عمده ترین خواص زنجبیل برای بدن و مغز و ارزش غذایی آن
رأی دهید
زنجبیل و ریشه زنجبیل
زنجبیل که به نام Zingiber officinale نیز شناخته می شود، یک گیاه گلدار است که نزدیک به خانواده زردچوبه و هل می باشد. گیاه زنجبیل معمولا با ریشه اش شناخته می شود و بیشتر خواص این گیاه نیز در این بخش نهفته است. خواص زنجبیل سالهاست که توسط بشر شناخته و استفاده می شود. در واقع در متون چینی، رومی، یونانی، عربی و سانسکریت، استفاده از ریشه زنجبیل برای کمک به بهبود سلامت دستگاه گوارش، توصیه شده است.
ارزش غذایی زنجبیل
زنجبیل شامل مجموعه ای متنوع از ویتامین ها و مواد معدنی مهم است. همچنین حاوی جینجرول می باشد. جینجرول ترکیبی با خواص قوی آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که با مزایای منحصر به فردی مرتبط است.
۱۰۰ گرم (حدود ۳٫۵ اونس) زنجبیل خام حاوی ارزش غذایی زیر است:
- ۸۰ کالری
- ۱۷٫۸ گرم کربوهیدرات
- ۱٫۸ گرم پروتئین
- ۰٫۷ گرم چربی
- ۲ گرم فیبر رژیمی
- ۴۱۵ میلی گرم پتاسیم (حدود ۱۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۲ میلی گرم مس (حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۲ میلی گرم منگنز (حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۴۳ میلی گرم منیزیم (حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۵ میلی گرم ویتامین C (حدود ۸ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۲ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۸ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۷ میلی گرم نیاسین (حدود ۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۳۴ میلی گرم فسفر (حدود ۳ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۶ میلی گرم آهن (حدود ۳ درصد از نیاز روزانه بدن)
علاوه بر مواد مغذی ذکر شده در بالا، زنجبیل حاوی مقدار کمی کلسیم، روی، پانتوتنیک اسید، ریبوفلاوین و تیامین است.
خواص زنجبیل برای بدن
خواص زنجبیل برای درمان تهوع زنجبیل هزاران سال است که به عنوان یک درمان طبیعی برای تهوع ناشی از سفر یا بارداری استفاده می شود. در واقع این گیاه توانایی درمان تهوع و استفراغ را دارد.
یک تحقیق که حدود ۱۲ مطالعه انجام شده بر روی ۱۲۷۸ زن باردار را بررسی کرد نشان داد که زنجبیل در کاهش علائم تهوع مؤثر بوده و خطر ابتلا به عوارض جانبی را کمتر می کند. به علاوه، مطالعه دیگری که توسط محققان مرکز پزشکی دانشگاه روچستر انجام شد نشان داد که زنجبیل باعث کاهش تهوع شدید در بیماران تحت درمان با شیمی درمانی می شود.
خواص زنجبیل برای مبارزه با عفونت های قارچی عفونت های قارچی موجب ایجاد بیماری های متنوعی از جمله عفونت های مخمری، خارش سوارکار و عفونت پای ورزشکاران می شوند. خوشبختانه، زنجبیل به علت خواص ضد قارچی قدرتمندش، بیماری های قارچی را از بین می برد.
در یک مطالعه آزمایشگاهی که در سال ۲۰۱۶ در ایران انجام شد، عصاره زنجبیل در برابر دو نوع مخمر که به طور معمول باعث عفونت قارچی در دهان می شوند، موثر بود. در مطالعه دیگری که در آزمایش Mycoses انجام شد، اثرات ضد قارچی ۲۹ گونه گیاهی اندازه گیری شد و مشخص شد که زنجبیل در از بین بردن قارچ موثرتر از بقیه گیاهان است.
خواص زنجبیل برای محافظت از بدن در برابر زخم معده زخم معده، زخم دردناکی است که در پوشش معده ایجاد می شود و علائمی مانند خستگی، سوزش سر دل و درد شکمی ایجاد می کند.
مطالعات متعدد نشان داده اند که زنجبیل می تواند به جلوگیری از تشکیل زخم در معده کمک کند. در واقع، یک مطالعه که در سال ۲۰۱۱ بر روی حیوانات انجام شد نشان داد که پودر زنجبیل، با کاهش سطح پروتئین های التهابی و جلوگیری از فعالیت آنزیم های مرتبط با ایجاد زخم، از بدن در برابر زخم معده ای که به واسطه آسپیرین استفاده می شود، محافظت می کند.
