از پرواز نکبت پاریس - تهران تا پرواز مرگ دوحه - قندهار

از پرواز نکبت پاریس-تهران تا پرواز مرگ دوحه-قندهار
 

ایندیپندنت فارسی - مجید محمدی  : پرواز ملا عبدالغنی برادر با هواپیمای بوئینگ و نظامی امریکایی از دوحه به قندهار (ام‌القرا و پایتخت معنوی طالبان) و استقبال از این رهبر طالبان در فرودگاه، ایرانیان را به یاد پرواز خمینی از پاریس به تهران می‌اندازد. پرواز خمینی و همراهان به تهران که در اوج توهمات رایج ضدامریکایی، دین محور، و عدالتگرایانه در میان انقلابیون چپ و اسلامگرا انجام شد (حزب توده خمینی را «امام» می‌خواند) و صدها هزار ایرانی را به پیاده‌روی تا بهشت زهرا کشاند، البته در قندهار تکرار نشد، چون طالبان در دهه ۹۰ میلادی نوع حکومت خود را به افعان‌ها به روشنی نشان دادند.

 
مردم افغانستان نیز در نیمه دهه ۹۰ میلادی دچار این توهم بودند که طالبان برای آن‌ها امنیت و عدالت و معنویت (با قربانی کردن قانون و آزادی) به ارمغان خواهند آورد، اما آن توهم به سرعت تبخیر شد. طالبان در سال ۲۰۲۱ تنها با اتکا به زور (ترور، کشتار جمعی و بمب‌گذاری) و درآمد مواد مخدر و کمک‌های تدارکاتی، اطلاعاتی، و مالی جمهوری اسلامی ایران، روسیه، پاکستان، و قطر به قدرت رسید.
 
غفلت از خطر امنیتی اسلام‌گرایی دولت فرانسه در سال ۱۹۷۹ درک روشنی از جریان اسلام‌گرایی نداشت و روشنفکران و رسانه‌های غالبا چپ آن کشور، نگاهی مثبت به جنبش‌های ضدامریکایی، حتی از نوع قرون وسطایی و اسلامی داشتند. روشنفکرانی مثل فوکو، چنان غرق دریای عرفان و معنویت رهبران دینی شرقی (که می‌خواستند در خمینی تجلی پیدا کند) بودند و تصور می‌کردند پیامبری تازه ظهور کرده است که تمامیت‌خواهی مدرن و سرمایه‌دارانه (پن آپتیکون) و کنترل اجتماعی را در دمکراسی‌ها و جوامع آزاد غربی می‌دیدند، اما در دیدن سبعیت و تمامیت‌خواهی اسلامی ناتوان می‌ماندند. آن‌ها با نادیده گرفتن ادبیات مدرن در باب تمامیت‌خواهی، از نقش اسطوره‌سازی و تقدس در تاسیس نظام‌های اقتدارگرا و تمامیت‌خواه غفلت داشتند.
 
از همین رو، دولت فرانسه راه را بر خمینی و دوستان برای استفاده از فضای آن کشور برای تبلیغات سیاسی و براندازی یک رژیم سکولار باز گذاشت و در نهایت، وی و همراهان را با ایرفرانس برای مردم بعضا متوهم (انقلابیون) و اکثرا بدون صدا (مخالفان انقلاب) ارسال کرد. این غفلت، امروز نیز در میان نگرش احزاب و گروه‌های چپ به اسلام‌گرایی دیده می‌شود. دولت بایدن پس از جمهوری اسلامی ایران، القاعده، و داعش، باید درک روشنی از اسلام‌گرایی داشته باشد و انتظار نمی‌رفت ملاعبدالغنی با هواپیمای نماد ارتش امریکا که در دورانی نقش آزادی‌بخش داشته است، برای مردم افغانستان ارسال شود.
 
