فرمول غذایی برای محافظت از کبد
رأی دهید
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "مدیکال نیوز تودی"، سلامت کبد برای سلامت کلی بدن حیاتیست. اختلال در عملکرد این اندام می تواند به بیماری کبد، اختلال متابولیک و حتی دیابت نوع 2 منجر شود.
در شرایطی که ممکن است مدیریت تمام عوامل خطرآفرین غیر ممکن باشد، مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنی ها می تواند به محافظت از سلامت کبد کمک کند.
قهوه
مطالعه ای که در سال 2013 در نشریه Liver International منتشر شد، به این نکته اشاره داشت که مصرف روزانه قهوه ممکن است به کاهش خطر بیماری مزمن کبد کمک کند. این کار ممکن است از کبد در برابر آسیب بیماری های دیگر مانند سرطان کبد نیز محافظت کند.
مطالعه ای دیگر که در سال 2014 در نشریه Journal of Clinical Gastroenterology منتشر شد، نشان داد که آثار محافظتی قهوه به واسطه تاثیرگذاری آن بر آنزیم های کبد است.
به نظر می رسد قهوه انباشت چربی در کبد را کاهش می دهد. همچنین، این نوشیدنی آنتی اکسیدان های محافظ در کبد را افزایش می دهد. ترکیب هایی در قهوه به آنزیم های کبد در دفع مواد سرطانزا کمک می کنند.
جو دوسر
مطالعه ای در سال 2017 که در نشریه International Journal of Molecular Sciences منتشر شد، نشان داد که بتا گلوکان ها از نظر بیولوژیکی در بدن بسیار فعال هستند. آنها به تنظیم شرایط سیستم ایمنی و مبارزه با التهاب کمک می کنند و ممکن است در مبارزه با دیابت و چاقی نیز مفید باشند.
همچنین، به نظر می رسد بتا گلوکان های موجود در جو دوسر مقدار چربی ذخیره شده در کبد را کاهش داده که می تواند به محافظت از کبد کمک کند. با این وجود، به مطالعات بیشتری برای تایید این شرایط نیاز است.
چای سبز
سیر
توت ها
مطالعه ای که در نشریه World Journal of Gastroenterology منتشر شد، نشان داد که مصرف منظم توت ها ممکن است به تحریک و تقویت سیستم ایمنی کمک کند.
انگور
مصرف میوه کامل روشی ساده برای افزودن این ترکیبات قوی به رژیم غذایی است. مکمل عصاره دانه انگور نیز ممکن است آنتی اکسیدان های لازم را در اختیار بدن قرار دهد.
گریپ فروت
همچنین این آنتی اکسیدان ها ممکن است انباشت چربی در کبد را کاهش داده و میزان آنزیم های چربی سوز را افزایش دهند. از این رو، گریپ فروت می تواند ابزاری مفید برای مبارزه با بیماری کبد چرب غیر الکلی باشد.
گلابی خاردار کاکتوس
بیشتر مطالعات جدید بر عصاره هایی که از این میوه به دست می آیند، متمرکز بوده اند، از این رو، به مطالعات بیشتری با تمرکز بر میوه و آب گلابی خاردار کاکتوس نیاز است.
مواد غذایی گیاهی
- آووکادو
- موز
- جو
- چغندر و آب چغندر
- بروکلی
- برنج قهوه ای
- هویج
- انجیر
- سبزی های برگدار مانند کیل و کولارد
- لیمو ترش
- پاپایا
- هندوانه
مردم باید این مواد غذایی را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کامل و متعادل مصرف کنند.
ماهی چرب
ماهی های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 هستند که چربی هایی مفید محسوب شده و به کاهش التهاب کمک می کنند. این چربی ها ممکن است به ویژه برای کبد مفید باشند زیرا از انباشت چربی های اضافه پیشگیری کرده و سطوح مناسب آنزیمی را در کبد حفظ می کنند.
مصرف دو وعده یا بیشتر ماهی چرب در هفته توصیه شده است. اگر علاقه ای به مصرف ماهی ندارید می توانید مصرف روزانه مکمل روغن ماهی را مد نظر قرار دهید.
مغزدانه ها
مصرف روزانه یک مشت از مغزدانه ها مانند گردو یا بادام ممکن است به حفظ سلامت کبد کمک کند. البته در مصرف آنها نباید زیادهروی کرد زیر از محتوای کالری بالایی برخوردار هستند.
روغن زیتون
غذاهایی که باید از آنها پرهیز کرد
به طور کلی، یک رژیم غذایی متعادل به حفظ سلامت کبد کمک می کند. با این وجود، برخی مواد و گروه های غذایی وجود دارند که پردازش آنها برای کبد دشوارتر است. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
غذاهای چرب: این دسته شامل غذاهای سرخ شده، فست فودها، و بسیاری از غذاهای رستورانی می شود. اسنک ها، چیپس ها و مغزدانه های بسته بندی شده می توانند سرشار از چربی ها باشند.
شکر: کاهش مصرف شکر و مواد غذایی شیرین مانند آبنبات ها، محصولات پخته و غلات صبحانه ممکن است به کاهش استرس در کبد کمک کند.
نمک: کاهش مصرف یا پرهیز از گوشت ها یا سبزیجات کنسروی و گوشت های فرآوری شده، مانند سوسیس و کالباس، می تواند روشی ساده برای کاهش مصرف نمک باشد.
الکل: الکل یکی از موادی است که می تواند به شدت به کبد آسیب وارد کند و هر فردی که در پی بهبود سلامت کبد خود است باید از آن پرهیز کند.