اعتراض صالحی به مصوبه کنگره آمریکا در دیدار با وزیر انرژی آمریکا
رأی دهید
آقای صالحی در این دیدار که در وین انجام شد بر "حق" ایران برای هرگونه "واکنش مقتضی" در قبال این اقدام آمریکا، تاکید کرده است.
به گزارش رسانههای ایران آقای صالحی برای شرکت در اجلاس کنفرانس بینالمللی امنیت هستهای، به وین رفته است.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) وزیر انرژی آمریکا در دیدار خود با آقای صالحی گفته است که این نگرانی و اعتراض ایران را به مقامات آمریکایی منتقل خواهد کرد.
همچنین به نقل از آقای مونیز در این دیدار گزارش شده است که دولت آمریکا به توافق هستهای بین ایران وقدرتهای غربی موسوم به برجام "پایبند" است و افزوده است که رئیس جمهوری آمریکا "با استفاده از اختیارات خود کماکان جلوی اجرای تمام بخشهایی از این قانون که مطابق با برجام نبایستی اجرا شوند، را خواهد گرفت."
همزمان علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، امروز (۵ دسامبر/۱۵ آذر) در جمع خبرنگاران گفته است که "کمیته نظارت بر اجرای برجام اقدامات متقابل در مورد تمدید تحریمها را مشخص میکند."
آقای لاریجانی گفته است که این کمیته "در روزهای آینده تشکیل جلسه خواهد داد تا اقدامات متقابل سامان داده شود."
مصوبه کنگره
پنجشنبه گذشته (۱ دسامبر/ ۱۱ آذر) مجلس سنای آمریکا با اکثریت قاطع، قانون تحریمهای ایران را برای ۱۰ سال دیگر تمدید کرد. ۹۹ سناتور به تمدید تحریمها رای مثبت دادند و این طرح هیچ مخالفی نداشت. پیش از آن نیز مجلس نمایندگان آمریکا این قانون را با ۴۱۹ رای موافق در برابر یک رای مخالف تصویب کرده بود.
مقامات کاخ سفید هم در سخنانی گفتهاند که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، مصوبه کنگره برای تمدید قانون تحریمهای ایران را تایید خواهد کرد.
این درحالیست که مقامهای مختلف ایران تمدید این تحریمها را خلاف توافق هستهای میدانند. به گفته مقامات ایرانی این مصوبه کنگره ناقض برجام است.
مقامات ایرانی همچنین صحبت از واکنش "مناسب" در مقابل این اقدام کردهاند.
مصوبه کنگره آمریکا مستقیما به برجام اشاره نمیکند اما بعضی میگویند که محدودیتهای اعمال شده در این مصوبه مغایر روح برجام است. این مصوبه شامل مجازاتهایی علیه بخشهای بانکداری و همچنین انرژی و دفاعی ایران است.
پیشتر دایان فاینستاین و تیم کین سناتورهای دمکرات که هر دو از توافق هستهای با ایران حمایت میکنند گفتهاند که هرچند رئیس جمهور فعلا بعضی از تحریمها را به عنوان بخشی از برجام اجرا نمی کند اما "مصوبه تحریمها باید به جای خود باقی بماند تا امکان اعمال فوری تحریمها (در صورت لزوم) فراهم شود."
قانون تحریم های ایران ابتدا در سال ۱۹۹۶ در دوره ریاست جمهوری بیل کلینتون تصویب شد و هر ده سال یک بار تمدید شده است.