مرور روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه چهارم شهریور
مرور روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه چهارم شهریور
تیترهای اول
"مخالف دولت و طرفدار نظام هستیم" در بالای گزارش دادگاه سیاسی چهارم در حیات نو آمده، "اظهارات سعید حجاریان در دادگاه هرکدام از ما اگر.." تیتر اول افتاب یزد است، "مجاهدین و مشارکت علیه موسوی" عنوان اصلی ابتکار و اعتماد "اصلاح طلبان شاخص در چهارمین دادگاه" را در صدر اخبار خود آورده است.
"افشای نقش تخریبی مهدی هاشمی و جاسبی" تیتر اول ایران روزنامه دولت است، "مهدی هاشمی و جاسبی باید محاکمه شوند" در صدر اخبار جوان آمده و کیهان از قول سعید حجاریان در دادگاه چهارم نوشته "خطای بزرگی کردم از ملت پوزش می طلبم".
"ارانه نقدی، شاید یکماه دیگر" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است، "بهره برداری از 2980 پروژه تولیدی و زیربنایی کشاورزی در هفته دولت" تیتر اول جمهوری اسلامی است و "تعدادی از وزیران پیشنهادی رای نمی آورند" عنوان اصلی مردم سالاری.
گزیده مقالات
ادامه خط تخریب
اعتماد در مقاله ای نوشت که خط تخریب چهره های سابقه دار و دیرآشنای نظام و تلاش برای حذف یاران امام از عرصه سیاسی کشور در حال پیشروی است. سیدحسن خمینی یکی از کسانی است که در چند سال گذشته هرازچندگاهی به دلیل موضع گیری ها و اظهاراتش مورد اتهام زنی و شماتت برخی جریانات و رسانه های حامی شان قرار گرفته است.
به نوشته اعتماد شواهد نشان می دهد گردونه هجمه یی که در مناظره های تلویزیونی کاندیداها کلید خورد و در گردش پرشتاب خود تا پیش پای یادگار امام حرکت کرد، اگرچه هنوز در تقلای دور کردن بزرگان نسل اول انقلاب از عرصه قدرت سیاسی است اما این احتمال وجود دارد که در ادامه راه خود باز هم به سوی اشخاصی همچون سیدحسن خمینی و دیگر نسل دومی های انقلاب حرکت کند.
در ادامه این گزارش آمده : در هفته های گذشته و در هنگامه یی که شخصیت های برجسته انقلابی همچون هاشمی، کروبی و موسوی مورد حمله برخی جریانات اصولگرا قرار گرفته بودند، انتشار خبری غیرمستند در یک سایت حامی دولت نشان داد حسن خمینی نیز از جمله کسانی است که در مظان شایعه پردازی و خبرسازی قرار دارد.
طراحان اصلی
کیهان در سرمقاله خود ادعا کرده که ستاد میرحسین موسوی با شبکه بی بی فارسی در ارتباط بوده اما شکست در انتخابات و پیروزی قاطع احمدی نژاد باعث شد تا این شبکه اصول حرفه ای را نادیده گرفته و مستقیماً وارد میدان اغتشاشات کشور شود و نقش خود را در طرح کودتای مخملی-اصطلاحاً- رو بازی کند که البته با درایت رهبری نظام و حضور مردم آگاه و انقلابی ناکام ماندند.
نویسنده سرمقاله کیهان با اشاره به این که موسوی دنبال راه اندازی تشکیلات سیاسی است نوشته جدای از آنکه اساساً قابلیت شکل گیری دارد یا خیر- آن را سپر بلای موسوی قلمداد کرده و مستمسکی برای مقابله با بازداشت وی ارزیابی می کنند.
در ادامه این مقاله آمده: اعترافات عوامل میانی و میدانی طی محاکمات گذشته به وضوح نقش محوری برخی از خواص را آشکار کرده است. سوالی که این روزها ذهن مردم را به خود مشغول داشته، آن است که چرا دستگاه قضایی و امنیت کشور اقدام به بازداشت و محاکمه عوامل اصلی اغتشاشات نمی کند؟!
با کدام سند
محسن رهامی در سرمقاله حیات نو با اشاره به تبلیغات دبیرشورای نگبهان علیه موسوی و کروبی نوشته نه از طرف دستگاه قوه قضائیه، نه از طرف دستگاه امنیتى کشور و نه از سوى حقوقدانان هیچ گونه اتهامى به آقایان موسوى و کروبى وارد نشده و اتهامى متوجه آنها نیست. اگر هم آقاى جنتى از افرادى به عنوان سران اغتشاش نام برده باید مدرک و سند خود را ارائه دهد. با جوسازى و آلوده کردن فضا هیچ چیز تغییر نخواهد کرد. مردم نیز آنقدر هوشیار و عاقل هستند که بدانند چه کسى اغتشاشگر است و چه کسى باعث ایجاد اغتشاش در جامعه شده است.
