ایندیپندنت فارسی: سال ۲۰۲۴ میلادی برای جمهوری اسلامی پر از تحولات پیچیده و چالشهای متعدد در سطوح مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی و اجتماعی بود. بحران شدید اقتصادی و افزایش بیسابقه نرخ ارز، کشته شدن رهبران ارشد محور موسوم به «مقاومت»، مرگ رئیس دولت سیزدهم، رویارویی نظامی مستقیم با اسرائیل و سرنگونی بشار اسد در سوریه از مهمترین رخدادهای مربوط به جمهوری اسلامیاند که مجموع آنها موقعیت جمهوری اسلامی را در داخل و خارج از این کشور بهشدت تضعیف کرد.
در این گزارش مهمترین رخدادهای مربوط به ایران و جمهوری اسلامی در دو بخش داخلی و خارجی طی سالی که گذشت، بررسی خواهند شد. تحولات داخلی؛ از مرگ رئیسی تا بحران اقتصادی شدید روز یکم مارس ۲۰۲۴، برابر با ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای راهیابی نمایندگان تایید صلاحیتشده به دومین «مجلس انقلابی» برگزار شد. طبق اعلام نهادهای رسمی، میزان مشارکت در این انتخابات ۴۰.۶ درصد بود که پایینترین مشارکت در تاریخ انتخابات مجلس ایران محسوب میشود. این عدد که از مشارکت ۴۲.۵ درصدی در دوره قبلی نیز کمتر بود، بیاعتمادی عمومی به فرایندهای سیاسی و نظام حکومتی را آشکار کرد و مشروعیت سیاسی حکومت را زیر سوال برد.
همزمان با انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات ششمین مجلس خبرگان رهبری نیز برگزار شد و محمدعلی موحدی کرمانی، روحانی و سیاستمدار ۹۳ ساله، ریاست آن را برعهده گرفت. ششمین مجلس خبرگان رهبری از آن جهت حائز اهمیت بود که با توجه به کهولت سن و بیماری علی خامنهای، احتمال میرود جانشین رهبر جمهوری اسلامی در همین مجلس انتخاب شود.
موضوع جانشینی رهبر جمهوری اسلامی طی سالهای گذشته بارها در کانون توجه تحلیلگران و رسانهها قرار گرفت. هرچند مجموع دادهها نشان میداد مجتبی خامنهای و ابراهیم رئیسی به عنوان گزینههای اصلی برای جانشینی خامنهای مطرحاند، سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی و همراهانش در روز ۱۹ آوریل (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳) و کشته شدن آنها، معادلات را بر هم زد.
مرگ ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه وقت، امام جمعه تبریز و دیگر سرنشینان هلیکوپتری که در نزدیکی روستای اوزی ورزقان در شمال آذربایجان شرقی سقوط کرد، یکی از مهمترین رخدادهای داخلی در سال میلادی گذشته بود. این حادثه و عملیات امداد و نجات آن که با ابهامهای زیادی انجام شد، سوالهای زیادی را در ذهن مردم و رسانهها ایجاد کرد. با این حال، شمار زیادی از ایرانیان با توجه به سوابق رئیسی در کشتار زندانیان و سرکوبهای داخلی، از خبر کشته شدن او ابراز خرسندی کردند.
پس از مرگ ابراهیم رئیسی، به دستور علی خامنهای، محمد مخبر، معاون اول رئیس دولت سیزدهم، مسئولیت موقت دولت را برعهده گرفت. روز هشتم تیرماه مصادف با ۲۸ ژوئن، نیز دور نخست چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری ایران برگزار شد. در این مرحله هیچیک از نامزدها نتوانستند به اکثریت مطلق آرا دست یابند. در دور دوم که در ۵ ژوییه (۱۵ تیر ۱۴۰۳) برگزار شد، مسعود پزشکیان در رقابت با سعید جلیلی پیروز شد.
