هشدار جدید سازمان جهانی بهداشت در مورد قندهای مصنوعی
رأی دهید
بهنوشته واشنگتنپست؛ این سازمان روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد که شیرینکنندههای بدون قند نهتنها به کاهش طولانی مدت چربی بدن کمک نمیکنند، بلکه استفاده طولانی مدت از این مواد ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبیعروقی و مرگ زودرس را افزایش دهد.
کارشناسان این سازمان خاطرنشان کردند که این دستورالعمل، توصیهای برای رفتن به سمت شکر واقعی نیست، بلکه تاکید بر کاهش دریافت کالری روزانه از طریق انواع شکر از جمله شیرینکنندههای مصنوعی است.
دکتر فرانچسکو برانکا، مدیر تغذیه و ایمنی مواد غذایی سازمان جهانی بهداشت، میگوید: مردم باید راههای دیگری را برای کاهش مصرف قندهای آزاد در نظر بگیرند، مانند مصرف مواد غذایی با قندهای طبیعی. زیرا جایگزینهای شکر هیچ ارزش غذایی ندارند. البته این توصیه جدید سازمان جهانی بهداشت برای افرادی که دیابت دارند و از شیرینکنندههای مصنوعی برای مدیریت سطح قند خون استفاده میکنند، اعمال نمیشود.
هدف این دستورالعمل، هشدار به افرادی است که در قهوه صبح خود شیرینکننده مصنوعی میپاشند و همچنین استفاده از طیف وسیعی از جایگزینها تحت عنوان قند مصنوعی است که شرکتهای مواد غذایی بهطور فزایندهای به غذاها و نوشیدنیهای فرآوریشده، از جمله نان، غلات، ماست و اسنک اضافه میکنند.
دانشمندان قبلاً فکر میکردند که شیرینکنندههای مصنوعی تا حد زیادی بیخطر هستند و فایده اصلی آن کمک به مردم برای کاهش کالری از رژیم غذایی روزانه است. اما تحقیقات جدیدتر نشان میدهد که قندهای مصنوعی میتوانند اثرات مضری بر سلامتی داشته باشند.
یک مطالعه نشان داد که جایگزینهای قند باعث تغییراتی در عملکرد و ترکیب میکروبیوم روده، باکتریها، ویروسها و قارچهایی میشوند که در روده زندگی میکنند.
یک مطالعه بزرگ منتشرشده در نشریه BMJ نیز نشان داد که مصرف زیاد شیرینکنندههای مصنوعی خطر ابتلا به مشکلات قلبیعروقی مانند سکته مغزی و بیماری عروق کرونر قلب را افزایش میدهد.
البته بهگفته سازمان جهانی بهداشت، این توصیه در مورد محصولات مراقبت شخصی و بهداشتی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی مانند خمیردندان، کرم پوست و داروها اعمال نمیشود.