دختر 26ساله، نخستین شهردار زن بلوچستان

شرق: سامیه بلوچ‌زهی، از خط‌قرمزها عبور کرده است. او دختر 26ساله، مجرد و اهل سنتی است که توانسته شهردار کلات (مرکز شهر سرباز) در سیستان‌وبلوچستان شود. یکه‌تازبودن بلوچ‌زهی، تنها به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ او توانست، با اکثریت مطلق آرای اعضای شورای شهر کلات، این سمت را از آن خود کند. اتفاقی که با وجود فضا و بافت سنتی سیستان‌وبلوچستان، رخدادی بی‌سابقه است.


خانم شهردار، می‌گوید که طلسم مدیریت زنان در سیستان‌وبلوچستان را شکسته. به‌حق که چنین کرده است. او در خانواده‌ای هشت‌نفره زندگی می‌کند. در خطه‌ای از ایران که اغلب زنان هنوز به‌راحتی، قادر به استفاده از حقوقی همانند درس‌خواندن، انتخاب همسر و فعالیت اجتماعی نیستند. او با وجود همه این موانع، دست از فعالیت نکشید و درسش را ادامه داد. برای تحصیل در رشته منابع طبیعی به تهران آمد، اما برخلاف بسیاری از دانشجویان شهرستانی، پایتخت پرهیاهو را ترک کرد و به زادگاهش بازگشت تا برای برداشتن محرومیت زنان، مردان و کودکان زادگاهش بجنگد. او انتخابش را سرآغازی برای خودباوری زنان بلوچ و به چالش‌کشیدن سلطه نظام مردسالاری در این خطه از سرزمین ایران می‌داند.


‌چطور شد که تصمیم گرفتید، شهردار شوید؟
می‌خواستم کمبودهایی که خودم با آنها دست‌وپنجه نرم کردم، نسل‌های بعد از من نداشته باشند. نمی‌خواستم، برادرزاده، خواهرزاده و کودکان شهرم بدون داشتن پارک بزرگ شوند. اینجا بیشتر بچه‌ها افسرده هستند. شاید باور نکنید، اما بچه‌های شهر ما با دیگر شهرها متفاوتند، آنها وقتی در شهر دیگری پارک می‌بینند، انگار با چیز عجیبی روبه‌رو شده‌اند، بی‌نهایت هیجان‌زده می‌شوند. آخر، شهر ما هیچ‌چیز ندارد.

ما کمبودهای بسیاری داریم. حتی طرح جامع شهری نداریم. جایی نداریم که زنان و مردان بتوانند به‌راحتی در آن قدم بزنند. یک قلعه تاریخی داریم که سال‌هاست، بازسازی نشده و دارد از بین می‌رود. شهر کلات هزارو200نفر جمعیت دارد اما روزانه پنج‌هزارنفر از روستاهای اطراف برای فروش محصولات تولیدی خود وارد این شهر می‌شوند و این جمعیت شناور باعث ایجاد سد معبر و ترافیک شهری شده است. من می‌خواستم کاری کنم که این مشکلات رفع شود، بنابراین تصمیم گرفتم، شهردار شوم.

‌ابتدا که فکر شهردارشدن در ذهن شما جرقه زد، با چه چالش‌های درونی روبه‌رو بودید؟
من وقتی بحث شوراها مطرح بود، به این علت که خواهرم می‌خواست که در شورای شهر عضو شود، برای نخستین‌بار به فکر افتادم که من هم باید کاری انجام دهم. اما واقعا نمی‌دانستم که من می‌توانم شهردار شوم؟ می‌توانم مدیریت کنم؟ با انبوهی از این سوالات روبه‌رو بودم. در این میان، پدرم بسیار از من حمایت کرد. بعضی وقت‌ها بود که ناامید می‌شدم. اما پدرم به من امید می‌داد. اعضای شورای شهر (به‌خصوص رییس شورای شهر) هم از من حمایت خوبی کردند.

‌شما سال‌های تحصیل خود را در تهران گذراندید، در کدام منطقه ساکن بودید؟ آیا فکر می‌کردید که روزی بتوانید، مسوولیت شهرداری شهر خودتان را برعهده بگیرید؟
من در غرب تهران در «چاردیواری» ساکن بودم. دانشگاه علوم تحقیقات درس می‌خواندم. آن سال‌ها همیشه به نحوه شهرداری به‌خصوص شهرداری منطقه2 تهران توجه می‌کردم. چگونگی اداره تهران همیشه مورد توجه من بود.

