مروز روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه دهم آذر
رأی دهید
روزنامههای فرهیختگان و تهران امروز، در شماره روز یکشنبه خود با انتشار گزارشهایی درباره «طرح حمایتی دولت از دهکهای کمدرآمد»، از «احتمال بازگشت کوپن» و همچنین احتمال جایگزینی آن با «پرداخت یارانه نقدی» خبر دادهاند.
روزنامههای ابتکار، فرهیختگان، و شهروند در شماره یکشنبه دهم آذرماه واکنش برخی از نمایندگان اصولگرا و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران به افزایش درخواستها برای رفع حصر از میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد را منتشر کردهاند. روزنامه شهروند این واکنشها را «اما و اگرهای اصولگرایان برای رفع حصر» توصیف کرده است.
روزنامههای اعتماد و شرق از قول محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت از بازگشت پژو به ایران خبر دادهاند. روزنامه اعتماد از قول محمدرضا نعمتزاده نوشته است: «ما در یک مقطعی تولید خودروهای دیزلی را متوقف کردیم که باید بگویم این امر در آن مقطع اشتباه بود و باید فرصت جدیدی را به خودروسازان برای تولید خودروهای دیزلی دهیم.»
محمدرضا خاتمی، دبیرکل سابق حزب مشارکت و برادر محمد خاتمی رئیسجمهور پیشین کشور در گفتوگویی با روزنامه اعتماد گفته است: «اصلاحطلبان در همان سال ۸۸ از طلبشان گذشتند. طلب ما این بود که زندان و حصر و اینها نباشد. طلبمان این بود این کارها نشود، طلبمان این نبود که بیایند ما را وزیر و وکیل کنند.»
روزنامههای قانون و ایران گزارشهایی درباره بازدید حسن روحانی از مناطق زلزله زده برازجان در استان بوشهر منتشر کردهاند. روزنامه قانون نوشته اس که حسن روحانی در این بازدید با بیان اینکه «دولت برای همه مناطق آسیبدیده از زلزله و برطرف کردن خسارتها در زمان بسیار کوتاه برنامهریزی خواهد کرد»، گفت: «از رئیس بنیاد مسکن خواستهام رسیدگی به پرونده همه منازلی را که در این زلزله خسارت دیده و باید بازسازی شوند، ظرف ۲۰ روز آینده انجام دهد.»
پنج کالای کوپنی برای ۲۱ میلیون ایرانی؛ آیا کوپن چایگزین یارانه نقدی میشود
روزنامههای فرهیختگان و تهران امروز ضمن انتشار گزارشهایی درباره «طرح حمایتی دولت از دهکهای کم درآمد»، از «احتمال بازگشت کوپن» و همچنین احتمال جایگزینی آن با «پرداخت یارانه نقدی» خبر دادهاند.
روزنامه فرهیختگان در شماره یک شنبه از «جزئیات طرححمایتی دولت» و اختصاص «پنج کالای کوپنی برای ۲۱ میلیون ایرانی» خبر داده و از قول محمدباقر نوبخت، معاون برنامهریزی دولت نوشته است که «طبق برنامهریزیها در بهمن و اسفند امسال دو سبد کالایی به اقشار آسیبپذیر داده خواهد شد».
این روزنامه از قول محمود ملکوتیخواه، رئیس اداره بودجه امور تولید و بازرگانی معاون برنامهریزی ریاست جمهوری؛ نوشته است: «برنج، روغن، گوشت و برخی کالاهای دیگر نظیر تخم مرغ و پنیر ازجمله این اقلام هستند».
روزنامه فرهیختگان با اشاره به سخنان حسن روحانی درباره ارائه دو بسته حمایتی به مردم تا پایان سال جاری، خبر داده است که «مشمولان کمیته امداد، بهزیستی و مددجویان قرار است این سبدها را به صورت رایگان دریافت کنند» و در مجموع «قرار است ۲۱ میلیون نفر مشمول این طرح شوند».
روزنامه فرهیختگان تأکید کرده است که دو بسته حمایتی دولت قرار است «در قالب کوپن توزیع شود» و از قول محمدرضا پورابراهیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نوشته است: «خانوادههای دهک پایین نیاز مبرم به کمک برای تأمین کالاهای اساسی دارند، بنابراین اولویت دولت قطعاً افراد کمدرآمد است که قابلیت شناسایی آنها نیز وجود دارد».
