حوزه شنگن با پیوستن کرواسی وسیعتر میشود
رأی دهید
اسلوونی که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد از این تصمیم بعنوان نخستین گام رسمی در توسعه منطقه شنگن یاد کرده است.
۲۲ کشور عضو اتحادیه اروپا در کنار ۴ کشور غیرعضو، اعضای کنونی پیمان شنگن را تشکیل می دهند. قانون کنترل گذرنامه در مرزهای داخلی این منطقه عموما انجام نمی شود و روادید هر یک از این ۲۶ کشور امکان سفر به ۲۵ کشور دیگر را فراهم می کند.
کشورهای علاقمند به پیوستن به حوزه شنگن باید ثابت کنند از توانایی لازم برای کنترل امنیت مرزهای خارجی این حوزه برخوردارند؛ چالشی که از سال ۲۰۱۵ و در پی اوج گیری بحران مهاجرت در اروپا به یک موضوع حساس سیاسی درون مرزهای داخلی کشورها نیز تبدیل شده است.
منتقدان پیوستن کرواسی به منطقه شنگن با استناد به ویدئویی که انتشار آن در تابستان گذشته جنجالی شده بود می گویند زاگرب همچنان از استانداردهای لازم برای تامین امنیت مرزهای خارجی شنگن برخوردار نیست. در این ویدئو پلیس مرزی کرواسی در حال کتک زدن پناهجویان دیده می شود.
پیوستن کرواسی به منطقه شنگن در همین حال می تواند برای رومانی وبلغارستان نیز حساسیت برانگیز باشد. این دو کشور شرق اروپا از سال ۲۰۰۷ به عضویت اتحادیه اروپا در آمده اند اما همچنان جایی در حوزه شنگن ندارند. علاوه بر بلغارستان و رومانی سه کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا یعنی قبرس، جمهوری ایرلند و کرواسی عضو منطقه شنگن نیستند . نروژ، سوئیس، ایسلند و لیختن اشتاین چهار کشور دیگر اروپایی عضو شنگن هستند که تاکنون به عضویت اتحادیه اروپا در نیامده اند.
زاگرب از ژانویه ۲۰۱۳ رسما عضو اتحادیه اروپا شده است و علاوه بر پیوستن به منطقه شنگن علاقمند به استفاده از واحد پولی مشترک یورو نیز می باشد.
کرواسی از مدتها پیش در راستای قرابت بیشتر با روح پیمان شنگن امکان سفر بدون ویزای افراد دارای تابعیت یک کشور خارج اتحادیه اروپا که مقیم یکی از کشورهای عضو باشند را فراهم کرده است. جهانگردان با ویزای چند بار ورود شنگن موسوم به ویزای «مولتی» هم از دیگر افرادی هستند که همچنان می توانند بدون نیاز به اخذ روادید جدید از کرواسی دیدن کنند.
این کشور حدودا چهار میلیونی حوزه بالکان با کشورهای صربستان، بوسنی هرزگوین، مونته نگرو و همچنین مجارستان و اسلوونی هم مرز است و قسمت جنوبی آن را دریای آدریاتیک فرا گرفته است.