ولخرجی یا سرمایه‌گذاری هوشمندانه عربستان؛ رونالدو دقیقه‌ای ۳۸۰ یورو درآمد دارد

کریستیانو رونالدو با پیوستن به باشگاه النصر عربستان پردرآمدترین فوتبالیست تاریخ شدبی بی سی: کریستیانو رونالدو سر از باشگاه النصر عربستان درآورد. در ازای ۲۰۰ میلیون یورو در سال. ۳۸۰ یورو در دقیقه. او به این ترتیب پردرآمدترین فوتبالیست جهان شد اما برنامه سعودی‌ها برای این ولخرجی چیست؟

تا پیش از بستن قرارداد با النصر، طبق گزارش سال ۲۰۲۲ مجله فوربز، رونالدو با ۱۰۰ میلیون دلار درآمد سالانه، سومین فوتبالیست پولدار دنیا بود و بعد از کیلیان امباپه (۱۲۸ میلیون دلار) و لیونل مسی (۱۲۰ میلیون دلار) قرار داشت.


از حضور کریستیانو رونالدو در برنامه پیرس مورگان در اواسط ماه نوامبر و مصاحبه جنجالی‌اش بیشتر اظهارات انتقادی‌اش از منچستر یونایتد در یاد مانده است. اینکه به او خیانت شده و او برای مربی‌اش احترامی قائل نیست. اما ستاره پرتغالی یک خبر دیگر هم همان موقع داد.

این که چند ماه پیش از آن یک پیشنهاد خیلی خوب با درآمد ۱۷۰ میلیون یورو در سال را رده کرده بود. آن پیشنهاد را باشگاه الهلال، قهرمان سه دوره پیشین لیگ فوتبال عربستان سعودی به رونالدو داده بود.

رونالدو آن موقع به مورگان گفت این پیشنهاد نشان داد که «رسانه‌ها وقتی ادعا می‌کنند هیچ کس او را نمی‌خواهد، چرت می‌نویسند.» بعد از این مصاحبه بود که رونالدو نه تنها از منچستر یونایتد، بلکه آن طور که حالا مشخص شده، از مدیر برنامه‌ها و دوست دیرینه‌اش ژرژ مندس هم بعد از ۲۰ سال جدا شده است.از قرار معلوم مندز با این گفت‌وگو موافق نبوده است.

شش ماه بعد رونالدوی ۳۷ ساله واقعاً سر از عربستان سعودی درآورد. اما نه در الهلال، بلکه در باشگاه رقیب همشهری، یعنی النصر.

مراسم معارفه‌ای پرزرق‌وبرقی در حضور ۲۵ هزار طرفدار مشتاق و به عنوان یک رویداد رسانه‌ای جهانی برگزار شد. حتی بیلبوردهایی در ریاض بود که رویشان به اسپانیایی با کنایه به شعار مشهور رئال مادرید، باشگاه اسبق رونالدو، نوشته شده بود: «آلا رونالدو.»

هر چند اولین تماس با این باشگاه عربستانی را ژرژ مندز برقرار کرده بود، اما آن طور که سایت «اتلتیک» فاش کرده، آخر سر، ریکاردو رگوفه، دوست و مدیر مورد اعتماد رونالدو این قرارداد را نهایی کرده است.
پردرآمدترین بازیکن تاریخرونالدو همراه با خانواده‌اش در مراسم معارفه در ورزشگاه مرسل النصر شرکت کرداین انتظار طولانی برای یافتن باشگاه جدید قطعاً از نظر مادی برای رونالدوارزش‌ داشت. چون حالا از قرار معلوم سالانه ۲۰۰ میلیون یورو درآمد خواهد داشت. این مبلغ معادل درآمد ۳۸۰ یورو در دقیقه حتی هنگام خواب است.