انتخاب پزشکیان، با توجه به نزدیکی او به جریان موسوم به «اصلاحات»، گمانهزنیها را درباره برگزاری انتخاباتی مهندسیشده تقویت کرد. برخی تحلیلگران نیز به این موضوع اشاره کردند که جمهوری اسلامی، خطر فروپاشی را احساس کرده است و برای عبور از این بحران، بار دیگر قصد دارد از کارت اصلاحطلبان برای بقا استفاده کند.
مسعود پزشکیان روزی که برای نامنویسی در انتخابات به وزارت کشور رفت، گفت که برای بالا بردن میزان مشارکت در انتخابات شرکت کرده است اما اندکی بعد او رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی شد و در جریان تایید صلاحیت وزرایش در مجلس نیز بهصراحت گفت که همه آنها را با تایید یا نظر مستقیم خامنهای انتخاب کرده است.
آنچه طی سال گذشته در داخل ایران در حال وقوع بود، با سیاستهای خارجی جمهوری اسلامی ارتباط زیادی داشت، سیاستی که اصلیترین نشانههایش را مردم ایران در سبد خرید و سفرههایشان مشاهده کردند. بحران شدید اقتصادی و نوسانهای ارزی در سالی که گذشت، آنقدر بود که نرخ دلار در بازار آزاد ایران از ۵۰ هزار و ۵۰۰ تومان در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ به بیش از ۸۱ هزار تومان در پایان سال ۲۰۲۴ رسید.
این نوسان شدید علاوه بر اینکه اقتصاد کلان ایران را تحت تاثیر قرار داد، بحرانهای معیشتی جدیدی برای مردم ایجاد کرد. افزایش قیمت انواع کالاها، کاهش قدرت خرید مردم، تشدید فشارهای اقتصادی و بالا رفتن هزینه خدماتی مانند آموزش و درمان در افزایش بیسابقه نرخ ارز ریشه داشت و افزایش نرخ ارز نیز حاصل سیاستهای تنشآمیز جمهوری اسلامی در منطقه و جهان بود. تحولات منطقهای؛ از ترور هنیه در تهران تا سرنگونی اسد در سوریه سال ۲۰۲۴ میلادی در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی از آن جهت حائز اهمیت است که پس از سالها رجزخوانی، سرانجام درگیری نظامی مستقیم با اسرائیل کلید خورد؛ آن هم در شرایطی که رهبران گروههای نیابتی یکی پس از دیگری کشته شدند و محور موسوم به «مقاومت» که شاهکلید خامنهای برای حکمرانی در جهان اسلام بود، بهشدت تضعیف شد.
نخستین رویارویی مستقیم جمهوری اسلامی با اسرائیل در سیزدهم آوریل ۲۰۲۴ (۲۵ فروردین ۱۴۰۳) تحت عنوان «عملیات وعده صادق» انجام شد. این حمله در پاسخ به حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق صورت گرفت که در آن تعدادی از مقامهای ارشد سپاه پاسداران کشته شدند.
پس از آن اسرائیل هم در ۱۹ آوریل ۲۰۲۴ (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳) در عملیاتی تلافیجویانه، به تاسیسات پدافند هوایی جمهوری اسلامی حمله کرد. این حمله بهویژه بر سامانه راداری پدافند هوایی پایگاه هشتم شکاری ارتش در اصفهان تاثیر گذاشت و تنشها بین دو کشور را تشدید کرد.
این تنشها شامگاه ۳۱ ژوییه (۱۰ مرداد) با ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، در تهران بهطور فزایندهای تشدید شدند. هنیه برای حضور در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به ایران آمده و قبل از مرگ، با رهبر جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو کرده بود.