‌چرا مانند بسیاری از دانشجویان شهرستانی، تهران نماندید؟
من جزو کسانی بودم که از همان اول که به تهران آمدم، تصمیم نداشتم در این شهر بمانم. می‌خواستم برگردم و به شهر خودم خدمت کنم. با اینکه من تهران را خیلی دوست داشتم، حتی روزهای اولی که به شهر خودم برگشتم، خیلی برایم سخت بود. محرومیت‌های اینجا، بسیار آزار‌دهنده است. اما من می‌خواستم، برای برداشتن این محرومیت‌ها تلاش کنم.

‌برای خیلی‌ها عجیب است که چطور شورای شهر کلات، با توجه به محدودیت‌های موجود نسبت به زنان، به شما به‌عنوان شهردار رای دادند؟
به‌نظرم، شورای شهر در راستای اهداف خودشان به‌وجود یک شهردار همراه، خلاق و توانا نیاز داشتند. من برنامه مشخصی داشتم. جوانگرایی، پیشرفت و توسعه شهر سرباز از مهمترین اهدافم بود. تقویت اندیشه شورایی و مشورتی، استفاده از نخبگان جوان و در نهایت برنامه‌محوربودن را به‌عنوان عنصر مفقوده در تمام عرصه‌های مدیریت شهری لازم می‌دانستم. از سوی دیگر معتقدم که شورای شهر هوشیارانه پی برده است، راز موفقیت پدرانمان پرداخت حقوق نیمه دیگر جامعه، یعنی زنان بوده است و دریافته‌اند که سرنوشتشان به گونه‌ای پیچیده با سرنوشت ما گره خورده، به همین دلیل با اکثریت مطلق آرا (پنج‌رای) توسط اعضای شورای اسلامی شهر سرباز به این سمت انتخاب شدم. انتخابی که با توجه به فضای استان و بافت سنتی آن بی‌سابقه بوده است.

‌مردم از این انتخاب حمایت کردند؟
بله خوشبختانه، اکثر مردم از این انتخاب استقبال کردند، به‌خصوص مورد حمایت روحانیون قرار گرفتم. من یک‌سال سابقه کار در اداره منابع طبیعی به‌عنوان ناظر بخش جنگل دارم. به‌نظرم این سابقه‌کاری در اعتماد مردم به من بسیار موثر بود.

‌جالب است که زن‌بودن شما در این انتخاب تاثیر منفی نداشت.
من با توجه به حقوق مسلم خود در اصل بیست‌ویکم قانون اساسی، دنبال احقاق حقوق ازدست‌رفته زنان شهرم بودم. می‌خواستم، زنان، این قشر همیشه قربانی، به خودباوری برسند. امیدوارم که این حرکت، زنگ شروعی برای تمام زنان زادگاهم باشد و آنها بتوانند نقش بیشتری در جامعه ایفا کنند. دوست دارم زنان، همراه برادران‌ خود در ساختن بنیادهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بکوشند. یادمان نرود، سال‌ها پیش زمانی که پدرانمان و برادرانمان در روستاها برای امرار معاش بر سر زمین‌های کشاورزی می‌رفتند، مادران و دختران نیز چه در کارهای خانه‌داری و چه در امور کشاورزی و دامداری دوشادوش آنها بودند. امیدوارم با انتخاب من، به عنوان نخستین شهردار زن بلوچ، در منطقه‌ای که همچنان عده قلیلی نسبت به حاشیه راندن زنان اصرار دارند، به زودی شاهد حضور بیشتر زنان در سمت‌های مدیریتی باشیم.

‌ شما در این مدت با برخورد نامناسبی روبه‌رو نشدید؟
من در این مدت با هیچ برخورد نامناسبی مواجه نشدم. به نظرم، پس از اینکه ما شهرنشین شدیم، زنان و دختران به مرور زمان از صحنه امور اجتماعی حذف و خانه‌نشین شدند. مردمان شهر سرباز، مردمان فهیمی هستند. آنها با انتخاب شورایی متفاوت، روح تازه‌ای در کالبد این شهر تاریخی دمیدند. این مردم درس استواری را از کوه‌ها و درس تلاش و تکاپو را از رود همیشه جاریشان و درس نوع‌دوستی و صداقت را از اجدادشان آموخته‌اند.

