بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ دوشنبه دوم اردیبهشت

روزنامه بهار گزارش داده است که احمد قلعه‌بانی، معاون وزیر نفت، روز اول اردیبهشت‌ماه به طور رسمی «آغاز مبادله نفت در برابر غذا و دارو» و «واردات غذا و دارو به جای دریافت پول نفت» را اعلام کرد.
 


روزنامه قانون بخش دیگری از اظهارات احمد قلعه‌بانی درباره «محرمانه بودن آمار تولید و صادرات نفت» به «دلیل شرایط تحریم‌ها» را مورد توجه قرار داده، اما روزنامه کیهان از قول معاون ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نوشته است که «ایران در شرایط پیشرفت و موقعیت بدر و خیبر است».

 
روزنامه ابتکار به بررسی «احساس تکلیف» اصول‌گرایان و تداوم «بلاتکلیفی» اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری پرداخته است، و روزنامه جام جم نیز در شماره دوم اردیبهشت گزارشی درباره «ﺻﻒ ﺷﻠﻮﻍ» نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و پیامدهای آن منتشر کرده است.
 
اظهارات روز یک‌شنبه محمود احمدی‌نژاد در اهواز با انتقاد شدید روزنامه‌های سیاست روز و وطن امروز مواجه شده است. این دو روزنامه وعده‌های احمدی‌نژاد را منجر به «پنج برابر شدن قیمت‌ها، افزایش نرخ تورم، و «افتضاح اقتصادی» توصیف کرده‌اند.
 
روزنامه اعتماد گزارش داده است که با «پایان ثبت نام کاندیداهای انتخابات شوراهای شهر و روستا»، «خوان تائید صلاحیت‌ها» گشوده شده است.
 
روزنامه تهران امروز ضمن انتشار گزارشی درباره «سرانجام شعار ساده‌‌زیستی احمدی‌نژاد»، از قول شماری از نمایندگان مجلس نهم نوشته که با گذشت هشت سال «مصداقی برای اجرایی شدن شعار ساده‌زیستی دیده نمی‌شود».
 
«محرمانه شدن آمارهای نفتی» همزمان با آغاز «مبادله نفت ایران در برابر غذا و دارو»
 
روزنامه بهار گزارش داده است که احمد قلعه‌بانی، معاون وزیر نفت، روز اول اردیبهشت‌ماه به طور رسمی «آغاز مبادله نفت در برابر غذا و دارو» و «واردات غذا و دارو به جای دریافت پول نفت» را اعلام کرد.
 
روزنامه قانون اظهارات همین مقام دولتی درباره «محرمانه بودن آمار تولید و صادرات نفت» به «دلیل شرایط تحریم‌ها» را مورد توجه قرار داده، اما روزنامه کیهان از قول معاون ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نوشته است که «ایران در شرایط پیشرفت و موقعیت بدر و خیبر است».
 
روزنامه بهار در تیتر یک گزارش داده که روز یک‌شنبه احمد قلعه‌بانی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نمایشگاه بین‌المللی نفت و گاز روبه‌روی خبرنگاران نشست و «از امکان تسویه بدهی چهار‌ میلیارد دلاری شرکت‌های خارجی به شرکت ملی نفت به‌ وسیله تهاتر مبادله غذا و دارو خبر داد».
 
به نوشته این روزنامه، احمد قلعه‌بانی مدیرعامل شرکت ملی نفت با تاکید بر این که «مجموع مطالبات نفتی ایران از کشورها و شرکت‌های خارجی حدود چهار میلیارد دلار است»، گفته است که «شرکت‌های خارجی به دلیل مشکلاتی که تحریم ایجاد کرده است تاکنون نتوانسته‌اند طلب خود را به ایران پرداخت کنند، اما قرار است در قالب تهاتر کالا و ورود دارو و غذا این طلب پرداخت شود».
 
روزنامه بهار نوشته که پیشتر حمید صافدل معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز از «شکل‌گیری کمیته تهاتر در ستاد وزارت صنعت، معدن و تجارت» خبر داده و حتی گفته بود که «به‌ تازگی بعضی از کالاها با روش تهاتر وارد کشور شده است».
 
گزارش روزنامه بهار یادآوری کرده است که «چراغ مبادله نفت در برابر غذا و دارو را رستم قاسمی وزیر نفت روشن کرد»، اما «حالا مدیرعامل شرکت ملی نفت فتیله‌ "تهاتر نفت با غذا و دارو" را بالا می‌کشد».
 