پس از ترور هنیه در تهران، حامیان حکومت و رسانهها تبلیغاتی گسترده برای آغاز جنگ مستقیم با اسرائیل را آغاز کردند و عبارت «خونخواهی هنیه عزیز» نیز بهطور گسترده از شبکههای صداوسیما گرفته تا معابر عمومی مشاهده شد. این وضعیت شبهجنگی بهطور مستقیم معیشت و زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داد و باعث رکود اقتصادی شدید و کسبوکارها شد. تا جایی که حتی مشاوران املاک نیز از رکود کامل بازار مسکن خبر دادند.
با ادامه جنگ اسرائیل با حماس و حزبالله و کشته شدن دیگر سران این گروها، تنشهای منطقهای باز هم تشدید شد. در ۲۷ سپتامبر (۶ مهر ۱۴۰۳)، اسرائیل به مرکز فرماندهی حزبالله در ضاحیه جنوبی بیروت حمله کرد و در نتیجه آن، سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، و بسیاری از فرماندهان این گروه کشته شدند. عباس نیلفروشان، معاون عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هم از کشتهشدگان این حمله بود. چند روز پس از آن، نیز خبر کشته شدن یحیی سنوار، طراح حمله مرگبار هفتم اکتبر، در کانون توجه قرار گرفت.
شکست سنگین نیروهای نیابتی و مرگ سران حزبالله و حماس و فشار حامیان رژیم برای اجرای عملیات تلافیجویانه، حمله دوم جمهوری اسلامی به اسرائیل را در پی داشت.
سپاه پاسداران روز یکم اکتبر (۱۰ مهر) در عملیات موسوم به «وعده صادق ۲» اسرائیل را هدف حمله موشکی قرار داد. در این حمله که چهار روز پس از حمله هوایی به مرکز فرماندهی حزبالله انجام شد، ۲۰۰ موشک بالیستیک از جمله موشک هایپرسونیک فتاح و خیبرشکن از مراکزی در حومه تهران، کاشان، تبریز، شیراز و کرمانشاه طی حداقل دو موج، به سمت اسرائیل شلیک شدند اما در نهایت تنها یک کارگر فلسطینی به نام سامح الاصلی در شهر اریحا کشته شد. ویدیوهایی که از اتاق فرمان حمله بیرون آمد، نیز دستمایه طنز بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی شد.
اسرائیل کمتر از یک ماه بعد در روز ۲۶ اکتبر (پنجم آبان)، در پاسخ به حمله جمهوری اسلامی سه موج حمله هوایی با نام عملیات «روزهای توبه» به ایران انجام داد. این حملات در طول شب تا سپیدهدم در چند استان ایران ادامه یافتند و موجب خسارتهایی به چند مرکز نظامی حساس شدند.
جمهوری اسلامی روز هشتم دسامبر (۱۸ آذر) نیز با سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه، با شکست سهمگین دیگری در منطقه مواجه شد.
ایرانیان در سالی که گذشت، علاوه بر تنشهای نظامی و امنیتی و تحولات داخلی، رخدادها و مخاطرات دیگری را نیز پشت سر گذاشتند که تصویب و تایید قانون موسوم به «عفاف و حجاب»، آلودگی فزاینده هوای شهرهای ایران، خاموشیهای پیاپی برق، ناترازی تولید و مصرف انرژی، افزایش تصاعدی تعرفههای برق، گاز، آب، بحرانهای زیستمحیطی و تشدید خطر ناشی از فرونشست زمین تنها برخی از آنها بودند
+162
رأی دهید
-13
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۴۶
Ali Nazari - میامی، ایالات متحده امریکا
۲۰۲۵ سال سرنگونی حکومت اخوندی واعدام همه کسانی که در سرکوب، اعدام و شکنجه مردم شرکت کردند و سال آزادی ایران عزیزمان است.
