میزان ایمنی واکسن تهیه شده در آکسفورد برای سالمندان «دلگرم کننده» است

بی بی سی :واکسن ویروس کرونا که در مرکز تحقیقاتی آکسفورد تهیه شده، واکنش ایمنی قوی در افراد سالمند ۶۰ تا ۷۰ ساله نشان داده و باعث افزایش خوشبینی در این مورد شده که می‌تواند از این گروه‌های سنی در برابر کرونا محافظت کند.

پژوهشگران گفته‌اند که یافته‌های مرحله دوم آزمایش که با مشارکت ۵۶۰ داوطلب سالمند انجام شده "دلگرم کننده" بوده است.


در مرحله سوم این موضوع آزمایش می‌شود که آیا این واکسن در گروه بزرگتری از افراد هم از ابتلای آنها به ویروس جلوگیری می‌کند.

انتظار می‌رود نتایج اولیه این مرحله مهم طی هفته‌های آینده به دست آید.

در حال حاضر سه واکسن تهیه شده توسط فایزر-بیوتک Pfizer-BioNTech، اسپوتنیک Sputnik در روسیه و مدرنا Moderna در آمریکا نتایج مقدماتی خوبی را گزارش کرده و گفته‌اند در آزمایش مرحله سوم، این واکسن‌ها از ۹۴٪ افراد بالای ۶۵ سال حفاظت می‌کند.

داده‌های مرکز آکسفورد مربوط به مرحله اول آزمایش است اما احتمال دارد که در درازمدت این واکسن موفقیت آمیزتر از دیگران باشد زیرا احتیاج نیست که واکسن در سرمای زیاد نگهداری شود.

دولت بریتانیا یک‌صد میلیون واحد از واکسن آکسفورد ساخت استرازنکا AstraZeneca - را سفارش داده که بیش از سفارشی است که برای خرید ۴۰ میلیون واحد واکسن فایزر-بیوتک و پنج میلیون واحد واکسن مدرنا داده است.
ابراز "خرسندی"
پروفسور اندرو پولارد، سرپرست تحقیقات دانشگاه آکسفورد، به بی‌بی‌سی گفته است که "از نتایج" اولیه حاکی از واکنش ایمنی قوی "حتی در افراد بالای ۷۰ سال" کاملاً خرسند است.

وی در مورد اینکه آیا این واکسن از مردم در برابر ویروس کرونا حفاظت خواهد کرد گفت که "هنوز برای ابراز نظر قطعی در این زمینه زود است اما انتظار می‌رود یافته‌های نهایی تا قبل از کریسمس منتشر شود."

پروفسور پولارد با ابراز این نظر که بین این واکسن و واکسن‌های دیگر "هیچ رقابتی" وجود ندارد گفت که وجود واکسن‌های متعددی برای موفقیت بیشتر لازم است.

وی گفت: "ما برای محافظت از مردم سراسر جهان در برابر این بیماری به تمام این واکسن‌ها نیاز خواهیم داشت."
چند واکسن برای ویروس کرونا وجود دارد؟
سیستم ایمنی ضعیف افراد مسن به این معنی است که تاثیر واکسن ها در این افراد مانند جوانان نیست. نتایج آزمایش واکسن آکسفورد که در نشریه لانست منتشر شده حاکی از این است که در این زمینه مشکلی وجود ندارد.

این بررسی‌ها نشان داده است که واکنش افراد بین سنین ۵۶ تا ۶۹ سال و بالاتر از ۷۰ سال با واکنش افراد ۱۸ تا ۵۵ سال تفاوتی نداشته و البته هر دو خوب بوده است.
"محافظت از آسیب پذیرترین افراد"
دکتر مهشی رمزامی از پژوهشگران گروه واکسن آکسفورد، گفته است که "گام بعدی این خواهد بود که ببینیم آیا این واکسن در برابر خود بیماری هم از مردم حفاظت می‌کند."

دو هفته بعد از دومین تزریق واکسن، در بیش از ۹۹ درصد از شرکت کنندگان در تمام سنین واکنش پادتن (آنتی بادی) ایجاد شده بود.

