شهبانو فرح پهلوی در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی؛ از تولد موزه هنرهای معاصر تهران تا گنجینه میلیارد دلاری

بی بی سی: مهشید حسینی
شهبانو فرح پهلوی می‌گوید خوشحال است که گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران از گزند بلایای روزگار در امان مانده است.


۴۸ سال پیش وقتی موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد، کمتر کسی تصور می‌کرد که این موزه صاحب یکی از مهمترین گنجینه‌های هنری جهان شود.

زمین موزه که روزگاری محل مشق و رژه نظامی‌ها بود، با مداخله و حمایت شهبانو فرح پهلوی، ملکه وقت ایران، تبدیل به پارکی بزرگ شد و در گوشه‌ای از این پارک یک موزه مدرن شکل گرفت. افتتاح این موزه در ۲۲ مهر ماه سال ۱۳۵۶، همزمان با تولد شهبانو و حدودا یک سال پیش از انقلاب رخ داد.
نمایی هوایی از موزه هنرهای معاصر ۱۳۵۶در این موزه بیش از سه هزار اثر از هنرمندان بزرگ جهانی جمع‌آوری شد که از این میان ۴۰۰ اثر دارای ارزش «استثنایی» ارزیابی شده‌اند.

پابلو پیکاسو، سالوادور دالی، ون‌گوگ، اندی وارهول، جکسون پولاک، فرانسیس بیکن و شاگال از جمله نام‌هایی هستند که آثار آن‌ها در این موزه در قلب تهران نگهداری می‌شود.
شهبانو فرح پهلوی در گفت‌وگو با مهشید حسینی، خبرنگار بی‌بی‌سی فارسی می‌گوید جرقه اولیه ساخت موزه هنرهای معاصر پس از دیداری با ایران درودی، نقاش نامدار ایرانی، در ذهنش زده شدشهبانو فرح پهلوی در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی می‌گوید جرقه اولیه ساخت این موزه پس از دیداری با ایران درودی، نقاش نامدار ایرانی، در ذهنش زده شد: «وقتی به نمایشگاه خانم درودی رفته بودم، گفت کاش موزه‌ای داشتیم تا آثارمان را آنجا به نمایش بگذاریم. از همان‌جا فکر موزه در ذهنم افتاد.»

به گفته او، زمین موزه در محوطه‌ای کنار دانشگاه تهران قرار داشت که در اختیار ارتش بود. پس از خروج ارتش، وزارت آموزش و پرورش تصمیم داشت در آن زمین خانه‌سازی کند، اما با نامه‌ای که ملکه وقت ایران به محمدرضا شاه نوشت، اجازه یافت آن محدوده را به نهادهای فرهنگی اختصاص دهد. نتیجه آن، ساخت مجموعه‌ای از بناهای فرهنگی از جمله موزه هنرهای معاصر، موزه فرش و کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.

کامران دیبا، معمار و نخستین مدیر موزه، طراحی ساختمان را بر عهده داشت. شهبانو درباره انتخاب او می‌گوید: «استعداد و علاقه‌مندی‌اش دلیل اصلی انتخابش بود.»
فرح پهلوی سال ۱۹۶۹ در سفری به پاریس با سالوادور دالی دیدار کردشهبانو فرح می‌گوید موزه در ابتدا با نمایش آثار نقاشان ایرانی آغاز به کار کرد، اما با افزایش درآمد نفت در آن دوران، خرید آثار هنرمندان بین‌المللی نیز در دستور کار قرار گرفت: «در آن زمان تصمیم گرفتیم آثار معاصر را داشته باشیم و شروع به خرید آثار بین‌المللی از آمریکا، آمریکای جنوبی و ژاپن کردیم.»

ارزش دقیق گنجینه موزه مشخص نیست، اما علیرضا سمیع‌آذر، مدیر پیشین موزه در دوران ریاست‌جمهوری محمد خاتمی، آن را «پرسودترین تجارت ایران» خوانده است. مجید ملانوروزی، مدیرکل سابق مرکز هنرهای تجسمی وزارت ارشاد، نیز در سال ۱۳۹۷ ارزش این مجموعه را پنج تا ۱۰ میلیارد دلار تخمین زد.

شهبانو فرح درباره ارزش امروز این آثار می‌گوید: «آن موقع قیمت‌ها قابل قبول بود، اما حالا بعضی از آن آثار قیمت‌های عجیب و غریب پیدا کرده‌اند. مثلاً تابلوی جکسون پولاک را یک میلیون دلار خریدیم.»

در سال ۱۳۹۱ «تابلوی نقاشی روی زمینه قرمز هندی»، اثر جکسون پولاک، ۲۵۰ میلیون دلار قیمت‌گذاری شد.