به نوشته این حقوقدان به نظر مىرسد که جنتى در طرح اتهام علیه رهبران اصلاحطلب مدرک قانونى و مستدلى ندارد. اظهارات اخیر ایشان سوالات زیادى را در ذهن ایجاد مىکند مثلا اینکه اگر آقایان موسوى و کروبى سران اغتشاشات اخیر هستند چرا این افراد بارها به دستگاه قوه قضائیه نامه نوشته اند و خواستار پیگیرى حقوق زندانیان دستگیرشده شده اند؟
آقای رهامی در سرمقاله حیات نو اضافه کرده شاید یکى از دلایل این گونه اظهارنظرها فضاسازى براى فراموش کردن نامههاى اخیر آقایان کروبى و موسوى براى رسیدگى به وضعیت زندانیان باشد. فردى که مرتکب جرمى شده هیچ گاه پیگیر جرمش نمى شود. اما آن چیزى که از آقایان موسوى و کروبى دیده مىشود غیر از این است یعنى آنها با هیچ تهدیدى از راهشان منحرف نشدهاند.
انحلال سازمان مجاهدین و مشارکت
روزنامه جوان نیز در گزارشی توصیه کرده سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و جبهه مشارکت منحل شود و در ادامه همان سئوالی را مطرح کرده که هفته گذشته روزنامه کیهان نیز پرسیده بود "وقتی سران جبهه مشارکت در زندان هستند بیانیه های اعتراض امیز اخیر را چه کسانی منتشر می کنند."
جوان امروز نوشته بیانیه اخیر جببه مشارکت که انتخابات مردم در 22 خرداد را کودتا نامیده است و دهها تهمت و اهانت در آن مشاهده میشود به نحوی تنظیم شده است که فرجام تلخ این حزب را در تاریخ انقلاب اسلامی مینمایاند، دلیل اصلی صدور و تند بودن متن آن زمانی قابل فهم است که بدانیم صدور آن در آستانه تشکیل جلسه دادگاه 3/6/88 صورت گرفت که متن کیفرخواست عمومی دادگاه اختصاص به عملکرد ضدانقلابی این حزب داشت، لذا بیانیه مذکور احتمالاًجهت نگهداری در «قاب یادگاری» به عنوان آخرین شاهکار این جماعت در کارنامه آنان ثبت خواهد شد.
آن رای و این رای
مردم سالاری با اشاره به روابط محمود احمدی نژاد و مجلس در دوره جدید در سرمقاله خود نوشته در زمان معرفی وزرای پیشنهادی دولت اول محمد خاتمی به مجلسی که در تقابل با دولت اصلاح طلب بود و ریاست آن را رقیب خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری هفتم بر عهده داشت، هیچ یک از وزرای پیشنهادی با رای عدم اعتماد مجلس مواجه نشدند؟ البته برای پاسخ به این پرسش باید تمام جوانب را در نظر گرفت.
در ادامه این مقاله آمده: رای 20 میلیونی بی سابقه مردم به خاتمی، آنقدر کوبنده و بدون حرف و حدیث بود که حتی مخالفان سنتی متمایلان به تغییر را تحت تاثیر قرار داده و در شوک بهت انگیزی فرو برده بود; به طوری که آنها حاضر نشدند بهای مخالفت با رای مردم به رئیس جمهور منتخب را به جان بخرند و اینگونه شد که در مجلسی با اکثریت محافظه کاران، همه وزرای یک رئیس جمهور اصلاح طلب، حتی عبد الله نوری و عطاءالله مهاجرانی که از هفته ها پیش از جلسه رای اعتماد، محافظه کاران سنتی مجلس برایشان خط و نشان می کشیدند، رای اعتماد گرفتند.
به نوشته سرمقاله مردم سالاری امروز، 12 سال پس از آن روزها، محمود احمدی نژاد بنا بر آمارهای رسمی، 24میلیون رای کسب کرده و طبیعتا این پشتوانه مردمی می تواند یاریگر او در جلسه رای اعتماد برای اقناع نمایندگانی که اتفاقا اغلب از هم جناحی های رئیس دولت هستند باشد، اما این پشتوانه مردمی با آن پشتوانه مردمی 12 سال قبل چه تفاوتی دارد که آن روز، تمامی وزرای رای آوردند، اما امروز وزرای رئیس دولتی اصولگرا که 24 میلیون رای آورده در مجلسی با اکثریت اصول گرا، در معرض رای عدم اعتماد مجلس قرار گرفته اند؟
به مسئولان افغان
اعتماد در مقاله ای به مسئولان دولتی افغانستان پیشنهاد کرده اگر واقعاً تقلب کرده اید که خود دانید چه کنید. طبعاً سرسخت و باشدت تمام سر موضع می ایستید و اجازه جولان و فعالیت به طرف مقابل نخواهید داد و به هیچ وجه هم زیر بار بازشماری و تجدید انتخابات و از این قبیل امور نمی روید. اما اگر واقعاً تقلب چشمگیری نکرده اید و طرف مقابل شما صرفاً دچار توهم شده یا حتی با اهداف سیاسی چنین انگی به شما می زند، از امور زیر غفلت نورزید؛
اولین پیشنهاد اعتماد این است که مجاری اطلاع رسانی داخلی را کاملاً آزاد بگذارید و صرفاً بخواهید سخن مستدل بگویند و چارچوب های قانونی را رعایت کنند. هرکس هم ادعایی دارد در مطبوعات و رسانه ها ابراز کند و پاسخ مستدل بشنود.
