کشف شواهد شگفتانگیز درباره آغاز حیات پیچیده روی زمین
رأی دهید
اما در آن زمان ناگهان یک اتفاق جالب افتاد. گونه جدیدی از باکتریها به نام «سیانوباکتری» توانست نور خورشید و آب را به انرژی تبدیل کند. این شکل اولیه «فتوسنتز» بود، و محصول جانبی این پروسه یعنی اکسیژن به مقدار زیادی در جو آزاد شد.
این رویداد انقراض بزرگی را رقم زد که تحت عنوان «رویداد اکسیداسیون بزرگ» شناخته میشود، و احتمالاً بسیاری از اشکال زندگی بیهوازی را نابود کرد. رویداد مذکور منجر به ایجاد تغییرات شیمیایی بنیادی در زمین شد، اما تاکنون فسیلهای کمی به دست آمده که تکامل میکروبی و تنوع زیستی این دوره را مستند میکند.
دانشمندان اخیراً در غرب استرالیا کشف شگفتانگیزی کردند. آنها فسیل ریزی پیدا کردند که متعلق به دوران رویداد اکسیداسیون بزرگ است. این فسیل شباهت چشمگیری به جلبکهای مدرن دارد، که نشانگر جهشی در پیچیدگی است که چشمانداز تکامل این گروه از ارگانیسمها را گسترش میدهد.
در جایی که سیانوباکتریها میکروارگانیسمهای «پروکاریوتی» یا ساده هستند، جلبکها میکروارگانیسمهای «یوکاریوتی» یا پیچیده هستند. دانشمندان با تعجب دریافتند که ریزفسیلی که اخیرا در استرالیا پیدا کردهاند، از نظر ساختاری با جلبکهای مدرن بیشتر از باکتریهای مدرن اشتراک دارد. این نشان میدهد که میکروفسیل یافتشده ممکن است یک «پروتو-یوکاریوت»، یا نیای ساختارهای پیچیده زیستی باشد.
کهنترین ریزفسیلهای یوکاریوتی که تاکنون پیدا شدهاند، از سنگهایی به دست آمدهاند که حدود 1.65 میلیارد سال قدمت دارند. بدین ترتیب، کشف میکروفسیل جدید، که حدود 2.4 میلیارد سال قدمت دارد، نشان میدهد که حیات یوکاریوتی بسیار زودتر از آنچه دانشمندان تصور میکردند روی سیاره زمین آغاز شده است.