برخورد دو سیاهچاله برای اولین بار در تاریخ رصد شد
رأی دهید
از آنجایی که برخورد سیاهچالهها در تاریکی مطلق روی میدهد، کشف این واقعه امری خطیر و کاری بسیار بزرگ در تاریخ اخترشناسی بهشمار میرود.
سیاهچاله ناحیهای از فضا-زمان است که جاذبه در آن به قدری قوی است که هیچ چیز، حتی نور یا ذرات الکترومغناطیسی نمیتواند از محدوده گرانش آن بگریزد. هنگامی که ستارگان بسیار پُرجِرم در پایان چرخه حیات خود منفجر میشوند، سیاهچالههایی با جرم ستارهای شکل میگیرند.
سیاهچالهها پس از تشکیلشدن، میتوانند با جذب اجرام محیط اطراف خود رشد کنند و گستردهتر شوند. برخی سیاهچالهها ابعادی باورنکردنی دارند. در میان اخترشناسان اتفاق نظر وجود دارد که در مرکز اکثر کهکشانها یک سیاهچاله کلانجِرم قرار گرفته است.
از آنجایی که سیاهچالهها پدیدههای تاریکی هستند و برخورد آنها هم در فضایی کاملا تاریک اتفاق میافتد، مشاهده آنها برای تلسکوپها و سایر ابزارهای تشخیص که از نور استفاده میکنند، تقریبا غیرممکن است.
با این حال، نظریهپردازان معتقدند روشهایی برای مشاهده برخورد سیاهچالهها وجود دارد. هنگامی که دو سیاهچاله به دور یکدیگر میچرخند و در نهایت پس از میلیونها سال با هم برخورد میکنند، امواج گرانشی از خود ساطع میکنند که از فضا و زمان میگذرد و با ابزارهای دقیق روی زمین قابل رهگیری است.
دانشمندان اخیرا با استفاده از رصدخانه پالومار در نزدیکی سن دیگو در ایالت کالیفرنیای آمریکا متوجه شدند که این نظریه درست است. آنها توانستند امواج گرانشی که در اثر برخورد دو سیاهچاله با هم ایجاد شده را ردیابی کنند.
برخورد این سیاهچالهها در 21 مه 2019 رصد شد که با توجه به مسافت بعید آنها از زمین، احتمالا میلیونها سال پیش روی داده باشد.
رصدخانه پالومار همچنین توانسته از طریق مشاهده فوران نوری ناشی از برخوردها، ادغام اجرام کیهانی متراکم موسوم به ستارههای نوترونی را مشاهده کند.