کیروش در قطر؛ بلاتکلیفی و بیبرنامگی در ایران
رأی دهید
کارلوس کیروش که سه هفته دیگر ۷۰ ساله خواهد شد، سابقه سرمربیگری تیمهای ملی پرتغال، امارات، آفریقای جنوبی، کلمبیا و مصر را هم دارد. اما طولانیترین دوران فعالیتش در ایران گذشت و مجموع همکاریاش با ایران به یک دهه رسید.
او که با پرتغال در جام جهانی ۲۰۱۰ حاضر شد، پس از سه حضور پیاپی در جامهای ۲۰۱۴، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ با ایران، حالا با توجه به افزایش تعداد تیمهای جام جهانی و عقد قرارداد چهار ساله با قطر، بخت شرکت در یک جام جهانی دیگر را هم دارد.
در پی نتایج ضعیف ایران و عدم توفیق چشمگیر کیروش در کلمبیا و مصر، همچنین امکانات نامحدود قطر برای جذب برجستهترین مربیان روز جهان، چنین انتخابی دور از انتظار بود. اما میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ او را برای تماشای فینال جام جهانی دعوت کرد تا مذاکراتی را آغاز کند که زود به نتیجه رسید.
فلیکس سانچز سرمربی اسپانیایی قطر در جام جهانی، از سال ۲۰۰۶ با تیمهای پایه این کشور کار کرد. با همان مجموعه در تیمهای جوانان و امید به فعالیتش ادامه داد. سرانجام نیز شاگردان خود را به جام جهانی آورد. مهمترین دستاورد سانچز قهرمانی قطر در جام ملتهای ۲۰۱۹ بود.
به نظر میرسد شناخت کامل کیروش از فوتبال آسیا، همچنین تبحر او در سیستمهای دفاعی، از جمله دلایل قطر برای انعقاد قرارداد با او بوده است.
کیروش در نخستین مصاحبه گفت: «امیدوارم خداوند هدایتم کند تا با ایدهها و تصمیمهای درست، قطر را به افتخاراتی برسانم که استحقاقش را دارد. این شروعی برای ماجراجویی بزرگ است. بیایید مثل همیشه بیایید پرواز کنیم».
حالا در حالی که کشورهای مختلف آسیا از جمله تیمهایی که در جام جهانی درخشیدند، مهیای جام ملتهای ۲۰۲۳ میشوند، فدراسیون فوتبال ایران حتی از اینکه سرمربی بعدی داخلی باشد یا خارجی، به جمعبندی نرسیده است.
جلال چراغپور سرمربی اسبق تیم ملی ایران به خبرگزاری ایسنا گفته: «کیروش و برانکو ایوانکوویچ دوای درد ایران نیستند. هر دو پا به سن گذاشتهاند و نمیتوانند جوابگوی نیازهای ما باشند».
در این بین، گزینههای نه چندان بلندآوازاهای که رسانههای نزدیک به فدراسیون فوتبال منتشر میکنند، هیجانی را نزد هواداران فوتبال برنمیانگیزند.
در خصوص برخی گزینههای داخلی که تاکنون مطرح شدهاند هم به نظر میرسد صلاحیت امنیتی بر توانایی فنی ارجحیت دارد.
بی اعتنایی عمومی نسبت به مسائل فوتبال، متاثر از وضعیت جاری کشور است. اما تعلل و وقتکشی فدراسیون که پیش از جام جهانی نیز برقرار بود، از نگاه منتقدان و کاربران فوتبالی در شبکههای اجتماعی، به دلیل بی کفایتی و ناکارآمدی مسئولین ورزشی است که تخصصی در فوتبال ندارند و پستهای خود را بر اساس مناسبات غیر ورزشی به دست آوردهاند.
مجید جلالی کارشناس نامآشنای فوتبال ایران به ورزش سه گفته است: «در درجه اول باید برنامه داشته باشیم. برای یک سال آینده یا جام جهانی بعد یا حتی دهسال بعد. "برنامه" نیاز ضروری فوتبال است و اگر وجود نداشته باشد، همواره در وضعیتهای اینچنینی سرگردان خواهیم ماند».
آنچه مشخص است، فوتبال ایران در حال حاضر برای ماه آینده هم برنامهای ندارد! نه تنها سرمربی انتخاب نشده، بلکه محل برگزاری اردو و رقبای تدارکاتی ایران هم اعلام نشدهاند.