دوست غرب، یا جاده صاف‌کن اسلام‌گرایی نقش دولت قطر نیز در این ماجرا نادیده گرفتنی نیست. دولت قطر برای بر عهده گرفتن نقش رهبری در منطقه، از یک سو پایگاه هوایی در اختیار ایالات متحده می‌گذارد و با جلب حمایت مقامات فیفا، جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ را برگزار می‌کند، و از سوی دیگر با تاسیس شبکه تلویزیونی، به تبلیغات ۲۴ ساعته برای جنبش‌های اسلام‌گرایی منطقه، در کنار تامین مالی گروه‌های مثل حماس و داعش یا باج دهی به سپاه قدس (۵۷ میلیون دلار برای آزادی ۵۷ عضو سپاه که در سوریه اسیر شده بودند)، به جریان‌های ضدامریکایی سوخت‌رسانی می‌کند. دولت قطر با علم به جنایات طالبان در سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۱، به سکوی پرواز طالبان به قدرت تبدیل شد. دولت قطر رهبران طالبان را ۱۰ سال در آب‌نمک خواباند (تاسیس دفتر طالبان در آن کشور در سال ۲۰۱۱) تا پس از خروج نیروهای امریکایی، به مردم افغانستان تقدیم کند. حیرت‌انگیز است که بخشی از نیروهای ضدامپریالیست غربی، بهترین تریبون خود را برخی شبکه‌هایی می‌دانند که از سوی دولت قطر اداره و تامین مالی می‌شود.
 
موضوع را نگرفته‌اند دولت‌های غربی حتی بعد از حملات ۱۱ سپتامبر و ده‌ها عملیات تروریستی داعش در اروپا، هنوز درک روشنی از مخاطرات جریان‌های اسلام‌گرایی افراطی در دنیا ندارند و مستقیم یا غیرمستقیم، منابع خود را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند (مثل تامین مالی مسجد هامبورگ از سوی دولت آلمان، که در اختیار تبلیغات سیاسی و شبکه‌سازی جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان در اروپا است). در حالی که حتی یک نفر نمی‌تواند در ایران از نهادهای غربی کمک بگیرد تا فعالیتی آموزشی و تبلیغاتی داشته باشد، صدها مسجد و مرکز اسلامی در امریکا و اروپا با منابع جمهوری اسلامی ایران ساخته و اداره می‌شوند.
 
تا زمانی که بر اساس سیاست هویتی، اسلام‌گرایی بخشی از ظرف تنوع‌خواهی در میان احزاب سیاسی غربی تلقی شود و فعالان سیاسی، دولت‌های غربی را برای هر زشتی در عالم سرزنش کنند (عینا همانند اسلام‌گرایان و کمونیست‌ها) و کسانی مثل ایلهان عمر یا جرمی کوربین در میان احزاب غربی جای داشته باشند، بعید است بتوان تصور کرد که حداقل بخشی از مقامات غربی خطر این جریان را به درستی درک کرده باشند. به همین دلیل، در روزهای بعد از استقرار طالبان در کابل برای توجیه خروج غیرمسئولانه دولت بایدن از افغانستان (روش خروج و نه اصل آن)، رسانه‌ها و سیاستمداران همراه با دولت دارند روی این موضع کار می‌کنند که انتقال قدرت به طالبان بدون خشونت بوده است و طالبان تغییر کرده است. توییتر که مقامات سیاسی غربی را سانسور می‌کند، عکس‌های بستنی‌خوری اعضای طالبان را برای عادی‌‌سازی این گروه منتشر می‌کند.
 
تصور تحول طالبان پس از به قدرت رسیدن، به سرعت باطل شد طالبان با کشتن سه تظاهرات‌کننده ضدطالبان در جلال‌آباد بعد از سه روز استقرار در کابل، نشان دادند که این تصورات باطل است. آن‌ها در بدخشان، دختران را به زور از والدین‌شان جدا کردند و برای بهره‌برداری جنسی با خود بردند، زنان را برای خروج از خانه بدون همراهی مرد محرم کتک زدند، و تعدادی از سران‌شان وعده ریشه‌کن ساختن هزاره‌ها و سایر شیعیان و حتی ایرانیان را تحت عنوان رافضی و مجوس دادند. رسانه‌های همراه با دولت بایدن و بوق‌های تبلیغاتی جمهوری اسلامی ایران، اکثرا (به استثنای روزنامه جمهوری اسلامی) این موارد را پوشش نمی‌دهند.
 
وقتی نوبت به اختلافات سیاسی داخلی در امریکا می‌رسد، احزاب چپ مخالفان خود را برای هر گونه فکر و اندیشه، نژاد‌پرست و شایسته حذف از عرصه عمومی می‌دانند، اما حاضرند به طالبان با تاریخی از قساوت و جنایت، بالاخص علیه زنان و اقلیت‌ها، شانس دوباره‌ای برای حکومت بدهند و آن‌ها را بدون هیچ شاهدی «تحول یافته» معرفی کنند.
 
