در مورد ارزش غذایی کشمش چه می دانید؟

پیام سلامت : ایرانی ها قبل از ورود قند و شکر به بازار، برای صرف چای از مواد طبیعی و شیرینی هایی مانند کشمش استفاده می کردند. آنها حتی در کنار غذاهایی مانند عدس پلو نیز کشمش می خوردند تا به اصطلاح طبع غذا را متعادل کنند. البته خواص کشمش تنها محدود به این موضوع نمی شود؛ بلکه این خوراکی شیرین منبعی از انرژی، الکترولیت ها، ویتامین ها و مواد معدنی است.
 

از مهمترین خواص کشمش می توان به کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب اشاره کرد. مطالعات نشان داده اند که مصرف روزانه این ماده ممکن است فشار خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. به خصوص در مقایسه با سایر تنقلات. در واقع کشمش یکی از داروهای طبیعی برای کاهش فشار خون است.

 
کشمش همچنین مقدار قابل توجهی از ترکیبات فنلی دارد که در پیشگیری و درمان سرطان نقش دارند.
 
حتما تا اینجا شگفت زده شده اید اما صبر کنید. ما در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت با بررسی ارزش غذایی و خواص کشمش بیشتر شما را قافل گیر خواهیم کرد.
کشمش چیست؟
امروزه بیشتر کشمش های که در بازار به فروش می رسند از انگور بی‌دانه تولید می شوند. برای تهیه این ماده روش های زیادی وجود دارد. اما در مرسوم ترین متد تهیه آن، ابتدا انگورها را شسته و روی سینی پهن می کنند. سپس سینی ها را زیر نور خورشید قرار داده و اجازه می دهند در آفتاب خشک شوند. این روند طبیعی خشک شدن، انگور را به کشمش تبدیل می کند.
 
اکسیداسیون و کاراملیزه شدن قندها در طی این فرایند منجر به قهوه ای شدن طبیعی رنگ کشمش می شود. البته گاها رنگ برخی از دانه ها سیاه نیز می شود. کشمش به طور سنتی زیر نور آفتاب خشک می شود. اما روش های صنعتی نیز برای تهیه این ماده وجود دارد. به غیر از کشمش سیاه و تیره، انواع دیگری از کشمش نیز در بازار وجود دارد. مثلا کشمش طلایی که غنی از آنتی اکسیدان و ترکیبات فنلی است یکی از پر خاصیت ترین انواع کشمش می باشد.
ارزش غذایی کشمش
همانطور که می دانید کشمش همان دانه ها خشک شده انگور است. سه نوع کشمشی که بیشتر در بازار فروخته می شوند عبارتند از:
 
    کشمش آفتاب خشک (طبیعی)
    کشمش خشک شده به صورت مصنوعی (آغشته به آب)
    کشمش تحت تأثیر دی اکسید گوگرد
 
برخلاف سایر میوه های خشک که معمولاً در طی فرآیند خشک شدن به آنها شیرین کننده مصنوعی اضافه می شود؛ کشمش نیازی به شیرین کننده ندارد. کشمش به طور طبیعی شیرین و کاراملی است و به خودی خود طعم زیادی دارد.
 
آیا کشمش ماده سالمی است؟ جواب این سوال یک کلمه است؛ بله! انرژی طبیعی تنها خاصیت کشمش نیست؛ بلکه این ماده دارای فیبر، پتاسیم، آهن و سایر مواد مغذی ضروری بوده و عاری از چربی های اشباع و کلسترول می باشد. ضمن این که کشمش فاقد گلوتن است.
 
۱٫۵ اونس کشمش که تقریبا معادل ۴۲ گرم از این ماده می شود حاوی ارزش غذایی زیر است:
 
  •     ۱۲۹ کالری
  •     ۳۴ گرم کربوهیدرات
  •     ۱٫۳ گرم پروتئین
  •     ۰٫۲ گرم چربی
  •     ۱٫۶ گرم فیبر
  •     ۲۵٫۴ گرم قند
  •     ۳۲۲ میلی گرم پتاسیم (۹٫۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۰٫۸ میلی گرم آهن (۴٫۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۰٫۰۸ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۱۴ میلی گرم منیزیم (۳٫۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۲۲ میلی گرم کلسیم (۲٫۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۱٫۵ میکروگرم ویتامین K (حدود ۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
خواص کشمش
کشمش گذشته از اینکه یک میان وعده محبوب و پر از انرژی است؛ حاوی پلی فنول، آنتی اکسیدان، فلاونوئیدها و مواد مغذی نیز می باشد و می تواند از خواص زیادی برای بدن برخوردار باشد. در ادامه به برخی از خواص این ماده اشاره می کنیم.
احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری لثه را کاهش می دهد
برخلاف آنچه که از میوه های خشک و شیرین انتظار دارید؛ کشمش می تواند سلامت دهان را بهبود بخشد. در حقیقت مصرف این ماده یکی از راه های طبیعی درمان و بهبود پوسیدگی دندان است.
 
تحقیقات منتشر شده در Phytochemistry Letters نشان داد که کشمش می تواند از سلامت دهان مراقبت کند. زیرا این میوه دارای فیتوشیمیایی های ضد میکروبی است که باعث مهار رشد باکتری های دهانی مرتبط با پوسیدگی دندان و بیماری لثه می شوند.
 