شهبانو فرح با وجود نگرانی از سرنوشت گنجینه موزه پس از انقلاب می‌گوید خوشحال است که آثار حفظ شده‌اند: «همیشه نگران بودم چیزهایی را از بین ببرند یا بفروشند، ولی خوشبختانه این اتفاق نیفتاد. کتابی هم چاپ شده که فهرست آثار را دارد و چیزی عوض نشده است.»

با وقوع انقلاب، کارکنان موزه آثار غربی را به زیرزمین منتقل کردند تا از آن‌ها محافظت شود. در میان صدها اثر پنهان‌شده، پرتره‌های اندی وارهول از شهبانو فرح هم بود.

او درباره این پرتره‌ها گفت: «خیلی خوشحال بودم که یکی مثل اندی وارهول پرتره من را کشید. خوشبختانه هنوز چند اثر در کاخ نیاوران هست، فقط یکی از آن‌ها در زیرزمین موزه بود که با چاقو پاره‌اش کرده‌اند. کاش آن را نگه می‌داشتند چون قیمتی بود، ولی کسی نمی‌داند، شاید بعدها پرتره من که از طرف این‌ها پاره شده، قیمت بیشتری هم پیدا کند.»

پس از انقلاب، گنجینه برای دو دهه پنهان ماند. با این حال، پس از آن در سال‌هایی متناوب، بخشی از آثار برای نمایش عمومی بیرون آورده شده‌اند. از جمله در سال گذشته که نمایشگاه «چشم در چشم» با استقبال گسترده مواجه شد و روزانه بیش از دو هزار و پانصد نفر بازدید کننده داشت. نمایشگاه آثار پابلو پیکاسو هم که فروردین ۱۴۰۴ برپا شد روزانه حدود پنج هزار بازدیدکننده داشت.

شهبانو فرح این استقبال را نشانه ماندگاری علاقه مردم ایران به هنر می‌داند و درباره استقبال از آثاری که روزی گفته می‌شد برای جامعه ایران «آوانگارد» است می‌گوید: «مردم ایران هنردوست و هنرمندند و قدر آثار هنری را می‌دانند. آن‌هایی که ایراد می‌گرفتند، هر کاری می‌کردیم باز ایراد می‌گرفتند.»

او همچنین از علاقه اش برای راه‌اندازی مکانی برای نمایش مجموعه‌ای از تابلوهایی که خود خریداری کرده، در کنار هدایا و آثاری که در طول این سال‌ها از سوی هنرمندان و مردم برای او فرستاده شده، می‌گوید: «من این امکانات را در اختیار ندارم که بتوانم یک جایی را بگیرم و بسازم، اما با کمک برخی ایرانیان، بنیادی درست شده و هزاران عکس و کتاب و تابلو و آثار دیگر در اختیار این بنیاد است.»

شهبانو فرح پهلوی می‌گوید امیدوار است فرصتی پیش آید تا این آثار که «عجالتا» در پرتغال نگهداری می‌شود، روزی به نمایش عمومی گذاشته شود.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +203رضا امیرخانی، نویسنده مورد علاقه علی خامنه‌ای در سقوط پاراگلایدار دچار ضربه مغزی شد
  • +150جنجال خالکوبی امضای محمدرضا شاه پهلوی بر روی دست مجتبی محرمی در برنامه زنده پرسپولیس
  • +143برنامه جنجالی مهران غفوریان و سیامک انصاری به دلیل «توهین به نمادهای کهن و تاریخی ایران»، توقیف شد!
  • +134ترامپ مهاجران سومالیایی را «زباله» خواند و گفت «برگردند مملکت خودشان را درست کنند»
  • +127ضربه آیت‌الله سیستانی به ساختار دینی-امنیتی حکومت خامنه‌ای با یک فتوای یک جمله‌ای
  • +114انتشار دومین سری از ویدیوهای حمله اسرائیل به اتاق های فرماندهی سپاه در جنگ ۱۲ روزه
  • +109پیام شاهزاده رضا پهلوی به دانشجویان: در این فشار و خفقان، امید به تغییر را از دست ندهید
  • +91همسر سقاب اصفهانی، معاون جدید رئیس‌جمهور در سانحه رانندگی درگذشت+ ویدیو
  • +89هشدار ابطحی به ایرانیان خارج : تو رو خدا دعوت دولت به برگشت رو جدی نگیرید اعتبارش فقط تا فرودگاه امامه
  • +88زیباکلام: از همسر و فرزندانم تا رهگذران بخاطر انقلاب ۵۷ مرا سرزنش کرده و به من بد و بیراه می‌گویند