اگر در اختیار خمینی گذاشتن رسانه‌های فرانسه و بریتانیا و امریکا برای تبلیغات سیاسی و ایرفرانس برای پرواز به تهران، توانست خمینی را به دوست این کشورها تبدیل کند، انتقال ملاعبدالغنی برادر با هواپیمای امریکایی نیز همان کارکرد را خواهد داشت. خمینی و ملا برادر و دیگر رهبران اسلام‌گرا، این گونه اعمال را به عنوان نشانه‌های ضعف تمدن و کشورهای غربی می‌گیرند و نه قوت آن‌ها. قدردانی، ارزشی است که اسلام‌گرایان بویی از آن نبرده‌اند. مشکل ارتش‌ها و دولت‌های غربی و همپیمانان آن‌ها در برخورد با جریان‌های اسلامگرا در چند دهه اخیر، آن بوده که تصور می‌کرده‌اند می‌توانند دشمنان خود را با دادن مجال، رفتارهای دوستانه، و خرج کردن پول و دادن واکسن مجانی، به دوست تبدیل کنند و توجه نداشته‌اند که اسلام‌گرایان و اسلام‌گرایی، اصولا با تنفر از غرب و دلبستگان به این تمدن آغاز شده است و بدون این تنفر، چیز زیادی از آن باقی نمی‌ماند.
 
تصوری که دولت کارتر نسبت به رژیم خمینی داشت، این بود که اگر این رژیم دوست امریکا نباشد، حداقل به خاطر کمک به انتقال مسالمت‌آمیز قدرت، با امریکا سر دشمنی نخواهد داشت. این تصور با گروگان‌گیری دیپلمات‌های امریکایی و حمایت همه‌جانبه خمینی، به سرعت باطل شد. در روزهای اخیر نیز تصور دولت بایدن این است که طالبان به پایگاه تروریست‌ها علیه امریکا تبدیل نخواهد شد و طالبان علیه امریکا کاری نخواهند کرد. آن‌ها از این رو تصور می‌کنند که پیمان با طالبان، تنش را کمتر خواهد کرد، اما اسلامگرایان به این پیمان‌ها وقعی نمی‌گذارند. این تصور به زودی ابطال خواهد شد، چون ضدامریکایی بودن و ضدامریکایی عمل کردن، رمز استخدام نیرو و جلب کمک مالی به این جنبش‌ها و دولت‌هاست.
 
زور و تسخیر، مشروعیت سیاسی نمی‌آورد همان طور که انقلابیون ایرانی در سال ۵۷ با حمله به پادگان‌ها و کلانتری‌ها و آتش زدن و ترور، قدرت را به دست آوردند و تحکیم کردند، و بدین دلیل جمهوری اسلامی ایران هرگز نظامی مشروع نخواهد بود، طالبان نیز با کارزار بمب‌گذاری و خریدن سران قبایل و فرماندهان ارتش به قدرت رسید. این نوع کسب قدرت، مشروعیت ندارد و تنها کسانی که زور و تسخیر را عامل مشروعیت‌بخشی می‌دانند، می‌تواند نظام جمهوری اسلامی ایران، یا طالبان و داعش را مشروع بدانند. پرواز ولی فقیه یا امیرالمومنین با جت بوئینگ، چیزی از فلاکت و نکبتی که ایران و افغانستان را فرا گرفته است، نمی‌کاهد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان

فقط بوش فرق میکنه.
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۷
۵۴
Akhond zed Iran - توکیو، ژاپن

اگر کشورهای غربی قران مسلمونا را بخونند میدونن که در اسلام، غیر مسلمان کافر است و نجس. در صدر اسلام پیامبر مسلمانان با غیرمسلمانان چه رفتاری داشت؟ چیزی‌ جز خشونت قتل برده داری و لذت جنسی از زنانشون و سو استفاده از اموالشان؟ تبعید قتل جزیه و....
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۶
۴۰
kakolzari - لندن، انگلستان

این مجید محمدی در ایندیپندنت فارسی کلا انگار ...... توسط چپ ها مورد عنایت بوده. به چپ ها چکار داری بیسواد؟ شاه ایران خودش میگفت خود را سوسیالیست میداند. همه هم میدانند سوسیالیست بود. اتفاقا بهمین دلیل بود که رفاه اجتماعی وجود داشت. حالا باز تو جوهردان قلمت را از عقده و کینه پر کن و بنویس.
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۰
۴۹
kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