به نوشته این روزنامه دوم این از دستگیری و فشار بر جریان مدعی کاملاً خودداری کنید. چون این کار هم به آنها انسجام و وحدت می دهد و هم این شبهه را تقویت می کند که شما نه تنها تقلب کرده اید بلکه می خواهید سایر آزادی ها را هم محدود کنید و یک نوع دیکتاتوری برقرار کنید.
محمد صادق الحسینی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشتهکشور ما کشوری است که در معادلات و معاملات جهانی تجارت، سهمی بسیار ناچیز دارد و درهایش را بهروی اقتصاد دنیا بسته است، بنابراین همان طور که نباید نگرانی جدی بابت رکود جهانی داشته باشد، از بهبود جهانی هم سهم چندانی ندارد (هرچند که اثراتاین دو دراین اقتصادها متقارن نیست).
این اقتصاددان نتیجه گیری کرده: بهبود وضعیت اقتصادی جهان ارتباط وثیقی با وضعیت داخلی اقتصادایران پیدا نخواهد کرد و این بهبود اقتصادی، سبب بهبود و شکوفایی در اقتصادایران نخواهد شد. البته برای یک کشور نفتی همیشه یک «اما» وجود دارد، و آن این است که با بهبود جهانی، قیمت نفت افزایش پیدا می کند که البته این به معنای احتمال افزایش درآمدهای نفتی دولت در سالهای آینده است و به هیچ روی به معنای بهبود وضعیت اقتصادی در این کشورها نیست و به نحوه استفاده از این درآمدها بستگی دارد.
محاکمه مهدی هاشمی و جاسبی
ایران روزنامه دولت در گزارشی نوشته به دنبال اعترافات چند تن از متهمان کودتای مخملی در دادگاه دیروز که در آن به افشای نقش تخریبی مهدی هاشمی و عبدالله جاسبی در حوادث پیش و پس از انتخابات پرداختند، برخی کارشناسان سیاسی خواستار محاکمه این دو نفر شدند.
روزنامه دولت با این مقدمه نظر عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران را منعکس کرده که از ماه ها قبل علیه رییس دانشگاه آزاد مطالبی نوشته و سرانجام هم با شکایت عبدالله جاسبی در دادگاه محکوم شده است وی با اشاره به اینکه جاسبی و مهدی هاشمی باید به دادگاه بیایند و پاسخگو باشند، تأکید کرد: اتهامات این دو نفر بر همگان واضح و روشن است و آنان باید در دادگاه محاکمه شوند.
عباس سلیمینمین به نوشته روزنامه ایران با تأکید بر اینکه اقدامات نادرست جاسبی و مهدی هاشمی بر همگان مسجل است، تأکید کرد: امروز باید افرادی که در کانونهای قدرت قرار گرفتهاند احساس کنند که دیگر مصونیت ندارند و باید با آنان قاطعانه برخورد شود.
دامنگیر نخبگان
حسین جعفریان در مقاله ای در حیات نو به بررسی تاثیر نخبگان بر روند سیاسی کشور پرداخته و نوشته کسانى در درون نظام هستند که روى کفر و بى دینى افراد حساسیت چندانى ندارند اما روى افرادى که حتى متعلق به جریانهاى سیاسى داخل نظام اما مخالف رویه موجود هستند، حساسیت شگفتى دارند. یک دلیل مهم آن است که همچنان ناروشن است که کدام جریان سیاسى در داخل نظام قرار مىگیرد و کدام خارج نظام تا افراد آگاه باشند که با آنها همراهى داشته باشند یا خیر.
به نوشته این روحانی منقد در جریان انتخابات اخیر، ناامیدى گستردهاى که به خاطر پیامدهاى انتخابات و مسائل بعدى رخ داد، و نخبگان به دلیل آن که در جریان شنیدن اخبار روزانه از کانالهاى مختلف بودند، حساسیت مضاعف نسبت به آن داشتند، دامن آنان را گرفت. به طورى که این افسردگى و رکود ناشى از آن را به راحتى در بخشهاى مختلف مىتوان دید.
در ادامه مقاله حیات نو آمده همین که در یک مرکز علمى – تحقیقاتى بیش از نود درصد محققان و اعضاى هیئت علمى علیه رئیس آن که طرفدار مشى حاکم و توجیه کننده آن بود موضع گرفتند، تائید کننده سخن بالاست. غالب این افراد و نهادهاى مشابه، ساعات زیادى از روز را به بحث در باره پیامدهاى سیاسى رویدادهاى اخیر اختصاص داده و گرفتار عواقب روحى و سکتههاى کارى ناشى از آن هستند. شنیدن این خبر که یکى از معروف ترین نویسندگان دایرهالمعارف بزرگ اسلامى پس از دیدن دادگاه اول سکته کرده و تا به امروز در کماست، مىتواند به عنوان بخشى از تاثیر این رویدادها روى نخبگان فرهنگى قلمداد شود.
|
|
|
|
|
|
|
|