نتیجه آزمایش سلول T - که معیار دیگری برای ارزیابی واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر میکروب‌هاست - نشان داد که در تمام سنین، میزان ایمنی پس از دو هفته به بالاترین میزان رسید.

دکتر رمزامی گفته است که "نتیجه مطالعات در ایجاد پادتن قوی و پاسخ آزمایش سلول T در افراد مسن دلگرم کننده است."

او افزوده است که "جمعیتی که در معرض بیشترین خطر ابتلا به بیماری و وخامت وضعیت قرار دارند افرادی هستند که پیشتر با مشکلات بهداشتی و بیماری‌های زمینه‌ای دست به گریبان بوده‌اند."

او گفته است که "امیدواریم که واکسن ما به محافظت از آسیب پذیرترین افراد جامعه کمک کند اما قبل از ابراز نظر قطعی، بازهم تحقیقات بیشتری لازم است."
او گفته است که عوارض جانبی استفاده از واکسن در سالمندان معمولا خفیف بوده که بازهم باعث دلگرمی است.

همچنین خطری جدی در رابطه با این واکسن معروف به ChAdOx۱ nCov-۲۰۱۹ دیده نشده است.

در این آزمایش، داوطلبان به گروه های مختلف تقسیم شدند و به بعضی یک، به بعضی دو واحد واکسن داده شد و بعضی دیگر هم واکسنی دریافت نکردند. واکنش سیستم ایمنی بدن این افراد در روز تجویز، و سپس یک ، دو و چهار هفته بعد از هر دو واحد بررسی شد.

واکسن آکسفورد از نوع ضعیف شده ویروس سرماخوردگی (معروف به آدنو ویروس) شامپانزه به عنوان عامل واسطه استفاده کرد و در نتیجه نمی تواند در انسان رشد کند.

کار روی این واکسن در ماه ژانویه آغاز و واکسن در کمتر از سه ماه ساخته شد و آزمایش روی انسان با اولین آزمایش در اروپا در آوریل در آکسفورد آغاز شد.

آزمایش مرحله سه واکسن برای بررسی تاثیر واکسن در محافظت در برابر ویروس کرونا از اواخر ماه اوت آغاز شده و هنوز ادامه دارد.

پس از ارسال یافته های این مرحله برای نهادهای ناظر بر ایمنی دارو و کسب تایید آنان، واکسن چراغ سبز می گیرد تا برای مردم در سراسر جهان استفاده شود.

انتظار می رود تولید واکسن آکسفورد برای توزیع جهانی نسبت به واکسن های فایزر و مدرنا آسان تر باشد و این دانشگاه متعهد شده صدها میلیون واحد را در دسترس کشورهای در حال توسعه قرار دهد.

سفارش بزرگ دولت بریتانیا برای خرید این واکسن به این معنی است که که اگر ساخت آن قبل از کریسمس تأیید شود و در اوایل سال آینده میلادی در دسترس قرار گیرد تاثیر عمده‌ای در کاهش سرعت سرایت بیماری به گروه های اولویت دار خواهد داشت.

اخبار موفقیت این واکسن در حالی منتشر می شود که این سئوال جدی در بریتانیا مطرح است که آیا مردم این کشور بالاخره خواهند توانست ایام کریسمس را با اعضای خانواده و دوستانشان جشن بگیرند؟

پروفسور اندرو هیوارد - مدیر انستیتوی اپیدمیولوژی و مراقبت های بهداشتی یونیورسیتی کالج دانشگاه لندن و عضو گروه مشاوران علمی دولت - به بی بی سی گفته است که گردهمایی های خانوادگی در کریسمس "خطرات اساسی" در پی دارد.

وی در مصاحبه با برنامه امروز رادیو ۴ گفت: "ما به مرحله ای نزدیک شده ایم که بتوانیم از افراد مسنی که دوستشان داریم از طریق واکسیناسیون محافظت کنیم." وی افزوده است: "غم انگیز خواهد بود که با بازگشت به وضعیت عادی به خاطر تعطیلات کریسمس این فرصت را از دست بدهیم!"

وی افزود: "نظر شخصی من این است که ما بیش از حد در مورد برگزاری کریسمس به شکل عادی آن حساسیت نشان می دهیم."
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.