پس از شکست ژاپن و المان در جنگ جهانی و ویرانی گسترده ، مردم در بازسازی کشور ، فرهنگ سازی ، دمکراتیکه کردن ساختار های جامعه تلاش شبانه روزی کردند ، و بعد از چند سال نتیجه داد ، بعد از ۵ سال صنعت خودروسازی به جریان افتاد و‌اکنون اقتصاد اول اروپا المان و اقتصاد دوم آسیا ژاپن است ،در افغانستان ۲۰ سال پیش طالبان ها قدرت را از دست دادند ، اما دولتمردان کشور با پول امریکا و غرب برای خودشان قصر ساختند . طالبان از کره مریخ نیامده ، از دل این مردم رشد کردند ، طالبان صدهها هزار کشته و زخمی دادند اما باز جوانان مذهبی تو صف هستند که تفنگدار این جریان ارتجاعی بشوند ،خود کرده را تدبیر نیست ، هر ملتی لیاقت دولتش را دارد
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۳
۳۹
Dorna shah - چابهار، ایران

هواپیما آمریکائی بود اما از آمریکا نبود ، متعلق به قطر بود ، با مساعدت قطر به افغانستان پرواز انجام شد. در کل افغانستان و ایران مردمش لایق همین حاکمانند
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۳
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان

[::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. آلمان دمکراتیک نشد اتوماتیک. از بالا به زور دمکرات کردند. همان چیزی که شما برای ایران رد می‌‌کنید. یک شیوه فکری را نمی‌‌شود. یک دفعه عوض کرد. پشت سر آن هم. مارشال پلان. آمریکا بود. که با پول زیاد. این شیوه دمکرات کردن را حمایت کند. تا ۱۹۶۸ در آلمان هنوز که هنوز همان خلخالی‌ها آلمانی‌.خمینی‌ها آلمانی. شیخ علی‌‌ها آلمانی بر سر کار. ولی از ترس آشکار نمی‌‌کردند.آلمان با دمکراسی امروز. از سال ۱۹۶۸ شروع شد.معروف به جنبش ۶۸ دانشجوهی. تصفیه حساب جوانان با والدین خود . بر خورد بدون دروغ. به تاریخ خود. چه جوان ها. که ضد والدین و والدین خود را به دادگاه و محاکمه کشیدند.چگونه اجازه و همکاری کردید. به امید روزی .که جوان‌ها ما هم. والدین خود را به دادگاه تاریخ کشیند. از چپ تا راست.ملی‌ مذهبی‌. روشنفکر. نویسنده. چگونه یک خلبان ف‌۴ را با یک آفتابه به دست عوض کردید؟ بهانه .ما نمی‌‌دانستیم. دیگر کمکی‌ نمی‌‌کند. همان گونه که .به والدین آلمانی‌ کمک نکرد.
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۴
۵۳
رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

ایندیپندنت زیر نظر عربستان سعودی چرا اینو نمیگی که هر نوچه ایی تو خاورمیانه رفیق آمریکا بود یه جورایی dump شده توسط آمریکا. نمونه شاه ایران، اشرف غنی افغانستان، صدام حسین عراق و بقیه. نوبت شما عربستان سعودی هم بزودی خواهد رسید همونجور که شاه مفلوک و اشرف غنی رو راه ندادن به آمریکا همون بلا سر خوده شما میادد.
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۱
۴۲
Chokam - ری، ایران

بین همه اینهاخود افغانها مقصرترین هستن، مثل خود ایرانیها در ۵۷. شماافغانها متحد امریکا بودین، نه مکنده امریکا. امریکا به ارتش شما افغانها اموزش دادمثل همافرهاوارتش شاهنشاه ایران.،ارتش شما بیشتر از طالبان و مجهزتر از طالبان بود اماکابل رو دادین به طالبان حتی بدون شلیک یک گلوله.هیچکدامتان هم مسوولیت قبول نمی کنین
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۱
۶۱
یا فاطمه زهرا - کپنهاک، دانمارک