2
111
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۵:۱۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
بعد از سقوط شوروی که میلیون ها نفر ماهیت واقعی دنیاهای چپولیسم را تا مغز استخوان چشیدند و تف کردند. بدترین سال برای لجوجانی بود که دائما روی اسب مرده شرط می بستند تا حدی که برای ادرار یک نادان روی قبر مرده خطابه سروده و دم تکان دادند. سال 2024 بدترین سال برای چپول ها بود که منتظر بودند مطابق باورهای استالینی اسرائیل فرو بریزد و برعکس اسرائیل پیروزمند کاخ غرورهای پوچ آن ها را زیر و رو کرد. اشک های ممتد و بی وقفه بعلت ادرار روی قبر پوچ مرده در حالی که هر دو از جنس اب هستند و ارزوهای پوچ این ها بار دیگر نقش بر اب شد.
5
78
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۳
طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
این نسناس رگ نداره عین سیب زمینی، تو حمام منصوری همه رگهاشو کشیدن بیرون
2
68
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۴۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۵
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
سر کج گاف زیادیه!! رگ کردن بهشون نزدیکه
2
56
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۴
Hassan1479 - تهران، ایران
امیدوارم که ، رفتنش مشابه آمدنش با قتل و غارت ایرانیان توام نباشد .
2
60
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
دو راه برای فروپاشی جمهوری اسلامی هست یا روش نظامی از سرنگونی اشد گرفته تا مثل شوروی سابق رهبر رو مثل گورباچف توی تعطیلات توی استراحتگاهش گروگان بگیرید بی اقتدارش کنید تا فروپاشی، یا مثل اتحاد هندیها مبارزه مدنی راه بندازین از نمک تا ماشین انگلیسی رو تحریم کنید. البته ملت ایران هیچکدام از این راهها رو شروع نکردن جتی قدم اول رو بر نداشتن، کی تاحالا یکی از مقامات ررو نزدیک حتی شده چه برسه رهبر رو گروگان بگیره مثل گورباچف، کی تاحاالا تحریم کرده ماشین اقتصادی غول سپاه رو ، از خدا میخوان شاسی بلند وارد کنه برادر سپاهی اینها بایستند توی صف،، از هم عقب نیفتند. پس میمونه یه خیال و توهم فروپاشی توسط مدیا،برای پول،وفالاورمتوهمین
13
4
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش
سال 2025 سال باید سال شعور باشه تا پس از جمهوری اسلامی میهن دچار مشکل عدیده نشود. مهمترین این است که مادر ما ایران باید ملاک قرار گیرد و همه باید دست از ...... لیسی بردارند. دوم رژیم باجناق ها پول زیادی خرج برنامه هایش میکند. نگذاریم عوامل سپاه چهارپایان در میانمان نفوذ کنند. هر انتهای ارباب را لیسید این لزوما طرفدار ما نیست بلکه فهمیده کی از همه احمق تر است و از آنجا وارد شده.
2
16
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۳
agha_ehsan - تهران، ایران
همون هفته اول اتفاق مهسا امینی که خریت رهبر و جمهوری اسلامی رو دیدم همینجا گفتم که جمهوری اسلامی نهایتا 5 سال عمر خواهد کرد که البته اشتباه کرده بودم و سال پنجم را هم نخواهد دید . جمهوری اسلامی عمرا سال بعد همین موقع رو ببینه
3
23
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
1:سال ۲۰۲۵ را با نظریه آشوب " Chaos theory " آغاز میکنیم، که توسط لورنز مطرح شد. لورنز نظریه آشوب خود را در سال ۱۹۷۲ ارائه کرد که بر اساس آن کوچکترین علل میتوانند عواقب جدی داشته باشند .هیچ ملتی مانند ما ایرانیان این نظریه را با پوست و استخوان در هفته گذشته تجربه نکرد که چگونه نیم لیتر شاش چنین اتفاقات زنجیرهای را ایجاد میکند. کلاً ما ایرانیان در خارج دو دسته هستیم: گروه پادشاهخواهان و دوستداران پهلوی، و گروه دوم که شامل بقیه میشود. گروه اول تعارف با کسی ندارند. امپریالیسم را دوست دارند، به وسط امپریالیسم آمدهاند، خود را ترامپیست میدانند و بنیامین نتانیاهو را هم دوست دارند. اصلاً هم اندوه لبنان یا غزه ندارند. گروه دوم با هر چیزی که گروه اول موافق است، مخالفت میکنند. البته این گروه دوم مثل آش شلهقلمکار هستند. هیچ چیز اینها به هم نمیخورد. همه چیز وسط اینها داریم: در مجموع ۵۷ تی نام دارند یا کمونیست ۱۲ امامی. نمونه سه تفنگدار لندنی مسعود، عطا و فرخ. تازگیها دارتانیان هم دارند: اکبر پونز. یک فرج سرکوهی هم دارند که خیلی دوست دارد وارد گروه این سه تفنگدار شود.