یک مطالعه منتشر شده در مجله Alternative and Complementary Medicine نشان داد که زنجبیل مانند داروهایی مثل ایبوپروفن و اسید مونوآمیک موجب کاهش درد قاعدگی می شود. مطالعه دیگری که در سال ۲۰۰۹ انجام شد یافته های مشابه ای داشت و نشان داد که زنجبیل هم شدت و هم مدت درد ناشی از قاعدگی را کاهش می دهد.
خواص زنجبیل برای متوقف کردن رشد سرطان یکی از خواص قابل توجهی زنجبیل، خواص ضد سرطانی آن است. این خاصیت به وجود یک ترکیب قدرتمند به نام ۶-جینجرول در این ادویه باز می گردد.
مطالعات آزمایشگاهی نیز نشان داده اند که زنجبیل و اجزای آن ممکن است در جلوگیری از رشد سلول های سرطانی در تخمدان، پانکراس و پروستات موثر باشند. با این حال، تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که خواص زنجبیل از چه طریقی موجب مهار سرطان می شود؟
خواص زنجبیل برای تنظیم قند خون قند خون بالا می تواند علائم منفی بسیاری از تکرر ادرار گرفته تا سردرد (میگرن) و تشنگی را در بدن ایجاد کند. اگر این عارضه بدون درمان رها شود می تواند حتی مشکلات جدی مانند آسیب عصبی و دیر خوب شدن زخم را ایجاد کند.
تحقیقات نشان داده اند که زنجبیل باعث تتظیم قند خون می شود و از ایجاد این عوارض جانبی جدی جلوگیری می کند. در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، مصرف مکمل زنجبیل، قند خون ناشتا را ۱۲ درصد کاهش داد و کنترل قند خون را در درازمدت ۱۰ درصد بهبود داد.
خواص زنجبیل برای کاهش کمر درد و درد عضلات زنجبیل به دلیل توانایی که در کاهش التهاب دارد، می تواند به کاهش درد عضلانی و درد مفصلی مرتبط با آرتروز کمک کند.
یک مطالعه نشان داد مصرف روزانه زنجبیل سبب کاهش میزان گرفتگی عضلات ناشی از آسیب دیدگی عضله پس از ورزش کردن می شود. یک مطالعه دیگر نشان داد که عصاره زنجبیل باعث کاهش درد زانو شده و نیاز به مصرف داروهای ضد درد را در افراد مبتلا به استئوآرتریت کم می کند.
خواص زنجبیل برای کاهش سطح کلسترول از تولید صفرا گرفته تا تولید هورمون ها در بدن، همگی توسط کلسترول انجام می شوند. با این حال، کلسترول بالا می تواند در خون جمع شده و باعث ایجاد انسداد و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی شود.
یکی از مهمترنی خواص زنجبیل این است که توانایی طبیعی برای متعادل کردن سطح کلسترول و تری گلسیرید دارد و خطر ابتلا به مشکلات قلبی را کاهش می دهد. یک مطالعه انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی بابل نشان داد که زنجبیل قادر به کاهش کلسترول LDL یا همان کلسترول بد است و کلسترول HDL یا همان کلسترول مفید را نسبت به دارونما بیشتر افزایش می دهد. (۲) مطالعات حیوانی نیز نشان داده اند که زنجبیل تقریبا در کاهش کلسترول (بهبود دهنده نشانگرهای کلسترول) مانند داروی آتورواستاتین که معمولا برای کلسترول خون بالا تجویز می شود، عمل می کند.
خواص زنجبیل برای بهبود عملکرد مغز بیماری های موثر بر روی سیستم مغز و اعصاب مثل بیماری آلزایمر و پارکینسون با استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن در مغز مرتبط هستند. زنجبیل با داشتن آنتی اکسیدان های فراوان و خواص ضد التهابی قوی، نقش مهمی در سلامت مغز ایفا می کند.