کاپیتان تیم ملی پرتغال که در جام جهانی قطر هم برای اولین بار نیمکت‌نشین بود و بیشتر نقشی حاشیه‌ای داشت، نیم میلیارد یورو برای دو سال و نیم بازی در النصر دریافت می‌کند. این میزان درآمد بیشتر از کل ثروت رونالدو است که بر اساس برآورد نشریه فوربز به ۴۵۰ میلیون یورو می‌رسد.

به این ترتیب، جست‌وجوی ناامیدانه و بی‌ثمر رونالدو برای پیدا کردن یک باشگاه برتر اروپایی، حالا دست‌کم از لحاظ مالی به نفع‌اش تمام شد.

این صعود به عنوان پردرآمدترین بازیکن تاریخ فوتبال جهان به قیمت سقوط ورزشی رونالدو تمام شد. هر چند این اولین بار نیست که یک فوق‌ستاره سر از یکی از لیگ‌های جنوب خلیج فارس درمی‌آورد.

پیش از او بازیکنانی مثل ساموئل اتوئو، ژاوی و لوکا تونی هم در لیگ‌های قطر و امارات بازی کرده‌اند. اما برای فوق‌ستاره‌ای مثل رونالدو که پنج بار بهترین بازیکن جهان بوده و همچنان مدعی بازی در لیگ‌های برتر اروپا و لیگ قهرمانان است، حضور در لیگ عربستان یک «افت فاحش» به شمار می‌آید.
تبصره انتقال به نیوکاسل؟نیوکاسل با هدایت ادی هو عملکرد درخشانی در رقابت‌های این فصل لیگ برتر فوتبال انگلیس داشته استالبته در همان روز معارفه روزنامه اسپانیایی «مارکا» خبر داد که تبصره‌ای در قرارداد رونالدو با النصر وجود دارد که بر اساس آن اگر باشگاه نیوکاسل یونایتد به لیگ قهرمانان راه پیدا کند، او در تابستان به صورت قرضی به این باشگاه انگلیسی خواهد پیوست.

باشگاه نیوکاسل از اکتبر سال ۲۰۲۱ در مالکیت صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی قرار داد.

انتشار این خبر بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت و برخی حتی این موضوع را مطرح کردند که از آنجا که مالک دو باشگاه النصر و نیوکاسل یونایتد یکی است (دولت عربستان)، قاعدتاً نیازی هم به چنین بندی در قرارداد رونالدو نباید باشد.

با این حال ادی هو، سرمربی موفق نیوکاسل همان سه‌شنبه پیش از بازی با آرسنال در لیگ برتر در گفت‌وگو با شبکه «اسکای اسپورتس» این خبر را رد کرد: «ما برای کریستیانو در ماجراجویی جدیدش آرزوی موفقیت می‌کنیم. اما از نظر ما چنین خبری صحت ندارد.»

نیوکاسل بعد تساوی بدون گل و قطع کردن نوار بردهای پیاپی آرسنال، حالا در رده سوم جدول قرار دارد و مدعی راه‌یابی به لیگ قهرمانان است.

اما سوال اصلی اینجاست که اصلاً نیوکاسل رونالدو را می‌خواهد؟ با وجود ثروت زیاد باشگاه نیوکاسل با مالک جدیدش، آنها تا کنون از جذب بازیکنان نام‌دار اجتناب کرده‌اند. ادی هو بیشتر توانسته یک تیم یک‌دست بدون فوق‌ستاره بسازد.

او پیش از این هم گفته بود که قصد دارد در تیم‌اش جوان‌گرایی کند. این که آیا مالکین سعودی بتوانند -یا بخواهند- مدیریت نیوکاسل را به جذب رونالدو مجبور کنند، مشخص نیست.
سفیر ورزش عربستاندر هر صورت سرمایه‌گذاران سعودی از این ریخت و پاش و خرج نیم میلیارد یورو برای جذب رونالدو قطعاً تنها اهداف ورزشی را دنبال نمی‌کنند.