0
17
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
2: البته این سه نفر میگویند ما چهار تفنگدار نداریم. اینها از امپریالیسم متنفر هستند ولی از عجایب این است که همه به وسط امپریالیسم آمده و چنان دو دستی به ممه امپریالیسم چسبیدهاند که با چکش هم نمیشود اینها را از ممه امپریالیسم جدا کرد.یک لشگر سرباز هم دارند به نام کانون نویسندگان و روشنفکران که دم دم بیانه بیرون میدهند. که چرا شاشیدید. زشت است فحاشی است .بی تربیتی است. ولی اگر دارتانیان اینها یا همان اکبر پونز به فرح پهلوی بگوید "جند.." یا شب و روز در بلندگو فریاد زن یک کسی زیر تام مورلی میخوابد، این روشنفکران یا کانونها میگویند. اشکال ندارد. ما آزادی سخن داریم,در هف ته گذشته فهمیدیم که این Chaos theory . چقدر با واقعیت منطبق است و این نیم لیتر شاش چه اثری در رفتار ما داشته. یک سازمان داریم در آلبانی که مسلمان است. هنوز که هنوز تفکیک جنسیتی دارند. بنا بر گفته جداشدگان این سازمان، به اینها میگویند اگر قادر نیستید چیز خود را کنترل کنید و با دیدن یک زن شق میشوید، پس چگونه میخواهید ایران را آزاد کنید؟ یعنی خیلی ناموسی مسلمان هستند و صیغه و ازدواج و این چیزها.
0
16
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
3:یعنی خیلی ناموسی مسلمان هستند و صیغه و ازدواج و این چیزها.این گروه ولی دستهدسته به سر قبر یک کمونیست دکتر میروند بر گردن چفیه عربی، یعنی حماس، که معتقد است لیبرالیسم، حقوق بشر و آزادی زنان ابزار شیطان هستند. در دست دیگر عکس چگوارا، بر سر مزار دکتر کمونیست فاتحه میخوانند. البته این دکتر در زمان حیات اعتقاد داشت که دین افیون جهان است، یعنی دین خرفت میکند. به صیغه و این چیزها هم معتقد نبود و عقیده داشت بدن هر زنی متعلق به خودش است، حتی اگر همسر رفیق یا همان گنوسه باشد. بعد یکی دیگر داریم که همسرش در زندان است. جایزه نوبل هم گرفته و خانمش خیلی هم در راه "زن، زندگی، آزادی" فعال است. البته "زن، زندگی، آزادی" به شیوه خودش. به دلیل اینکه همسرش در پاریس، در بلاد کافران و امپریالیست اصلاحطلب است. و یک ولایت فقیه هم دارد به نام شیخ علی. نتیجه اخلاقی: این همسر خارجنشین زیاد میانهای با "زن، زندگی، آزادی" ندارد.از عجایب این است که ایشان هم به سر قبر این کمونیست میرود و نماز میت میخواند. عجیبتر این است که با یک گروه دوستانه سلام علیک می کند؛
0
16
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