یکی از پنج ماده شیمیایی که در کشمش شناسایی شده است، اولئانولیک اسید است. در این مطالعه اسید اولئانولیک رشد دو گونه باکتریی که باعث ایجاد پوسیدگی می شوند را مهار کرد.
برای هضم غذا بسیار عالی است
کشمش به عنوان یک ماده غذایی پر از فیبر شناخته شده و برای هضم بسیار عالی است. هر چیزی که به روند هضم کمک کند باعث می شود تا کمتر دچار مشکلاتی مانند یبوست یا اسهال شوید. کشمش حاوی فیبر محلول و نامحلول است که هر دو برای کاهش یبوست و شل شدن مدفوع مفیدند.
 
میوه های خشک ممکن است کالری بیشتری نسبت به میوه های تازه داشته باشند. اما فیبرشان نیز زیاد است. بنابراین درست است که کالری موجود در کشمش بیشتر از کالری موجود در انگور است؛ اما یک فنجان انگور یک گرم فیبر دارد در حالی که یک فنجان کشمش دارای هفت گرم فیبر است.
 
با اضافه کردن کشمش به میان وعده ها و سالادهای خود می توانید فورا و به آسانی فیبر موجود در رژیم غذایی‌تان را افزایش دهید.
فشار خون و خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش می دهد
داده های ارائه شده در ۶۱مین جلسه علمی سالانه دانشکده قلب و عروق آمریکا در سال ۲۰۱۲ نشان می دهد افرادی که پرفشاری خفیف دارند می توانند با مصرف روزانه کشمش (سه بار در روز) از خواص ضد فشار خون آن بهره مند شوند. محققان دریافتند که مصرف روزانه این ماده ممکن است فشار خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. به خصوص در مقایسه با مصرف سایر میان وعده های معمولی.
 
علاوه بر این کشمش سرشار از پتاسیم است. پتاسیم الکترولیتی است که برای قلب بسیار مفید است.
 
پتاسیم ماده معدنی کلیدی برای عملکرد کلیه سلول ها، بافت ها و اندام های بدن محسوب می شود. افرادی که مقدار زیادی پتاسیم مصرف می کنند؛ با شانس کمتری برای ابتلا به سکته مغزی، به خصوص سکته مغزی ایسکمیک مواجه‌اند.
به مدیریت دیابت کمک می کند
یک مطالعه تصادفی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، تأثیر مصرف روزانه کشمش تیره در مقابل تنقلات فرآوری شده بر روی گلوکز خون و سایر عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در بیماران مبتلا به دیابت نوع II بررسی کرد.
 
در این مطالعه تاثیر مصرف میان وعده های فرآوری شده با کشمش مقایسه شد. میزان گلوکز خون افرادی که بعد از وعده های غذایی خود کشمش مصرف کرده بودند، ۲۳ درصد کاهش داشت. ضمن این که گلوکز ناشتا آنها نیز ۱۹ درصد کم شده و فشار خون سیستولیک‌شان کاهش پیدا کرد. به طور کلی تحقیقات مختلف از مصرف کشمش به عنوان یک میان وعده سالم برای بیماران مبتلا به دیابت نوع II پشتیبانی می کنند.
 
فیبر موجود در کشمش به بدن کمک می کند تا قندهای طبیعی این ماده را آهسته پردازش کرده و از افزایش شدید انسولین پیشگیری شود.
در جلوگیری از سرطان نقش دارد
مطالعات نشان داده اند که میوه های خشک به ویژه خرما، آلو و کشمش، حاوی فنولیک زیادی بوده و نسبت به میوه های تازه دارای قدرت آنتی اکسیدانی بیشتری هستند. آنتی اکسیدان ها برای سلامت بدن بسیار مهمند. زیرا از تولید رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند.
 
رادیکال های آزاد یکی از عوامل اصلی و اساسی هستند که منجر به رشد خود به خودی سلول های سرطانی و همچنین شیوع سرطان می شوند. به همین دلیل مصرف مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان مانند کشمش می تواند از بدن در برابر سرطان محافظت کند.
 
طبق بررسی علمی منتشر شده در سال ۲۰۱۹، مصرف زیاد کشمش و سایر میوه های خشک ممکن است در جلوگیری از سرطان های دستگاه گوارش نقش داشته باشد.
 
با استفاده از کشمش در رژیم غذایی خود نه تنها می توانید سطح آنتی اکسیدان های بدن را افزایش دهید؛ بلکه قادر به کاهش آسیب سلولی و جلوگیری از سرطان نیز هستید.
حقایقی جالب در مورد کشمش
جالب است بدانید که ایرانی ها و مصری ها ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، اولین گروهی بودند که کشمش تولید می کردند. در دوران روم و یونان باستان نیز اماکن عبادی اغلب با کشمش تزئین می شدند و حتی در مسابقات ورزشی به عنوان جایزه به برندگان کشمش داده می شد.
 
تا قرن بیستم نیز یونان، ایران و ترکیه اصلی ترین تولید کننده کشمش بودند. اما در اواسط قرن بیستم، ایالات متحده به همراه استرالیا توانستند به دومین تولید کننده بزرگ کشمش در جهان تبدیل شوند. امروزه کشمش کالیفرنیا یکی از کشمش های معروف در جهان است. تعجب نکنید زیرا کالیفرنیا قطب اصلی صنعت تولید کشمش در ایالات متحده است. اولین انگوری که در این کشور از آن کشمش تولید شد؛ در سال ۱۸۵۱ در این ایالت کاشته شده بود.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.