بیش فعالی؛ اختلال یا مزیت تکاملی؟

ایندیپندنت فارسی: مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد اختلال کم‌توجهی/ بیش‌فعالی یا ای‌دی‌اچ‌دی (ADHD) ممکن است در جوامع شکارچی – گردآورنده مانند یک سازگاری سودمند بین خوشه‌چینان تکامل یافته باشد.  

ای‌دی‌اچ‌دی بیماری رفتاری رایجی است که حدود ۱۱ درصد کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و درحدود ۴ درصد افراد با نشانه‌هایی ازجمله حواس‌پرتی، بی‌قراری، فراموشی، شتاب‌زدگی و بیش‌فعالی تا بزرگسالی ادامه دارد.


امروزه این نشانه‌ها ممکن است برای کودکان در مدرسه مشکلاتی ایجاد کند و موجب کاهش عزت نفس شود و یا برای بزرگسالان در روابط یا محل کار موانعی ایجاد کند.

کودکان مبتلا به ای‌دی‌اچ‌دی ممکن است در کلاس درس مدام بین منابع اطلاعات سردرگم شوند یا در خانه دنبال انواع انگیزه جدید بگردند.

با این حال، مطالعه جدید نشان می‌دهد برخی از این ویژگی‌ها مانند شتاب‌زدگی ممکن است خوشه‌چینان اولیه در جوامع شکارچی – گردآورنده را واداشته باشد که به‌سرعت از مناطقی با منابع رو به اتمام به سمت مناطق غنی‌تر بروند.  

پژوهشگران گمان می‌کنند که این رفتار کاوشگرانه مبتلایان به ای‌دی‌اچ‌دی در جوامع نخستین ممکن است به آن‌ها مزیت تکاملی داده باشد.  

گمان می‌رود یافتن غذا در شرایط دشوار یکی از محرک‌های اصلی هوش انسان است.

مثلا افراد هنگام گردآوری غذا باید تصمیم بگیرند که آیا به تکه زمینی که می‌شناسند بچسبند یا آن را رها کنند و دنبال مراتع جدیدی باشند.

پژوهشگران چنین پنداشتند که افراد مبتلا به ای‌دی‌اچ‌دی ممکن است تمایل داشته باشند منبع فعلی‌شان را رها کنند و به دنبال منبعی جدید بگردند.

مطالعه جدید با واداشتن شرکت‌کنندگان انسانی به جمع‌آوری منابع طی جست‌وجوی آنلاین و سپس تکمیل یک [فرم] ارزیابی غربالگری خوداظهاری ای‌دی‌اچ‌دی، این فرضیه را امتحان کرد.

حدود ۲۰۰ نفر از این ۴۵۷ نفر با ای‌دی‌اچ‌دی مثبت غربال شدند.

شرکت‌کنندگان می‌توانستند انتخاب کنند که به جمع‌آوری پاداش از بخشی از منابع رو به اتمام ادامه دهند یا آن بخش را دوباره پر کنند.

دانشمندان دریافتند آن‌هایی که در غربالگری ای‌دی‌اچ‌دی مثبت نشان دادند این منابع را زودتر ترک می‌کنند و نسبت به افرادی که غربالگری آن‌ها منفی ارزیابی شد میزان پاداش بیشتری دریافت کردند.

درواقع، این موضوع در جوامع کوچ‌نشین امروزی مانند قبیله آریال آفریقا که به اکتشاف علاقه‌مندند و با جهش‌های ژنتیکی دخیل در [بروز] ای‌دی‌اچ‌دی مشخص می‌شوند نیز ثبت شده است.

