آیا خوردن پوست کیوی بی خطر است؟
رأی دهید
خوردن پوست منحصربهفرد کیوی ممکن است به مذاق همه خوش نیاید، اما پرزهای زبر روی آن که به «تریکوم» یا همان کُرکهای گیاهی معروف هستند، میتوانند هم برای گیاه و هم برای سلامتی شما بسیار مفید باشند.
این کاکلهای خوش طعم کیوی به عنوان یک مکانیسم دفاعی در برابر فرود حشرات بر روی سطح ناهموار میوه عمل میکنند. علاوه بر این، وجود کُرک به حفظ رطوبت و محافظت در برابر نور خورشید در محیط گرمسیری کمک میکند.
در حالی که واضح است که این کُرکها حکم یک مزیت تکاملی برای سلامت گیاه را دارند، اما آیا با ولع برای خوردن آن همه کُرک برای ما هم واقعا مفید خواهد بود؟
پاسخ کوتاه به این پرسش بله هست، با پوست بخورید! احتمالا پوست کیوی نسبت به خود میوه از مواد مغذی بیشتری برخوردار است.
اگر کیوی را با پوست بخورید، فیبر آن تا ۵۰ درصد، اسید فولیک آن (همان ویتامین ب۹) را ۳۲ درصد و ویتامین «ای/ E» را ۳۴ درصد افزایش میدهد. در واقع، آنتیاکسیدانهای بیشتری در پوست کیوی نسبت به گوشت آن وجود دارد.
کرکها و مساله آفتکشها
مصرف هر گونه پوست میوه یا سبزیجات با خطر انتقال آلودگی آفتکشها همراه است. در آمریکا یک سازمان غیردولتی به نام «کار گروه محیطی / EWG» همه ساله فهرستی تهیه میکند که راهنمای خریداران در زمینه آفتکشها نام دارد و میزان آلودگی آفتکشها در ۴۶ قلم میوه و سبزی محبوب را رتبهبندی میکند.
نمونههای هر محصول پس از تمیز شدن و آماده مصرف شدن، توسط سازمان غذا و دارو و وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا آزمایش میشوند. نسخه ۲۰۲۳ این فهرست، کیویها را در رده «۱۵ پاک» قرار داده است، به این معنی که این میوه در زمره گروهی است که کمترین میزان آلودگی با آفتکشها را دارد.
با این حال، توصیه میشود که برای کاهش بیشتر خطر آفتکشها، حتما میوه و سبزیجات را کاملا بشویید و در صورت امکان از محصولات ارگانیک استفاده کنید.
این افراد بهتر است کیوی را با پوست نخورند؟
مضافا اینکه وجود سطوح بالاتر «اُگزالات» در پوست میوه میتواند برای افراد دارای سابقه سنگ کلیه خطراتی ایجاد کند؛ چرا که اگزالات به کلسیم بدن میچسبد و به طور بالقوه وضعیت سنگ کلیه را تشدید میکنند.
مورد بعدی حساسیت است. حساسیت به کیوی خیلی رایج است و از بین ۱۳ آلرژن مختلف (یا ماده حساسیتزا) که در کیوی شناسایی شده، پنج آلرژن به عنوان عامل عمده ایحاد حساسیت تعریف میشوند.
خوردن پوست کیوی برای افرادی که به گرده گیاهان یا لاتکس حساسیت دارند ممکن است آلرژیهای دهانی ایجاد کند، چرا که پروتئینهای موجود در کیوی از نظر شکلی از ساختار مشابه (با گرده گیاهان) برخوردار هستند. این موضوع میتواند باعث تحریک خفیف یا شدید دهان شود و در برخی موارد باعث شوک آنافیلاکتیک شود.
با این حال، اگر سابقه سنگ کلیه یا آلرژی به کیوی ندارید و سرتان برای چشیدن و طمعهای جدید درد میکند، شاید دیگر نیازی ندارید که از خوردن کیوی، پوست آن را بگیرید.
البته باید یادآور شد که محتوای این نوشتار قرار نیست جایگزینی برای نسخههای پزشکی یا درمانی باشد. سوالات خود در خصوص شرایط پزشکیتان را همیشه از پزشکان واجد شرایط بپرسید و از آنان مشاوره بگیرید.