قرصهای ویتامین؛ مکملهای غذایی ضروری یا هدر دادن پول؟
رأی دهید
این کارگروه، واحد مستقلی است که وزارت بهداشت ایالات متحده آن را تاسیس کرده است و بررسیهای خود را بر پایه شواهد انجام میدهد.
به گزارش سیانان، از سال ۲۰۱۴، این کارگروه ۸۴ مطالعه در مورد آزمایش ویتامینها روی حدود ۷۰۰ هزار نفر انجام داده است که ۵۲ مطالعه، در این زمینه جدید محسوب میشوند. با این حال، نتیجه مطالعات جدید نیز مشابه همان نتیجه سال ۲۰۱۴ باقی ماند؛ یعنی اگر فرد بالغ سالم و غیربارداری باشید، شواهد کافی مبنی بر طولانیتر شدن عمر طبیعی بر اثر مصرف ویتامینهای E، ویتامین D، کلسیم، ویتامین A، بتاکاروتن، ویتامین B3 یا B6 و نیز ویتامین C وجود ندارد.
با این حال، اعلام شد که شواهد کافی برای توصیه به استفاده از مکملهای بتاکاروتن برای جلوگیری از بیماریهای قلبی - عروقی یا سرطان ریه وجود دارد. مکملهای بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند.
این کارگروه تاکید کرد که مردم نباید خودسرانه ویتامین E مصرف کنند، زیرا احتمالا هیچ سودی در کاهش مرگ و میر، ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی، یا سرطان ندارد.
دکتر جفری لیندر، رئیس بخش طب عمومی دانشگاه نورتوسترن، در این مورد گفت: «افراد بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن، از رژیمهای غذایی متعادل که سرشار از میوهها و سبزیجات است استفاده کنند و بر فعالیت بدنی متمرکز شوند.»
به گفته او، پژوهشهای متعدد نشان داده است که سبک زندگی و رژیم غذایی مدیترانهای که بر استفاده از سبزیجات، فعالیت بدنی، و مشارکت اجتماعی متمرکز است، میتواند خطر دچار شدن به کلسترول بالا، ابتلا به زوال عقل، از دست دادن حافظه، افسردگی، و سرطان پستان را کاهش دهد؛ ضمن اینکه این رژیم غذایی با کاهش وزن، داشتن استخوانهای قوی، قلب سالم، و عمر طولانیتر مرتبط است.
این متخصص و همکارانش در مقالهای نوشتند که مطالعات نشان داده است که به جای تمرکز بر استفاده از مکملها، بهتر است بر فعالیتهای کمخطر و با سود بیشتر، از جمله پیروی از رژیم غذایی سالم، ورزش کردن، حفظ وزن مناسب، و اجتناب از مصرف سیگار تاکید شود.
این متخصصان به افرادی که میخواهند سالمتر زندگی کنند، توصیه میکنند که در کنار استفاده از رژیم غذایی مدیترانهای، رژیم غذایی «دش» (Dietary Approaches to Stop Hypertension: DASH) را نیز بیازمایند. «دش» مخفف عبارت «رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا» است. در هر دو رژیم غذایی «مدیترانهای» و «دش»، از مصرف غذاهای فراوریشده پرهیز میشود و به جای آن، بر استفاده از میوهها، سبزیجات، لوبیا، عدس، غلات کامل، آجیل، و دانهها تاکید میشود.
به گفته دکتر لیندر و همکارانش، با وجود پیامهای مداوم جامعه علمی، بیش از نیمی از بزرگسالان آمریکایی مکملهای غذایی مصرف میکنند. این میزان در سال ۲۰۲۱ معادل هزینه کردن حدود ۵۰ میلیارد دلار بوده است.
دکتر پیتر اوبل، متخصص رفتارشناسی، درباره دلیل بالا بودن میزان مصرف مکملها معتقد است: «طبق نظرسنجیهای جمعیتی، مردم ویتامینها را برای سالم ماندن، احساس کسب انرژی بیشتر، یا به دست آوردن آرامش خاطر مصرف میکنند. این باورها ممکن است علمی نباشند، اما با کمپینها و فعالیتهای بازاریابی هوشمندانه، در افراد تقویت میشوند.»
او تاکید کرد: «آژانس های تبلیغاتی هر روز شیوههای جدیدی را به کار میگیرند و با استفاده از شواهد علمی مبنی بر لزوم استفاده از گیاهان و سبزیجات، اکنون این باور را در مردم به وجود آوردهاند که میتوانند کمبود مصرف میوه و سبزیجات در رژیم غذایی خود را با مصرف مکملهای روزانه جبران کنند.»
با این همه، متخصصان معتقدند که برخی از گروهها به ویتامینهای خاصی نیاز دارند. طبق توصیهای جداگانه از کارگروه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده، زنان باردار باید روزانه یک مکمل حاوی ۴۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند. افرادی که دسترسی محدودی به گزینههای غذایی سالم دارند، مبتلایان به بیماریهای خاص، یا افراد بالای ۶۵ سال نیز ممکن است نیاز داشته باشند ریزمغذیهای خاص را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.
برخی از سالمندان ممکن است به مکملهای اضافی ویتامین B12 و B6 نیاز داشته باشند، زیرا با افزایش سن، جذب این ویتامینها از طریق غذا کاهش مییابد. افزون بر آن، از آنجایی که افراد مسن معمولا کمتر از سنین پایینتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند، ممکن است به ویتامین D اضافی نیاز داشته باشند، اما سطح آن را باید پزشک بررسی کند، زیرا مصرف بیش از حد این ویتامین میتواند مضر باشد.