نامه‌های عاشقانه فریدون فرخزاد به یک مرد لهستانی

بی بی سی: پرهام قبادی
نامه‌های عاشقانه فریدون فرخزاد به یک مرد لهستانی به طور اتفاقی در سطل زباله‌ای در ورشو لهستان پیدا شده است.


 در یکی نامه‌ها فرخزاد می‌گوید: «من به اینکه چطور یک روز همدیگر را می بینیم فکر می کنم. که تو را در آغوش می‌گیرم. می‌بوسمت.»

فریدون فرخزاد این نامه‌ها را بین سال‌های ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۷ از مونیخ در آلمان غربی برای پسرعمه همسر اولش آنیا بوچکفسکی‌ فرستاده است. مارک ایوانوف پسرعمه آنیا در ورشوی لهستان زندگی می‌کرده است.

 نامه‌ها را یک هنرمند بلژیکی- لهستانی به نام استفان روتن در سطل زباله جلوی منزل مسکونی‌اش در ورشو در سال ۲۰۱۹ پیدا کرد.

آقای روتن به بی‌بی‌سی فارسی گفت که وقتی مارِک «در سن ۷۲ سالگی در اثر سرطان» درگذشت، وسایلش را دور ریختند.

آقای روتن که آلمانی هم بلد است، اسم فرخزاد را در گوگل جستجو می‌کند و متوجه می‌شود که به سندی تاریخی دست پیدا کرده است.
تصویری از نامه فریدون فرخزادنامه‌های فرخزاد
نامه اول فریدون فرخزاد خطاب به باربارا - عمه آنیا و مادر مارِک – است.  

فرخزاد خودش را معرفی می‌کند و سراغ مارِک «پسر ۱۸ تا ۲۰ ساله‌» باربارا را می‌گیرد و می‌خواهد تا مارک برایش نامه بنویسد.

در اولین نامه‌ها فرخزاد صحبت همجنسگرایی را پیش می‌کشد و می‌گوید در حال خواندن کتابی از جمیز بالدوین، نویسنده سیاه‌پوست و همجنسگرای آمریکایی‌ست.

او می‌گوید بالدوین «درباره مسئله سفیدپوست‌ها و سیاه‌پوست‌ها در آمریکا زیاد می‌نویسد و همچنین درباره عشق بین مرد و مرد.»

«خودش همجنسگراست. بسیار زیبا در این باره می‌نویسد. آیا در لهستان عشق بین دو مرد وجود دارد؟ نظر تو در این باره چیست؟»

در نامه‌های بعدی فرخزاد عاشقانه به مارک ابراز علاقه می‌کند.

«وقتی بالاخره روزی تو را ببینم، تو را در آغوش می گیرم و عاشقانه می بوسمت و به تو می گویم که با تو خوشبختم. بعد همه شب در کنار تو دراز می کشم و با تو حرف می زنم، درباره تو، درباره من، درباره ما.»

در نامه‌ای دیگر می‌گوید برای او عشق بین دو مرد دو جنبه دارد، «گاه برای انسان بدوی و گاه برای انسان‌های بسیار باهوش».

فرخزاد در نامه می‌نویسد «همه هنرمندان بزرگ همجنسگرا بودند و هستند، یا دوجنسگرا. شخصا، وقتی درباره عشق است برای من زیباست. من عاشق عشقم، هر نوعش!!! منظورم عشق است، نه سکس!»
نامه فریدون فرخزادنکات دیگر نامه
فریدون فرخزاد در نامه‌هایش دائم از زندگی در آلمان غربی گلایه می‌کند و اکثر آلمانی‌ها را به «نازی» بودن متهم می‌کند.

 او می‌گوید عاشق لهستان است و می‌خواهد شعرهایش به زبان آلمانی را در آلمان شرقی برای مخاطبانش بخواند. در آن سال‌ها آلمان شرقی و لهستان هر دو کشورهایی با نظام کمونیستی بودند.

در آن سال‌ها فریدون فرخزاد گرایش فکری چپی داشته است. اما بعد از انقلاب ایران بارها گفته که سلطنت طلب است.
در نامه‌ها فرخزاد بارها به مارک وعده سفر به ورشو را می‌دهد اما مشخص است که تا زمان نامه‌نگاری، یعنی تا سال ۱۹۶۷، موفق به دیدار هم نمی‌شوند.

فریدون فرخزاد در نهایت به لهستان می‌رود. بی‌بی‌سی فارسی به اسنادی دست پیدا کرده که نشان می‌دهد فرخزاد در یک فستیوال آواز در شهر سوپوت در شمال لهستان در سال ۱۹۷۲ شرکت می‌کند.  