روزنامه بهار با اشاره به این که «پس از تحریم بیمه‌ای نفتکش‌های حامل نفت ایران، دیگر کشتی خارجی در بنادر ایران پهلو نگرفت تا اول فروردین برای اولین‌ بار یک کشتی چینی به خارک چسبید» و  روز یک‌شنبه احمد قلعه‌بانی مدیرعامل شرکت ملی نفت تاکید کرد که «بازارهای هدف ما محرمانه است».
 
روزنامه قانون ضمن انتشار اظهارات احمد قلعه‌بانی درباره «تسویه حدود چهار میلیارد طلب نفتی ایران در برابر واردات دارو و غذا»، از قول وی نوشته است که «آمار تولید و صادرات نفت محرمانه است».
 
به نوشته این روزنامه، مدیرعامل شرکت ملی نفت در نشست خبری روز یک‌شنبه همچنین گفت که «به دلیل شرایط غیرعادی نمی‌‌تواند برخی اطلاعات را در اختیار خبرنگاران قرار دهد»، و تاکید کرد که «به دلیل شرایط تحریم،ما نمی‌‌توانیم بسیاری از آمارها را اعلام کنیم و ترجیح می‌‌دهیم برای این که دشمنان استفاده‌ای نکنند برخی آمارها» از جمله «آمار تولید و صادرات نفت ایران» را «محرمانه تلقی کنیم».
 
همزمان روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده علی خامنه ای رهبر  جمهوری اسلامی منتشر می شود در شماره دوشنبه از قول مصطفی ایزدی معاون ستاد کل نیروهای مسلح نوشته است که در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای «صبر ملت و رهبری و مدیریت نظام جمهوری اسلامی نتایج ارزشمندی را به ارمغان می‌آورد».
 
به نوشته کیهان،معاون ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی «با اشاره به اجلاس اخیر ۵+۱ و مطرح شدن گزینه نظامی از سوی غربی‌ها» گفته است که «ما در یک شرایط پیشرفت و در موقعیت بدر و خیبر هستیم».
 
«احساس تکلیف» اصول‌گرایان، «بلاتکلیفی» اصلاح‌طلبان در انتخابات
 
روزنامه ابتکار به بررسی «احساس تکلیف» اصول‌گرایان و تداوم«بلاتکلیفی» اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری پرداخته است، و روزنامه جام جم نیز در شماره دوم اردیبهشت گزارشی درباره «ﺻﻒ ﺷﻠﻮﻍ» نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و پیامدهای آن منتشر کرده است.
 
روزنامه ابتکار در تیتر یک شماره دوم اردیبهشت‌ماه به بررسی «وضعیت دو جناح اصلی کشور درباره انتخابات ریاست جمهوری» پرداخته و نوشته است که « در حالی که در جناح اصول‌گرا شمار نامزدهای اعلام شده در حال فراتر رفتن از عدد ۲۰ است، جناح اصلاح‌طلب هنوز نتوانسته است چهر‌ه‌های اصلی خود را وادار به اعلام حضور کند» و «در این آوردگاه بی‌سابقه یک طرف سراسر "احساس تکلیف" است، در حالی که وضعیت جناح مقابل نماد بارز "بلاتکلیفی" است».
 
این روزنامه به محدودیت‌های ایجاد شده برای فعالیت سیاسی اصلاح‌طلبان اشاره کرده و نوشته است که «جناح اصلاح‌طلب که پس از حوادث انتخابات جنجالی خرداد ۸۸ تاکنون از عرصه معادلات سیاسی کشور حذف شده هنوز نتوانسته است در این انتخابات خود را به وضعیت ثابتی برساند».
 
روزنامه ابتکار با اشاره به اعلام حضور برخی از چهره‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان از جمله محمد شریعتمداری و مصطفی کواکبیان، تاکید کرده است که «بدنه اجتماعی و گروه‌های ریز و درشت اصلاح‌طلب در انتظار تصمیم دو نفر هستند: یکی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و دیگری سید محمد خاتمی»، اما «عدم تصمیم‌گیری این دو چهره سرشناس علی‌رغم درخواست گسترده گروه‌های منتسب به این اردوگاه، سبب شده تا گروه‌ها و فعالان سیاسی این جناح همچنان در بلاتکلیفی بمانند».
 
این روزنامه با اشاره به «حضور چهره‌های سرشناس جناح  اصول‌گرا مانند علی‌اکبر ولایتی، محمدباقر قالیباف، غلامعلی حداد عادل، محسن رضایی، مصطفی پورمحمدی، محمدرضا باهنر، حسن روحانی، محمدحسن ابوترابی، منوچهر متکی، یحیی آل اسحاق، محمد سعیدی کیا، علی فلاحیان، علیرضا زاکانی، و کامران باقری لنکرانی»، از علی لاریجانی و سعید جلیلی نیز به عنوان کاندیداهای دیگر اصول‌گرایان نام برده است.
 