4:عجیبتر این است که با یک گروه دوستانه سلام علیک می کند؛ همان گروهی که تا چند سال پیش منافق مینامید و فلهفله اعدام میکرد. این همسر بر گردن چفیه عربی هم دارد، به معنی اینکه من حماس، حزبالله و اندوه غزه دارم.از عجایب دیگر این است که اگر همسر ایشان را امروز از زندان به غزه انتقال دهیم و تا وسط بازار غزه فریاد بزند "زن، زندگی، آزادی هم برای زنان غزه"، چنان با چماق بر فرقش میکوبند که این خانم درک کند "زن، زندگی، آزادی" به شیوه حماسی، انقلابی و ضد صهیونیستی چه مزهای دارد. یعنی از طرف همان گروه مسلمان دوآتشه چنان کتکی میخورد که همسرش در پاریس، با چفیه آنها به گردن و بر مزار کمونیست نماز میت میخواند.ای کاش به همینجا خاتمه پیدا میکرد. این شاش چنان اثرات زنجیرهای داشته که ما با پایان سال ۲۰۲۴ هنوز اثر آن را لمس میکنیم. طی این آشوبها و خر تو خر، دسته دوم ضد امپریالیست و ضد صهیونیست یک تیک میلیاردر و کاپیتالیست داریم با نام ایلان ماسک. دیروز آمد و گفت: من زلنسکی را دوست ندارم. اوکراین مال پوتین است. پایان جنگ. یعنی همان عقیدهای که ۵۷تی ما دارد.
0
14
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
5: یعنی همان عقیدهای که ۵۷تی ما دارد. ولی ۵۷تی میگویند ایلان ماسک نژادپرست و فاشیست است.بر مبنای دو دوتا چهارتا، میتوان گفت این قشر ۵۷تی خودش به خودش میگوید فاشیست و نژادپرست. این کم بود، آخر این ماه یک رئیسجمهور خواهد آمد که هنوز مشخص نیست چه میباشد. گروه طرفدار صهیونیست و امپریالیست میگوید خیلی خوب است. گروه دوم ولی میگویند خیر، ایشان مثل ایلان ماسک نژادپرست و فاشیست است. البته بیشتر این برنامه فاشیست و نژادپرست برای اقتصاد و سیاست به ۵۷تی خودمان میخورد. مثلاً میگوید: ما پلیس دنیا نیستیم. من ارتش آمریکا را به خانه خواهم آورد. پوتین حق دارد، جنگ اوکراین تمام شود. یا میگوید: لعنت به گلوبالیسم. یا من آنقدر به جنس چینی مالیات میبندم که نگو. چون چینیها با سوبسید دولتی و بیمعرفتی آنقدر جنس ارزان صادر میکنند که طبقه پرولتاریا یا همان مستضعف یا همان کارگر نه تنها در آمریکا بلکه در سراسر جهان نابود میشود.از آن طرف، برنامه ۵۷تی خودمان، چه توده، چه چریک، چه سوسیالیست اسلامی را که میخوانید، همین چیزها را میبینید که این ترامپ نژادپرست خواهان آن است.
0
11
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
6; همین چیزها را میبینید که این ترامپ نژادپرست خواهان آن است. مثل خروج امپریالیست از کشورهای دیگر، پایان گلوبالیسم، پوتین حق دارد. عجیب اینجاست که منشور اینها با وجود اینکه دستکم ۹۰ درصد با منشور ترامپ منطبق است، میگویند نه، ترامپ خوب نیست، پوتین خوب است. مشکل را درک میکنید؟ اصلاً نمیشود حدس زد چه کسی انقلابی و چه کسی ضدانقلاب است. ترامپ ۵۷تی است یا ۵۷هفتی ترامپ ؟ بر مبنای تجربه ۴۵ ساله آخوندی و قاراشمیش ۵۷تی خودمان، میشود نتیجه گرفت ترامپ یک عدد ۵۷تی است. بدین دلیل حقش است عکسش در کنار مارکس، لنین و استالین قرار گیرد
0
12
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.