مطالعات متعدد حیوانی نشان داده اند که مصرف عصاره زنجبیل می تواند در برابر پیری مغز و کاهش قدرت شناختی از بدن محافظت کند. زنجبیل نه تنها این خاصیت را دارد، بلکه یک مطالعه که در سال ۲۰۱۲ انجام شد نیز نشان داد که عصاره زنجبیل به بهبود عملکرد شناختی و قدرت توجه در زنان میانسال کمک می کند.
خواص زنجبیل برای درمان عفونت باکتریایی علاوه بر خواص ضد قارچی، زنجبیل توانایی مبارزه با عفونت های باکتریایی را نیز دارد. باکتری ها، پاتوژن های شایعی هستند که بیماری هایی مانند عفونت های دستگاه ادراری، پنومونی و برونشیت را ایجاد می کنند.
بر اساس نتایج یک مطالعه که در آزمایشگاه انجام شد، ترکیبات موجود در زنجبیل می تواند به مهار رشد برخی از باکتری ها که باعث بیماری لثه می شوند کمک کند. یکی دیگر از مطالعات آزمایشگاهی نیز نشان داد که عصاره زنجبیل در برابر چندین باکتری مقاوم به دارو، موثر است.
خواص زنجبیل برای کاهش التهاب اگرچه التهاب می تواند پاسخ طبیعی سیستم ایمنی بدن به آسیب و عفونت باشد، اما التهاب مزمن، به عنوان یکی از عوامل مهم در ایجاد بیماری هایی مانند بیماری های قلبی، چاقی، دیابت و سرطان شناخته می شود.
یک بررسی منتشر شده در مجله International Journal of Preventive Medicine اشاره کرد که عصاره زنجبیل ممکن است به مهار سنتز بعضی از نشانگرهای التهابی در بدن کمک کند. زنجبیل علاوه بر جینجرول، شامل سایر ترکیبات ضد التهابی مانند shogaol، paradol و zingerone نیز می باشد.
علاوه بر این خواص زنجبیل ممکن است شامل جلوگیری از لخته شدن خون (در نتیجه کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی) نیز باشد. این ماده به علت اسیدهای طبیعی که دارد، خون را رقیق می کند. اما مطالعات تاکنون نتوانسته اند که این خاصیت را کاملا اثبات کنند.
خواص زنجبیل برای بهبود هضم یکی از قویترین و بهترین خواص زنجبیل این است که این ماده توانایی لازم برای حمایت از سیستم گوارش و جلوگیری از مشکلاتی مانند سوء هاضمه را دارد. سوء هاضمه یک بیماری شایع موثر بر روی دستگاه گوارش است که با علائمی مانند درد، سوزش سر دل و احساس پری همراه می باشد.
بر اساس نتایج یک مطالعه که در مجله World Journal of Gastroenterology منتشر شده، زنجبیل در مقایسه با پلاسبو، در افرادی که دارای سوء هاضمه هستند، سرعت تخلیه معده را به میزان ۲۵ درصد افزایش می دهد. مطالعه دیگری حتی متوجه شد که مصرف کپسول زنجبیل با وعده غذایی عملا سرعت تخلیه معده را دو برابر می کند.
نکات مهم در مورد مصرف این ادویه
مصرف زنجبیل در حد اعتدال، به طور کلی ایمن است و احتمالا عوارض جانبی نامطلوبی ایجاد نمی کند. علائم معمول ناشی از مصرف این ماده عبارتند از:
- ناراحتی معده
- سوزش سر دل
- اسهال
در برخی از موارد نیز ممکن است افراد به زنجبیل آلرژی داشته باشند. اگر علائم آلرژی غذایی مانند کهیر، تورم یا مشکلات تنفسی را بعد از مصرف این ماده تجربه می کنید، فورا مصرف خود را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
هنگامی که اسانس این ماده به صورت موضعی روی پوست استفاده می شود، ممکن است در بعضی از افراد پوست را تحریک کند. بهتر است قبل از استفاده از این اسانس مقداری از آن را روی بخش کوچکی از پوست تست کنید. اگر بعد از ۲۴ ساعت پوست واکنس نشان نداد، می توانید به صورت گسترده آن را مصرف کنید.
علاوه بر این، در صورت استفاده از کپسول زنجبیل، همیشه با دوز پایین شروع کنید و کم کم با بالا رفتن سطح تحمل بدن، میزان مصرف را افزایش دهید. اگر پس از مصرف این مکمل علائم منفی دارید، دوز مصرفی خود را کاهش دهید.