین نتانیاهو هرچند زاده شده در خانواده ای متوسط در اسرائیل بود اما خانواده اش افزون بر وجهه ای برتر در میان اسرائیلی ها، از منظر علم و امور آکادمیک نیز آنها در اسرائیل وجهه برجسته ای داشته اند (پدر نتانیاهو؛ پروفسور نتانیاهو رییس آکادمی علوم اسرائیل و مادر او دکتر زبان و رییس آکادمی زبان عبری بود).
میت رامنی نیز زمانی که دانشجو بود، به خاطر اینکه پدرش به تازگی برای دستیابی به نامزدی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری در نیمه دهۀ هفتاد میلادی رقابت کرده بود، و همچنین به خاطر آنکه یک دانشجوی ممتاز از خاندانی میلیونر بود نام و آوازه ای برای خود در میان دانشجویان به هم زده بود بویژه آنکه اعتماد به نفس زیاد و قدرت ناشی از برتری طلبی او، خصوصیاتی بارز در وی بود.
نیویورک تایمز برای بررسی پیشینه دوستی ۳۶ ساله نتانیاهو- رامنی، با آقای رامنی و نیز با دستیاران نخست وزیر اسرائیل و همچنین با شماری از چهره های سیاسی آمریکایی گفت و گو کرده است.
در بررسی این دوستی، نیویورک تایمز یادآور می شود، زمانی که نتانیاهو در حال گذراندن فوق لیسانس و دکترای رشته اقتصاد در «میت»، دانشگاه برتر و پرآوازۀ ایالت ماساچوست بود، و در همان حال نیز میت رامنی رشته اقتصاد را به پایان می برد، یک گروه اقتصادی آمریکایی، به نام «بوستون کنسولتینگ گروپ» BCG به استخدام شماری از فارغ التحصیلان برتر دانشگاه های این ایالت اقدام کرد.
هر چند یکصد دانشجوی ممتاز به استخدام این گروه اقتصادی برآمده بودند، اما میت رامنی جوان می دید که در نشست های این گروه مشاوران، بنیامین نتانیاهو به خاطر جذابیت و وجهه ای که دارد، می تواند که تصمیم های خود را با قاطعیت خیره کننده بیان کند و دیگران را تحت تاثیر قرار دهد.
آقای میت رامنی اکنون پس از ۳۶ سال از آن سال ها در گفت و گو «نیویورک تایمز» اذعان کرده است که او نیز آرزو می کرد که مانند نتانیاهو دیدگاه هایی منسجم و قاطع داشته باشد.
سال ۱۹۷۸ به همکاری نتانیاهو با آن گروه مشاوران اقتصادی به طرزی ناخواسته پایان داد. آن سالی بود که اسرائیل با ماجرای ربوده شدن هواپیمای فرانسوی که اکثر مسافران آن را اسرائیلی های یهودی تشکیل می دادند و در مسیر پاریس- تل آویو از سوی چریک های مسلح فلسطینی ربوده شد و به کشور آفریقایی اوگاندا انتقال یافت، روبرو شد.
برادر نتانیاهو، سرهنگ یونی نتانیاهو که از فرماندهان واحد نخبه کماندویی «سیرت متکال» بود، همراه با دیگر کماندوهای برتر ارتش اسرائیل برای آزاد کردن گروگان ها، در یک طرح نابغه وار به اوگاندا اعزام شد و در عملیاتی که به «عملیات آنتبه» (برگرفته از نام فرودگاه اوگاندا) مشهور شد، همه گروگان ها آزاد شدند و تنها کسی که در آن رخداد کشته شد، خود یونی نتانیاهو بود که از آن زمان تا کنون، به عنوان یک قهرمان ملی اسرائیل از او یاد می شود.
خانواده نتانیاهو در آن زمان چنان محبوبیتی یافته بود که همگان حدس می زدند بنیامین نتانیاهو به زودی به یکی از رهبران مهم سیاسی اسرائیل مبدل خواهد شد.
در سال ۱۹۷۸ نتانیاهوی جوان پس از سال ها تحصیل و زندگی موفقیت آمیز در آمریکا و در حالی که به چهره ای درخشان در تحصیل و کار در میان آمریکایی ها مبدل شده بود و حتی انگلیسی را با لهجه ای بسیار قوی تر و مسلط تر از بسیاری از خود مردم آمریکا سخن می گفت، به اسرائیل بازگشت.
بازگشت او ابتدا به خاطر این بود که بنیادی به نام برادر قهرمانش برپا کند اما به زودی به کادر دیپلماتیک پیوست و به عنوان سفیر اسرائیل در سازمان ملل به خدمت پرداخت. از آن زمان به بعد ستاره بخت سیاسی بنیامین نتانیاهو تا کنون، پیوسته رو به صعود بوده است.