‌زنان شهر سرباز نسبت به انتخاب شما چه واکنشی داشتند؟
زنان شهر، از این انتخاب خوشحال شدند. می‌دانید که بافت شهر سرباز، یک بافت سنتی است. انتخاب یک شهردار زن به خودی‌خود یک رویداد بسیار نادر در ایران است اما انتخاب یک شهردار زن از اقلیت قومی و مذهبی بلوچ و اهل‌سنت تاکنون اتفاق نیفتاده بود. من با شهردار شدنم امید و خودباوری را در بین زن‌های بومی زنده کردم. فکر می‌کنم با این اقدام، تعداد بسیاری از زنان بتوانند، وارد عرصه‌های مدیریتی و سیاسی شوند. در واقع این فرصتی است برای تمام کسانی که با وجود داشتن تخصص در انزوا قرار گرفته بودند.

‌بنابراین، به‌نظر شما این انتخاب، سرآغازی برای بازنگری در نظام مردسالاری سیستان‌وبلوچستان است؟
بله، این انتخاب می‌تواند سرآغازی باشد برای خودباوری زنان بلوچ و بازنگری در نظام مردسالاری و تقویت حقوق و نقش اجتماعی زنان.

‌در این چند روز شهردار بودنتان برخورد ارباب‌رجوع‌ها و پرسنل شهرداری با شما چگونه بوده؟
برخوردها خیلی خوب است. مدیریت قبلی عملکرد مناسبی نداشته است. احساس می‌کنم که در حال حاضر، پرسنل شهرداری خیلی راضی هستند. آنها به من احترام می‌گذارند. ارباب‌رجوع‌هایی که در این یک‌هفته به شهرداری آمدند، خیلی برخوردهای خوبی داشتند. فکر نمی‌کردم که مردم به این خوبی از من استقبال کنند.

‌حالا از برنامه‌هایتان بگویید، از برنامه‌هایی که برای اجرای آنها انتخاب شدید.
شهر سرباز با مشکلات بسیاری روبه‌رو است. من راه‌اندازی و توسعه زیرساخت‌های فرهنگی، ورزشی، رسانه‌ای، اجتماعی و هنری را در اولویت برنامه‌هایم قرار داده‌ام. می‌خواهم از زنان و جوانان در اجرای فعالیت‌های شهری استفاده کنم. طرح‌هایی هم برای اوقات فراغت جوانان و زنان دارم. من خدمتگزار مردم شهر سرباز هستم و می‌خواهم شرایط مناسب شهری را برای سلامت جسمی و روحی آنها فراهم کنم.

از آنجایی‌که زنان قشر آسیب‌پذیر جامعه هستند و بخش اشتغال زنان تاکنون نادیده گرفته ‌شده است، می‌خواهم که شرایط مناسب کاری را برای آنها فراهم کنم. برای مثال هیچ اقدامی برای زنان دستفروش انجام نشده، دستفروشی یک زن یعنی مرگ تدریجی او که از سر ناچاری به دستفروشی روی آورده. من می‌خواهم که این خلأ‌ها را برطرف کنم.

و حالا حس شما به عنوان یک خانم شهردار؟
من زن بلوچی هستم که طلسم مدیریت در این شهر را شکستم و تنها امیدم داشتن شهری سبز و آسمانی آبی است.