هر چند مسلی المعمر، رییس کنونی باشگاه النصر انتظارات بالایی از استخدام رونالدو دارد و دست‌کم امیدوار است باشگاه‌اش که سابقه ۹ دوره قهرمانی لیگ را دارد، بالاخره از زیر سایه بلند الهلال بیرون بیاید.

به ویژه در لیگ قهرمانان که الهلال مدافع عنوان قهرمانی، با چهار جام رکورددار قهرمانی در آن است. النصر تا کنون در این تورنمنت قهرمان نشده است. اما اهداف سعودی‌ها از به خدمت گرفتن رونالدو قطعاً فقط کسب جام نیست.

افزایش تعداد دنبال‌کنندگان صفحه باشگاه النصر در اینستاگرام از ۸۶۰ هزار نفر به بیش از ۹ میلیون نفر، یک نمونه دیگری از پتانسیل عظیمی است که عربستان سعودی برای جلب توجه و افزایش آگاهی می‌تواند حالا از آن بهره ببرد. به عنوان قیاس، باشگاه نیوکاسل تنها ۱/۳ میلیون دنبال‌کننده در اینستاگرام دارد.

بر اساس توافق صورت گرفته با رونالدو، او بعد از پایان قراردادش با النصر در ۴۰ سالگی سفیر ورزش خواهد بود. نمایش نام‌ونشان گردشگری عربستان سعودی در همه بیلبوردهای رونالدو و به هنگام نشست مطبوعاتی رونالدو در ریاض، به خوبی گواه این نکته بود که سعودی‌ها اهدافی فراتر از ورزشی دارند.

عربستان پیش از این لیونل مسی را هم به عنوان سفیر گردشگری به خدمت گرفته‌ است.
رونالدو و «چشم‌انداز ۲۰۳۰»
عربستان سعودی با محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد، طبق سند «چشم‌انداز ۲۰۳۰» قصد دارد اقتصاد خود را متنوع کند و از وابستگی به نفت بکاهد.

گسترش صنعت ورزش و سرگرمی نقش مهمی در این برنامه‌ها دارد. در سال‌های گذشته رویدادهای ورزشی بزرگی در عربستان برگزار شده است. از مسابقه بوکس و سوارکاری و تنیس گرفته تا فرمول یک و گلف. اما آن چه اهمیت دارد و بیشتر دیده می‌شود، فوتبال است.

عربستان نمی‌خواهد همه میادین را به همسایه و رقیب کوچک‌تر خود قطر که حالا سابقه میزبانی جام جهانی را نیز دارد، واگذار کند.

قدم اول برگزاری جام ملت‌های آسیا در سال ۲۰۲۷ و قدم بزرگ‌تر بعدی تلاش برای گرفتن میزبانی جام جهانی در سال ۲۰۳۰ است. حضور رونالدو به عنوان «سفیر ورزش» قطعاً در این مسیر به سوی «چشم‌انداز ۲۰۳۰» می‌تواند موثر باشد.

جلب توجه بین‌المللی برای پروژه‌های بزرگ عربستان نظیر ابرشهر «نئوم» و یا شهر تفریحی «قدیه» از طریق رونالدو هم ممکن است در دستور کار سعودی‌ها باشد.

ایجاد آگاهی و افزایش شناخت درباره دو اسپانسر عربستانی باشگاه النصر، شرکت عمرانی «شرفه» و تولیدکننده ورزشی «دونئوس» و نشان دادن پیشرفت اقتصادی و بهبود توانمندی‌های عربستان سعودی در سال‌های گذشته، با همان روز معارفه رونالدو هم محقق شد.

هر چند رونالدو بعد از اسپورتینگ لیسبون، منچستر یونایتد، یونتووس و رئال مادرید، حالا برای النصر هم احتمالاً گل‌های زیادی خواهد زد، اما گل‌های اصلی را برای عربستان سعودی در خارج از زمین فوتبال به ثمر خواهد رساند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.