وضعیت تخت‌جمشید به دلیل فرونشست زمین 'بحرانی' است

عمق و دهانه ترک‌ها بین نقش رستم و روستای شول بزرگتر و بازتر استمقامات مسئول در استان فارس در ایران درباره وضعیت فرونشست زمین در دشت مرودشت هشدار داده‌اند و آن را "بحرانی" و "نگران‌کننده" خوانده‌اند.
 
مسعود رضایی منفرد، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید می‌گوید که در چند سال گذشته فرونشست زمین در "اکثر نقاط ایران"، از جمله در اطراف مجموعه جهانی تخت جمشید، نقش رستم و برخی از روستاهای دشت مرودشت رخ داده است:
 
"این پدیده ناشی از وقوع خشکسالی‌های پی‌درپی و برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی است و متأسفانه شدت این بحران به حدی است که علاوه بر آسیب به طبیعت منطقه، ممکن است به زیرساخت‌ها و تأسیسات زیربنایی فارس نیز آسیب برساند."
"این فرو چاله‌ها می‌تواند برای مجموعه جهانی تخت جمشید، نقش رستم و برخی روستاهای مجاور این یادمان‌های تاریخی عواقبی داشته باشد از این‌ رو باید هرچه سریع‌تر تدابیر لازم اتخاذ شود."
 
به گفته آقای رضایی منفرد "تغییر و اصلاح الگوی کشت در این منطقه ضروری ترین اقدام" برای توقف فرونشست زمین در منطقه است و باید با همکاری تمام نهادها، "تغییر الگوی کشت، کنتور گذاری، عدم کاشت برنج در منطقه و پرداخت هزینه‌های کشت به کشاورزان صورت بگیرد".
شهرام رهبر، مدیر داخلی مجموعه جهانی تخت جمشید می‌گوید که فرونشست زمین‌های اطراف مجموعه جهانی تخت جمشید و نقش رستم از حدود سال ۸۷ مشاهده شده و از آن زمان تا به حال به سمت روستاهای اطراف گسترش پیدا کرده است:
 
"کارشناسان زمین‌شناسی بر این باور هستند که علت وجود این موضوع برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی است، درحالی‌که درگذشته عمق چاه‌ها در این منطقه شش متر بوده اما هم‌اکنون عمق چاه‌های این منطقه به ۲۹۰ متر رسیده است."
 
سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب (مرکز شیراز) هم تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کرده است که نشان داده "برداشت بی‌رویه" از آبهای زیر زمینی علت این فرونشست است.

 
طهمورث یوسفی رئیس این سازمان، وضعیت را "نگران‌کننده" خوانده است و خواستار اقدام "هر چه سریع‌تر" شده است.
بحران آب یکی از جدی‌ترین مسائل زیست‌محیطی ایران است و کارشناسان، کشاورزی سنتی و ناکارآمد را یکی از مهمترین علل بحران می‌دانند.
 
بیش از ۵۰ درصد از آب شیرین مورد نیاز ایران از منابع زیر زمینی تامین می‌شود، به همین دلیل سفره‌های آب زیرزمینی در ایران به سرعت در حال تخلیه شدن است و کاهش میزان بارندگی در چند سال اخیر هم مزید بر علت شده است.
به گفته عیسی کلانتری، وزیر پیشین کشاورزی ایران، در این کشور سالانه ۵۸ میلیارد متر مکعب از آب‌های زیرزمینی تجدیدناپذیر برداشت می‌شود.

 
سازمان محیط زیست سرعت برداشت آب از زمین را در ایران، سه برابر استاندارد جهانی تخمین می‌زند و گزارش کرده که این برداشت بی‌رویه باعث شده ۲۹۷ دشت از ۶۰۰ دشت ایران خشک شوند.
 
بیشتر منابع زیرزمینی آب را کشاورزی مصرف می‌کند (۹۰ درصد) در حالیکه مصرف خانگی هشت و مصرف صنعتی فقط دو درصد است.
این در حالیست که فقط ده درصد تولید ناخالص ملی ایران را کشاورزی تشکیل می‌دهد و حدود ۱۷ درصد نیروی کار کشور در این بخش اشتغال دارند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
بوزرجمهر - تهران، ایران
عینا همانند داعش سنی که با لودر و دینامیت آثار باستانی را نابود میکند آخوند های شیعه هم عمدا و سهوا با برداشت بی رویه آب و سد سازی بی مورد و نادانی هم زیست و زندگی را دراین کشور نابود میکنند هم آثار تمدن باستانیمان را.یک سوم منابع طبیعی و آب را آخوند ها در این 30 و اندی نابود کرده اند.برآورد های ناسا نشان میدهد دو سوم باقی مانده آب و مراتع را در 30 سال بعدی نابود خواهند کرد.این تجربه تلخ جایگزینی خرافات و دین تازی و اسلام و شیعه محوری بجای منطق و خردورزی و سیاست و دانش و وطن پرستی است که ما مردم بدبخت پرداخت کردیم با فتنه ننگین 57.وقتی جماعت نادان آخوند زعیم ما شوند این بدبختی ها نتایج آن است.کی مردم میخان بفهمن من نمیدونم ایران ویران شد و از دست رفت رود ها و دریاچه ها خشک شد و کویر دارد کشور را میبلعد.30 سال آینده که همه چی ته میکشه و کشور عاری از حیات میشه،این پفیوز ها انقدر دزدیدن که ول میکنن میرن ونزوئلا و کالیفرنیا مردن بدبخت به بدتر بلایی دچار خواهند شد مگر اینکه مامردم علیه آخوند بلند شیم و کشته بدیم و آثار کثافاتشون رو پاک کنیم.به امید نابودی هر چه زودتر آخوند ودین تازی.
‌چهارشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۷:۲۵
۴۲
rahjoo - بابل، ایران
کسایی که مفتخر به نوکری اعراب هستن ازشون چه انتظاری دارین؟ باید از امثال باور عمیق پرسید که برای اسلام خودشون رو جرواجر میکنن آیا چیزی بنام هویت ملی ارزشمند هست یا نه؟بهرحال این خرابکارا از قماش همین بظاهر انسانهاست!
‌چهارشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.