دوستی نتانیاهو و میت رامنی دوباره زمانی مستحکم شد که آقای رامنی در سال ۲۰۰۳ به فرمانداری ایالت ماساچوست رسید.
آن دو از آن زمان تا کنون بارها در اورشلیم، بوستون و نیویورک با یکدیگر دیدار کرده و به هم مشورت داده اند.
آقای رامنی اذعان می کند که در امر فرمانداری ماساچوست، مجری یکی از مهم ترین توصیه های بنیامین نتانیاهو بوده است. نتانیاهو برای او تعریف کرده بود که چگونه وی زمانی که دوره اول نخست وزیری اش را می گذارند، توانست در برابر اتحادیه ها کارگری اسرائیل بایستد و بار عظیم سنگین دولت را کم کند.
نتانیاهو خاطره ای از زمان سربازی اش را برای رامنی تعریف کرده و گفته بود یک سرباز برتری طلب گزافه گو با این ادعا که می تواند در حالی که یک سرباز چاق و چله را بر دوش خود حمل می کند، با دیگر سربازان مسابقه بدهد و برنده شود. اما طبیعی بود که این حرف و گزافه گویی ها به کار این سرباز نابخرد نمی آمد و او سرانجام می باخت.
نتانیاهو به رامنی گفت بدان که دولت نیز مثل همان سرباز چاق و چله بر دوش یک رهبر سیاسی است و لذا باید تا می توانی این بار سنگین را کم کنی تا هر چه بیشتر در فرمانداری و پیشبرد هدف های سیاسی خود موفق باشی. آقای رامنی می گوید ده ها بار این توصیه نتانیاهو را برای آمریکایی ها تعریف کرده است و به آن عمل کرده است.
به نوشته نیویورک تایمز، رامنی همچنین در ماه های اخیر زمانی که به انتقاد از یک گفته رقیب داخلی خود در میان جمهوریخواهان، آقای نیوت گینگریج پرداخت، توصیه کرد که در بیان این گونه نظرات خوب است که ابتدا نظر نتانیاهو پرسیده می شد. (گینگریج گفته بود فلسطینی ها ریشه ای را در این سرزمین ندارند و یک قوم جعلی و مشتی راهزن بوده اند).
نیویورک تایمز نوشته است که رامنی اگر به ریاست جمهوری برسد، سیاست خود را در قبال خاورمیانه تا حد زیادی با نظر به دیدگاه های دوست نزدیک و قدیمی اش، نتانیاهو، تنظیم خواهد کرد؛ امری که پیشاپیش مورد انتقاد تند آقای مارتین ایندیک (سفیر اسبق یهودی آمریکایی در اسرائیل) قرار گرفته است.
آقای ایندیک به نیویورک تایمز گفته است: اگر آقای رامنی برای هر تحولی در قبال خاورمیانه بخواهد مجری نظرات نتانیاهو باشد، این امر، غیر قابل خواهد بود.
تردیدی نیست که نتانیاهو مناسباتی چندان آسان با باراک اوباما و دستگاه کنونی رهبری آمریکا ندارد و یقیناً رسیدن پست ریاست جمهوری آمریکا به یکی از نزدیک ترین دوستان نتانیاهو، وزنه او را در چشم مقامات آمریکا بهبود خواهد بخشید.
به نوشته نیویورک تایمز، اما زمانی که در میانه رقابت های داخلی حزب جمهوریخواه، چند صباحی نیوت گینگریج برتر از میت رامنی بود و بعد معلوم شد که میلیونر معروف یهودی آمریکایی، آقای شلدون ادلسون، حامی مالی گینگریج است، نتانیاهو از طریق آقای دان سنور، مشاور رامنی، به دوست خود پیام داد که او هیچ نقشی در این حمایت مالی نداشته است. زیرا آقای ادلسون پشتیبان مالی بزرگ نتانیاهو درطول سال های متمادی نیز بوده است.
دوستی دهها ساله این دو دانشجوی نخبه پیشین برای جمهوری اسلامی ایران به شدت زیان بار بوده است زیرا برای نخستین بار نتانیاهو بود که به رامنی گفت باید همه منابع مالی ایران را قطع کرد و در وهله اول باید صندوق های سرمایه گذاری های آمریکایی ها در ارتباط با صنایع ایران کاملاً قطع شود و رامنی فوراً ملاقات های زیادی برای نتانیاهو با مقامات ارشد آمریکایی ترتیب داد و خود نیز با قانونگذاران آمریکایی به تماس پرداخت.
در آن سال های نیمه دهه گذشته، نتانیاهو، هر چند رهبر اوپوزیسیون اسرائیل بود اما بسیاری از پیشنهادهایی که علیه جمهوری اسلامی ایران به خاطر برنامه اتمی ایران ارائه می کرد، از طریق آمریکایی ها اجراء می شد؛ میت رامنی خود به نیویورک تایمز گفته است: «تیز هوشی و پیشنهادهای خردمندانه نتانیاهو را درک می کردم».
