توصیه فلاحتپیشه برای مذاکره با "جریان ضد تحریم" در آمریکا
رأی دهید
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی میگوید در حال حاضر جریانی در ایالات متحده آمریکا به راه افتاده که مخالف "سیاست تحریمهای بیمهابا"ی دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی است.
خبرگزاری دولتی ایرنا شامگاه پنجشنبه ۱۹ مهر (۱۱ اکتبر) از قول حشمتالله فلاحتپیشه نوشت: «بخشی از این جریان نظرات متفاوت دو موسسه مالی و پولی بزرگ آمریکا یعنی سیتی گروپ و جی پی مورگان است که رسما اعلام کردند با سیاست ترامپ مخالف هستند و معتقدند که ایران باید بتواند از دسترسیهای پولی و مالی سوئیفت برخوردار شود.»
او با اشاره به موضعگیریهای اخیر بینالمللی علیه تحریم گسترده ایران از سوی آمریکا خاطرنشان کرد که این جریان تأییدکننده این نظر است که "دنیا آمریکا نیست و آمریکا هم ترامپ نیست".
فلاحتپیشه با بیان این که رویکرد تازه ایران در حال نتیجه دادن است گفت: «البته این اتفاق با رای دیوان بینالمللی دادگستری لاهه همراه شد که این رای شامل حوزههایی مربوط به حقوق انسانی از جمله تهدید جان مردم، صنعت هوانوردی و دسترسی اضطراری بانکی، دارویی و کشاورزی است.»
در پی خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران و اعلام بازگشت تحریمهای تعلیق شده علیه این کشور، جمهوری اسلامی شکایتی به دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه ارائه کرد که حکم مقدماتی آن ۱۱ مهر ماه (سوم اکتبر) صادر شد.
دیوان بینالمللی دادگستری در قرار موقت خود از آمریکا خواسته اقلام بشردوستانه، از جمله مواد غذایی، دارو، تجهیزات پزشکی، قطعات یدکی و خدمات فنی به هواپیماهای مسافربری را مشمول تحریمها علیه جمهوری اسلامی نکند.
برخی کارشناسان معتقدند گرچه قرار موقت دیوان بینالمللی میتواند به لحاظ دیپلماتیک برای ایران یک پیروزی محسوب شود، از نظر تحریمها اهمیت زیادی ندارد زیرا اغلب اقلام بشردوستانه اصلا در فهرست تحریمهای آمریکا قرار ندارند.
دور نخست تحریمهای آمریکا علیه ایران مرداد ماه به اجرا درآمد و دور دوم که قرار است از ۱۳ آبان (چهارم نوامبر) اجرایی شود، به طور مشخص صنایع نفت و گاز و روابط مالی و پولی بانک مرکزی جمهوری اسلامی را هدف قرار میدهد.
ایران به جز تحریمهای آمریکا به دلیل برآورده نکردن خواستههای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و عدم تصویب نهایی قوانین مربوط به مبارزه با تامین مالی تروریسم و پیوستن به کنوانسیون مبارزه با پولشویی برای همکاری با موسسههای مالی و بانکهای بینالمللی با مشکلات زیادی روبرو است.
رویکردهای مشارکتجویانه ایران
اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز یکشنبه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم را تصویب کردند اما این مصوبه هنوز به تأیید شورای نگهبان نرسیده و مخالفتهای شدیدی علیه آن در میان اصولگرایان تندرو و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران وجود دارد.
فلاحتپیشه مصوبه روز یکشنبه مجلس را یکی از رویکردهای "مشارکتجویانه" اخیر ایران توصیف کرده و میافزاید تحلیل فضای رسانهای و نظرات مشاوران و اتاقهای فکر آمریکا نشان میدهد که بحث نتیجهبخش بودن این رویکردها در این کشور به طور جدی مطرح است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با یادآوری ادامه پایبندی ایران به برجام پس از خروج آمریکا از توافق هستهای گفت: «این اقدامات در کنار رویکرد مشارکتجویانه با اتحادیه اروپا و ایستادگی این اتحادیه در قبال تحریمهای جمهوری اسلامی نشان داد که ایرانیها در حال نتیجه گیری از رویکرد مشارکتجویانه خودشان هستند.»
بازگذاشتن کانال دیپلماسی با آمریکا
فلاحتپیشه با تاکید بر این که جریانی در آمریکا اعتقاد دارد که سیاستهای دونالد ترامپ این کشور را به سمت انزوا میکشاند به مسئولان توصیه کرد: «نباید کانال دیپلماسی با آمریکا بسته شود زیرا آمریکا ترامپ نیست.»
او با طرح این نظر که در آمریکا تلاشهایی برای جلوگیری از تشدید و گسترش بحران با ایران آغاز شده است از مسئولان جمهوری اسلامی خواست که آنها نیز در همین مسیر فعال شوند.
به گزارش ایرنا رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «شواهد نشان میدهد فضای دیپلماتیک تازهای برای تنشزدایی با آمریکا فراهم شده است و جا دارد که ایران دیپلماسی مذاکره و لابیگری با جریانات مخالف ترامپ در آمریکا را در پیش بگیرد.»
همزمان با انعکاس سخنان فلاحتپیشه در رسانههای داخلی مخالفتها با قوانین مورد نظر FATF هم افزایش یافته است. احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد، در خطبههای نماز جمعه این هفته تصویب این قوانین را باز کردن راه برای براندازی توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، امام جمعه مشهد با انتقاد از مصوبه یکشنبه مجلس گفت: «در حالی که الان آمریکا در لیست تروریسم خود انصارالله یمن، حزبالله لبنان، حماس فلسطین و سپاه قدس ایران را دارد، اگر این لیست سیاه آمریکا با دسیسههای استکبار جهانی، به تصویب شورای امنیت برسد، ما با این مصوبه خودتحریمی کردیم.»
هشدار علمالهدی درباره قطع رابطه مالی با سپاه قدس
علمالهدی میگوید اگر مصوبه مجلس در مورد مبارزه با تامین مالی تروریسم به تصویب نهایی برسد به این معنی خواهد بود که واحد برون مرزی سپاه پاسداران "باید از ارتباطات بانکی و مالی ما حذف شود".
آمریکا جمهوری اسلامی را بزرگترین حکومت حامی تروریسم در جهان میخواند و معتقد است سپاه قدس نقشی محوری در تامین مالی و تسلیحاتی گروههایی که این کشور تروریستی میداند بر عهده دارد. ایران همواره اتهام حمایت از تروریسم را بیاساس خوانده است.
در همین حال خبرگزاری تسنیم، رسانه نزدیک به سپاه پاسداران، کارزار تبلیغاتی عظیمی علیه نمایندگانی که به لایحه مقابله با تامین مالی تروریسم رای موافق دادهاند به راهانداخته و اقدام به انتشار اسامی نمایندگان غایب در نشست روز یکشنبه مجلس و کسانی که به آن رای مخالف دادهاند کرده است.