بررسی روزنامههای صبح سه شنبه تهران - ۲۸ آبان
رأی دهید
اظهارات اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی، درباره رویدادهای سال ۸۸ و نقش سعید مرتضوی در اعزام و کشته شدن شماری از بازداشتشدگان پس از انتخابات در بازداشتگاه کهریزک، یکی از عکسها و تیتر اصلی روزنامههای آرمان، ایران، اعتماد، قانون، خراسان، و ابتکار را به خود اختصاص داده است.
اغلب روزنامههای نزدیک به اصولگرایان از جمله کیهان، رسالت، حمایت، تهران امروز، جمهوری اسلامی، جام جم و همچنین روزنامه همشهری در صفحه یک شماره سهشنبه اشارهای به اظهارات فرمانده نیروی انتظامی نکردهاند.
روزنامه اعتماد هم تاکید کرده است که «بازگشایی جعبه سیاه کهریزک» از سوی اسماعیل احمدی مقدم با هدف «رفع مسئولیت از فرماندهان نیروی انتظامی» انجام شده است.
روزنامه شرق از توافق مجلس و دولت برای تبدیل «یارانه نقدی» به «بن کالا» خبر داده و از قول یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نهم نوشته است: «حاکمیت به سمت هدفمند کردن "کمکهای یارانهای" حرکت میکند.»
روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی منتشر میشود در شماره سهشنبه از «هشدار مجلس به کشورهای ۱+۵» خبر داده و نوشته است: «تحریمها لغو نشود، مذاکره نمیکنیم.»
همزمان روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران نیز در سرمقاله سهشنبه پیشبینی کرده است که دور سوم مذاکرات هستهای در ژنو نیز به نتیجه نمیرسد.
روزنامه ایران از هشدار عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به «بولتنسازان» خبر داده است.
افشاگری احمدی مقدم علیه مرتضوی و سکوت روزنامههای اصولگرا
اظهارات اسماعیل احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی درباره رویدادهای سال ۸۸ و نقش سعید مرتضوی در اعزام و کشته شدن شماری از بازداشتشدگان پس از انتخابات در بازداشتگاه کهریزک یکی از عکسها و تیتر اصلی روزنامههای آرمان، ایران، اعتماد، قانون، خراسان، و ابتکار را به خود اختصاص داده است.
اغلب روزنامههای نزدیک به اصولگرایان از جمله کیهان، رسالت، حمایت، تهران امروز، جمهوری اسلامی، جام جم و همچنین روزنامه همشهری در صفحه یک شماره سهشنبه اشارهای به اظهارات فرمانده نیروی انتظامی نکردهاند و تنها روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران بخشی از سخنان اسماعیل احمدی مقدم درباره عاشورای ۸۸ را در نیمتای پایین صفحه یک منتشر کرده است.
روزنامه آرمان ضمن چاپ عکس اسماعیل احمدی مقدم در صفحه یک اظهارات فرمانده نیروی انتظامی را «ﺍفشاگری علیه سعید مرتضوی درباره کهریزک» عنوان کرده است.
به نوشته این روزنامه، فرمانده نیروی انتظامی طی گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا در بازخوانی مرگ شماری از بازداشتشدگان اعتراضات پس از انتخابات سال ۸۸ در بازداشتگاه کهریزک گفت که «من تاکنون در هیچ محفلی عنوان نکردهام که صبح روز جمعه جلسهای پیرامون اتفاقات آن زمان برگزار شد و آقای مرتضوی اصرار داشت که افراد دستگیر شده به کهریزک منتقل شوند. من مخالفتم را به صراحت اعلام کردم و گفتم آنجا نه تنها جا نداریم، بلکه آن مکان جای خطرناکی است.»
روزنامه آرمان همچنین از قول اسماعیل احمدی مقدم نوشته است: «قرار نبود بازداشتگاه کهریزک جای خیلی راحتی برای اراذل و اوباش باشد و یک سال قبل از حادثه کهریزک درصدد برآمدیم تا بازداشتگاه مدرن و مجهزی با ظرفیت هزار نفر ایجاد کنیم که در اردیبهشتماه ۸۸ پیش از این که حادثه کهریزک اتفاق بیفتد، سردار احمدرضا رادان و جمعی از مهندسان برای بازدید از روند ساخت این بازداشتگاه جدید، با بالگرد به این منطقه سفر کردند و این سفر زمینهای شد تا شایعاتی مطرح شود که سردار رادان با بالگرد به کهریزک رفته و دستور داده که همه را بزنید و بکشید.»