رأی دهید
Gaagol - دالاس - آمریکا
خدا رحمتش کنه
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 10:12
خروس - دبی - امارات
موفق باشی
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 11:06
alborzi - کرج - ایران
بسیار شیوا و بلیغ صحبت کردند امیدوارم بتوانند طرحهای اجرایی را که در نظر دارند اجرا کنند البته با وضعیت بودجه بسیار بعید میدانم .
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 11:08
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
کافیست که همین دولت دزد و حکومت صفوی برای یک بار که شده به اهل سنت ایران اعتماد کنه خواهد دید این اقلیت نسبتا بزرگ 20ملیونی چه خدماتی میتوانند به کشور کنند . کافیست به افتخاراتی که اهل سنت برای سرزمین پارس افریده توجه کنید مشاهیر و بزرگانی در عرصه هنر به ایران زمین تحویل داد که یادشان فراتر از مرزها رفته مانند سعدی حافظ فردوسی بیهقی سرخسی عمر خیام ابو علی سینا مولوی بخاری سمرقندی و هراران هزار بزرگ و مشاهیر که وقتی بسیار میطلبد
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 11:01
بت شکن - مونترال - کانادا
دخترم، نوشته بودی از طرف روحانیون مورد حمایت قرار گرفتی‌ این را به فال نیک‌ نگیر همان حمایت مردم عامی برایت کافی است البته اگر مردان حسود و ناکارامد به خصوص شهرداران سابق و عوامل‌شان چوب لای چرخ موفقیتت نگذارند!!موفق و سر بلند باشی‌>
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 11:33
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
انشا الله در تمام شهرها و استانها به مدیران بومی توجه شود و در سطح مدیریت کلان هم از تمام ظرفیتهای کشور استفاده شود تا اعتمادسازی و عدالت توسعه ای ایجاد شود
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 11:35
nousheen - نانت - فرانسه
کاش می‌تونستم بهش بگم چقدر بهش افتخار می‌کنم ، دختر شایسته ایران !!!
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 12:08
آیینه - آلمان - آلمان
پیروز باشید شهردار طلسم شکن جوان و زیبا.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 12:27
آزاده هبوط - ملبورن - استرالیا
موفق باشه ........ امیدوارم زنده بمونه
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 12:30
hajmehran - شیراز - ایران
ضمن تبریک امیدوارم که در کارتان موفق باشین گرچه راه بسیار سختی در پیش داری چون باید با شورا و بخشدار و فرمانداروکارشناسان استانداری و امام جمعه و خلاصه 2500 دستگاه سر و کله بزنی که هر کدومشون جداگانه توقعات جداگانه و غیر متعارف دارن و باج میخوان.ما که نتونستیم امیدوارم که شما بتونین.ولی صرفا از اینکه یک زن عهده دار این وظیفه شده خوشحالم و مجددا تبریک میگم.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 11:38
khyar - اوپسالا - سوئد
موفق باشه
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 12:53
saye20 - تهران - ایران
سرکارخانم سامیه بلوچ زهی جسارت و شجاعت شما قابل تحسین است امیدوارم دراین قدمی که برداشته اید موفق و مؤید باشید وبتوانید قدمهای بزرگتری در عرصه های مختلف زندگیتان بردارید
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 13:19
shirzan - برلین - آلمان
باید دید پشتش به کجا گرمه تو این حکومت کمتر کسی تنها با لیاقت خودش میتونه به این جور مقامات برسه
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 14:09
tony_3344 - بوخارست - رومانیا
خبره جالبیست برای ایرانیان .یک منفی(۱۵۶)مثبت.واقعاً خبر شاد کننده .امیدوارم موفق باشد
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 14:23
romano - تهران - ایران
