چطور از خود در برابر آلودگی هوا محافظت کنیم؟

دویچه وله: یک توصیف ساده از آلودگی هر چیزی است که توسط انسان به محیط زیست وارد می‌شود و به سلامت یا اکوسیستم آسیب می‌رساند. به‌این‌ترتیب، انواع مختلفی از آلودگی در هوا، آب و خاک وجود دارد که می‌تواند به شکل گازها، فلزات سنگین، مواد شیمیایی، باکتری‌ها و حتی صدا باشد.

به‌ گزارش پایگاه خبری سازمان جهانی بهداشت در‌‌ این‌ میان، آلودگی هوا وجود یک یا چند آلاینده در جو مانند گرد و غبار، دود، گاز و بخار در مدت‌زمان طولانی و به مقدار زیاد است که می‌تواند برای سلامتی انسان مضر باشد. مسیر اصلی قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا از طریق دستگاه تنفسی است. تنفس این آلاینده‌ها منجر به التهاب، استرس اکسیداتیو، سرکوب سیستم ایمنی و جهش‌زایی در سلول‌های سراسر بدن ما می‌شود که بر ریه‌ها، قلب، مغز و سایر اندام‌ها تأثیر می‌گذارد و در نهایت منجر به بیماری می‌شود.


تقریباً همه اعضای بدن می‌توانند تحت‌تأثیر آلودگی هوا قرار بگیرند. برخی از آلاینده‌های هوا به‌دلیل اندازه کوچک خود می‌توانند از طریق ریه‌ها به جریان خون نفوذ کرده و در سراسر بدن گردش و منجر به التهاب سیستمیک و سرطان‌زایی شوند. سکته مغزی، بیماری ایسکمیک قلبی، بیماری مزمن انسدادی ریه، سرطان ریه، ذات‌الریه و آب مروارید، همگی ناشی از قرار‌گیری در معرض آلودگی هوا هستند.

آلاینده‌هایی که بیشترین خطر را برای سلامت عمومی دارند عبارتند از: ذرات معلق (PM)، مونوکسید کربن (CO)، ازن (O3)، دی اکسید نیتروژن (NO2) و دی اکسید گوگرد (SO2).

کودکان، سالمندان و زنان باردار بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا هستند. ژنتیک، بیماری‌های زمینه‌ای، تغذیه و ... نیز بر حساسیت فرد به آلودگی هوا تأثیر می‌گذارد.

انجمن ریه آمریکا چند نکته ساده و موثر برای محافظت از شما و خانواده‌تان در برابر خطرات آلودگی هوا ذکر کرده است:

وضعیت روزانه آلودگی هوا در منطقه خود را بررسی کنید. زمانی که سطح آلودگی بالاست، از ورزش در فضای باز خودداری کنید. هنگامی که هوا بد است، به‌جای رفتن به مرکز خرید یا باشگاه ورزشی، در داخل خانه قدم بزنید و ورزش کنید.

همیشه از ورزش در نزدیکی مناطق پرتردد خودداری کنید. حتی زمانی که کیفیت هوا ظاهرا مطلوب است. وسایل نقلیه در بزرگراه‌های شلوغ می‌توانند سطح آلودگی بالایی را تا بیش از ۵۰۰ متر از محیط اطرافشان ایجاد کنند.

انرژی کمتری در خانه خود مصرف کنید. برق و سایر منابع انرژی باعث ایجاد آلودگی هوا می‌شود.

چوب یا زباله را نسوزانید. سوزاندن هیزم و زباله یکی از منابع اصلی آلودگی است. به کسی اجازه ندهید که در داخل خانه سیگار بکشد.

در این میان برخی مواد غذایی نیز وجود دارد که برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر بدن می‌توانید آنها را بیشتر مصرف کنید. در نشریه Times of India به برخی از این مواد غذایی اشاره شده است:

گوجه‌فرنگی: گوجه‌فرنگی حاوی لیکوپن است، یک آنتی‌اکسیدان که به‌عنوان یک لایه محافظ برای سیستم تنفسی در برابر ذرات گرد و غبار موجود در هوا عمل می‌کند.

زردچوبه: کورکومین موجود در آن یک آنتی‌اکسیدان شناخته شده است و گفته می‌شود که به محافظت از ریه‌ها در برابر اثرات سمی آلاینده‌ها کمک می‌کند. همچنین سموم کبد را کاهش می‌دهد.

مرکبات: مرکباتی مانند پرتقال، گریپ‌فروت و لیمو سرشار از ویتامین C هستند. مصرف منظم مرکبات به کاهش اثرات مضر مه‌دود و حفظ سلامت ریه‌ها کمک می‌کند.

چای سبز: چای سبز سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا از شر سموم بدن خلاص شوید. مصرف دو فنجان از این چای در روز موثر است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.