بر اساس این یافته‌های جدید، ویژگی‌های ای‌دی‌اچ‌دی مزایایی را حین گردآوری ارائه می‌کند که نشان می‌دهد این وضعیت سازگاری مفیدی برای کشف محسوب می‌شود.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
۱) مطلب بالا به چه زبانی‌ نوشته شده؟، من که با خوندن‌ش هیچ‌چیز سردرنیاوردم! - "خوشه‌چین" دیگه چی‌ یا کی‌ هست؟، "جوامع شکارچی" دیگه کجا هستن؟ ؛))) - به‌جز مساله‌ی زبان من‌درآوردی مطلب بالا، همچنین این متن هیچ ربطی‌ به مساله‌ی "پیش‌فعالی‌" نداره. / "پیش‌فعالی‌" مربوط به کودکان است، یعنی یک بچه‌ای که دیگه راه‌رفتن و حرف‌زدن رو شروع کرده (و همچنین زمانی‌ که در دوران دبستان درس می‌خونه) کارهای بچه‌گانه انجام نده، و بیشتر دل‌ش بخواد که با بزرگترها هم‌صحبت بشه، درباره‌ی مسائل گوناگون نظر بده و دیدگاه خودش رو مطرح کنه، و امثال آن. - بنده خودم از زمان کودکی‌م، پیش‌فعال بودم، و اگر بخوام در یک جمله دیدگاه‌ام رو بگم، این خواهد بود که "پیش‌فعالی‌ در جوامعی مثل ایران، اکراین، روسیه و سایر کشورهای جهان سوم، یعنی از جانب بزرگ‌سالان دایم سرزنش شدن!، و در نتیجه، به‌جایی‌ نرسیدن، و در مواردی هم، سرخورده‌شدن." ~ (ادامه....)
شنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
۲) البته من از آن‌جا که روم زیاد هست، در زندگی‌ سرخورده نشدم، اما تمام تلاش‌هام مثل کوبیدن آب در هاون بود و به‌جایی‌ نرسیدم، درحالی‌ که اگر با چنین پتانسیل و پیش‌فعالی‌ که بنده و دیگران داشتیم، در کشوری جهان اول به‌دنیا می‌آمدیم، بی‌شک به‌جایی‌ درخور و مفید برای خود و آن کشور می‌رسیدیم. زمانی‌ که کلاس سوم یا چهارم دبستان بودم، در زنگ‌های تفریح، اگر معلم‌مان در کلاس می‌ماند، نزد او می‌رفتم و درباره‌ی مسایل مختلف، دیدگاه‌ام رو بهش می‌گفتم، - که اما بعد از مدتی‌، معلم‌ به مادرم اعتراض کرده بود که این بچه‌ی شما چرا اینقدر حرف می‌زنه و نظر می‌ده؟! ؛)))، و سپس مادرم در منزل به من گفت که دیگه پیش معلم‌ت اینقدر حرف نزن!، درحالی‌ که در جوامع جهان اول، اگر معلم ببیند که شاگردش پیش‌فعال هست و از جمع پیروی نمی‌کند، حتما استعداد این شاگرد را تقویت کرده و به والدین او می‌گوید که فرزندتان را به چه کلاس‌هایی‌ پرورشی بفرستید تا از پتانسیل خود بتواند برای آینده‌ی خویش و کشور مفید واقع شود. / وقت خوش ~ بفرمایید بیسکوییت با کرم توت‌فرنگی‌ میل بفرمایید ؛) خوشمزه هست‌ها ؛) ~
شنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵
۴۴
antifascism - تهران، ایران
این چه مزیتی برای الانه. بیش فعالی کلا بده. من از بچگی شدیدا بیش فعال بودم و کارهام با دیگران متفاوت بود الانم بدتر شدم. بچه بودم شدیدا کارهای خطرناک میکردم و به راحتی به هرچیز و هرکس اسیب میزدم. تنها راه استفاده صحیح از من این که برنامه و تجهیزات بدن بگن تا میتونی اخوند و پاسدار بکش. چپ دستم و تیراندازیم خیلی دقیقه تنها ایراد در تیراندازیم اینه چون چپ دستم و تفنگ رو سمت چشم چپم میگیرم پوکه سمت صورتم میپره. در کل بیش فعالی خوب نیست. البته من به طرض شدیدی دلسوزم و ترکیبش با بیش فعالی تناقضهای زیادی در رفتار و زندگیم ایجاد کرده.
شنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۲ - ۲۲:۳۸
۴۴
antifascism - تهران، ایران
توضیحتون کاملا درسته. بیش فعالی عامل عدم پیشرفته. حتی موجب عدم ازدواج میشه
شنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۱
۴۴
antifascism - تهران، ایران
توضیحتون کاملا درسته. بیش فعالی عامل عدم پیشرفته. حتی موجب عدم ازدواج میشه
شنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۱
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
سپاس از توجه شما. / در کل، پیش‌فعالی‌ خوب هست، اما وقتی‌ بچه‌ی پیش‌فعال در کشورهایی که ما ساکن و مقیم هستیم به‌دنیا می‌یاد، در اصل این انرژی و استعدادش، بخاطر بی‌توجهی‌ محیط و اطرافیان به او، و از آن بدتر، بخاطر سرکوب‌هایی‌ که در جهان سوم بر روی بچه‌ی پیش‌فعال انجام می‌شه، در نتیجه، انگار نهالی هست که در جایی‌ بی‌آب و الف شروع به رشد می‌کنه، اما شرایط بد محیطی‌، به این نهال اینقدر لگد می‌زنه، تا نهال از بین بره. / سلامت باشید ~ وقت همگی‌ خوش ~
یکشنبه ۰۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.