سلطنت طلب اینها رو بزار برای اون اربابای سعودیت که اجیرتون کردن تا ضد اطلاعات ایران اختلاف بیاندازید خیلی دیر سعودیها وارد گود شدند و نوکرهایی مانند شمارو اجیر کردند و اصلا محلی از اعراب هم نیستند همون شیخ حمد قطر حرفشونو گوش نمی‌کنه این خانم نه شیعه و نه سنیه و نه هیچ چیز دیگست یک خانم زیبا، برازنده و ارزشمند ایرانیه که مانند هزاران زن بزرگ دیگر ایرانی مانند نسرین ستوده‌ها برای حقوق خودش می‌جنگه و ماهم بهش افتخار می‌کنیم. خوشم میاد در سایت تا کنون یک کلمه از هموطنهای اهل سنت ما طرفداری نشدی و کاملا واضحه که مزدوری. ما خاک برادارای رحیم و با محبت اهل سنتمون هستیم و هرچه می‌شه از طرف ما نیست ما راضی نیستیم پیرمرد اهل سنت توی سرمای زمستون یک مسجد نداشته باشه یا به حضرت عمر و عثمان بی ادبی توسط یک عده شارلاتان نان به دین خور بشه و از این نابرابری احساس شرم می‌کنیم و فروتنانه خواهشمندیم که این نابرابری را به همان اعتقاد و مسلک مشترکمان ببخشند خون جان مال و ناموس هر ایرانی چیزیست که مورد حمایت هر برادر باید باشد و برای میلیونها ایرانی شیعه و سنی وجود ندارد ما دو بطن یک قلبیم.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 14:34
garmsari - یورک - بریتانیا
درود بر این بانوى ایرانى و امیدوارم که به زودى اهل سنت و مسیحیان و زرتشتى ها و حتا یهودیان ایرانى در همه کارهاى دولتى مشغول شوند،
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 14:46
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
سلطنت طلب چرا رفقیت عربستان و بحرین به شیعه ها هیچ پست و مقامی نمیده؟این خانوم سنی هست ولی اگر یه خانوم مثل این شیر زن شیعه باشه و تو عربستان قطر یا بحرین باشه بهش همچین لطفی میشه؟ اره عزیز همیشه یه طرفه قظاوت نکن.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 14:42
goleshab - اوگسبورگ - المان
ارزوی موفقیت هر چه بیشتر برای شما
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 18:20
danial nabi - استكهلم - سوئد
باعث افتخار...
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 20:30
azadeh11 - آمستردام - هلند
چرا منفی‌ دادی. حتما خیلی‌ میسوزی که یک زن پست گرفته.امیدوارم که بیشتر بسوزی.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 20:31
azadeh11 - آمستردام - هلند
به این میگن پیروزی همه خانمهای ایرانی‌. امیدوارم که همه کارهای اداری که مهم هستن را خانم‌ها به دست بگیرن. چون زنها بهتر مدیریت می‌کنن و به آنها می‌شه بیشتر اعتماد کرد.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 20:28
baluch m - اسلو - نروژ
در موقع دولت اصلاحات آقای خاتمی یکی‌ از خانمهای بلوچ بیشترین رأی را در شورای شهر بمپور آورده بود.و باید به عنوان ریس شورا انتخاب میشد.که متأسفانه عذر اورا به علت زن بودن خواستند.چون نمیخواست در محفل و دزدی بقیه همکاران شرکت کند.که در نهایت با پشتیبانی‌ نماینده مجلس اورا برکنار کردند، که حتا مولوی عبدالحمید به و گفت که جای زنان در خانه است.و اکنون آن دزدها کلی‌ سرمایه و زمین مزروعی را تصرف کرده‌اند.امیدوارم شما موفق باشید.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 20:46
seyed ali geda - لندن - انگلیس
رومانو - تهران - ایران . چه جملات زیبایی گفتی‌. اگه همه هموطنان مثل شما فکر کنند دیگه جایی‌ برای درگیری و نفاق نمیمونه. زنده باد شما ایرانی‌ فهمیده. درود بر شما.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 20:47
rahaei - تهران - ایران
خیلی خوشحال شدم، خیلی! کارش خیلی سخته! آرزوی صبر و مقاومت و پیروزی!
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 21:08
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
رومانو تهران دوست خوبم من هر وقت کسی رو زیر سوال بردم همین اخوندان رافضی صفوی هستن که دارن بر ایران و ایرانی ظلم میکنن و بارها هم در گفته هام عرض کرده ام مردم عامه تشیع مورد خطاب من نیست بلکه من خودم رو از اونها میدونن و اونها رو از خودم افای رزمجو خدمت شما هم باید بگم در کشورهای عربی کسی رو به خاطر شیعه بودن طرد نمیکنن تو همین عربستان بهترین مشاوران و روئسای بانکها و امور مالی و وزارت خارجه رو تشیع تشکیل میدن در کشوری که من زندگی میکنم شیعیان بزرگی هستند که پستهای کلیدی دارند مثل خانواده های نویس الصایغ الفردان الانصاری لاری و هزاران شیعه دیگه همینطور در کشور پاکستان که 80%مردمش شیعه هستند اصف علی زرداری شیعه مذهب رییس کشور و جمهور میشه پس اهل سنت به تمام قوانین بشری احترام میزاره