روزنامه ابتکار در عین حال نوشته است که همه «کاندیداهای وابسته به جناح اصول‌گرا» علاوه بر «شباهت در مواضع و منزلت سیاسی» در یک مقوله نیز اشتراک دارند و آن «احساس تکلیف در شرایط کنونی» است، «شرایطی که البته جناح متبوع‌شان در پیدایش آن نقش به‌سزایی داشته است».
 
روزنامه جام جم گزارش داده است که «هر چه به انتخابات ریاست جمهوری نزدیک می‌شویم بر تعداد نامزدهای این انتخابات افزوده می شود» و «گویا این روند صعودی، قصد توقف ندارد و هر چند روز یک بار، یکی از چهره‌ها و فعالان سیاسی اعلام می کند که احساس تکلیف کرده و در این انتخابات نامزد می‌شود».
 
امیر محبیان، از تحلیل‌گران مسائل سیاسی نزدیک به جناح حاکم، با اشاره به این که «تعدد نامزدها ناشی از دلایل مختلف از جمله تنزل شرایط نامزدی و شرایط رئیس جمهوری در ذهن افراد است»، به روزنامه جام جم گفته است که «اگر هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در حد ۲۰۰ هزار تا یک میلیون رای را به خودشان اختصاص دهند» با «توجه به تعداد نامزدها، قطعا انتخابات به دور دوم کشیده می شود و میزان آرا بسیار شکسته خواهد شد».
 
منصور حقیقت‌پور، نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم، نیز به این روزنامه گفته است که دلیل تعدد نامزدها «در عملکرد رئیس جمهور فعلی است»، اما «ریاست جمهوری واقعا کار سنگینی است و هر کسی طاقت و توان آن را ندارد که به این عرصه ورود کند».
 
عبدالحسین روح‌الامینی نیز به روزنامه جام جم گفته که دلیل تعدد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری «نبود یک جریان غالب سیاسی» است.
 
این روزنامه همچنین از قول عبدالحسین روح‌الامینی نوشته است که «در غیاب احزاب و گروه‌های فراگیر و جریان‌های سیاسی شفاف، ائتلاف‌ها و تعاملات جریان‌های سیاسی به سمت و سویی می‌روند که هر کدام با تمام قدرت بتوانند سهمی را از قدرت داشته باشند و با تمام قوا وارد عرصه شوند».
 
انتقاد شدید حامیان پیشین به وعده‌های احمدی‌نژاد؛ «چقدر می‌دهند؟چقدر می‌گیرند؟!»
 
اظهارات روز یک‌شنبه محمود احمدی‌نژاد در اهواز با انتقاد شدید روزنامه‌های سیاست روز و وطن امروز مواجه شده است، دو روزنامه‌ای که پیشتر در شمار روزنامه‌های حامی دولت او به شمار می‌رفتند.
 
روزنامه وطن امروز در سرمقاله‌ای با تیتر «چقدر می‌دهند؟ چقدر می‌گیرند؟!» با اشاره به این که محمود احمدی‌نژاد روز یک‌شنبه در اهواز گفت که «به جای ۴۵ هزار تومان می‌توان ۲۵۰ هزار تومان به مردم یارانه داد»، نوشته است که «۲۵۰ هزار تومان یارانه نقدی برای هر ایرانی اصلا بد نیست، خوب هم هست» و «خوشحال می‌شویم خزانه مملکت آن قدر پر باشد که دولت برای توزیع عادلانه ثروت التماس کند»، اما «آیا خزانه مملکت پر هست یا قرار است با پول همین مردم پر شود؟ چه تضمینی هست که من ۲۵۰ هزار تومان را بگیرم و ۵۰۰ هزار تومان هزینه دریافت آن را ندهم؟»
 
این روزنامه تاکید کرده است که «دولتی‌ها همچنان ادعا می‌کنند می‌خواهند به مردم پول بدهند و نمی‌گذارند» اما «نمی‌گویند که می‌خواهند چقدر از مردم بگیرند؟!»
 
محسن جندقی در سرمقاله روزنامه وطن امروز نوشته است که «همین دولت در بودجه سال ۱۳۹۲ مجبور شده برای کاهش وابستگی بودجه به نفت بسیاری از خدمات را گران کند» و حتی پیشنهاد داده تا هزینه خدمات از «صدور گذرنامه تا سوخت دو برابر شود»، و علاوه بر این «مالیات‌ها افزایش پیدا کند تا آقایان پز کاهش وابستگی به نفت بدهند».
 