روزنامه تهران امروز با طرح این پرسش که «آیا کوپن به اقتصاد ایران باز میگردد؟» یاد آوری کرده است که «دولت روحانی با تداوم پرداخت یارانه نقدی موافق نیست و در صدد است از سال آینده و با جلب رضایت مجلس، طرحهای جایگزین یارانه نقدی را به اجرا بگذارد، اما نگاهی به این طرحها نشان میدهد که قرار است کوپنی شدن اقتصاد به نوعی تکرار شود».
این روزنامه ضمن انتشار نظر شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره برنامه دولت در تبدیل «پرداخت یارانه نقدی کالا» در سال ۹۳، از قول عزتالله یوسفیان ملا، نماینده آمل در مجلس نوشته است: «تبدیل کردن هدفمندی به مراتب بهترو بالاتر، اقدام شایستهای است. برای مثال اگر سیستم هدفمندی را به پرداخت پول آب وبرق مردم تبدیل کنیم که اگر گران شد به نوعی توان پرداخت ایجاد شود، این اقدام در نوع خود مطلوب است».
این نماینده مجلس نهم اما تأکید کرده است که «اینکه بخواهیم مثال کوپن قند به مردم دهیم در حالی که توان خرید نان را ندارند، این به چه درد مردم میخورد؟»
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نهم نیز با تأکید براینکه «ارانه کالایی یکی از گزینههای در حال بررسی دولت است و به معنای سیستم کوپنی سابق نیست»، گفته است: «دولت میخواهد با این روش تنوع کالایی را برای خریدار فراهم کند تا مردم بتوانند چند رقم کالا را انتخاب وخریداری کنند».
«اما و اگرهای اصولگرایان برای رفع حصر»
روزنامههای ابتکار، فرهیختگان، شهروند در شماره یکشنبه دهم آذرماه واکنش برخی از نمایندگان اصولگرا و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران به افزایش درخواستها برای رفع حصر از میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد را منتشر کردهاند. روزنامه شهروند این واکنشها را «اما و اگرهای اصولگرایان برای رفع حصر» توصیف کرده است.
روزنامه ابتکار خبر داده است که روز شنبه محمدرضا باهنر نایب رئیس اصولگرای مجلس نهم «از دریافت پیامکهایی درباره حصر خانگی موسوی و کروبی سخن گفت» اما تأکید کرد که «این درخواستها توقع بیجایی است که برخی دارند».
به گزارش این روزنامه، محمدرضا باهنر در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: «این روزها عدهای به ما پیامک میزنند که چرا حصر خانگی به این شکل است؟ ما میگوییم آنها جنایت و ظلم کردند و حداقلش این است که بگویند ما اشتباه کردیم. اما همین را هم حاضر نیستند بگویند».
محمدرضا باهنر همچنین گفته است: «برخیها چه توقعی دارند که میگویند حصر خانگی باید کم شود؟ فردی که این همه ظلم کرده و حاضر نیست بگوید اشتباه کردهام و یا حتی بگوید که من نبودم در حالی که همه میدانیم آنها بودهاند».
روزنامه فرهیختگان، گزارش داده است که کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی خواهان «اعتماد به شورای عالی امنیت ملی» شده و گفته است: «این موضوع به شورای عالی امنیت ملی واگذار شده است که رؤسای قوا نیز عضو آن هستند و مسئولان نیز با آن تعامل دارند. از طرف دیگر مصوبات شورا بعد از تأیید مقام معظم رهبری لازم الاجراست».
خبرنگار روزنامه فرهیختگان درجریان نشست خبری روز شنبه رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به «گذشت بیش از هزار روز از حصرهای خانگی، موضوع رفع حصر از سوی برخی گروههای اجتماعی و دولتمردان مطرح شده است» از کاظم جلالی درباره احتمال همراهی مجلس با دولت در رفع حصر پرسیده است، اما رئیس مرکز پژوهشهای مجلس تأکید کرده است که «همه باید به شورا اعتماد کنیم و اجازه دهیم در فضای غیررسانهای این موارد مورد بحث و بررسی قرار گیرد» تا «آنچه میتواند به وحدت ملی در داخل کشور استحکام ببخشد، در قالب شورای امنیت به تصویب برسد».
کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، همچنین به روزنامه فرهیختگان گفته است: «همه ما باید به سمت وحدت ملی و استحکام وحدت حرکت کنیم» اما «باید این موارد کمتر رسانهای شود چون فکر نکنید رسانهای کردن و پرداختن به این موضوعات خیلی به نفع واقع میشود».
روزنامه شهروند نیز در گزارشی با عنوان «اما و اگرهای اصولگرایان برای رفع حصر» تأکید کرده است که کاظم جلالی «خواستار اعتماد به شورای امنیت ملی در فضای غیررسانهای شده است».