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 21:14
parsa74 - تورنتو - کانادا
من در نیکشهرِ بلوچستان خدمت کردم و همیشه از منطقه سرباز که عبور می‌کردم از زیبایی اونجا لذت می‌بردم. مردم بلوچستان مردم خوبی‌ هستند اما دولت خیلی‌ بهشون ظلم میکنه. همه رئیس رؤسا از زابل هستند که سیستانی هستند و شیعه. من خودم اصفهانی‌ هستم اما بلوچها رو خیلی‌ دوست دارم. البته مرد سالاری وحشتناکی‌ اونجا هست. امیدوارم این خانم عزیز موفق و سربلند باشه
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 21:17
نازک بین - شفیلد - انگلستان
این انتخاب اگر بنا بدلائلی توصیه شده نباشد باید گفت روزنه ای است بافق دمکراسی در ایران بهرحال بفال نیک می گیرمش و صمیمانه تبریک میگویم.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 22:30
titan - ایران - ایران
رزم جو - لوس انجلس - امریکا. دوست عزیز اهل سنت در ایران شهروند درجه دوم محسوب می شوند و پست مهم نمی گیرند اما شهرداری و شورای شهر با رای مردم و اون منطقه بالای 90 درصد اهل سنتند و این انتخاب حکومت نیست. اما حتی اهل سنت حتی با رای مردم در شهرهای بالای صدهزار نفر امکان انتخاب ندارند. این افتخار نیست توی شهر چند هزار نفری که همه سنی اند یک شیعه انتخاب بشه
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 23:32
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
سلطنت طلب سواد درست حساب هم که نداری که تو پاکستان بیشتر جمعیتش سنی هست و شیعه ها اقلیت هستند برو سرچ کن این رو بعد بیا اینجا اظهار نظر کن بیسواد.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 23:06
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
سلطنت طلب از تو پر روتر و خالی بند تر ادم تو این سایت ندیدم. اخه خالی بند کجا تو عربستان یا بحرین به شیهه مذهب پست و مقام میدن ؟ اگر شیهه ها تو عربستان کار یا مقام دولتی میگرند پس چرا هر روز دارند اعتصاب میکنند همینطور تو بحرین. تو ادم موزی معلومه از کجا خط میگریی ادمایی پست فطرت مثل تو از این عربهای خلیج فارس پول میگرند تا بین هموطنا حنگ و جدایی بندازه ولی کور خوندی حاجی. ایرانی جماعت زرنگه و گول جیره خورهایی مثل امثال تو رو نمیخوره.
‌پنجشنبه 21 آذر 1392 - 23:03
AЯMAN 2000 - آستارا - ایران
از فردا باید زنبیل ها را از دم در حموم زنونه بردارند و مقابل درب شهرداری بذارند. مگه ممکنه پارتی کتو کلفت نداشته باشه و بشه شهردار اونم تو سن پایین جوانی!!!!!!!!!!!!!!
جمعه 22 آذر 1392 - 01:51
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
titan-دوست عزیز ما خودمون تو ایران بودیم و میدونیم چه خبره. تو ایران تا زمانی که پول نداشته باشی شهروند درجه دوم میشی ربطی به مذهب نداره دوست عزیز. پس این همه معلم و دانشجو که سنی هستند اگر شهروند درجه دوم هستند پس چرا حق و حقوقشون مثل سایرین هست. بیخود لطفن نظر ندید یه مقدار تعمل کنید. توی ترکیه کردها نمیتونند به زبون کردی تو مدرسه یا دانشگاهاشون صحبت کنند تازه این ترکیه که مثلا میخواد جزوه اروپا بشه اونوقت تو ایران کدوم کرد لر یا ترکی رو پیدا میکنی که نتونه کردی یا لری توی مکان عمومی مثل ادارات یا دانشگاها صحبت نکنه؟والا ما تهران یه کاره اداری داشتیم هر قسمتی میرفتیم یا ترکی حرف میزدن یا چمیدونم کردی و لری هر کی
جمعه 22 آذر 1392 - 01:31
mashady - منچستر - انگليس
قربون اون صورت زیبات خانمی ، انشاالله چند سال دیگه برای ریاست جمهوری کاندید بشی.
جمعه 22 آذر 1392 - 02:28
Geelongcat - سیدنی - استرالیا