روزنامه وطن امروز تاکید کرده که وعده احمدی‌نژاد برای پرداخت یارانه نقدی بیشتر «یعنی آزاد شدن قیمت همه خدمات و حامل‌های انرژی. یعنی بنزین ۳۰۰۰ تومانی و پنج برابر شدن قبض گاز و آب و برق. یعنی پنج برابر شدن هزینه حمل و نقل، یعنی گران شدن همه کالاها به علت افزایش قیمت سوخت، یعنی افزایش سرسام‌آور نقدینگی، یعنی تورم باورنکردنی».
 
سرمقاله‌نویس این روزنامه نوشته است که «دولت برای این که بتواند ماهانه ۱۵ هزار میلیارد تومان فقط یارانه نقدی پرداخت کند باید بسیاری از خدمات را حداقل پنج برابر کند. با حساب سرانگشتی می‌توان گفت برای دریافت ۲۵۰ هزار تومان باید حداقل ۵۰۰ هزار تومان پرداخت کرد».
 
روزنامه وطن امروز همچنین نوشته است که «در زمان همین دولت بود که تخلفات بزرگ و تاریخی بانکی و مالی رقم خورد و در همین دولت است که بیشترین بدهکاری بانکی تاریخ ایران وجود دارد، اما احمدی‌نژاد با ظرافت از این موضوع هم استفاده می‌‌کند».
 
روزنامه وطن امروز که پیشتر از حامیان محمود احمدی‌نژاد بود اکنون از او به عنوان «رئیس دولت» نام برده و خطاب به او نوشته است که «می‌‌توان از رئیس دولت پرسید آیا می‌‌دانید عملکرد چند ماهه اخیر چه تاثیرات منفی در اقتصاد گذاشته است؟ آیا می‌‌دانید نقدینگی چه کمکی به افزایش نرخ تورم کرده است و اگر ۲۵۰ هزار تومان‌ها پرداخت شود چه افتضاحی خواهد شد؟ امیدواریم بدانید».
 
روزنامه سیاست روز نیز در سرمقاله شماره دوشنبه با عنوان «پرسش‌هایی در پس پرده‎ پنج برابر شدن یارانه» نوشته است که «بد نیست برای یک بار هم که شده اظهارات محمود احمدی‌نژاد را مورد تحلیل و بررسی قرار داد»، چرا که «مبلغ ۲۵۰ تومانی که رئیس جمهور محترم مدعی پرداخت آن هستند، را می‌توان در میزان جمعیت کشور ضرب کرد و رقم پرداختی کل را به دست آورد».
 
مهدی رجبی در سرمقاله این روزنامه نوشته است که حتی با «یک حساب سرانگشتی و تخفیف پنج میلیون نفری در جمعیت کشور و ضرب میزان جمعیت در رقم ۲۵۰ هزار تومان» مورد اشاره احمدی‌نژاد به رقمی «معادل ۲۱۰ هزار میلیارد تومان دست خواهیم یافت»، رقمی که ۳۰ درصد از کل بودجه سالانه ۷۳۱ هزار میلیارد تومانی ایران است.
 
روزنامه سیاست روز با تاکید بر این که «اجرای ناقص مرحله اول هدفمندی یارانه‌ها ضربات مهلکی به ثبات اقتصادی کشور زده و دولت در مقابل افسارگسیختگی تورم دست‌هایش را به علامت تسلیم بالا برده است»، نوشته است که محمود احمدی‌نژاد فقط «وعده پنج برابر کردن یارانه نقدی» را به مردم می‌‌دهد، اما «هیچ گاه نمی‌گوید که در ازای یارانه پنج برابری، مردم چه میزان باید از جیب خود برای تهیه ملزومات مورد نظرشان بگذارند» و «چه بلایی بر سر قیمت‌ها خواهد آمد».
 
پایان ثبت نام و آغاز «خوان تائید صلاحیت‌ها» در انتخابات شورای شهر
 
روزنامه اعتماد گزارش داده است که با «پایان ثبت نام کاندیداهای انتخابات شوراهای شهر و روستا»، «خوان تائید صلاحیت‌ها» گشوده شده است.
 
