رئیس جمهوری آمریکا: در صورت حمله نظامی چین از تایوان دفاع میکنیم
رأی دهید
موضع اخیر رئیس جمهوری آمریکا در تضاد با سیاستهای چهار دهه گذشته واشنگتن در خصوص جزیره تایوان است. کاخ سفید اما پس از سخنان جوبایدن تصریح کرد که هیچگونه تغییری در سیاست آمریکا بوجود نیامده است.
واشنگتن از سال ۱۹۷۹ توافق تایوان را سرلوحه سیاست خارجی خود در ارتباط با پکن قرار داده و ارتباطات قبلی خود با تایپه را محدود کرده است. با این حال آمریکا در زمینه تقویت دفاعی تایوان به مقامات این جزیره کمک میکند و حتی با مجوز کنگره به تایپه سلاح و تسلیحات نظامی می فروشد با این حال «ابهام استراتژیک» آمریکا در برابر جزیره تایوان موجب شده مشخص نباشد که آیا این کمک در صورت حمله پکن به تایپه هم ادامه یابد.
جو بایدن در تابستان گذشته نیز در مصاحبه با شبکه خبری ای بی سی سخنان مشابهی مطرح کرده بود و از تعهد کشورش بر دفاع از متحدان ناتو از کانادا و اروپا گرفته تا ژاپن و کره جنوبی و تایوان سخن گفته بود. بعد از آن سخنان هم کاخ سفید در واکنشی مشابه بر عدم تغییر مواضع آمریکا در این باره تاکید کرده بود.
رئیس جمهوری آمریکا در بخش دیگری از گفتگو با سی ان ان تلویحا تاکید کرد که از توسعه برنامههای نظامی پکن واهمهای ندارد. او گفت: «چین، روسیه و بقیه دنیا میدانند که ما برترین قدرت و ظرفیت نیروی نظامی در کل دنیا هستیم.»
از سوی دیگر آقای بایدن گفت که خواهان یک «جنگ سرد دیگر» با پکن نیست و هدفش این است که چین بداند آمریکا از مواضع خود عقب نشینی نمیکند. آقای بایدن اوایل ماه اکتبر سال جاری هم گفته بود که با شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین در مورد تایوان گفتگو کرده و طرفین بر پایبندی به «توافق تایوان» متعهدند.
تنش بین پکن و تایپه به بالاترین حد خود طی چهار دهه اخیر رسیده است و در همین رابطه اخیرا سفیر چین در سازمان ملل خواستار توقف تحرکات آمریکا شده است. اختلافات پکن و واشنگتن نیز در فضایی که بی شباهت به فضای دوران جنگ سرد نیست طی سالهای اخیر تشدید شده است. با این حال موضوع تایوان شاید تنها مسالهای باشد که احتمال برخورد نظامی دو قدرت را شدت میبخشد.