افزایش بهای برق مشترکان در ایران ۳۸ تا ۸۳ درصد
رأی دهید
خبرگزاری مهر با بررسی تعرفههای جدید قیمت برق و مقایسه آن با تعرفههای پیش از مهرماه ۱۴۰۳ در ماههای سرد سال گزارش داده که تعرفه برق برای تمامی مشترکان ۳۸ درصد افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش با وجود آن که رشد تعرفهها به استثناء دو مورد، در محدوده ۳۸ درصدی قرار دارد اما جهش تعرفهها در بخش متوسط مصرف میان ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلووات ساعت (برای تعرفه مصارف زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت) رشدی ۸۳ درصدی و در بخش متوسط مصرف میان ۳۰۰ تا ۴۵۰ کیلووات ساعت، رشدی ۷۸ درصدی نشان میدهد.
این افزایش قیمت پس از اظهارات عباس علیآبادی وزیر نیرو در ابتدای آبان ماه اتفاق میافتد. علیآبادی در آن زمان اعلام کرده بود که "بر اساس قانون مانعزدایی صنعت برق تکلیف شده است که قیمت برق افزایش پیدا کند و مطابق با قانون، وزارت نیرو نباید وابسته به بودجه دولتی باشد."
او همچنین در ادامه گفته بود که دولت بر اساس قانون "موظف است دیگر نقشی در تامین ریالی برق نداشته باشد و مردم باید برق مورد نیاز خود را خریداری کنند."
در همین راستا مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر نیز با تایید این موضوع اعلام کرده بود که "ساختار تعرفهگذاری بهگونهای طراحی شده است که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی میکند که در محدوده الگوی مصرف قرار گرفتهاند و قبضهای برق ارزانتری دریافت میکنند."
به گزارش رسانههای داخلی ایران که نرخ جدید تعرفههای جدید برق را منتشر کردهاند، از مهرماه سال جاری قیمت هر کیلووات ساعت برق تا سقف الگوی مصرف، بسته به مناطق آنها در حدود ۲۱۵ تا ۳۷۷ تومان است، اما این میزان برای مشترکان با مصارف بالاتر به طور پلکانی افزایش مییابد.
این گزارش میافزاید مشترکانی که مصرف برق آنها بیش از ۵۰۰ کیلووات ساعت در ماه است، باید به ازای هر کیلووات ساعت آن ۳ هزار و ۷۷۱ تومان پرداخت کنند.
انتشار خبر افزایش قیمت برق در شرایطی است که دولت جمهوری اسلامی از حدود دو هفته قبل با ادعای کمبود گاز و سوخت مایع برای نیروگاهها، اقدام به قطع برق خانگی و تجاری در سراسر ایران کرده است.
به گفته کارشناسان، ناترازی برق در ایران سبب شده که دولت، قطع سراسری برق و همچنین افزایش تعرفههای برق را در دستور کار خود قرار دهد.
کارشناسان اقتصادی میگویند ناترازی برق ایران در حال حاضر بالغ بر ۲۰ هزار مگاوات است که این میزان در سال آینده تا ۳۰ هزار مگاوات افزایش پیدا خواهد کرد.
این در حالی است که متخصصان میگویند رفع ناترازی برق در کوتاه مدت امکانپذیر نیست و به باور آنها این روند طی سال آینده تشدید خواهد شد.
آمارهای رسمی وزارت نیرو نشان میدهد مصرف برق خانگی در ایران طی سال گذشته حدود ۱۰۰ تراوات ساعت بوده است. آمارهای رسمی ترکیه و آلمان، کشورهایی با جمعیت مشابه ایران، نشان میدهد مصرف خانگی برق شهروندان آنها ۳۵ درصد بیشتر از ایرانیها است و حتی متوسط مصرف برق اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا و ژاپن نیز بسیار بیشتر از شهروندان ایرانی است.
این در حالی است که مقامهای جمهوری اسلامی با وجود اطلاع از این موضوع، مردم را مقصر کسری برق، گاز و دیگر حاملهای انرژی در کشور معرفی میکنند.
به گفته کارشناسان، سهم خانوارهای ایرانی از مصرف برق کشور نیز حدود ۳۱ درصد است که رقم معمول و طبیعی است. رسانههای حکومتی همچنین گزارشهای زیادی مبنی بر اینکه شهروندان ایرانی "چندین برابر اروپاییها" مصرف گاز دارند، منتشر کردهاند که به گفته کارشناسان و بر اساس آمارهای موجود، چنین ادعایی نیز صحیح نیست.