نیویورک تایمز: حماس تلاش کرده بود جمهوری اسلامی را برای حمله به اسرائیل با خود همراه کند
رأی دهید
این نشریه گزارش خود را روز شنبه ۲۱ مهر براساس صورتجلسههای ۱۰ ملاقات محرمانه رهبران ارشد حماس که توسط ارتش اسرائیل به دست آمده و در اختیار این نشریه قرار گرفته، منتشر کرده است.
به نوشته نیویورک تایمز، سوابق نشان میهد که این گروه شبهنظامی از سال ۱۴۰۰ به صورت عامدانه از چند تنش بزرگ پرهیز کرد تا وانمود کند که خواهان آرامش است. در حالی که در همین دوران در حال رایزنی با جمهوری اسلامی برای حمایت از حمله بزرگ خود به اسرائیل بوده است.
این نشریه در ادامه میافزاید که برای بیش از دو سال، یحیی سینوار، رهبر حماس در غزه، با فرماندهان ارشد خود در حال بررسی طرحی بود که انتظار داشتند مخربترین و بیثبات کنندهترین حمله به اسرائیل در تاریخ چهار دههای فعالیت این گروه شبه نظامی باشد.
به نوشته نیویورک تایمز، صورتجلسات محرمانه رهبران حماس که توسط ارتش اسرائیل ضبط شده، توسط نیویورک تایمز مشاهده شده است.
گفتوگوی رهبران حماس گزارش مفصلی از برنامهریزی برای حمله تروریستی ۱۵ مهر، و همچنین عزم سینوار برای متقاعد کردن جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان، متحدان حماس، برای همراهی با این حمله، یا دستکم تعهد به انجام نبرد گستردهتر با اسرائیل، است.
نیویورک تایمز میگوید این اسناد نشان میدهد که تلاشهای گستردهای برای فریب دادن اسرائیل در مورد نیت این گروه در جریان است؛ زیرا حماس زمینه را برای حملهای جسورانه و یک بحران منطقهای فراهم میکند که سینوار امیدوار بود باعث «فروپاشی» اسرائیل شود.
این اسناد شامل صورتجلسه ۱۰ ملاقات مخفیانه گروه کوچکی از رهبران سیاسی و نظامی حماس در آستانه حمله ۱۵ مهر سال گذشته به اسرائیل است.
این صورتجلسه ۳۰ صفحهای جزئیات کشفنشدهای از نحوه رهبری حماس، استراتژی، اهداف، برنامهریزی، و اقدامات این گروه فلسطینی ارائه میدهد.
نیویورک تایمز در ادامه به تشریح بخشهای میپردازد که صحت آنها توسط این نشریه تأیید شده است:
- حماس در ابتدا قصد داشت این حمله را که اسم رمز آن را «پروژه بزرگ» نام داشت، در پاییز ۱۴۰۱ انجام دهد. اما این گروه در تلاش برای همراه کردن جمهوری اسلامی و حزب الله لبنان به مشارکت در اجرای این طرح، حمله را به تعویق انداخت.
- در شرایطی که رهبران حماس در حال رایزنی با حزبالله لبنان بودند، «وضعیت داخلی» اسرائیل - ظاهرا اشاره به آشفتگی بر سر برنامههای جنجالی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای بازنگری در دستگاه قضایی- را از دلایلی دانستند که آنها را «متقاعد کرد به سمت یک نبرد استراتژیک بروند.»
- در تابستان ۱۴۰۲ حماس یک مقام ارشد خود را به لبنان فرستاد، مکانی که او با یک فرمانده ارشد ایرانی ملاقات کرد و برای آغاز حمله به مکانهای حساس اسرائیل از او درخواست کمک کرد.
- این فرمانده ارشد ایرانی به حماس گفت که جمهوری اسلامی و حزبالله در اصل از این گروه حمایت میکنند، اما برای آماده شدن به زمان بیشتری نیاز دارند. این صورتجلسه نمیگوید که چگونه حماس طرحی را با جزئیات به متحدانش ارائه کرده است.
- این اسناد همچنین میگوید که حماس قصد داشت در نشست بعدی با حسن نصرالله، رهبر حزبالله در آن زمان، درباره این حمله با جزئیات بیشتری صحبت کند، اما روشن نمیشود که آیا این بحث اتفاق افتاده است یا خیر.
- حماس از حمایت عمومی متحدانش اطمینان داشت، اما به این نتیجه رسید که ممکن است نیاز داشته باشد بدون مشارکت کامل آنها به کار خود ادامه دهد (تا حدی به دلیل استقرار یک سیستم پیشرفته دفاع هوایی جدید در اسرائیل که بعدها اجرای طرح حمله را دشوار میکرد.)
- تصمیم به حمله همچنین تحت تأثیر تمایل حماس برای برهم زدن تلاشها برای عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی، تثبیت اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل، و تلاشهای اسرائیل برای اعمال کنترل بیشتر بر مسجد الاقصی در اورشلیم بود.
- حماس به صورت عمدی از سال ۱۴۰۰ به مدت دو سال از رویارویی عمده با اسرائیل اجتناب کرد تا غافلگیری حمله ۱۵ مهر را به حداکثر برساند و وانمود کند که خواهان آرامش است.
- رهبران حماس در غزه گفتند که اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، مستقر در قطر را در مورد «پروژه بزرگ» آگاه کردند، این در حالی است که پیشتر مشخص نبود که او در جریان این حمله قرار گرفته باشد.
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ تن و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن دیگر شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی و بازگرداندن گروگانها آغاز کرد.
در جریان مذاکرات با میانجیگری ایالات متحده، قطر، و مصر در پاییز سال گذشته، بیش از ۱۰۰ گروگان ربودهشده آزاد شدند اما هنوز تعدادی گروگان اسرائیلی در اسارت حماس در غزه هستند.
مقامات گروه حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی است، از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر چندین بار تاکید کردهاند در صورت توان، حملهای مشابه را بارها تکرار خواهند کرد.
حماس بدون اشاره به تعداد اعضای کشتهشده خود در نتیجه تهاجم اسرائیل به غزه میگوید بیش از ۴۰ هزار فلسطینی ساکن غزه کشته شدهاند. اسرائیل بارها گروه حماس را متهم کرده است که از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.