به نوشته این روزنامه، اسماعیل احمدی مقدم از معاون خود احمدرضا رادان به عنوان «نماد اقتدارگرایی نیروی انتظامی» نام برده و گفته است: «از آنجا که سردار رادان قبلتر نیز این بازداشتگاه را درست کرده بود و چون نماد اقتدارگرایی نیروی انتظامی محسوب میشود، به راحتی نقش ایشان در افکار عمومی ثبت شد. حتی این سخنان به درجهای زیاد شد که مقام رهبری عنوان کردند که من این طور شنیدهام و اگر سردار رادان هم قصور و تقصیری در این ماجرا دارد، مبری از رسیدگی قضایی نیست و باید اگر اتهامی دارد پاسخگو باشد».
روزنامه ایران نیز ضمن انتشار عکسهایی از سعید مرتضوی و اسماعیل احمدی مقدم از قول فرمانده نیروی انتظامی نوشته است: «مرتضوی مسبب کهریزک است.»
روزنامه خراسان اظهارات اسماعیل احمدی مقدم را با تیتر «ناگفتههای فرمانده ناجا» منتشر کرده نوشته است: «احمدی مقدم برای اولین بار جزئیاتی جدید از حادثه کهریزک، پرونده ستار بهشتی، لباسشخصیها و برخورد با بدحجابی را مطرح کرد.»
«بازگشایی جعبه سیاه کهریزک» یا «رفع مسئولیت از فرماندهان نیروی انتظامی»
روزنامه اعتماد با تیتر «بازگشایی جعبه سیاه کهریزک» نوشته است: «هشت سال ریاست بر نیروی انتظامی کارنامهای است که سردار اسماعیل احمدی مقدم اکنون از آن دفاع میکند؛ دفاعی که در بسیاری از موارد فاقد پاسخ روشنی به خطاها و به گفته وی سوءتدبیرهای صورت گرفته از سوی ماموران و افسران این نیرو است.»
به نوشته این روزنامه، «فرمانده نیروی انتظامی هر چند در گفتوگو با ایسنا اقدامی قابل توجهی انجام داده و بالاخره مسئولی در کشور هر چند اندک اما تقصیرها و قصورها را پذیرفته است»، اما اسماعیل احمدی مقدم طی این مصاحبه «در بسیاری از موارد موضوعاتی مانند قتل معترضان انتخابات ۸۸ در بازداشتگاه کهریزک، قتل یکی از شهروندان در درگیریهای میدان ولیعصر، شیوه متهمگردانی در شهر مریوان، قتل ستار بهشتی وبلاگنویس و برخوردهای صورت گرفته با اراذل و اوباش را اشتباهات نیروی انسانی این مجموعه دانسته است.»
روزنامه اعتماد همچنین تاکید کرده است که اسماعیل احمدی مقدم «نه تنها هرگز پاسخی صریح درباره برخوردهای انضباطی صورت گرفته با این اشتباهات و اقدامات لازم برای مقابله با آنها نداده بلکه امکان تکرار آن را نیز بعید ندانسته است»، و بهرغم این که «در این مصاحبه از تدوین آییننامه حقوق شهروندی صحبت کرده است» اما «سرنوشت این سیاست کلان نیروی انتظامی نیز در این مصاحبه بلاتکلیف باقی میماند».
این روزنامه با اشاره به این که «موضع فرمانده نیروی انتظامی درباره اجرای طرح عفاف و حجاب چندان آشکار و واضح نیست» نوشته است: «اسماعیل احمدی مقدم در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا سعی کرده است که در موقعیت یک منتقد از درون سیستم نیروی انتظامی تلاشهای خود را برای رفع کاستیهای این نیرو را بیان کند» با این وجود هنگامی که وی از عدم اجرای دستوراتش درباره بازداشتشدگان و انتقال آنان به کهریزک سخن میگوید «هرگز این امر را به عنوان یک نقص سیستمی در مجموعه تحت فرمان خود به شمار نمیآورد».
روزنامه اعتماد همچنین نوشته است که «شاید مهمترین بخش مصاحبه فرمانده نیروی انتظامی مربوط به مشهورترین پرونده سیاسی باشد؛ ماجرای قتل تعدادی از معترضان بازداشت شده به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸ که هنوز پرونده آن در جریان است»، اما در این خصوص نیز اسماعیل احمدیمقدم «مسئولیت این امر را مستقیما به سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران منسوب و از فرماندهان نیروی انظامی همچون احمدرضا رادان و عزیزالله رجبزاده رفع مسئولیت میکند».