این روزنامه با اشاره به اینکه «واکنش به موضوع رفع حصر از کاندیداهای معترض به انتخابات سال۸۸، روز شنبه در لابهلای سخنان برخی از چهرههای شاخص اصولگرا مطرح شد»، گزارش داده است که «علی سعیدی، نماینده ولیفقیه درسپاه، حصر خانگی را مجازاتی اندک و زمزمه رفعحصر را نوعی فضاسازی دانست و گفت که به این سادگیها نمیشود از چهرههای در حصر گذشت کرد».
نماینده علی خامنهای در سپاه پاسداران همچنین گفته است: «این آقایان بزرگترین ضربه و لطمه را به یک انقلاب عظیم توحیدی در دوره ما وارد کردند، یعنی حقانیت را زیر سؤال بردند و به انقلاب و نظام تهمت زدند».
علی سعیدی، نماینده ولیفقیه درسپاه پاسداران، همچنین حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد را «تدبیر رهبر جمهوری اسلامی» توصیف کرده و گفته است: «تدبیری که رهبری در برخورد با این فتنه اعمال کردند، هوشمندانهترین تدبیر بود» و «اگرچه درخواست بسیاری از مردم برخورد قاطعتر با این افراد بود، اما رأفت و رحمت الهی باعث شد آقایان با چند درجه تخفیف، در جایی تحتنظر زندگی کنند و از امکانات لازم برای ادامه زندگیشان برخوردار باشند».
به نوشته روزنامه شهروند، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران با تأکید براینکه «برخوردی که صورت گرفت، برخورد حداکثری نبود»، گفته است: «زمزمههای به گوشرسیده برای آزادی آنها فقط نوعی فضاسازی است، و مردم ما اجازه نمیدهند به همین سادگی از سران فتنه گذشت شود».
روزنامه شهروند با اشاره واکنش اصولگرایان به افزایش درخواستها برای رفع حصر نوشته است: «اظهارات کاظم جلالی بهعنوان رئیس فراکسیون اکثریت مجلس، در شرایطی که در روزهای گذشته، رئیسجمهوری نیز از لزوم زدودن کینهها و باز شدن درهای بسته سخن گفته و محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت نیز از پیگیری موضوع بدون اعلام رسانهای خبر داده بود، زمزمههای حاکی از احتمال رفعحصر را افزایش داده است».
بازگشت احتمالی شرکتهای خودرو سازی پژو و رنو به ایران
روزنامههای اعتماد و شرق از قول محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت از بازگشت شرکتهای خودرو سازی پژو و رنو به ایران خبر دادهاند.
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «بازگشت پژوه نتیجه ژنو» خبر داده است که «بزرگان صنعت جهانی خودرو روزشنبه درتهران مذاکره کردند».
این روزنامه نوشته است که در جریان برگزاری همایش خودرو در برج میلاد تهران، محمد رضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه کوتاهی با نمایندگان برندهای فرانسوی مذاکره کرد، و پس از آن گفت: «رنو و پژو خودروهای جدیدی را با کمک خودروسازان ایرانی به بازار عرضه خواهند کرد».
به گزارش اعتماد، محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین طی سخنانی در این همایش با اشاره به اینکه «حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد خودروهای تولیدی اروپایی دیزلی هستند»، گفت: «ما در یک مقطعی تولید خودروهای دیزلی را متوقف کردیم که باید بگویم این امر در آن مقطع اشتباه بود و باید فرصت جدیدی را به خودروسازان برای تولید خودروهای دیزلی دهیم».
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین گفت که برای تامین سوخت خودروی دیزلی «با هیچ مشکلی روبهرو نبوده و پالایشگاههای داخلی آمادگی دارند تا سیستم تولید سوخت موتور دیزلی را تامین کنند، و حتی پالایشگاه اراک نیز در این زمینه به زودی توزیع سوخت را انجام خواهد داد».
به نوشته روزنامه اعتماد، اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی هم در همایش خودرو «از حمایتهای دولت برای صنعت خودرو خبر داد تا در ابتدای امر خیال خودروسازان را راحت کند که دولت پشت خودروسازان است».
روزنامه اعتماد یادآوری کرده است که «روزگاری برندهای مطرح فرانسوی و کرهای برای کسب بازار با یکدیگر رقابت میکردند تا اینکه دو سال پیش یکییکی به بهانه تحریم از بازار ایران رفتند و داخلیها ماندند و بازاری که هر روز بیشتر از دستشان خارج شد و حتی نتوانستند میزان تولید خود را که به مدد حضور خارجیها در حد قابل توجهی بالا رفته بود حفظ کنند».
