داستان کشف مجسمه «هرکول» در ایران

این داستان کشف مجسمه «هرکول» در سال 1337 در کرمانشاه است.


به گزارش فرارو، مجسمه «هرکول» یکی از 28 اثر تاریخی مجموعه ثبت جهانی شده بیستون و تنها اثر باقیمانده از دوران سلوکیان در ایران است.


کشف مجسمه «هرکول» داستان جالبی دارد که به سراغ کاشف آن یعنی علی سلمانی که در حال حاضر پیرمردی 78 ساله رفته ایم و در گفت‌وگویی با او به چگونگی این کشف پرداخته است.

سلمانی، به علت کهولت سن، چندان توان سخن گفتن با ما را نداشت، اما یادآوری خاطرات دوران جوانی‌اش او را به سال‌ها پیش برد و گفت: من در سال 1335 پسرک جوانی بودم که وارد شرکت جاده‌سازی شوسه شدم و در پروژه احداث جاده کرمانشاه - همدان مشغول به کار شدم که حدود دو سال از فعالیت من در آن شرکت می‌گذشت و پروژه به بیستون رسید.

وی ادامه‌داد: در منطقه بیستون به عنوان سرکارگر پروژه در حال پاکسازی بخشی از جداره کوه بودیم که در یک لحظه متوجه شدم که چنگک‌های بولدزر به سنگ مجسمه مانندی برخورد کرد که سریعا فریاد کشیدم تا چنگک‌های بولدزر بایستند.

سلمانی اظهارکرد: با فریاد بلند من، کارگران پروژه به طرف من دویدند و تصور کردند که اتفاقی برای من یا دیگر کارگران افتاده که چنین فریادی کشیده‌ام. آنها از من پرسیدند که چه شده؟ و من گفتم تصور می‌کنم که زیر این سنگ‌ریزه‌ها مجسمه‌ای وجود دارد. چرا که چنگک‌های بولدزر، ریش مجسمه (هرکول) را از چانه کنده بود.

وی با بیان اینکه وجود یک مجسمه سنگی در پای کوه بیستون در آن روزگار که میراث فرهنگی به معنای امروزی وجود نداشت برای کسی چندان اهمیتی نداشت اما اصرارهای من باعث شد که بولدزر خاموش شد و کارگران با برداشتن تکه‌سنگ‌های تلنبار شده روی مجسمه به درآوردن آن از دل کوه بپردازند. وقتی مدیران پروژه از این موضوع اطلاع یافتند از اقدام من برای نجات‌دادن آن مجسمه (هرکول) تشکر و قدردانی کردند.

سلمانی یادآور شد: برای من که علاقه‌ای وافر به تاریخ داشتم کشف مجسمه «هرکول» شعفی بی‌ حدوحصر را در درونم ایجاد کرده بود. اما «ریش‌هرکول» از چانه کنده شده و به همین خاطر از همه کارگران خواستم تا به من برای یافتن «ریش‌هرکول» کمک کنند که خوشبختانه آن بخش از مجسمه نیز پیدا شد.

ناجی و کاشف مجسمه «هرکول»، گفت: با کشف مجسمه «هرکول» برای مدتی کار ادامه پروژه احداث راه کرمانشاه - همدان متوقف شد و در ادامه، مهندسان پروژه تصمیم گرفتند که به علت کشف این مجسمه تاریخی، مسیر جاده کرمانشاه - همدان را تا حدی تغییر دهند که آسیبی به «هرکول» نرسد.

مجسمه هرکول، در کناره شاهراه شرقی-غربی جاده ابریشم یا جاده بزرگ خراسان در محوطه تاریخی بیستون نزدیک کرمانشاه از سنگ تراشیده شده‌ است. پیکره «هرکول» به صورت شخصی تنومند تماماً عریان و با مو و ریش مجعد در حال استراحت روی پوست شیر نشان داده شده است.

این تندیس بر سکویی به طول 2.20 متر به پهلوی چپ به طور نیم‌خیز به آرنج تکیه کرده و در دست چپ پیاله‌ای دارد که تا نزدیک صورت نگه داشته‌ است و دست راستش روی پای راست قرار گرفته و پای چپ را تکیه گاه پای دیگر کرده است.

طول مجسمه 1.47 متر که به طور برجسته از سنگ کوه تراشیده شده و از طرف پشت به کوه متصل است. در عقب مجسمه نقوش و کتیبه‌ای به زبان یونانی قدیم روی سنگ نقش شده‌ است.

نقوش آن شامل درخت زیتونی است که از شاخه آن کماندان و تیردانی آویزان شده‌ است. در کنار این درخت گرز مخروطی شکل گره‌داری حجاری شده که برجستگی آن نسبت به سایر نقوش بیشتراست. کتیبه به خط یونانی قدیم در هفت سطر روی لوحی به ابعاد ۳۳ × ۴۳ سانتی‌متر که نمای آن به شکل معابد یونانی ساخته شده نوشته‌اند.

در زیر تنه هرکول نقش شیری دیده می‌شود که در ازای آن از سر تا دم ۲۰۰ سانتی‌متر و بلندی دم آن ۱۱۴ سانتی‌متر است. زمان ساخت مجسمه «هرکول» توسط باستان‌شناسان سال ۱۵۳ قبل از میلاد تعیین شده است.

مجسمه «هرکول» در پنجم آذرماه 1380 در لیست میراث ملی ایران و به شماره 4482 به ثبت رسیده و با قرار داشتن در دل مجموعه ثبت جهانی شده بیستون همواره پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.

