توقف جلسه دادگاه حمید نورى در سوئد در پى اعتراضش به «توهین» به خمینی توسط شاکی
رأی دهید
این جلسه به شنیدن شهادت علیاکبر بندلی، زندانی سیاسی و از جانبهدربردگان اعدامهای سال 67 به عنوان شاکی و شاهد پرونده نوری اختصاص یافته بود که با توصیف شاکی از روح الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی به «فریبکار»، «دجال» و «شیطان مکار» به اعتراض چند باره نوری منجر و روند دادگاه ابتدا برای دقایقی متوقف و سپس به طور کامل به زمان دیگری موکول شد.
علیاکبر بندلی در سال 1360 به اتهام هواداری از «سازمان مجاهدین خلق» بازداشت شد و به مدت 13 سال در حبس بود.
همزمان با برگزاری دادگاه امروز شماری از هواداران «سازمان مجاهدین خلق»، مقابل دادگاه استکهلم سوئد تجمع اعتراضی برگزار کردند.
علیاکبر بندلی در سال 60، زمانی که «سرباز وظیفه» بود به اتهام همکاری با سازمان مجاهدین خلق بازداشت شد. او دوران حبس خود را در زندانهای گوهردشت، قزل حصار و اوین سپری کرده است.
به گفته این زندانی سیاسی سابق او در یک دادگاه «پنج دقیقهای» به ریاست «یونسی» محاکمه شده است.
او گفت که از تابستان 66 در زندان گوهردشت بوده و در این زندان به تکرار از بندی به بند دیگر منتقل شده است. بندلی تاکید کرد که در زمان اعدامها در «بند دو» زندان گوهردشت بوده و از آنجا روند اعدامها را دیده است.
او در بخش دیگری از شهادتش در پاسخ به سوال دادستان گفت که زندانیانی از جمله نصرالله مرندی، محمود رویایی و… را میشناسد.
در ادامه جلسه، دادستان از بندلی خواست که به شرح روایت و شهادتش بپردازد. او گفت که با توجه به دستهبندی و طبقهبندی زندانیان از پیش از سال 67 و بر اساس برخی خبرها از جمله از حمید عباسی شنیده که «اعدامها از قبل برنامهریزی شده بوده» و ربطی به «عملیات فروغ جاویدان» نداشته است.
بندلی در ادامه گفت: «غروب ششم مرداد آمدند آمار گرفتند و هفتم مرداد آمدند تلویزیون بند را بردند. شرایط عجیبی بود. من با رضا زند در انتهای بند نشسته بودم. رضا گفت که با توجه به شرایط حاکم فکر میکند همه را خواهند کشت. او گفت که پس چه خوب است که سرودخوان برویم و کشته شویم. او شروع کرد به خواندن سرود که آمدند و هشت نفر از جمله او را صدا زدند و بردند ….»
او در بخش دیگری از شهادتش گفت: «یک شب، کامیونی که میرفت ترمز کرد و دنده عقب گرفت، آمد جلوی آشپزخانه زیر یک چراغ ایستاد. پاسداری بالای کامیون ایستاده بود و ما اجساد بچهها را دیدیم که میریزند توی کامیون …. چنان سکوتی حاکم شد که ما صدای زدن قلب همدیگر را میشنیدیم. من حالم خیلی بد شده بود. از ناراحتی داشتم منفجر میشدم. شب که میخواستم بخوابم پتویم را انداختم روی صورت و آنقدر «مرگ بر خمینی» گفتم تا خوابم ببرد.»
بندلی در بخش دیگری افزود که پس از موج اول و دوم اعدامها، زندانبانان از زندانیها خواستند که همبندیهایشان را به عنوان «مجاهد» لو بدهند که به گفته او این وضعیت «بسیار ترسناک» و «آزاردهنده» بوده است.
او با اشاره به پایان اعدام مجاهدین در 25 مرداد و آغاز اعدام مارکسیستها از 5 شهریور 67 گفت که در همان روزها وقتی در اتاق «هیئت مرگ» بود، شاهد بوده که تلفن زنگ خورده و سپس اعضای هیئت از اتاق خارج شدند.
در ادامه دادگاه، دادستان از بندلی پرسید که از کجا آگاه شد که نوری در سوئد بازداشت شده است. او در پاسخ گفت: «دختر برادرم با من تماس گرفت و گفت کسی به نام حمید نوری در سوئد بازداشت شده که گویا دهه 60 در زندانها کار میکرده. من گفتم ما در زندان حمید نوری نداشتیم، حمید عباسی داشتیم. بعد زنگ زدم به یکی از دوستان و از او پرسیدم ماجرا چیست. او گفت که نوری همان حمید عباسی است. بعد هم که عکس پاسپورت او را دیدم، شناختمش. در عکس او کمی چاق شده اما عکس پاسپورتش همان بود که من میشناختم ….»
دادگاه حمید نوری، در استهکلم از سهشنبه، 19 مرداد (10 اوت 2021) آغاز شده است. کریستینا لیندهوف کارلسون، دادستان پرونده او گفته است که بنا به مدارک و دلایل متقن، نوری در اعدام حداقل 4000 زندانی سیاسی نقش داشته است.
نوری، 9 نوامبر 2019، در فرودگاه «آرلاندا»ی استکهلم با حکم دادستان سوئد و به اتهام مشارکت در «کشتار دستهجمعی» بازداشت شد.
کیفرخواست صادره علیه نوری از طرف بخش دادستان کشوری سوئد علیه جرایم بینالمللی و جنایت سازمانیافته و بهطور خاص از سوی کریستینا لیندهوف کارلسون، صادر و به مقامات قضایی سوئد تحویل داده شده است.
تاکنون هفده جلسه از محاکمه نوری برگزار شده و گفته شده است که روند محاکمه او تا آوریل سال آینده میلادی ادامه خواهد داشت. او اولین مقام ایرانی است که در یک دادگاه خارجی به اتهام مشارکت در اعدامهای تابستان 1367 محاکمه میشود.
بر اساس قوانین سوئد، اشد مجازات برای او در صورت محکومیت، حبس ابد خواهد بود.
بر اساس آمارهای غیر رسمی، بیش از 6000 نفر که اکثرا از اعضا و حامیان «سازمان مجاهدین خلق» بودند، در جریان اعدامهای سال 1367 به دستور خمینی، اعدام شدند.
بازماندگان کشتار و خانوادههای کشتهشدگان امیدوارند دادگاه نوری نقطهای برای آغاز رسیدگی بینالمللی به کشتارهای دهه 60 بهخصوص کشتار تابستان 67 و مجازات عاملان و آمران آن باشد.