توافق دولت و مجلس درباره جایگزینی یارانهها با «بن کالا»
روزنامه شرق از توافق مجلس و دولت برای تبدیل «یارانه نقدی» به «بن کالا» خبر داده و از قول یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نهم نوشته است: «حاکمیت نیز به سمت هدفمند کردن "کمکهای یارانهای" حرکت میکند.»
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با روزنامه شرق ضمن اعلام خبر «توافق دولت و مجلس بر سر جایگزینی روش توزیع بن کالا با یارانه نقدی» تاکید کرده است که «تصمیم دولت، حذف پرداخت یارانه نقدی است».
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به برگزاری جلسات متعدد دولت و مجلس با محوریت بررسی موضوع حذف یارانه نقدی گفته است: «سال آینده پرداخت یارانه به صورت غیرنقدی خواهد بود»، چرا که «با توجه به اثرات مخرب پرداخت یارانه نقدی که باعث افزایش حجم نقدینگی و کاهش ارزش پول ملی میشود و همچنین این که یارانه در محلی که باید مصرف نمیشد، تصمیم کارشناسان مجلس و دولت بر این است که در نوع پرداخت این یارانه بازنگری شود».
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی درباره نحوه اجرای این طرح هم به روزنامه شرق گفته است: «میتوان از کارتهای اعتباری یا سیستمهای الکترونیکی استفاده کرد، گرچه هنوز در مورد نوع پرداخت صحبتی نشده است».
روزنامه شرق با اشاره به این که غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی «احتمال افزایش مبلغ یارانه پرداختی به افراد در قالب بن کالا را رد نکرده است»، از قول این عضو کمیسیون برنامه، بودجه مجلس نهم نوشته است: «کشور ما دیگر ظرفیت پمپاژ پول را ندارد».
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی با تاکید بر این که «در قانون ذکر نشده که حتما یارانه به صورت نقدی پرداخت شود» گفته است: «شرایط اقتصادی کشور ما حکم میکند بهترین گزینه را انتخاب کنیم» و بر همین اساس «حاکمیت نیز به سمت هدفمند کردن کمکهای یارانهای حرکت میکند».
پیشبینی شکست ژنو سه به روایت اصولگرایان تندرو
روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی منتشر میشود در شماره سهشنبه از «هشدار مجلس به کشورهای ۱+۵» خبر داده و نوشته است: «تحریمها لغو نشود، مذاکره نمیکنیم.»
همزمان روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران نیز در سرمقاله سهشنبه پیشبینی کرده است که دور سوم مذاکرات هستهای در ژنو نیز به نتیجه نمیرسد.
این روزنامه با اشاره به جلسه مشترک محمدجواد ظریف و تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی با اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس به میزبانی وزارت خارجه نوشته است که قرار بود جزئیات این جلسه رسانهای نشود، اما برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگوهایی به تشریح نشست مشترک تیم مذاکرهکننده و اعضای کمیسیون پرداختند و «نکته مهم این که در این جلسه تاکید شده است رویکرد مذاکرات باید به سمتوسوی اقتدار و عزت جمهوری اسلامی باشد و تا زمانی مذاکرات دنبال میشود که تحریمها کنار گذاشته شود؛ چرا که ادامه مذاکرات و ادامه تحریمها معنایی ندارد و مطمئنا در این حالت باید تعلیق مذاکرات دنبال شود».
کیهان درباره جزئیات این جلسه از قول محمدحسن آصفری عضو هیئت رئیسه کمیسیون سیاست خارجی مجلس نوشته است که در جلسه مشترک این کمیسیون و مقامهای وزارت خارجه «خط قرمزهای مذاکرات مورد تاکید قرار گرفت، بهویژه این که به هیچ وجه موضوع تعلیق غنیسازی و بستن سایتهای فردو و اراک نباید در دستور کار قرار گیرد. همچنین خروج مواد تولید شده به خارج از کشور نیز نباید در دستور کار باشد».
به نوشته این روزنامه، محمدحسن آصفری همچنین گفته است که در جلسه مشترک وزارت خارجه و اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم «تاکید شد که موضوع برداشتن تحریمها یکی از موارد بسیار مهمی است که باید دنبال شود و این که اگر کنگره و سنای آمریکا بخواهد لایحه جدیدی با مضمون اعمال تحریمهای جدید یا تشدید تحریمها علیه ایران به تصویب برساند دیگر لزومی به ادامه مذاکرات وجود ندارد و باید ادامه مذاکرات تعلیق شود».