این روزنامه تأکید کرده است که «طی شش ماه تولید خودرو بیش از ۵۰ درصد کاهش یافت و خطوط تولید بودند که یکی بعد از دیگری از خط خارج میشدند».
محمدرضا خاتمی: از طلب ۸۸ گذشتیم
محمدرضا خاتمی، دبیرکل سابق حزب مشارکت و برادر محمد خاتمی رئیسجمهور پیشین کشور، در گفتوگویی با روزنامه اعتماد گفته است: «اصلاحطلبان در همان سال ۸۸ از طلبشان گذشتند. طلب ما این بود که زندان و حصر و اینها نباشد. ما طلبمان این بود این کارها نشود، طلبمان این نبود که بیایند ما را وزیر و وکیل کنند».
دبیرکل سابق حزب مشارکت با تاکید براینکه در سال ۸۸ «میگفتیم ظلم را باید کم کرد»، گفته است: «اگر هم طلبی وجود داشته باشد، مردم پاداش اصلاحطلبان را در ۲۴ خرداد دادند، بنابراین امروز اصلاحطلبان از هیچ کس طلب ندارند، هیچ ادعایی ندارند و حتی در شرایط کنونی که بخشی از حقوق اولیه آنها هم گرفته شده، باز راضی هستند و صبوری دارند و پایداری میکنند و پیش میروند».
محمدرضا خاتمی تأکید کرده است که «احساس ما بر این است که باید خیلی از حقوق خود بگذریم چرا که منافع ملی ما در خطر است».
دبیرکل پیشین حزب مشارکت همچنین با تأکید بر نظر سهید حجاریان که انتخابات سال ۸۸ را «تدلیس» توصیف کرده بود، به روزنامه اعتماد گفته است: «تدلیس را که اگر کسی بفهمد، بدتر از تقلب است»، اما «اصلاحطلبان به بیانهای مختلف و در رأس همه آقای خاتمی، مسئله گذشت را بیان کردهاند و این پیامشان بود که سال ۸۸ یکی از اتفاقهای مهم و تلخ در تاریخ جمهوری اسلامی و تاریخ این کشور است اما گذشته است».
محمدرضا خاتمی همچنین گفته است که «باید از آن (حوادث ۸۸) پند بگیریم، درس بگیریم تا آن اشتباهات بار دیگر تکرار نشود. من ممکن است بگویم طرف مقابل اشتباه کرده، آنها هم بگویند که من اشتباه کردهام، خیانت کردهام، ایراد ندارد. ما نمیخواهیم نظرات یکدیگر را عوض کنیم اما مهم این است که برگی ورق خورده، همانند تمامی برگهایی که ورق خورده است. هرچند آن حوادث خیلی مهمی بود اما باید با درس گرفتن از آن سال، مسیر جدیدی را پیگیری کنیم».
دبیرکل سابق حزب مشارکت در عین حال گفته است: «اصلاحطلبان از آرمانهایشان دست نکشیدهاند، آرمانهای ما سر جایشان است اما برآورده شدن این آرمانها نیازمند امکانات خاص خودش است. ما به این نتیجه رسیدهایم که برای دستیابی به همه آرمانهایمان امکاناتی لازم است که همه آنها در کشور ما وجود ندارد، بنابراین بیشتر با واقعیتها سر و کار داریم، توقعات خود را محدود میکنیم، به این باور رسیدهایم که باید قدمهای کوچکی برداریم».
محمدرضا خاتمی همچنین به روزنامه اعتماد گفته است که «براساس اطلاعاتی که من دارم آقایان موسوی و کروبی، از شرایط پیش آمده خشنودند، از شرایط خودشان ناراضیاند اما گفتهاند که از شرایط به وجود آمده در ۲۴ خرداد راضی هستند».
به نوشته روزنامه اعتماد، دبیرکل سابق حزب مشارکت همچنین از کاهش فضای امنیتی خبر داده و گفته است: «فضای ویژهای که وجود داشت، امروز به فضای قابل قبول سیاسی تبدیل شده است. آن فشارها، آن تنگناها و آن مداخلهگریهایی که در فضای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و فعالان داشتند، کمرنگ شده اما آنکه بگوییم یک اقدام فعالانه و با برنامهای وجود داشته برای رسیدن به این مسیر، هنوز شاهد آن نبودهایم».