[::Akhond zed Iran - توکیو، ژاپن::]. تمام این چیزایی رو که گفتی هم خودت میدونی و هم بقیه که دروغی است کلان. قرآن برای هدایت بشر آمده. فقط کسانی را که با آن مخالف و دست به خشونت میبرند، بله، مجازاتشان میکنیم. #رسول خدا ص فرمود: ای علی! هرکس همسایه خود را بیازارد، از رحمت خدا محروم است. هرکس نسبت به خاندان من کینه ورزد، ملعون و منافق زیانکار است. ای علی! همسایه ات را گرامی بدار، گرچه کافر باشد.#
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۵
۴۹
kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
[::zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان::]. گرامی ، برخلاف تصور احتمالی شما تفکرات سوسیال دمکراتیک و سوسیالیستی ریشه های بسیار قدیمی در المان دارد ، تا جای که اولین انقلاب سوسیالیستی در المان تخمین زده می‌شد ، اتفاقا رشد ‌جنبش ناسیونال سوسیالیسم به رهبری هیتلر و چراغ سبز فرانسه و انگلستان برای این هدف بود ، به عبارت دیگه سیستم کاپیتالیستی گسترش فاشیسم و نازیسم و فالانژیسم را در کشورهایی که بالقوه در آستانه سوسیالیزه شدن بودند ترجیح میداد ، چه کسانی به فرانکو کمک کردند تا سوسیالیست ها و انارکیست ها را در دهه ۳۰ سرکوب کنند . طرح مارشال از طرف امریکا از ترس سوسیالزه شدن و یا برعکس نازیستی شدن مجدد المان بود ، منتهی خود مردم المان کم کم برای دمکراتیزه کردن کشورشان کوشا شدند ، توجه داشته باش که علیرغم تفکرات ضد خارجی در المان ، خود سیستم دمکراتیک است ، یعنی مطبوعات آزاد ، انتخاب آزاد ، تحقیقات آزاد ، آزادی بیان ، آزادی اجتماعی تا حد لخت شدن کامل و ناتوریست شدن ، اینکه یک مشت و حتی هزاران جوان موقع بدمستی ضد کارگر ترک هستند ، داستان را تغییر نداده‌، یعنی سیستم همواره دمکراتیک است
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۶
۳۴
grizzly - برلین، آلمان
[::Chokam - ری، ایران::]. تو هم دلت خوشه!! سرباز از فرمانده اش دستور میگیره خودش که سرخود کاری نمیتونه بکنه وگرنه دادگاهی میشه، فرماندهان هم از رهبران سیاسی دستور میگیرند اگر سرخود عمل کنند اسمش میشه کودتا، دیدیم که رهبران سیاسی مثل اشرف غنی و عبدالله و کرزی چندین بار با طالبان مذاکره کردند و بالاخره تصمیم گرفتند حکومت رو بدون خونریزی تسلیم کنند، حالا تقصیر مردم بدبخت چیه که به اینها اعتماد کردند؟
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۰
۴۲
Chokam - ری، ایران
[::grizzly - برلین، آلمان::]. نه عزیزم ، کرزای بهیچوجه با طالبان توافق نکرد. کرزای طالبان رو که برادرش رو ترور کرد دار زد وجسدش رو بر خیابان آویخت تا درس عبرت شود.اما این اشرف غنی بود که فقط تئوری دانشگاه خوانده بود اما مردم کوچه خیابان رو نمی شناخت.۸سال چسبید به تخت،برای چسبیدن به تخت قدرت باطالبان مذاکره هم کرد و زندانیان طالب رو هم ازاد کرد عبدالغنی فرمانده طالبان رو او ازاد کرد
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۸
۳۴
grizzly - برلین، آلمان
[::Chokam - ری، ایران::]. کرزای صد بار خودش گفت برادران ناراضی طالبان! اینقدر مطمئن بود که طالبان باهاش دشمنی نداره که موند تو کابل و الآن داره باهاشون مذاکره میکنه
‌پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۰
۴۸
samisan - توکیو، ژاپن
[::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::] تو خیلی بدبختی شاه به فکر مردمش بود و خمینی کثافت دست نشانده امریکا بود برای نابودی ایران نفهم.
جمعه ۲۹ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۹
۴۲
Chokam - ری، ایران
[::grizzly - برلین، آلمان::]. کرزای که کاره ای نیست ، رییس جمهور اشرف غنیه، کرزای ده سال پیش رییس جمهور بود الان شهرونده . البته همه شهروندها طرفدار طالب شدند چون انها غنی رو دست نشانده امریکا می دونستن، طوریکه قبلا فقط پشتونها با طالبان بودن اما الان همه قبایل. یعنی طالبان نهایت استفاده رو برد وقتی اشرف غنی و امریکاییها نتونستن مردم محلی افغان رو ساپورت کنن محلات و قبایل جذب طالبان شدند
جمعه ۲۹ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۵
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
سیاست های امریکا و انگلستان مکمل یکدیگرند. وقتی کشوری بعلت علایق مذهبی که به نوعی چپولیسم و جهاد و بمب انتحاری ختم میشود پتانسیل پیشرفت را ندارد عرصه را به انگلستان می سپارد تا با مهره های اسلامی که همیشه در آستین دارد با خمینی ها و طالبان ها در اعماق ذهن این آدمیان عقب افتاده و خرافی نفوذ کند.
‌سه شنبه ۲ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.