آیا «دنبه حیوانی» یک روغن مصرفی سالم است؟
رأی دهید
دکتر ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه میگوید: بدن به تمام انواع روغنها احتیاج دارد، اما به نسبت معینی باید از آن استفاده کرد. در گذشته ۴۰ تا ۴۵ درصد انرژی مورد نیاز از طریق مصرف چربیها دریافت میشد، اما امروزه به این نتیجه رسیدهاند که میتوان سطح مقدار انرژی حاصل از درشت مغذیها را به ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش داد. با این کاهش انتظار میرفت از آمار بیماریهای قلبی و عروقی کاسته شود، اما متأسفانه با وجود برآوردهای صورت گرفته، این اتفاق رخ نداد و این بار بجای چربیها، منابع قندی تصفیه شده و فست فودها وارد عرصه تغذیه مردم شدند که آثار تخریبی و مضر بسیار گستردهای بر سلامت انسانها دارد. در نتیجه، رفته رفته به میزان بیماریها افزوده شد و هم اکنون آمار بیماریهای غیرعفونی بیش از بیماریهای عفونی است.
وی با اشاره به این که قسمتی از ترکیبات دنبه که به آن «تالو» میگویند برای بدن مفید است، ادامه داد: با این حال، نباید میزان استفاده از آن از هفت درصد تجاوز کند که اگر به همین میزان از دنبه استفاده کرد، حتی موجب کاهش کلسترول بدن نیز میشود. کلسترول گرچه جزو ترکیبات بسیار مورد نیاز بدن است که البته ۸۰ درصد آن توسط خود کبد ساخته میشود تا هورمونهای مهم بدن را که پایه استروئیدی دارند، بسازد، اما فراتر از آن منجر به افزایش کلسترول «توتال» که در بردارنده LDL، HDL و VLDL است میشود. در نتیجه اگر به استفاده از روغنهای حیوانی بسنده شود، اگرچه ترانس ندارند، اما موجب افزایش LDL که کلسترول ناسالم بدن است میشود و زمینه را برای ابتلای فرد به بیماری مهلک فشار خون فراهم میکند.
نائب رئیس انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی ایران یادآور شد: فشار خون، بیماری بدون علامت و مرگبار است و متأسفانه زمانی فرد متوجه آن میشود که یا کلیهاش را از دست داده، یا چشمش آسیب دیده و یا قلبش به مرحلهای از نارسایی رسیده که برگشت ناپذیر است.
مظهری با اشاره به شرایط خاص گذشته و مصرف دنبه گفت: این که درگذشته روغن حیوانی بیش از حد استفاده میشد و افراد هم سالم بودند، علت این بود که فعالیت زیادی داشتند و هوا نیز سالم بود، اما شرایط فعلی با گذشته بسیار تفاوت کرده است. بنابراین برای داشتن یک زندگی سالم باید سه اصل طلایی تغذیه یعنی تعادل، تنوع و تناسب را مورد توجه قرار دهیم. تناسب یعنی افراد بسته به سن و جنس به تغذیه مشخصی نیاز دارند و در تعادل نیز در عین این که از غذا خوردن لذت میبریم و گرسنگی را مرتفع میکنیم، باید در حد متعادلی حاوی انواع ویتامینها، مواد معدنی، ریزمغذیها، و فیبرهای محلول و غیر محلول و آنتی اکسیدان ها باشد.
وی تأکید کرد: این که اطلاعات غلطی بنام طب اسلامی و سنتی در جامعه اشاعه میدهند، نوعی سودجویی است و عدهای سودجو سلامت مردم را هدف قرار میدهند. افراد باید به آموزههایی که در مورد سلامت از رسانهها داده میشود، توجه کنند.