دانشمندان میگویند کروموزوم نرینگی بشر در مسیر نابودی است
رأی دهید
در انسان و سایر پستانداران، جنس ماده دارای دو کروموزوم X و جنس نر دارای یک کروموزوم X و یک کروموزوم کوچک به نام Y است. تعداد ژنهای کروموزوم X زیاد و تعداد ژنهای کروموزوم Y کم است، و به همین دلیل هم در سیستم تعیین جنسیت پستانداران نابرابری وجود دارد.
دانشمندان اخیرا متوجه شدند که پلاتیپوس بومی استرالیا کروموزومهای جنسیتی کاملاً متفاوتی از دیگر پستانداران دارد. در این موجود، جفت XY یک کروموزوم معمولی است و دارای دو عضو برابر است. این نشان میدهد در زمانی نه چندان دور Xو Y یک جفت کروموزوم برابر بودهاند.
این بدین معنی است که کروموزوم Y طی 166 میلیون سالی که انسان و پلاتیپوس جداگانه تکامل یافتهاند، 900 ژن فعال را از دست داده است. این به معنای از دست رفتن حدود پنج ژن در هر یک میلیون سال است. با این نرخ، 55 ژن باقیمانده طی 11 میلیون سال آینده از بین میروند.
خبر خوب این است که تاکنون دو گونه جونده شناسایی شدهاند که کروموزوم Y خود را از دست دادهاند، اما منقرض نشدهاند. موش کور اروپای شرقی و موش استخوانی ژاپنی هر دو گونههایی هستند که کروموزوم Y در آنها به طور کامل ناپدید شده است.
کروموزوم X با یک دوز واحد یا دو برابر در هر دو جنس این موشها باقی مانده است. نکته جالبی که محققان متوجه آن شدند این است که بیشتر ژنهای موجود در کروموزوم Y موش استخوانی به کروموزومهای دیگر منتقل شدهاند.