مشخص نیست که فرخزاد در این سفر مارک را می‌بیند یا نه. اما مارک نامه‌ها را تا پایان عمر تمیز در پلاستیکی نگه می‌دارد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۴
shirzan - برلین، آلمان

انتشار این نامه های خصوصی خیلی بی اخلاقی هست. همه انسانها نیاز به حفظ حریم خصوصی دارند.
شنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۵۷
۶۷
Zebelemahal - تهران، ایران

از لحاظ اخلاقی صحیح نیست دنبال شخص متوفی صحبت کرد . بخصوص صحبت از مسائل بسیار خصوصی اش ، موضوعی که بر خلاف تبلیغات جهانی ولی هنوز هم قطعا دربین اکثریت مردم جهان بخصوص ایرانیها جایگاهی ندارد . وی اگر مایل بود این موضوع عمومی شود می توانست نامه ها هاش را اول به روابط عمومیه بی بی سی بفرستد که پریدن مگه رو هم به دنیا گزارش میده وسپس از آنها خواهشا کند به آدرس معشوقش بفرستند
شنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۵۹
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان

خب با انتشار این نامه میخواد به این مرد جایزه نوبل همجنسگرایی درخواست کنید یا از پاپ بخواهید اونو به عنوان قدیس اعلام کنه. این نامه یک شرمنامه به نام ایران و ایرانیست،واقعا از اخلاق چیزی نمونده
شنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۲
۳۴
Darknet - لندن، انگلستان

بی بی سی فارسی استاد ساخت اسناد و گفتن دورغ در مورد اسطوره های ایرانیه. این همون بی بی سی هست که تبلیغ امام در ماه رو زمان شاه میکرد و ما رو به این روز انداخت و از جمهوری اسلامی لذت میبره و زیرپوستی دفاع میکنه و اهداف کثیفش رو مشروع جلوه میده.
شنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۰
۱۰۴
لشکر ۹۲ زرهی اهواز - اهواز، ایران

ای بابا فری جون بلا تو هم؟؟؟
یکشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۰:۱۹
۴۶
آقای خاص - استرالیا، استرالیا
متاسفانه همجنسگرایی داره بطور سیستماتیزه تبلیغ. و نرمالایز میشه. درصد خیلی کمی از انسان‌ها همجنسگرا و نرمال هستند بقیه تمایلات به این شکل انحراف جنسی هستند. اما تبلیغات میخواد بیش از ۵۰٪ انسان‌ها را همجنسگرا کنه. ببینید مدیا چقدر روی این قضیه مانور میده و مقایسه کنید با ۱۰ سال پیش.
یکشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۰:۲۶
۶۲
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان

[::shirzan - برلین، آلمان::]. [::Zebelemahal - تهران، ایران::]. ممنون از کامنت شما! مسائل خصوصی یک نفر اون هم شخصی مانند زنده‌یاد فرخزاد، هیچ دلیلی جز قصد زشت مخدوش کردن اعتراضات و کوشش‌های انسانی او بر ضد حکومت کثیف اسلامی، ندارد! اون نامه و مطالب همجنسگرایی اگر هم درست باشد متعلق به درسد مشخصی از جامعه است که زندگی خودش را بعنوان شهروند دارد و ربطی به حکم دادن دگر‌جنسگرا ندارد و نباید داشته باشد. حکم مهم در مورد جامعه انسانی همانا نگهداری حق و حقوق اقلیتهاست، اگر هم، از هر نظر با نظر من نوعی مخالف باشد! ✌️
یکشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۰:۳۸
۶۲
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان
[::Zebelemahal - تهران، ایران::]. قسمت اول کامنتت بدون شبهه زیباست و مرا واداشت از آن دفاع کنم (از لحاظ اخلاقی صحیح نیست دنبال شخص متوفی صحبت کرد . بخصوص صحبت از مسائل بسیار خصوصی اش) ✌️ قسمت دوم حکمت جای تردید باقی می‌گذارد (موضوعی که بر خلاف تبلیغات جهانی ولی هنوز هم قطعا دربین اکثریت مردم جهان بخصوص ایرانیها جایگاهی ندارد) بله همجنسگرا همه‌جا در اقلیت است اما جایگاه ندارد، کجا؟! منظورت در حکومت است که حکومت اسلامی مخالف تمام و کمال آزادی و دگراندیشان و دگرباشان است! دوباره تاکید میکنم، حکومت انسانی (و نه عرزشی) حق و حقوق اقلیت‌ها را رعایت کرده و مخدوش کردن آنرا مجازات خواهد کرد! ✌️
یکشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۱:۰۵
۱۰۷
Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
من از متن خبر دیده برگرفتم و بروی آن چشم بستم. سرک کشیدن به زندگی خصوصی و اطاق خواب انسانها، و چاپ و باز نشر این نامه ها بلحاظ اخلاقی عملی است بسیار ناشایست و غیر اخلاقی.
یکشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۲
۴۶
Salabat - تهران، ایران
دروغ پراکنی دیگری از آیت الله پی پی سی برای تخریب چهره فریدون فرخزاد. همین لجن پراکنی پی پی سی نشون میده که چقدر جمهوری اسـ... و اسهال طلبان حکومتی از نفوذ کلام فرخزاد وحشت دارند.
یکشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.