رأی دهید
عقاب سرخ - پرسپولیس - پرشیا
جا به جای سرزمین ایران پر از اشیا و آثار و کتیبه‌ها و گنجینه‌های باستانی تاریخی است که دولت بی‌ کفایت اسلامی به عمد آنهارا نابود یا ناقص کرده است به جای بها دادن به آنها و شناساندن آن به ایرانیان و جهانیان که باعث سرازیر شدن ملیونها توریست از ایران و سرتاسر جهان است به مانند مقبره کوروش بزرگ که جلادی مثل خلخالی با بلدوزر قصد ویران کردن آنرا داشت که کشاورزان منطقه مرودشت و پاسارگاد با بیل و چوب راه خلخالی عقده‌ای به ایران و ایرانی‌ را گرفتن حالا از این موجود‌های وحشی اسلامی انتظار دارید که به شوشول سنگی‌ هرکول گیر ندن، شاید هم به جای یک امامزاده در جائی مدفون و مورد پرستش آخوندها و مردم نادان و خرفاتی قرار گرفته و شاید هم در بیت رهبری و مورد استفاده حضرت عجل خایمنه شیره‌ای مفنگی هستش
‌چهارشنبه 9 بهمن 1392 - 15:47
arash_eindhoven - آیندهوون - هلند
اگه امامزاده بیژن بود تا حالا کلی‌ امکانات براش فراهم کرده بودند.
‌چهارشنبه 9 بهمن 1392 - 18:06
Parsi6 - نیویورک - آمریکا
عقاب سرخ - پرسپولیس - پرشیا-- با حرفهات کاملا موافقم. حالا اگه به شوشول مجسمه کار نداشته باشند، همون نزدیکیها یه دار القرانی یا مرکز نشر آثار اسلامی که بیشتر به دارالمجانین شبیه هه، باز گشایی می‌کنن تا هم یه حالی‌ به دین بدن و هم یه حالی‌ به تاریخ و فرهنگ قبل از حمله و غارت عربها.
‌چهارشنبه 9 بهمن 1392 - 18:30
بی غم - تهران - ایران
چطور من تا حالا این مجسمه رو ندیدم!!!
‌چهارشنبه 9 بهمن 1392 - 20:11
دایی جان - والنسیا - اسپانیا
اگر به دقت به گردن مجسمه نگاه کنید جای یک بردگی روی گردن هرکول هست و حقیقت این هست که حدود 20 سال پیش سر مجسمه دزدیده شد و بعد ریس میراث فرهنگی آن زمان گفت نگران نباشید درستش میکنم.و بعد دستور داد متابق سر اطلی سری تراشیدن و سر جاش گذاشتن و سر اطلی تا به حال پیدا نشده به عکسها خوب دقت کنین.
‌چهارشنبه 9 بهمن 1392 - 23:08
shahab46 - هانوفر - المان
بی غم - تهران - ایران - دوست عزیز تو تهران که نیست، در کرمانشاه است، بخاطر همین ندیدی. شوخی‌ کردم
‌پنجشنبه 10 بهمن 1392 - 11:25
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
یادگاری از یونانیانی که اشکانیان نامیده شدند
‌پنجشنبه 10 بهمن 1392 - 14:38
عقاب سرخ - پرسپولیس - پرشیا
و اسکندر قهرمان تورکی که مقدونیه‌ای نامیده شد
‌پنجشنبه 10 بهمن 1392 - 22:23
بی غم - تهران - ایران
shahab46-نه آخه من کرمانشاه هم رفتم ولی هیچکی در مورد این مجسمه چیزی نگفت. فکر کنم تازه کشفش کردن.
‌پنجشنبه 10 بهمن 1392 - 22:33
persianshadow1 - برایتون - انگلستان
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران بی‌سواد تو که ایرانی‌ نیستی‌ مگه مجبوری مزخرف بگی‌؟ یادگاران اسکندر یونانی یا مقدونی سلوکیان بودند نه اشکانیان! اشکانیان از سرزمین خراسان هستند .‌ای پانترک مغول!
جمعه 11 بهمن 1392 - 11:03
Ukguy4u - لندن - بریتانیا
بى غم - تهران. این مجسمه بین شهر بیستون و کرمانشاهه و هیچ حفاظتی ازش نمیشه. من حدود ٢٥ سال پیش دیدمش. چون مجسمه عریانه متاسفانه به آلت تناسلی اش هم رحم نشده و تخریب شده!. در کنار این مجسمه هم کتیبه جالبی از هخامنشی هست که اسیران در صفی مقابل داریوش شاه قرار دارند.
جمعه 11 بهمن 1392 - 12:16
Iran e Azad - هورتن - نروژ
دوستان این هم یکی‌ از هزاران شاهکار تاریخی‌ ما هست،که بر زیر گرد و غبارِ جهل ،نادانی،قدر ناشناسی ما ایرانیان و فرهنگ عربی‌،اسلامی وارداتی‌ ما مدفون شده است. اگر یکی‌ از کشور‌های اروپایی تنها ۵% این فرهنگ غنی را داشت،بی‌ نیاز‌ترین کشور دنیا می‌‌شد.اما جهل و سرگردانی ما ایرانیان داشته‌های گذشتگان ما را بی‌ ارزش کرده است. ما بد‌ترین وارثانی هستیم که این خاک می‌توانست یا میتواند،به خود بیند. شرم بر من و ما !!!!!!
یکشنبه 13 بهمن 1392 - 15:14
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.