آفرین - ولی‌ این دو جمله متناقض هم هستند: راز موفقیت پدرانمان پرداخت حقوق نیمه دیگر جامعه، یعنی زنان بوده است ... دنبال احقاق حقوق ازدست‌رفته زنان شهرم بودم..... اگر پداران حقوق نیمه دیگر را رعایت کرده اند پس شما دنبال کدام حقوق از دست رفته هستید?.
جمعه 22 آذر 1392 - 03:46
Baluch m - اسلو - نروژ
دوست کرامی رومانو تهران به عنوان یک بلوج ایرانی له در یک خانواده سنی بزرک شده ام به شمادرود میفرستم.بنده معیار انسانیت را بر موازین دینی نمى سنجم وبر خلاف سفسطه بازیهای اقای سلطنت طلب که با اندیشه قرون وسطایی توهین به شیعه را عملی زشت میدانم واطلاعات أیشان درهمه موارد و حال از باکستان جزئی از هوجی کری بیش نیست.تا جایی که من میدانم میکویند که اقای زرداری أصالتا بلوج است(شنیده ام)
جمعه 22 آذر 1392 - 04:25
Baluch m - اسلو - نروژ
اقای سلطنت طلب با بر خوردهای فرصت طلبانه خود ستمهای ملی که حاکمیت بر همه مردم ایران روا داشته را به حساب عده ای می کذارد و بأید به شعور واندیشه ایشان کریست که با ملغطه بازی باکستانی ٨٠٪ شیعه درست میکند.مشکل من بلوج از غیر بلوج نیست بلکه از حاکمیت واندیشه های وابس کرایانه است.که اقای سلطنت طلب ان را تجویز می کند.بقول معروف اکر ١٠٠٠ متر زیر خط فقر باشی بهتر از ان است که یک میلی متر زیر خط فهم باشی..زیرا مشکل ما نفهمی وکج فهمی است.
جمعه 22 آذر 1392 - 04:55
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
رزمجو امریکا . واقعا برات متاسف هستم خواستم بهت بگم بدونی مشاور امور فرهنگی کشور سعودی در لندن یک خانم تشیع سعودی هست . تو امارات هم همینطور که گفتم بسیاری از قبایلی که ذکر کردم سفیر کشورهاشون هستن در خارج تو همین ابوظبی یه شهر کوچیک که همش 5000شیعه نداره حسینیه و مسجد دارن 6تا . حالا خودت قضاوت کن تهران که دو ملیون و بیشتر سنی داره یه اتاق ندارن توش نماز بخونن حتی یه اتاق . برو دبی ببین همین ایرانی ها حسینیه ساختن به نام حسینیه گراشی و لاری ببین بیش از15تا مسجد دارن در صورتی که تمام جمعیتشون 100هزار نفر نیست . من قبلا هم گفتم برادران شیعه و عامی و مردم طرف حرفهای من نیستن مورد خطاب من همون اخوندایی هستن که امثال تو رو غربتی کردن . مردم ساده لوح تشیع هم قربانی شدن توسط اخوندان . من فقط اخوندا مد نظرم هست نه کس دیگه
جمعه 22 آذر 1392 - 08:24
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
دوست خوبم رزمجو من اشتباه تایبی کردم و نوشتم باکستان80درصد شیعه هستند منظور من اینه که در کشوری که80%مردمش رو اهل سنت تشکیل میدن یک شیعه باکستانی که در اقلیت هست ریس جمهور میشه که این نشون میده اهل سنت براش تفاوتی نداره فقط کافیه خدمتکذار باشه ولی متاسفانه همه دولت مردان کشورهای اسلامی شیاد هستن میخوام بکم که حرف مفت نزنی جرا تو کشورهای حاشیه خلیج فارس تشیع بست و مقامی نداره بلکه بر عکس بستهای مهم مشورتی و اقتصادی دارن
جمعه 22 آذر 1392 - 11:28
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
بلوج اسلو نروز لطفا یک اشتباه تایبی رو همینطور بزرک نکنید خود شما مغلطه رو ملغطه نوشتید و این بیش میاد اما تو که بلوج هستی بفرما به من بکو همین اخوندا جقدر از علمای بزرک بلوج رو کشته و زندانی میکنن من خدمتت بکم که تا بای جانم با روافض کسانی که کتاب خدا رو تحریف شده میبندارند و به بیامبر و اصحاب و همسرانش فحاشی میکنند سر جنک دارم ولی عامه برادران شیعه رو محترم میشمارم جون این مردم خوش قلب و ساده نیز فریفته شده اند و امید هست روزی اسلام راستین را بشناسند در بعد ملی نیز من یک وطن برست هستم و از هویت خود و سرزمینم و نام دریای بارس دفاع میکنم
جمعه 22 آذر 1392 - 11:42
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