رامنی حتی در توصیف دوستی نزدیک خود با نتانیاهو گفته است: «ما حتی با یک اشاره کوتاه حرف یکدیگر را درک می کنیم؛ تجربه مشترک، نقطه نظرات و اصول و ارزش های مشترک داریم».
bavar88 - آمستردام - هلند
۳۰ و اندی سال است که ایران عنوان میکند که سیاست آمریکا دست رژیم جعلی صهیونیست است و از خودش هیچ اختیاری ندارد...کم کم دارد همه چی این میشود.. و پردهها میافتند....ههههههه
چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 11:24
greentree - تهران - ایران
اوباشهای بیشه رهبری مرتب اوباما را کاکا سیاه خطاب میکردند در حالی که همین اوباما خیلی سعی کرد از تندروی جلوگیری کنه ،حالا اگه رامنی بیاد کار این اوباشهای اسلامی را برای همیشه تمام میکنه و دست بردار هم نیست
چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 11:51
greentree - تهران - ایران
نتانیاهو و رامنی هر دو تندرو و مذهبی هستند درست مثل اوباشهای درباری ایران ،،حالا تصور کنید اگه رامنی پیروز بشه چه بلایی سر ایران بیاره ،
چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 11:49
پریستوک - تهران - ایران
باراک اوباما این دوره انتخاب نمی شه. درسته که رامنی تندرو هستش و به خاطر همین دوست دارم که انتخاب بشه. حداقل اون مثل جرج بوش خوب می دونه که چه طور با غده ی سرطانی آخوندیسم و اسلام تو خاور میانه برخورد کنه و قدرتمند سر موضع خودش و در مقابل این تروریست ها بایسته و مجبور نیستیم برای زمان طولانی تری با این شرایط عذاب آور و تحریم و دولت اسلامی دست و پنجه نرم کنیم. مرگ یک بار و شیون هم یک بار
چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 14:44
morgan123 - واشنگتن - امریکا
یک مورمون میلیونر ،یک یهودی افراطی و یک شیعه دوازده امامی صاحب نفت تریاکی جمعمان جور شد!!! طفلک باراک اوباما که سرمایه اش خرد و نان و پنیر است.
چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 16:30
morgan123 - واشنگتن - امریکا
پریستوک - تهران - ایران -پریستوک جان سلام مدتی نبودی . به عقیده من اوباما مجدد انتخاب میشه دوست من دنیا به یک آدم افراطی دیگه احتیاجی نداره و یادمون باشه بوش چکاری بر علیه حکومت اسلامی کرد فقط دهانشو به لفاظی باز میکرد اما اوباما با رفتار معتدل و هوشمندی اروپا عربستان و خاوردور را بر علیه حکومت همراه کرد من درک میکنم شما تحت فشار هستید اما راه حل نظامی شاید برنامه اتمی را متوقف کنه ولی ایران را از اینی که هست ویرانتر میکنه . افراد افراطی مثل نتانیاهو برای همه حتی ملت خودشان فقط گرفتاری درست میکنند. در آخر این را هم بگویم که اگر راه نظامی باعث سرنگونی نظام بشه من هم با آن موافقم ولی فکر نمیکنم نتیجه اش این باشه مگر اینکه ایران اشغال بشه یا مردم قیام کنند و نیروی خارجی به مردم کمک نظامی کنند در هر صورت کم خطر ترین راه قیام مردمه تا بشه حکومت الله را سرنگون کرد .
چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 20:05
پریستوک - تهران - ایران
morgan عزیزم سلام. من به سایت سر می زنم و از نظراتتون استفاده می کنم ولی معمولاً کامنت نمی زارم. به هر حال خوشحالم که دوستای خوبی مثل شما دارم. شاید نظر شما صحیح تر باشه و سیاست اوباما قوی تر باشه. این رو زمان اثبات خواهد کرد. ولی به نظر من اوباما شجاعت و جسارت لازم رو برای مقابله به تروریسم اسلامی نداره و اطمینان دارم با حمله ی نظامی، نظام ایران سرنگون خواهد شد چون با هیچ یک از استاندارها و معیارهای امروزی مطابقت نداره و از پای بست ویرانه، فکر نمی کنم غرب هم به بقای این نظام راضی باشه. به امید نابودی رژیم اسلامی
پنجشنبه 24 فروردين 1391 - 04:56
mahdinagash - مشهد - ایران
تف تو گور هر چی اسرائیلی هست کثافتها حالم از همه تون به هم میخوره فقط یک هیتلر دیگه بیاد دهن همتون رو از یک کنار سرویس میکنه ای دلم خنک میشه
پنجشنبه 24 فروردين 1391 - 05:35