با «انصراف» خیر، ساخت مسجد در پارک قیطریه «منتفی» شد
رأی دهید
آقای امانی در حاشیه جلسه شورای شهر گفت: «شهرداری به فرد خیر پیشنهاد داده بود مسجد کوچکی در محدوده ۲۰۰ متر بسازد، اما خیر اعلام کرد شرایط برایش نمیصرفد و این پروژه دیگر اجرایی نخواهد شد و حصارکشیهای اطراف پارک نیز جمعآوری شده است.»
او با تاکید بر اهمیت حفظ فضای سبز در شرایط آلودگی هوای تهران، احداث سازههای غیرضروری در پارکها را مغایر با سیاستهای مدیریت شهری دانست: «خط قرمز مدیریت شهری در حفظ بوستانها باید ادامه داشته باشد.»
علی اعطا، عضو پیشین شورای شهر، درباره منتفی شدن این پروژه در حساب ایکس خود گفت: «اگر خیر است، صرفیدن چیست؟ اگر صرفه مطرح است، خیری به چه معناست؟»
ناصر امانی در فروردین ۱۴۰۳ هم ساخت مسجد در این پارک را «غیرضروری» دانست و تأکید کرده بود که «ساختوساز در بوستانها باید محدود به نیازهای ضروری مانند سرویس بهداشتی باشد: «ساخت مسجد در بخشی از بوستان قیطریه نه تنها تعظیم شعائر اسلامی نیست بلکه موجب تخریب شعائر و بدبینی بخش وسیعی از شهروندان خواهد شد، تا کِی قرار است خودزنی کنیم؟»
در همین حال مجید غفوری، دبیر شورای ساماندهی و توسعه و گسترش مساجد تهران، امروز به خبرگزاری مهر گفت: «ساخت مسجد در بوستان قیطریه هیچ ممنوعیتی ندارد و فضای مکمل بوستان است و هیچ تغییر کاربری در بوستان قیطریه قرار نیست ایجاد شود.»
ماجرای ساخت این مسجد به اسفند سال گذشته بازمیگردد که تصاویری از حصارکشی بخشی از بوستان قیطریه منتشر شد. این اقدام اعتراضات گستردهای را برانگیخت، از جمله راهاندازی کارزاری اینترنتی که حدود ۱۶۵ هزار امضا جمعآوری کرد.
همچنین در فروردین، شهروندان با تجمع اعتراضی و تشکیل زنجیره انسانی خواستار توقف این پروژه شدند.
مخالفان و موافقان پروژه ساخت مسجد در قیطریه
علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در حاشیه جلسه هیئت دولت در فروردین ۱۴۰۳ با اشاره به مصوبات دهه ۷۰ تأکید کرد که ساخت مسجد در پارکها برای تأمین نیازهای عمومی مردم ضروری است: «در این مورد خاص هم نه درخت قطع میشود و نه اتفاقی میافتد، یک ساختمان قدیمی را به مسجد بدل میکنند و به اقتضای نیاز پارک سایر ظرفیتها هم دیده شده است.»
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، در فروردین امسال با دفاع از ساخت مسجد در این بوستان گفته بود «نباید تحت تاثیر جو روانی قرار بگیریم» و «مصوبه شورا درخصوص ساخت مساجد روز سهشنبه اول دی سال ۱۳۸۳ تصویب شده است». او همچنین گفته بود تهران پایتخت «مسجد کم دارد و باید ۴۰۰ مسجد در تهران ساخته شود».
محمد توسلی، اولین شهردار تهران بعد از انقلاب، نیز از تصمیم شهرداری برای ساخت مسجد در پارک قیطریه انتقاد کرده و گفته بود این کار نقض هدف مالک باغی است که در سال ۵۸ آن را برای احداث پارک به شهرداری اهدا کرده بود.
پارک قیطریه بهعنوان یکی از بوستانهای قدیمی تهران، با درختان کهنسال و پوشش گیاهی متنوع، نقش مهمی در بهبود کیفیت هوا و تأمین فضای سبز برای ساکنان منطقه ایفا میکند.
در سال ۱۳۴۰، حین گودبرداری در تپههای قیطریه، آثار متعددی کشف شد که نشاندهنده وجود یک محوطه باستانی مهم در این منطقه است. بر اساس گزارشها، حدود ۳۵۰ گور در این محوطه شناسایی شده است که قدمت آنها به حدود سه هزار سال پیش بازمیگردد.
این پارک در دوره قاجار باغ بود که بعدها برای استفاده عمومی به شهرداری تهران واگذار شد. این باغ نمونهای از باغهای سنتی ایرانی در شهر تهران محسوب میشود.