این روزنامه با اشاره به این که تنها در تهران ۱۴۰۰ نفر برای ورود به شورای شهر تهران ثبت نام کرده‌اند نوشته است که شامگاه اول اردیبهشت «خوان اول انتخابات شوراها با ثبت نام سوداییان کاخ بهشت، به انتها رسید» و «صفی از نام‌های آشنا و بیگانه، چهره‌هایی که سال‌ها در مسند بوده‌اند، حاکم حوزه‌هایی بزرگ‌تر، حتی وزیر بوده‌اند، قهرمان جهان» یا «مدیر ارشد» بوده‌اند «پای فرم‌های نامزدی شورا را انگشت زدند».
 
گزارش روزنامه اعتماد نوشته است که نام نامزدها انتخابات شوراها اکنون «وارد خوان دوم شد،"خوان تایید صلاحیت" آنها توسط هیئت‌های نظارت»، و «در تهران، نام حسین طلا، نماینده اصول‌گرای مجلس در تارک هیئت نظارت سوسو می‌زند».
 
روزنامه اعتماد با اشاره به این که «ثبت نام شماری از ورزشکاران در انتخابات شورای شهر تهران را «یارگیری اصحاب تربیت‌بدنی» و ثبت نام برخی از بازیگران تلویزیون و خوانندگان موسیقی را نامزدی «جماعت هنری» در انتخابات شورای چهارم توصیف کرده است.
 
این روزنامه همچنین به اسامی «نامزدهای نزدیک به دولت» اشاره کرده و نوشته است که «در میان چهره‌هایی که در روزهای اخیر برای رسیدن به پارلمان شهری گیوه‌ها را برکشیده‌اند، نام‌هایی از رقبای دولت نیز به چشم می‌خورد» که در میان آنها «چهره‌های منسوب و نزدیک به محمدباقر قالیباف، شهردار کنونی تهران، جایگاه زیادی را به خود اختصاص داده‌اند».
 
روزنامه اعتماد ضمن انتشار عکس احمد مسجد جامعی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت محمد خاتمی به عنوان «نامزد اصلاح‌طلبان در انتخابات شورای شهر تهران» از قول او نوشته است که «اصلاح‌طلبان در انتخابات شوراهای شهر تهران با لیست ۳۱ نفری» شرکت می‌کنند.
 
سرانجام شعار «ساده‌‌زیستی»
 
روزنامه تهران امروز ضمن انتشار گزارشی از «سرانجام شعار ساده‌‌زیستی احمدی‌نژاد»، از قول شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نوشته است که با گذشت هشت سال و در پایان دولت احمدی‌نژاد «مصداقی برای اجرایی شدن شعار ساده‌زیستی دیده نمی‌شود».
 
شش تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با روزنامه تهران امروز با اشاره به برگزاری مراسم پرخرج از سوی دولت احمدی‌نژاد در هفته‌های اخیر تاکید کرده‌اند که «دولت بی‌توجه به مسئله اقتصادی کشور و با وجود این که حتی در ابتدای حضور خود درباره هزینه همایش‌ها انتقاد داشت، اقدام به برگزاری همایش‌ها و سفر‌هایی می‌کند که نه تنها دردی از بدنه جامعه کم نمی‌کند، بلکه هزینه‌هایی را به کشور وارد می‌کند».
 
امیر خجسته رئیس کمیسیون شورا‌ها در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور به این روزنامه گفته است که «در این وضعیت مردم تحت فشار هستند و درست نیست که شاهد این گونه ولخرجی‌ها باشیم» و «این ولخرجی‌های» دولت ناشی از «بی‌توجهی به شعارها و برنامه‌هایی» است که در دولت احمدی‌نژاد مطرح شده بود.
 
غلامرضا کاتب عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نهم نیز به روزنامه تهران امروز گفته است که «متاسفانه در آستانه آغاز به کار دولت‌ها شاهد شعارهایی هستیم که در پایان دولت مصداقی برای اجرایی شدن آن دیده نمی‌شود» و «از نظر قانونی و اخلاقی خوب نیست که بودجه دولت صرف هزینه‌هایی بشود که در نهایت دستاوردی برای کشور ندارد».
 
این نماینده مجلس «ولخرجی» دولت احمدی‌نژاد را «نشانه بی‌اعتقادی دولت به شعارهای خودش» توصیف کرده و گفته است که «کشور در حال حاضر مشکلات اقتصادی دارد و این گونه هزینه‌ها دردی از دردهای مردم کم نمی‌کند».
 
روزنامه تهران امروز نوشته است که محمود احمدی‌نژاد و دولت او با گذشت هشت سال «شعارهایی که با آن راهی ساختمان پاستور شده است را یا نادیده گرفته و فراموش کرده یا اعتقادی به آنها نداشته است و تنها برای تهییج افکار عمومی از آن استفاده کرده است».

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.