من در عقاید اسلامی با اکثریت مسلمانان و برادران عرب وجه مشترک دارم اما این دلیل نمیشود که هویت ایرانی خودم را بفروشم و در مقابل هجوم عربها یا هر قوم و فرهنک دیکر به هویتم سکوت کنم من همانطور که هویتی ایرانی دارم و به ان افتخار میکنم به عقیده ی خویش نیز میبالم که یکتا برست هستم بس لطفا برخی ازدوستان در این سایت این را بفهمند
جمعه 22 آذر 1392 - 11:46
alialmas2 - کابل - افغانستان
موووووووووووووووووفق باشی در حد جام جهانییییییییی.
جمعه 22 آذر 1392 - 15:21
Baluch m - اسلو - نروژ
اقای سلطنت طلب از کوزه همان طراود که در اوست.اکر زنان در عربستان رانندکی کنند تسنن خدشه دار یا زبانم لال میباشد،همانا اکرزنان در ایران به استادیوم بروند تشیع زیر سؤال میرود.بس در واقع نتیجه یکی است بلکه فقط بسته بندی فرق میکند.موضوع حقوق شهروندی،ازادی و رفاه است نه فقط مسجد در تهران یا حوزه علمیه در کشور عربی که شما بر ان میبالید.ودراولین فرصت مشکلات را فقط ازدریجه مذهب می بینید که کویا کشورهای عربی بهشت برینند.
جمعه 22 آذر 1392 - 15:05
Baluch m - اسلو - نروژ
دوست خوب سلطنت طلب بحث کلی دراعداد و رقم نیست که کجا شیعه یا سنی بیشتر دارد بلکه طرز اندیشه شما ست که در جوامع تسنن بوی افکار طالبانی دارد که مصداق ان در جوامع تشیع شبیه انجمن حجتییه مصباح یزدی میباشد.جمهوری اسلامی فرزندان خود را میبلعد،منتظری را بر نتابید،همه را کوشه نشین کرده،زندان ها برند،إعدام میکند.مبنای حکومت ترور است.در بلوجستان هم روحانی هم جوانان و غیره راجو ن جاهای دیکرمیکشد.شما طوری از کشورهای دیکتاتور جون سنی هستند دفاع میکنید کویی ما نمیدانیم.
جمعه 22 آذر 1392 - 14:46
arash_eindhoven - آیندهوون - هلند
در کمال افتخار همه کامنت‌ها را خواندم.به شعور تک تک شما افتخار می‌کنم.همه به یک نکته بعد ۳۵ سال خوب پی‌ برده اند .حال یقین دارم که رژیم خمینی دجال رفتنیست.از همین الان ، بهاران خجسته بادتان
جمعه 22 آذر 1392 - 21:10
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
سلطنت طلب جمع کن برو دیگه بابا چه رویی داری تو؟ حالا که فهمیدی حرفات چرند و نادرست هست میگی اشتباه تایپ کردم. جمع کن کاسه کوزتو
جمعه 22 آذر 1392 - 23:12
samsam.aus - سیدنی - استرالیا
اﻳﻮﻝ. ﭼﻪ ﺷﻬﺮﻱ ﺑﺴﺎﺯی ﺷﻤﺎ.......
شنبه 23 آذر 1392 - 15:22
romano - تهران - ایران
Baluch m - اسلو - نروژ امیدوارم اینو ببینی تشکر میکنم برادر .شیعه و سنی نداره هرکی نطفش تو این مملکت بسته شده صاحب حقه برابر باید باشه و آدم عوضی و عقب افتاده و متحجر شیعه و سنی و رافضی و آخوند سنی نداره هرکی عوضیه عوضیه به مذهب و مسلکش بر نمیگرده. من مشکلم با این سلطنت طلب به نوع فحاشیشه میاد می‌گه رافضیها بعد یک احمق هم تو شیعه‌ها پیدا می‌شه به برادرای سنی توهین می‌کنه و میشه این کشورهای نادان اطرافمون که میبینی. من ایران رو با همش می‌خوام نه شیعه و نه سنی همش با هم هیچ کسی هم به هیچ کسی برتری نداره همه فرزند یک خانه هستند و از این ظلم سازمانی حکومتی به برادرای سنی بسیار شرمگینم (اصلا بردن بلندگو در مسجد در زاهدان و فحاشی به حضرت عمر و عثمان منو دیوانه کرد و اگر قدرت داشتم پدر اینها رو در میاوردم تا مزاحم مردم آبرو دار نشن)
یکشنبه 24 آذر 1392 - 07:36
Madjid aramesh - پاریس - فرانسه
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی تو میگى منظورت مردم عامه شیعه نیستن پس چرا در همه کامنتهات همش رو شیعه بودن یا سنى بودن تأکید میکنى؟ و فقط نمیگى اخوند یک کم از نوشته هاى دوستمون رومانو درس بگیر و در ضمن خیلى از دوستان کلیمى هم وقتى کامنت میذارن و از این رژیم انتقاد میکنن اصلأ به مسلمونا چه سنى چه شیعه بى احترامى نمیکنن من خودم اصلأ أهل هیچ مذهبى نیستم ولى اینهارو نوشتم که بگم همه میدونن تو از کجا میخورن که اینقدر سنى و شیعه میکنى و سعى میکنى بین ایرانیان اختلاف بندازى
یکشنبه 24 آذر 1392 - 14:15
Madjid aramesh - پاریس - فرانسه
romano - تهران - ایران با هم وطن بودن با بزرگانى مانند شما افتخار میکنم
یکشنبه 24 آذر 1392 - 14:34
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.