کیهان همچنین در سرمقالهای با تیتر «۱۸۰ درجه توافق در ژنو» نوشته است محمدجواد ظریف «وزیر امور خارجه در دیدار اعضای کمیسیون سیاست خارجی مجلس گفته است که حدود ۹۰ درصد مباحث در مذاکرات ژنو مورد توافق قرار گرفت و درباره ۱۰ درصد اختلافنظر وجود دارد که در دور سوم مذاکرات درباره آن صحبت خواهیم کرد» و وزیر خارجه آمریکا نیز گفته است: «۹۵ درصد یا بیشتر تحریمهای اساسی باقی خواهد ماند.»
این روزنامه نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی نوشته است که «معما این است که آن ۹۰ درصد مورد نظر دکتر ظریف را با ۹۵ درصد اعلامی و اعمالی وزیر خارجه آمریکا چگونه میتوان جمع کرد؟ یا چگونه میتوان این گزاره متناقض که «غنیسازی حق غیرقابل چشمپوشی ایران است» (جواد ظریف)، و «مسیر را برای برچیدن کامل برنامه هستهای ایران ادامه میدهیم» (جان کری) جمع نمود و تصور کرد ۹۰ درصد مسیر توافق در ژنو طی شده و فقط ۱۰ درصد مسائل باقی مانده است؟!»
یدالله جوانی رئیس پیشین اداره سیاسی سپاه پاسداران و مشاور فعلی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه نیز طی یادداشتی با تیتر «فردای ژنو» درباره دور سوم مذاکرات هستهای نوشته است: «رفتار گروه ۱+۵، اگر مثل گذشته بخواهد تحت تأثیر برخی از کشورهای خاص مثل آمریکا و در مذاکرات اخیر مثل فرانسه باشد، به طور قطع منطقی و سازنده نخواهد بود و مذاکرات این دور هم، بدون دستیابی به یک نتیجه قابل قبول برای طرفین پایان خواهد یافت».
سرمقالهنویس روزنامه جوان با اشاره به این که «از منظر برخی از کشورهای ۱+۵ و به ویژه آمریکا، موضوع هستهای ایران، صرفاً بهانهای برای فشار به جمهوری اسلامی است» نوشته است: «آن گونه که از شواهد و اظهارنظر مقامهای غربی برمیآید، از نگاه گروه ۱+۵ توافق خوب آن است که غنیسازی اورانیوم در خاک ایران برای همیشه تعطیل و در عین حال ساختار تحریمها نیز علیه جمهوری اسلامی حفظ شود».
مشاور نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران با تاکید بر این که «اگر غربیها و خصوصاً آمریکاییها، به دنبال چنین توافقی با ایران هستند، این توافق نتیجهاش حل و فصل موضوع هستهای کشورمان به صورت برد- برد نخواهد بود» نوشته است: «این توافق برد طرف غربی و باخت ایران را در پی دارد و روشن است که جمهوری اسلامی هرگز به چنین توافقی تن نخواهد داد.»
هشدار معاون فرهنگی وزارت ارشاد به «بولتنسازان»
روزنامه ایران از هشدار عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به «بولتنسازان» خبر داده است.
به گزارش این روزنامه، عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در نخستین نشست خبری خود درباره حاشیهسازیها علیه نشر چشمه گفت: «در روزهای اخیر شاهد جدا کردن پاراگرافهایی از چند کتاب منتشر نشده نشر چشمه بودیم»، اما «این قبیل بولتنسازیها اصولی نیست و جواب هم نمیدهد چرا که پاراگرافهای یک کتاب در قالب کلیت آن معنا مییابند».
به نوشته روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت، عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر این که «این مسئله که یک رسانه از چه طریقی به متن کتابها دست یافت و اقدام به بولتنسازی کرد را نیز بررسی خواهیم کرد. اگر دست یافتن آنها به این کتابها از طریق ارشاد صورت گرفته باشد به طور قطع برخورد خواهیم کرد».
روزنامه شرق هم ضمن انتشار گزارش کاملتری از نخستین نشست خبری معاون فرهنگی وزارت فرهنگی و ارشاد اسلامی نوشته است که عباس صالحی در این نشست از جمله گفت که «محمود دولتآبادی از مفاخر ایران و خراسان است؛ نشر چشمه هیچ نامهای مبنی بر توقیف نگرفته؛ درز اطلاعات مخفی کتابها و ناشران از وزارت ارشاد کار مجرمانه است؛ نویسنده ممنوعالقلم نداریم؛ در مورد روز حسین ظلم شده است؛ معاونت فرهنگی را با ۶۴ میلیارد تومان بدهی تحویل گرفتیم؛ نمایشگاه ۹۳ هم در مصلی برگزار میشود».